Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szumiące łożysko

Featured Replies

Napisano

zaczęło mi, ot tak z dnia na dzień wyć łożysko w aucie.

czy po tym, że napiszę iż hałasuje tylko przy jeździe na wprost i w lewo, natomiast gdy skręcam w

prawo to cichnie da się określić z której strony to łożysko pada?

Napisano

> zaczęło mi, ot tak z dnia na dzień wyć łożysko w aucie.

> czy po tym, że napiszę iż hałasuje tylko przy jeździe na wprost i w lewo, natomiast gdy skręcam w

> prawo to cichnie da się określić z której strony to łożysko pada?

a nie lepiej podniesc jedna strone i sprawdzic?

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej podniesc jedna strone i sprawdzic?

jutro będę sie z tym bawił. Dopiero co wróciłem z trasy i jestem ciekaw czy da sie to zdiagnozować tylko w ten sposób.

Rano wyjeżdżałem była cisza, a teraz, pod koniec dnia, już nawet podgłośnienie radia nie pomagało na te irytujące hałasy.

Napisano

> jutro będę sie z tym bawił. Dopiero co wróciłem z trasy i jestem ciekaw czy da sie to zdiagnozować

> tylko w ten sposób.

> Rano wyjeżdżałem była cisza, a teraz, pod koniec dnia, już nawet podgłośnienie radia nie pomagało

> na te irytujące hałasy.

strzelam ze prawe do wymiany zlosnik.gif

Napisano

> czy po tym, że napiszę iż hałasuje tylko przy jeździe na wprost i w lewo, natomiast gdy skręcam w

przy łożyskach ciężko określić skąd dochodzi szum, więc trzeba po prostu podniesc przod, sprawdzic i nie kombinowac wink.gif

Napisano

poczatkowo tez nie bylem w stanie okreslic, ktore lozysko padlo, po pewnym czasie stalo sie na tyle glosne, ze dalo sie je zlokalizowac.

Lokalizacja padnietego lozykska sie nie przejmuj, samochod zostanie podniesiony a wyjace lozysko znalezione.

Napisano

HEHEHE a mnie wlasnie zaczelo delikatnie stukac przy jezdize na wprost a jak skrecam w lewo to piszczy. Przednie wymienalem rok temu i na 100% to ktores w tylu ale za diabla nie moge namierzyc ktore. Niestety nie mialem czasu jeszcze podniesc tylu i obadac sprawy. Obstawiam ze to prawe bo piszczy tylko przy ciasnym skreceniu w lewo.

Niestety jak przypominam sobie wymiane przodu to juz mi sie odechciewa wymianiac sick.gif (naped 4x4)

Napisano

Przy takich objawach u mnie padło prawe. A teraz napiszę ciekawostkę. Jako, że była sobota i sklepy pozamykane, wyczyściłem te łożysko (dało się wyczuć "nieczystość" smaru w łożysku) w benzynie do czysta, nawaliłem smaru łt-40, poskładałem i przestało huczeć zlosnik.gif Zrobiłem już 3 tyś km i dalej nie huczy.

Napisano

Obstawiam że prawe, przy skręcie w lewo jest bardziej obciązone i się wycisza.

Do czasu wink.gif

Napisano

Da się. Kiedyś tez miałem ten dylemat, zaczerpnąłem wiedzy z netu, przeanalizowałem też samodzielnie, zrobiłem jazdę testową i orzekłem: wymieniam prawe.

Niestety wycie po wymianie nie ustąpiło nic a nic.

Ustąpiło natomiast po wymianie lewego smile.gif

Napisano

,

> Rano wyjeżdżałem była cisza, a teraz, pod koniec dnia, już nawet podgłośnienie radia nie pomagało

> na te irytujące hałasy.

Podnieś auto wbij trójke puść na wolnych obrotach wyjdź z auta i posłuchaj. następnie powtórz operację podnosząc drugą stronę.

Jak masz słaby ręczny to lepiej nie próbuj. biglaugh.gif

Napisano

Nie da się określić które łożysko, przy nasilającym hałasie po skręcie. Łożysko jest dwurzędowe i wszystko zależy od tego, która bieżnia dostała wody przez uszczelnienie, bo to właśnie woda niszczy łożysko. W zależności od uszkodzonej bieżni łożysko może szumieć dociążone lub odciążone.

Napisano

Najlepiej wymieniać parami. Jak jedno pada to dla świętego psokoju wymienić oba łożyska.

Napisano

imho skoro gdy skręcasz w lewo to szumi, znaczy że nie jest obciążone. Przy skręcie w prawo lewe koło dostaje obciążenie i łożysko przestaje pod obciążeniem drgać i się wycisza. Miałem identyczną sytuację kiedyś w Punto 1. W moim przypadku było tak skonane, że przy podniesieniu lewego koła można było ruszając nim wyczuć luzy ok.gif

Napisano
  • Autor

dzięki panowie za rady.

Sytuacja już rozpoznana za sprawą dedukcji grinser006.gif (podniesienie na lewarku nie dało jednoznacznej odpowiedzi. Nieobciązoe łożysko nie chciało hałasować)

Stwierdziłem, że auto mając dopiero nieco ponad 100kkm przebiegu nie powinno jeszcze miec zużytych w sposób naturalny łożysk.

Połączyłem to z faktem, że jakieś pół roku temu w prawym przednim kole lekko zatarł mi się zacisk hamulcowy przez co, zanim to odkryłem, grzało się ono niemiłosiernie.

I to był strzał w dziesiątkę

Ta temeratura musiała niegdyś uszkodzić bieżnię, a potem było już z górki i łożysko sypało się coraz bardziej.

Wymieniłem to łożysko i nastąła cisza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.