Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1MW pod maska wkrótce ?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> a Weineck już chyba trochę temu robił auta z taką mocą

A jakis konkret?

Napisano
  • Autor

> 1450 KM już było:

Ale to dlubania jakiegoś gościa. A ja mówię o małej bo małej ale jednak seryjnej produkcji.

Napisano

> Ale to dlubania jakiegoś gościa. A ja mówię o małej bo małej ale jednak seryjnej produkcji.

Tego samego gościa co dłubie tego Cadillaca wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak to jaki?

> żeby można było sobie ładnie w stopce na forum napisać o koniach na kilogramy... szacun na HP

> murowany.

No wlasnie ten wskaźnik nie jest za dobry. 1000 KM na 3 tony to jest lipa w przeciwieństwie do 330KM na 1 tonę.

Napisano

> E tam. 23 KM mniej. I silnik chyba od ciężarówki.

i bez systemów

wspaniały wóz zlosnik.gif

nie dośc że wygląda jak samochód to doznania muszą być z kosmosu - nie dziwię się temu kolesiowi że tak sie cieszy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tego samego gościa co dłubie tego Cadillaca

No dobra, ale o co innego tu chodzi. Czym innym jest auto zrobione nawet w małej serii ale jednak w serii i przeznaczone na sprzedaz z gwarancja itp.

Napisano

> No dobra, ale o co innego tu chodzi. Czym innym jest auto zrobione nawet w małej serii ale jednak w

> serii i przeznaczone na sprzedaz z gwarancja itp.

Venom Viper też był w małej serii i też był na sprzedaż z gwarancją.

Napisano

> i bez systemów

> wspaniały wóz

> nie dośc że wygląda jak samochód to doznania muszą być z kosmosu - nie dziwię się temu kolesiowi że

> tak sie cieszy

jak to brzmi... serduszka.gif

horse.gif

Napisano

> No wlasnie ten wskaźnik nie jest za dobry. 1000 KM na 3 tony to jest lipa w przeciwieństwie do

> 330KM na 1 tonę.

masz tyle w BMW ?

Napisano

> jak to brzmi...

jak gniew piekieł zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> masz tyle w BMW ?

Nie. Ale może sie dorobię kiedyś niewiele gorzej. Punkt wyjścia to było 1:7 więc jestem gdzieś w połowie drogi.

Napisano

> Nie. Ale może sie dorobię kiedyś niewiele gorzej. Punkt wyjścia to było 1:7 więc jestem gdzieś w

> połowie drogi.

tylko niestety im dalej w las wink.gif

zacznij wyrzucać chińskie zabawki ze środka to pójdzie łatwiej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tylko niestety im dalej w las

> zacznij wyrzucać chińskie zabawki ze środka to pójdzie łatwiej

Najpierw chce przekroczyć 300 KM (na wiosnę ). Jeśli sie to uda względnie tanio (FMIC plus wydech plus soft) to zajmę sie odchudzaniem. Myśle ze zarzucenie jeszcze do 200 kg nie będzie jakieś super drogie i nie będzie sie wiązać z istotnym pogorszeniem komfortu jazdy. Niestety chińskich zabawek za wiele do wyrzucenia już nie zostało.

Napisano

> Myśle ze zarzucenie jeszcze do 200 kg nie będzie jakieś

> super drogie i nie będzie sie wiązać z istotnym pogorszeniem komfortu jazdy. Niestety

200kg? to jednak chyba dość sporo hmm.gif

Napisano

> 200kg? to jednak chyba dość sporo

Zdejmie drzwi, maskę i klapę bagażnika i będzie 200 kg. Na komfort jazdy to wcale nie wpłynie wink.gif

Napisano

Sporo takich aut jeździ, przede wszystkim w Rosji (Dragtimes). Nissan GTR Alpha 12, Lamborghini Gallardo UGR, Ford GT Heffner GT1000.

Napisano
  • Autor

> 200kg? to jednak chyba dość sporo

Jest z czego schodzić.

Szacuje to tak:

4x6kg felgi 24

2x18 kg drzwi tylne 36

2 x 7 kg drzwi przednie 14

6kg klapa tylna 6

12 kg blotniki przednie i maska (karbon) 12

2x 27 kg fotele 54

20 kg elementy " dekoracyjne " z tylu 20

6 kg wydech 6

I to już pozwoli na zejście do 1:3 ze sporym groszem. Dalej będzie już albo b. Drogo albo kosztem komfortu lub użyteczności. No chyba, ze coś jeszcze wymyślę. Ale raczej nie chce robić auta którym sie nie da jeździć na codzień.

Pojedyncze kilogramy można jeszcze urwać na układzie hamulcowym i elementach zawieszenia.

Napisano

> 20 kg elementy " dekoracyjne " z tylu 20

Co to za elementy ważące aż20 kg?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> Co to za elementy ważące aż20 kg?

> pozdrawiam,

> bromsky

Oj dużo tego. Generalnie BMW jest ciężkie i napchane różnymi szmatami, plastikami, gumami, filcami, płytami itp. Być może o kilka kg przesadzilem, ale myśle ze 20 spokojnie sie uzbiera. Przynajmniej tapicer twierdzi, ze to minimum.

Napisano

> Co to za elementy ważące aż20 kg?

> pozdrawiam,

> bromsky

szmata w bagażniku u mnie waży 5kg/ zestaw kluczy z lewarkiem kolejne 5kg(jak nie więcej).

Dojazdówka kolejne 5kg.

Już masz 15kg i niewielki wzrost głośności z tyłu. Wywalenie kanapy z siedziskiem i pasów to kolejne 10-15kg.

Orygialnie była też zmieniarka.

U KvMa strzelam, że jest jeszcze wzmacniacz i subwoofer. Pewnie ma też tylną wycieraczkę gdzie silnik waży dobre 2kg.

ziarnko do ziarnka... głośnik za głośnikiem i kabelkiem... i się okazuje że wygoda dużo waży.

Napisano

> Oj dużo tego. Generalnie BMW jest ciężkie i napchane różnymi szmatami, plastikami, gumami, filcami,

> płytami itp. Być może o kilka kg przesadzilem, ale myśle ze 20 spokojnie sie uzbiera.

> Przynajmniej tapicer twierdzi, ze to minimum.

ale będziesz miał głośniej. dużo głośniej.

ja słyszę pompę i dyfer w trakcie jazdy. Każda drobna kałuża daje taki dźwięk jakby ci ktoś siknął z węża strażackiego do bagażnika.

Jakbyś miał sedana czy coupe to mniej, ale e 5d hatchbacku usunięcie obić z bagażnika drastycznie podniesie poziom hałasu we wnętrzu.

Napisano

> Zdejmie drzwi, maskę i klapę bagażnika i będzie 200 kg. Na komfort jazdy to wcale nie wpłynie

maska kompozyt

nadkola przednie kompozyt

drzwi tylne kompozyt

klapa bagażnika kompozyt

akumulator żelowy

wywalenie rozbudowanego audio (pozostawienie niezbędnego minimum w postaci dwóch głośników i radia)

boczki drzwi carbon

fotele kubełkowe kompozyt (jakie to oryginalne cholerstwo jest ciężkie...) facepalm%5B1%5D.gif

wywalenie zawartości bagażnika do zera (apteczka, gaśnica, trójkąt i spray do kół trzeba zostawić)

usunięcie szyberdachu jeśli jest (to waży nawet 30kg i jest w bardzo złym miejscu)

ogólnie zejść 100kg w starym aucie nie jest ciężko

powyżej tego bez rzeźby nadwozia może się nie udać

ale w nowym... czemu nie.

Napisano

> maska kompozyt

> nadkola przednie kompozyt

> drzwi tylne kompozyt

> klapa bagażnika kompozyt

> akumulator żelowy

Wielką zaletą takich zmian jest nie tylko zmniejszenie masy, ale dodatkowo obniżenie środka ciężkości co znacznie poprawia zachowanie w zakrętach.

Napisano

> Wielką zaletą takich zmian jest nie tylko zmniejszenie masy, ale dodatkowo obniżenie środka

> ciężkości co znacznie poprawia zachowanie w zakrętach.

pod tym wzgledem to najlepiej pozbyć się szyb ze szkła - ciężkie i wysoko zlosnik.gif

Napisano

> pod tym wzgledem to najlepiej pozbyć się szyb ze szkła - ciężkie i wysoko

Tyle że to jest niezgodne z przepisami.

Napisano

> z tymi 2.9 do setki to troszku przesadzili z "estymacją"..

2,9 to ma do 96 /h

Napisano

> Tyle że to jest niezgodne z przepisami.

jazda takim autem też zazwyczaj taka jest grinser006.gif

a poliwęglan ponoć bezpieczniejszy od szkła w razie W zlosnik.gif

Wiadomo - przednia zostaje - ale reszta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jakbyś chciał lekkie aku to polecam AGM Odyssey - ja mam 7kg/17Ah/680A - świetnie się sprawuje,

> jestem mega zadowolony

> http://www.odysseybatteries.com/battery/pc680mj.htm

Dzięki za info. Jak już pisałem dalsze kroki uzależniam od tego co sie da wycisnąć z silnika. Jeśli efekt będzie słaby to będę raczej myślał o F20 i benzyniaku R4. Tu na starcie jest sporo mniej wagi, a do tego potencjalnie możliwości benzyniaka są dużo lepsze (nie mówiąc o komforcie). Póki co jest tylko ten mały drobiazg, ze chyba nikt jeszcze nie potrafi nic z tym zrobi (w sensie chipa), co mnie martwi o tyle, ze silnik jest na rynku już ponad dwa lata.

Napisano
  • Autor

No wlasnie. Potencjał jest. Z tym wyciszeniem to o tyle prosta sprawa, ze i tak mam auto dwumiejscowe. Rozważam po prostu odgrodzenie sie od przestrzeni bagażowej. Będę wtedy mógł sie nie przejmować tyłem, a nawet poprawić wyciszenie w kabinie kierowcy. Oczywiscie dojdzie mi waga kilku może kilkunastu kg, ale netto będę i tak do przodu, a użyteczność auta i komfort wzrośnie.

BTW paczka doszła ?

Napisano
  • Autor

> jazda takim autem też zazwyczaj taka jest

Ja mam gdzie jeździć szybko i zgodnie z przepisami. Do najbliższej autostrady bez ograniczeń jakieś może 30 KM

> a poliwęglan ponoć bezpieczniejszy od szkła w razie W

> Wiadomo - przednia zostaje - ale reszta

Z przodu i przednich drzwi bocznych bym nie chciał ruszać, ale tył po przerejestrowaniu auta na dwuosobowe mógłbym chyba bez problemu zamienić ?

Napisano

> No wlasnie. Potencjał jest. Z tym wyciszeniem to o tyle prosta sprawa, ze i tak mam auto

> dwumiejscowe. Rozważam po prostu odgrodzenie sie od przestrzeni bagażowej. Będę wtedy mógł sie

> nie przejmować tyłem, a nawet poprawić wyciszenie w kabinie kierowcy. Oczywiscie dojdzie mi

> waga kilku może kilkunastu kg, ale netto będę i tak do przodu, a użyteczność auta i komfort

> wzrośnie.

Niedużo to da.

Cały bagażnik bez wytłumień na prawdę hałasuje. Odgrodzenie się nie pomoże chyba za bardzo w tym przypadku. Będzie huk.

> BTW paczka doszła ?

Doszła. smile.gif

Kobita mi dziś odebrała i zapomniała powiedzieć.

Wielkie dzięki.

Napisano

> Oj dużo tego. Generalnie BMW jest ciężkie i napchane różnymi szmatami, plastikami, gumami, filcami,

> płytami itp. Być może o kilka kg przesadzilem, ale myśle ze 20 spokojnie sie uzbiera.

> Przynajmniej tapicer twierdzi, ze to minimum.

Z ciekawości - z jakiej wagi startowałeś? Ja ostatnio byłem na wadze to się załamałem facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości - z jakiej wagi startowałeś? Ja ostatnio byłem na wadze to się załamałem

Niestety nie zmierzylem wagi przed pierwszymi zmianami. Wg katalogu BMW 1480 kg, ale to waga z kierowca i bagażem. W dowodzie jest wpisane znacznie mniej, a po zrobieniu z tylu przedziału bagażowego zamiast pasażerskiego waga pokazała niewiele ponad 1300 kg. Z tym ze moje auto to niemal golas. Praktycznie nie mam opcji które zwiększają wagę.

A ty może napisz czym sie załamałes. Bo chyba nie masz jednego auta?

Napisano
  • Autor

> Niedużo to da.

> Cały bagażnik bez wytłumień na prawdę hałasuje. Odgrodzenie się nie pomoże chyba za bardzo w tym

> przypadku.

Zobaczymy. Jak pisałem nie jest ultrasem. Osiągi są już w tej chwili wiecej niż komfortowe. Na zabijaniu wagi z tylu w sumi najmniej mi zależy.

Napisano

> Niestety nie zmierzylem wagi przed pierwszymi zmianami. Wg katalogu BMW 1480 kg, ale to waga z

> kierowca i bagażem. W dowodzie jest wpisane znacznie mniej, a po zrobieniu z tylu przedziału

> bagażowego zamiast pasażerskiego waga pokazała niewiele ponad 1300 kg. Z tym ze moje auto to

> niemal golas. Praktycznie nie mam opcji które zwiększają wagę.

> A ty może napisz czym sie załamałes. Bo chyba nie masz jednego auta?

Lancia z prawie pełnym zbiornikiem, kołem zapasowym itd pokazała na wadze 1350 kg.

O dziwo sporo większa Honda jest o około 80kg lżejsza.

Napisano

> Lancia z prawie pełnym zbiornikiem, kołem zapasowym itd pokazała na wadze 1350 kg.

> O dziwo sporo większa Honda jest o około 80kg lżejsza.

Niestety tak to wygląda... Wystarczy spojrzęć pod deskę, na wzmocnienia drzwi, ścianę grodziową - tam ma co ważyć....

Pewnie wiesz, że jeden fotel przedni Recaro to ponad 30kg...

Moja waży 1280kg z 1/4 baku sick.gif

Usunięcie wszystkich mat, wyciszeń i całego tylu dało aż 70kg....

Napisano

> Niestety tak to wygląda... Wystarczy spojrzęć pod deskę, na wzmocnienia drzwi, ścianę grodziową -

> tam ma co ważyć....

> Pewnie wiesz, że jeden fotel przedni Recaro to ponad 30kg...

> Moja waży 1280kg z 1/4 baku

> Usunięcie wszystkich mat, wyciszeń i całego tylu dało aż 70kg....

I właśnie dlatego stwierdziłem, że nie zamierzam się wariować. To co będzie się dało wymienić tanio wymienię - reszta zostaje. Na autostradzie zresztą mało to przeszkadza a poza nią? Cóż, jak się nie ma co się lubi... wink.gif

Zdaje sobie sprawę ile ważą fotele. Bardzo ciężki jest też spoiler na klapie i wszystkie zderzaki poza tymi z podstawej wersji.

Szacuję że u siebie mógłbym wyjąć około 100 kg, może 130 idąc po całości.

Plan jednak mówi: wyższy boost, dłuższa skrzynia, opony z indeksem prędkości W uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

Heh. To macie leciutkie te fotele u mnie ztcp jeden waży 42 kg.

Napisano

> Heh. To macie leciutkie te fotele u mnie ztcp jeden waży 42 kg.

Tyle że nasze auto weszło na rynek w 1993...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.