Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tankowanie propanu

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi po głowie taka myśl. Jako że opalam dom propanem i mam go w bardzo dobrej cenie to chętnie zatankowałbym tym samochód.

Teoretycznie na propanie auto powinno mieć lepszego kopa niż n LPG ale chyba nieco wieksze spalanie??

Tylko tankowanie, sprężarka to duzy koszt ale gdyby podpiąć wąż i tankować na zasadzie wyrównywania ciśnień??.

Miałoby to sens??.

Pomijam kwestie, że nie można (bo akcyza, nielegalne itp.) "Państwo" rżnie mnie na każdym kroku więc mam to gdzieś.

Napisano

> Chodzi mi po głowie taka myśl. Jako że opalam dom propanem

Dom opalasz propan-butanem, dokładnie tym samym co tankujesz do samochodu, chyba, że ja o czymś nie wiem, ale jeszcze nie widziałem ogrzewania na sam propan.

> i mam go w bardzo dobrej cenie to

> chętnie zatankowałbym tym samochód.

> Teoretycznie na propanie auto powinno mieć lepszego kopa niż n LPG ale chyba nieco wieksze

> spalanie??

Butan jest wypełniaczem, to propan jest kaloryczny, więc miałbyś mniejsze spalanie, ale wątpię, żebyś miał dostęp do czystego propanu i nie wiem na ile stabilny jest sam propan.

> Tylko tankowanie, sprężarka to duzy koszt ale gdyby podpiąć wąż i tankować na zasadzie

> wyrównywania ciśnień??.

> Miałoby to sens??.

Zakup używanego sprzętu i przeróbka instalacji w ogrodzie, zwróci Ci się po 20-40kkm, w zależności od tego ile zapłacisz za sprzęt.

> Pomijam kwestie, że nie można (bo akcyza, nielegalne itp.) "Państwo" rżnie mnie na każdym kroku

> więc mam to gdzieś.

Popieram, po tym jak wydano kilka milionów PLN z moich podatków na akcję "bierz paragon" to prowadzę akcję "nie biorę paragonu" za usługi, gdzie gwarancja nie jest problemem. Niech ten kraj zbankrutuje to może coś się zmieni, choć wątpię.

IMO zabierają się za temat od zadu strony. Gdyby obniżyli podatki to ludzie by nie kombinowali a tak ludzie kombinują a oni wydają kasę na mało skuteczne pilnowanie, żeby nie kombinowali.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Dom opalasz propan-butanem, dokładnie tym samym co tankujesz do samochodu, chyba, że ja o czymś nie.

Hmmmm hmm.gif na fakturze mam Propan, na stronach dostawców też mowa jest o propanie czystym bez butanu.

A jakby kupić sam wąż z pistoletem i tak jak pisałem tankowanie na zasadzie wyrównania ciśnień w zbiorniku, tankowało by pewnie cała noc ale taniej sporo.

Napisano

> Hmmmm na fakturze mam Propan, na stronach dostawców też mowa jest o propanie czystym bez butanu.

Pokaż link do strony dostawcy, do tego co konkretnie zamawiasz.

Jeśli masz taką butlę to w niej jest dokładnie to samo co tankujesz do samochodu.

IMG00012-20101119-1236.jpg

> A jakby kupić sam wąż z pistoletem i tak jak pisałem tankowanie na zasadzie wyrównania ciśnień w

> zbiorniku, tankowało by pewnie cała noc ale taniej sporo.

Nie znam się, ale wątpię, żeby tak się dało, musi być pompa.

Może gdybyś mógł postawić samochód 10m niżej niż butla to może udałoby Ci się nalać gazu, ale wątpię, żeby otworzył się zawór w samochodzie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Pokaż link do strony dostawcy, do tego co konkretnie zamawiasz.

Chem-line

Napisano

> Chem-line

Quote:

Oferujemy kompleksowe rozwiązania związane ze sprzedażą gazu płynnego,

Ten sam tekst po przepuszczeniu przez translate.google.com

Quote:

We offer a comprehensive solution for the sale of
l
iquefied
p
etroleum
g
as,

To nie jest przypadek, są różne gazy LPG, LNaturalG, CompressedNaturalG itd.

Tu poczytasz o tych gazach a zwłaszcza LPG.

Nazwa PROPAN jest prawdopodobnie przez Twojego dostawcę używana jako nazwa handlowa, równie dobrze mógłby nazywać ten produkt gaz SIUSIACZEK.

Dlaczego masz na fakturze gaz PROPAN a stacja LPG ma na fakturze LPG albo AUTOGAZ? Bo jest to fizycznie ten sam produkt, ale ma różne ceny ze względu na akcyzę i sprzedawcy byłoby trudniej księgować ten sam fizyczny produkt, będący handlowo dwoma różnymi produktami.

Obstawiam, że cysterna, która dowozi Ci gaz, jedzie po drodze do Ciebie do okolicznych stacji LPG(kwestia jak jest rozwiązane naliczanie akcyzy, jeśli akcyza jest naliczana na podstawie faktury to ta cysterna jedzie do Ciebie a później na stację LPG, jeśli akcyza jest naliczana w momencie zatankowania cysterny w petrochemii/regionalnej bazie paliwowej to jeśli jedzie do Ciebie to jedzie też do Twojego sąsiada, ale nie jedzie na stację LPG w tym kółku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby następnego dnia dowoziła towar do stacji LPG, ale w tym kółku nie będzie jeździć po domach).

Generalnie, cała komplikacja wynika z akcyzy, no i vatu bo podatki naliczasz w takiej kolejności:

cena netto paliwa w hurcie+akcyza i dopiero od tej sumy nalicza się vat(po drodze przed vatem dolicza się jeszcze kilka innych podatków).

Pozdrawiam BAS

Napisano

>Butan jest wypełniaczem, to propan jest kaloryczny,

No nie wiem, czy tak można powiedzieć. Co prawda ciekły propan ma nieco większą wartość opałową na jednostkę masy od butanu, ale jak już bierzesz pod uwagę gęstość tych cieczy to sytuacja się odwróci. Na litry butan jest o 12% bardziej "kaloryczny" od propanu. Do tego propan ma w fazie lotnej większą objętość właściwą (mniejszą gestość) od butanu, więc siłą rzeczy będzie bardziej ograniczał współczynnik napełnienia cylindrów, bo paliwo w mieszance "zajmuje więcej miejsca". Może nie "zamula" to auta tak, jak gaz ziemny, ale jakiś wpływ pewnie jest.

Cenną właściwości propanu jest natomiast wyższe ciśnienie par własnych w danej temperaturze. Butan poniżej -0,5 deg C możaby praktycznie nosić w wiaderku, więc sam nie miałby ochoty opuścić zbiornika LPG w samochodzie. smile.gif

>więc miałbyś mniejsze spalanie,

Mając na uwadze powyższe - większe, przynajmniej jak liczymy na litry smile.gif. I coś takiego potwierdził mi gość, który sporo czasu spędził w Holandii. Tam gaz płynny opiera się na propanie na pewno w większym stopniu niż u nas, o ile nie jest to generalnie czysty propan. Chyba nie bez powodu skrót nazwy holenderskiej instalacji LPI pochodzi od słów Liquid Propane Injection?

Co do samego paliwa, to też mam wątpliwości, czy gaz grzewczy to czysty propan.

Napisano

> No nie wiem, czy tak można powiedzieć. Co prawda ciekły propan ma nieco większą wartość opałową na

> jednostkę masy od butanu, ale jak już bierzesz pod uwagę gęstość tych cieczy to sytuacja się

> odwróci. Na litry butan jest o 12% bardziej "kaloryczny" od propanu. Do tego propan ma w fazie

> lotnej większą objętość właściwą (mniejszą gestość) od butanu, więc siłą rzeczy będzie

> bardziej ograniczał współczynnik napełnienia cylindrów, bo paliwo w mieszance "zajmuje więcej

> miejsca". Może nie "zamula" to auta tak, jak gaz ziemny, ale jakiś wpływ pewnie jest.

> Cenną właściwości propanu jest natomiast wyższe ciśnienie par własnych w danej temperaturze. Butan

> poniżej -0,5 deg C możaby praktycznie nosić w wiaderku, więc sam nie miałby ochoty opuścić

> zbiornika LPG w samochodzie.

> Mając na uwadze powyższe - większe, przynajmniej jak liczymy na litry . I coś takiego potwierdził

> mi gość, który sporo czasu spędził w Holandii. Tam gaz płynny opiera się na propanie na pewno

> w większym stopniu niż u nas, o ile nie jest to generalnie czysty propan. Chyba nie bez powodu

> skrót nazwy holenderskiej instalacji LPI pochodzi od słów Liquid Propane Injection?

> Co do samego paliwa, to też mam wątpliwości, czy gaz grzewczy to czysty propan.

ok.gif

propan będzie mniej wydajny, przynajmniej tak jest jak się kupuje bulte 11kg hmm.gif

skoro można używać samego propanu w butlach (używane w warunkach zimowych, bo mieszanka nie odparuje na mrozie)

to dlaczego nie można by do ogrzania ?

jeśli butla jest na zewnątrz a inastalacja opiera się na gazie w fazie lotnej, to stosowanie propoanu ma uzasadnienie hmm.gif

ale tu się nie znam, więc nie wiem jakiej mieszanki używają

co do przelewania, myślę że jest to do zrobienia, bo skoro da się przelać gaz z 11kg do małej turystyczne, to czemu nie z dużej ogrodowej do samochodowej wink.gif

ale tematu bym nie podejmował, bo to igranie z ogniem, dosłownie grinser006.gif

Napisano

> propan będzie mniej wydajny, przynajmniej tak jest jak się kupuje bulte 11kg

To w 11kg butlach do zasilania kuchenek czy piecyków katalitycznych to jest ten sam gaz, który kolega ma w ogrodzie i ten sam gaz, który tankuje się do samochodów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To w 11kg butlach do zasilania kuchenek czy piecyków katalitycznych to jest ten sam gaz, który

> kolega ma w ogrodzie i ten sam gaz, który tankuje się do samochodów.

> Pozdrawiam BAS

nie, przecież piszę że możesz kupić mieszankę, a możesz sam propan

mieszanka przy -10'C przestaje praktycznie parować i masz po gazie

poczytaj o butlach kompozytowych BP, bo tam jest właśnie czysty propan

Napisano

> mieszanka przy -10'C przestaje praktycznie parować i masz po gazie

Panowie, wyjaśnijmy sobie jedno: parownik w instalacji LPG jest podgrzewany cieczą chłodzącą silnika i ma tę samą temperaturę co silnik, więc odparuje w nim wszystko: sam butan, sam propan, mieszanka w każdych proporcjach.

Teraz możecie dalej się spierać o wyższości jednego gazu nad drugim, ale nie w kategorii czy odparuje, czy nie, bo zawsze odparuje!

Pozdr.

Napisano

A sam butan dotrze w wystarczającej ilości do reduktora przy temperaturze powiedzmy -8 deg C?

Napisano

> Panowie, wyjaśnijmy sobie jedno: parownik w instalacji LPG jest podgrzewany cieczą chłodzącą

> silnika i ma tę samą temperaturę co silnik, więc odparuje w nim wszystko: sam butan, sam

> propan, mieszanka w każdych proporcjach.

> Teraz możecie dalej się spierać o wyższości jednego gazu nad drugim, ale nie w kategorii czy

> odparuje, czy nie, bo zawsze odparuje!

> Pozdr.

Ale musi dostać się do parownika.

Żeby to nastąpiło musi być spora różnica ciśnienia - pomiędzy butlą a reduktorem - inaczej za mało gazu będzie dostawać się do reduktora.

Problem ten częściej dotyczy doładowanych silników benzynowych wyposażonych w wtrysk gazu w fazie lotnej przy dużych mrozach

pozdr

Napisano

> A sam butan dotrze w wystarczającej ilości do reduktora przy temperaturze powiedzmy -8 deg C?

A dlaczego miałby nie dotrzeć? Podaj powód.

IMO, nie dotarłby gdyby:

- zamienił się w ciało stałe, czyli zamarzłby lub

- zmieniłby stan skupienia z cieczy w gaz

- samochód dachuje i ustawia się tak, że ciecz z rurki wylewa się do zbiornika, a faza lotna wpada do rurki (czyli rurka z butli idzie pionowo w górę) - to już teoretyczna sytuacja i nie bierzemy jej pod uwagę

Przy podanych temperaturach i przy poważnej ilości gazu w butli te warunki nie zajdą.

@pawel_78: ciśnienie w butli z czystym propanem będzie ok. 10 bar w temp. 20*C i malało wraz ze spadkiem temperatury, ale na pewno będzie większe, niż w przypadku mieszaniny propan-butan.

A co do początku dyskusji to uważam, że przy zasilaniu silnika czystym propanem będą problemy z parownikiem, bo ciśnienia w układach propan i propan-butan są różne,a różnice są znaczne, więc do propanu powinien być dostosowany specjalny parownik, prawidłowo przetwarzający fazę ciekłą czynnika w fazę lotną, podobnie jak trzeba zmieniać średnice dysz w kuchenkach gazowych w przypadku zmiany rodzaju gazu.

Pozdr.

Napisano

> A dlaczego miałby nie dotrzeć? Podaj powód.

Zbyt niskie ciśnienie pary własnej butanu w takiej temperaturze.

Napisano

> Zbyt niskie ciśnienie pary własnej butanu w takiej temperaturze.

Dyskusja dotyczy uzywania propanu zamiast propanu-butanu.

Trochę mnie zmyliłeś zaczynając wyżej o tym butanie, czego nie zauważyłem. Masz rację, uzywanie czystego butanu w zimie nie uda się z tego powodu, co piszesz.

Pozdr.

Napisano

> A co do początku dyskusji to uważam, że przy zasilaniu silnika czystym propanem będą problemy z

> parownikiem, bo ciśnienia w układach propan i propan-butan są różne,a różnice są znaczne, więc

> do propanu powinien być dostosowany specjalny parownik, prawidłowo przetwarzający fazę ciekłą

> czynnika w fazę lotną, podobnie jak trzeba zmieniać średnice dysz w kuchenkach gazowych w

> przypadku zmiany rodzaju gazu.

> Pozdr.

hmm do urządzeń gazowych stosuje się ten sam reduktor i działa zarówno na propanie jak i mieszance

akurat mam trochę doświadczenia w tej kwestii, bo zimą do przyczep i kamperów używa się właśnie propanu

nikt nic nie zmienia a urządzenia (lodówka, piecyki, kuchenka) działają normalnie

ale może parownik w aucie jest bardziej czuły niewiem.gif

Napisano

> Panowie, wyjaśnijmy sobie jedno: parownik w instalacji LPG jest podgrzewany cieczą chłodzącą

> silnika i ma tę samą temperaturę co silnik, więc odparuje w nim wszystko: sam butan, sam

> propan, mieszanka w każdych proporcjach.

> Teraz możecie dalej się spierać o wyższości jednego gazu nad drugim, ale nie w kategorii czy

> odparuje, czy nie, bo zawsze odparuje!

> Pozdr.

poczytaj o czym była dyskusja w kwestii używania propanu

ja nic nie pisałem o używaniu w aucie, bo tam faktycznie jest tak jak piszesz

a dyskusja była o zbiorniku instalacji domowej i butlach 11kg, tam nie ma podgrzewanego parownika i dlatego stosuje się propan

zresztą do aut też jest gaz "zimowy" ?

czy jego zimowość nie polega właśnie na zwiększonej ilości propanu ?

Napisano

> poczytaj o czym była dyskusja w kwestii używania propanu

Pierwszy post: "Jako że opalam dom propanem i mam go w bardzo dobrej cenie to chętnie zatankowałbym tym samochód."

> czy jego zimowość nie polega właśnie na zwiększonej ilości propanu ?

Zgadza się, dlatego jest droższy i więcej się go spala.

Pozdr.

Napisano

> Chodzi mi po głowie taka myśl. Jako że opalam dom propanem i mam go w bardzo dobrej cenie to

> chętnie zatankowałbym tym samochód.

> Teoretycznie na propanie auto powinno mieć lepszego kopa niż n LPG ale chyba nieco wieksze

> spalanie??

> Tylko tankowanie, sprężarka to duzy koszt ale gdyby podpiąć wąż i tankować na zasadzie

> wyrównywania ciśnień??.

> Miałoby to sens??.

Propan ma niższą kaloryczność niż butan, ale ma też dużo wyższą liczbę oktanową. Więc jeśli zasilisz nim zwykły silnik to spalisz więcej. Gdy odpowiednio doprężysz silnik, dopiero wtedy będziesz miał szansę na większego kopa (i na spalanie stukowe na benzynie). Najlepsza opcja to silnik z doładowaniem i strojenie go pod zasilanie propanem.

Tankowanie na zasadzie wyrównywania ciśnień działa, ale tylko do momentu wyrównania ciśnień. Można by też tankować na zasadzie grawitacji, bo przecież jest to gaz płynny i jeśli będzie miał możliwość to popłynie grawitacyjnie w dół.

> Pomijam kwestie, że nie można (bo akcyza, nielegalne itp.) "Państwo" rżnie mnie na każdym kroku

> więc mam to gdzieś.

Popieram.

Napisano

> Pierwszy post: "Jako że opalam dom propanem i mam go w bardzo dobrej cenie to chętnie zatankowałbym

> tym samochód."

ano tak sie zaczęło, ale potem rozwinęła się dyskusja czy faktycznie jest to czysty propan wink.gif

Napisano

>Dyskusja dotyczy uzywania propanu zamiast propanu-butanu.

Zgadza się, ale nie ja pisałem, że i butan byłby w sumie ok.gifsmile.gif

Tzn. generalnie jest ok.gif, ale na pewno nie zawsze.

> Trochę mnie zmyliłeś zaczynając wyżej o tym butanie, czego nie zauważyłem. Masz rację, uzywanie

> czystego butanu w zimie nie uda się z tego powodu, co piszesz.

> Pozdr.

20.GIF

Napisano

> No fajna maszynka, pytanie tylko ile bym tym czymś tankował pełen zbiornik

Nie podaly wydajności jednego machnięcia niestety.

W tej cenie można chyba juz kupić elektryczną pompę na rynku wtórnym.

Napisano

W kanadzie jeżdżą na propanie, więc może coś tym tropem znajdziesz smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.