Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fotoradar po raz kolejny...

Featured Replies

Napisano

Moja mulher.gif dostała fotkę od SM, na której "zarejestrowano" przekroczenie prędkości w miejscu, gdzie jak SM twierdzi obowiązuje 40-tka.

Sęk w tym, że w tym miejscu nie ma 40, tylko 50. Dziś specjalnie tamtędy przejechałem i nagrałem filmik. Nie ma nigdzie ograniczenia do 40km/h. Kiedyś owszem było (widzę na streetview) ale jakiś czas temu zdjęli znak, Co mamy z tym zrobić?

Moralizatorom dziękuję z góry za wypowiedzi - zapłacić możemy ale za popełnione wykroczenia, a nie za wydumane przez SM.

Napisano

Ostatnio bardzo modna jest postawa "płać, nie dyskutuj". Gdyby tu jeszcze chodziło faktycznie o bezpieczeństwo - ale szkoda klawiatury na tłumaczenie po co tak naprawdę są fotoradary.

Zwróć się do zarządcy drogi o zaświadczenie, jakie w danym dniu na danym odcinku obowiązywało ograniczenie. Oni wiedzą nawet ile w danym miejscu jest pasów ruchu w jedną stronę (policja czasami nie wie - ale to osobna historia).

Napisano

a skąd przeciętny kierowca ma wiedzieć co urzędnicy mają w szufladach? To ich psim obowiązkiem jest pilnowanie prawidłowego oznakowania. Skoro w mieście na danym odcinku (od skrzyżowania do skrzyżowania, bo skrzyżowania anulują znaki występujące na danym odcinku chyba, że jest stosowna informacja pod znakiem) nie ma znaku zakazu, ograniczenia prędkości itp to SM może się bujać. Przepisy stanowią jasno, że trzeba się stosować do oznakowania. Niech panowie z SM pofatygują się osobiście i pokażą gdzie taki znak.

Piszę to bo domyślam się, ze autor wątka wie jakie powinno być oznakowanie i kiedy może ono wystąpić.

No chyba, ze działa wewnątrz jakiegoś obszaru np droga osiedlowa, gdzie na całym obszarze występuje takie ograniczenie

Napisano

> Moja dostała fotkę od SM, na której "zarejestrowano" przekroczenie prędkości w miejscu, gdzie jak

> SM twierdzi obowiązuje 40-tka.

> Sęk w tym, że w tym miejscu nie ma 40, tylko 50. Dziś specjalnie tamtędy przejechałem i nagrałem

> filmik. Nie ma nigdzie ograniczenia do 40km/h. Kiedyś owszem było (widzę na streetview) ale

> jakiś czas temu zdjęli znak, Co mamy z tym zrobić?

> Moralizatorom dziękuję z góry za wypowiedzi - zapłacić możemy ale za popełnione wykroczenia, a nie

> za wydumane przez SM.

Ile pokazał fotoradar?

Napisano
  • Autor

Jedno jest pewne. Mandatu w tej formie jak zaproponowali nie przyjmiemy. Pytanie tylko dlaczego to my mamy udowadniać, że nie jesteśmy wielbłądem. Niech SM sama sobie szuka historii oznakowania u zarządcy drogi.

Ulica po 2 pasy ruchu w jedną stronę, nie żadna osiedlowa (odpowiadając na post powyżej)

Napisano
  • Autor

> Ile pokazał fotoradar?

A jakie to ma znaczenie? Przekroczenie było, tylko o 10km/h mniej niż SM sobie wydumała. Także mniej punktów i niższy mandat niż przysłali do akceptacji.

Napisano

> Jedno jest pewne. Mandatu w tej formie jak zaproponowali nie przyjmiemy. Pytanie tylko dlaczego to

> my mamy udowadniać, że nie jesteśmy wielbłądem. Niech SM sama sobie szuka historii oznakowania

> u zarządcy drogi.

Możesz wybrać wariant mniej lub bardziej uciążliwy dla siebie. Albo wyślij im film i wyjaśnij grzecznie lub niegrzecznie, że mylą się co do ograniczenia prędkości, albo poczekaj na rozstrzygnięcie sprawy przed sądem i tam podnieś tę okoliczność.

Napisano

> Jedno jest pewne. Mandatu w tej formie jak zaproponowali nie przyjmiemy. Pytanie tylko dlaczego to

> my mamy udowadniać, że nie jesteśmy wielbłądem. Niech SM sama sobie szuka historii oznakowania

> u zarządcy drogi.

> Ulica po 2 pasy ruchu w jedną stronę, nie żadna osiedlowa (odpowiadając na post powyżej)

Oni zarejestrowali wykroczenie, Ty musisz udowodnić swoją niewinność. Powiedz im to od razu, że nie przyjmujesz u pokaż dowody. Albo odpuszczą albo sprawa trafi do sądu.

Jak po prostu nie zapłacisz to sami ściągną

Napisano

> A jakie to ma znaczenie? Przekroczenie było, tylko o 10km/h mniej niż SM sobie wydumała. Także

> mniej punktów i niższy mandat niż przysłali do akceptacji.

Właśnie chciałem się dowiedzieć czy kwestia jest o mandacie niesłusznym czy o niesłusznej wysokości.

Odpisz im, ze we wskazanym miejscu jest ograniczenie do 50 i proponowanego mandatu nie przyjmujesz. Możesz się zgodzić na mandat niższy.

Napisano
  • Autor

> Odpisz im, ze we wskazanym miejscu jest ograniczenie do 50 i proponowanego mandatu nie przyjmujesz.

Jutro jedziemy porozmawiać, bo dodatkowo "zapomnieli" dołączyć legalizacji fotopstryka (straż wiejska z Kęsowa wiedziała, że należy to dołączyć wink.gif) oraz zgody komendanta miejskiego policji na ustawienie fotoradaru w tym miejscu tego dnia.

Napisano

> Moja dostała fotkę od SM, na której "zarejestrowano" przekroczenie prędkości w miejscu, gdzie jak

> SM twierdzi obowiązuje 40-tka.

> Sęk w tym, że w tym miejscu nie ma 40, tylko 50. Dziś specjalnie tamtędy przejechałem i nagrałem

> filmik. Nie ma nigdzie ograniczenia do 40km/h. Kiedyś owszem było (widzę na streetview) ale

> jakiś czas temu zdjęli znak, Co mamy z tym zrobić?

> Moralizatorom dziękuję z góry za wypowiedzi - zapłacić możemy ale za popełnione wykroczenia, a nie

> za wydumane przez SM.

idz albo zadzwon do komendanta i niech sam da rozwiazanie u nas nawet na telefon sie da duzo zalatwic pozniej wystarczy zfinalizowac papierologie , jak masz predkosc 1-2 km ponad dziesiatke jescze mozesz blad pomiarowy uwzglednic i moze spadniesz 2 oczka nizej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jutro jedziemy porozmawiać, bo dodatkowo "zapomnieli" dołączyć legalizacji fotopstryka (straż

> wiejska z Kęsowa wiedziała, że należy to dołączyć ) oraz zgody komendanta miejskiego policji

> na ustawienie fotoradaru w tym miejscu tego dnia.

Raczej mają, aż takie ćwierćgłówki nie są.

Napisano

> Zwróć się do zarządcy drogi o zaświadczenie, jakie w danym dniu na danym odcinku obowiązywało

> ograniczenie. Oni wiedzą nawet ile w danym miejscu jest pasów ruchu w jedną stronę (policja

> czasami nie wie - ale to osobna historia).

Mi policja usilowala wmowic, ze przejechalem skrzyzowanie na czerwonym, gdzie wyraznie zatrzymalem sie na czerwonym sygnalizatorze kierunkowym, a potem wraz z 6 innymi autami ruszylem na zielonym.

Pech chcial, ze bylem ostatni, a panowie policial.gif "zapomnieli", ze stoi tam sygnalizator kirunkowy, a nie "warunkowa strzalka", ktora podobno zdjeli.

Jak czytam co napisalem, to przestaje to rozumiec rotfl.gif

Napisano

> a skąd przeciętny kierowca ma wiedzieć co urzędnicy mają w szufladach? To

> ich psim obowiązkiem jest pilnowanie prawidłowego oznakowania.

Zakładam że mają tam porządek i rzeczywistość jest zsynchronizowana z dokumentacją. W ten sposób można się przed pobieraczami haraczu obronić.

Czytałem gdzieś że dzięki temu ktoś zapłacił mandat za przekroczenie o 2 km/h (to dopiero pirat), a nie o 42 - dzień wcześniej zlikwidowali kawałek obszaru zwanego zabudowanym, a straż miejska nie była na bieżąco.

Napisano

> Zakładam że mają tam porządek i rzeczywistość jest zsynchronizowana z dokumentacją. W ten sposób

> można się przed pobieraczami haraczu obronić.

Kiedyś byłem w stanie wjechać do Warszawy drogami publicznymi asfaltowymi bez ogladania tablicy o terenie zabudowanym....

Ale nie odwazyłem sie jeździc w centrum 90km/h... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jutro jedziemy porozmawiać, bo dodatkowo "zapomnieli" dołączyć legalizacji fotopstryka (straż

> wiejska z Kęsowa wiedziała, że należy to dołączyć ) oraz zgody komendanta miejskiego policji

> na ustawienie fotoradaru w tym miejscu tego dnia.

ze tak spytam bo moze sie przydac,musi byc zgoda komendanta policji na postawienie fotoradaru w danym dniu w danym miejscu.

Napisano
  • Autor

> czy dnia nie wiem , ale co do miejsca musi byc zgoda

art.129b.ust.4 prawo o ruchu drogowym

"4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie , uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji."

Napisano

> "4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać czynności w oznakowanym miejscu i określonym czasie ,

Ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby to pozwolenie było ważne przez np. rok lub też bezterminowo. Bo jak sobie wyobrażasz uzyskanie zgody przed każdorazowym pomiarem?

Napisano

> Ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby to pozwolenie było ważne przez np. rok lub też bezterminowo.

> Bo jak sobie wyobrażasz uzyskanie zgody przed każdorazowym pomiarem?

Być może na odprawie komendant straży mówi, że dziś mierzycie na ulicy xxx od godziny 8:00 do 10:00 a potem jedziecie na ulicę yyy i mierzycie od godziny 10:30 do 12:00 itd

Napisano

> Być może na odprawie komendant straży mówi, że dziś mierzycie na ulicy xxx

> a potem jedziecie na ulicę yyy i mierzycie

Komendant sraczy może swoje uniżone sługi jaśnie pana wysyłać nawet na księżyc. Odniosłem się do fragmentu mówiącego, że:

Quote:

w oznakowanym miejscu i określonym czasie , uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) policji.

I jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że sracz przed każdym pomiarem uzgadnia to z komendantem policji. Wszak "punkty pomiarowe" o długości 100m są w mojej mieścinie oznaczone stale, więc i uzgodnienie z policją będzie stałe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.