Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opadające tuleje cylindrów. Opel, Saab, Renault.

Featured Replies

Napisano

Zapewne niejeden z Was słyszał o silniku, którego trapiła bolesna bolączka zwiazana z opadającymi tulejami cylindrów, rozszcelnianiem się i przeważnie kosztowną naprawą, która nic nie dawała, a tylko przedłużała agonię.

Podobno przyczyną była modyfikacja tego silnika, który wcześniej bezproblemowo służył w jakimś tam innym samochodzie, potem został dopasowany do innych samochodów i została w nim zmniejszona misa olejowa.

Silnik się przegrzewał i skutek jest taki jaki jest.

Czy w przypadku tego silnika da się usunąć całkowicie tę usterkę czy jest on po prostu źle skonstruowany i nie nadaje się do niczego?

Bo skoro przyczyną jest za mała misa olejowa to przecież dałoby się jakoś wkomponować w samochód większą, o takiej pojemności jaka ma być lub zamontować chłodnicę oleju.

Nie wiem, tak sobie myślę.

Jak producenci samochodów, w których był montowany ten silnik, rozwiązali problem? O ile w ogóle rozwiązali.

Czy ktoś to naprawia, czy do się to naprawić? Czy po prostu wymiana silnika na inny i bezproblemowy lub zawiezienie praktycznie niezużytego samochodu na złom?

Ot ciekawi mnie to i myśle, że można by o tymp odyskutować.

Napisano
  • Autor

> Na zlomniku bylo : sznurek

Ale to jest opis tego co już wiem. Mnie ciekawi opinia innych, którzy zetknęli się z tym osobiście, naprawiali to lub próbowali naprawiać.

Co na to producent itp.

Napisano

> Co na to producent itp.

Na gwarancji wymieniał silnik...

Napisano
  • Autor

> Na gwarancji wymieniał silnik...

Na taki sam? Z tą samą wadą? I tak w kółko? Czy coś poprawili i już wszystko było dobrze?

Napisano

> Ale to jest opis tego co już wiem. Mnie ciekawi opinia innych, którzy zetknęli się z tym osobiście,

> naprawiali to lub próbowali naprawiać.

> Co na to producent itp.

w Turbokamerze było trochę o tym silniku i wywiad z jakimś właścicielem warsztatu który regenerował te silniki ale nie pamiętam już z jakim skutkiem

Napisano

Z forum Vectry:

Quote:

Remonty kapitalne Vectry 3.0 cdti robią tu:

--->

Raz na zawsze usuwają wszystkie usterki. Kłopot z głowy. Szlf głowicy, inna ze specjalnego tworzywa uszczelka pod głowicę, dodatkowy wymiennik ciepła oleju, czujnik temperatury na głowicy, inne modernizacje i silnik się nie przegrzewa.

Robią tam też Saab 9-5 3.0 TiD , Renault Espace i Vel Satis i oczywiście Vectry.

Napisano

> Jaki jest koszt takiej zabawy?

Trzeba pytać w firmie dokonującej naprawy. Gdzieś mi się obiło o uszy, że koszt wynosi ok. 7 tys. zł.

Jeszcze jeden cytat dokładnie ukazujący istotę problemu:

Quote:

To wszystko można naprawić!

W Saabach 3.0 TiD, które mają ten sam silnik dokonano następujących napraw i przeróbek:

-szlif

-wymiana tulei

-wymiana 1 tłoka

-powlekanie tłoków

-wymiana pierścieni

-wymiana panewek głównych(korbowodowe były cacy)

-regeneracja głowicy lewej

-zrobiono dodatkową rotację płynu chłodzącego-by pass w lewej głowicy( pierwotnie była w silniku Isuzu, ale ją fabrycznie zaślepiono ze względu na urządzenie do recykilngu spalin; w prawej głowicy taka rotacja jest, bo jest podłączona do ogrzewania i klimatyzacji)

-czujnik poziomu oleju w misce olejowej podwyższono o 6mm, to daje ok. 0,6 litra oleju więcej

-zamiast metalowych uszczelek pod głowicę zastosowano tuningową uszczelkę kompozytową

Poza tym dowiedziałem się, że wędrowanie głowic w dół silnika to nie żadna usterka tylko norma.

Całe zło jest przez:

1. Złe uszczelki pod głowicę,

2. Zatkanie małego obiegu wody w lewej głowicy takiego jak w prawej głowicy

3. Zbyt mały poziom oleju w misce olejowej.

4.Czujnik temperatury silnika w złym miejscu.

Wszystko zrobiono jak w prawie takich samych silnikach w Isuzu Trooperach

Napisano

> Podobno przyczyną była modyfikacja tego silnika, który wcześniej bezproblemowo służył w jakimś tam

> innym samochodzie, potem został dopasowany do innych samochodów i została w nim zmniejszona

> misa olejowa.

Dobrze dzwonią, ale nie do końca.

To jest (był) silnik przemysłowy, który adaptowano do samochodu.

Producentem ZTCP było Isuzu, albo VM.

> Ot ciekawi mnie to i myśle, że można by o tymp odyskutować.

Jak ktoś "hobbysta" (cudzysłów celowy i ironiczny) i KONIECZNIE sadzi się na dizla w wezeksie draj koma nul, to niech walczy.

Moja opinia jest stała - to samochód jest dla mnie, a nie na odwrót.

Skoro można mieć auto nie sprawiające problemów, to po co się pchać w wynalazka, zwłaszcza WIEDZĄC, o bolączkach danego modelu?

Napisano

Nie ma statystyk .. przynajmniej oficjalnie i nie wiadomo ile % silników to trapi - słychać tylko o tych co sie rozkraczyli ...

Być może wymiana częsta płynów eksploatacyjnych i oleju ( szczególnie dobre płyny chłodzące ) + dobre oleje i utrzymywanie w górnym poziomie + odpowiednie dbanie o silnik podczas jazdy znacząco przedłuża żywotność tego silnika lub sprawia, ze jest on tak samo dobry jak inne wytwory .....

Ja osobiście obarczał bym za te usterki jednak użytkowników przestrzegających skrupulatnie tego co napisali producenci w instrukcji...

Napisano

> Nie ma statystyk .. przynajmniej oficjalnie i nie wiadomo ile % silników to trapi - słychać tylko o

> tych co sie rozkraczyli ...

> Być może wymiana częsta płynów eksploatacyjnych i oleju ( szczególnie dobre płyny chłodzące ) +

> dobre oleje i utrzymywanie w górnym poziomie + odpowiednie dbanie o silnik podczas jazdy

> znacząco przedłuża żywotność tego silnika lub sprawia, ze jest on tak samo dobry jak inne

> wytwory .....

> Ja osobiście obarczał bym za te usterki jednak użytkowników przestrzegających skrupulatnie tego co

> napisali producenci w instrukcji...

Wiesz, trudno tu polemizować bo nasze tezy to wróżenie z fusów. Według mnie producent nie zadbał o właściwą żywotność silnika i wina ewidentnie leży po jego stronie

Użytkownik ma pamiętać , że ma być olej i ma być płyn chłodzący i pewnie w większości przypadków tak było.

To czy płyn jest zwykły czy jakiś ,,full wypas'' ma marginalne znaczenie. Olej owszem, ale i tak jego jakość nie powinna mieć znaczenia jeśli chodzi o opadanie tulei cylindrów i tym podobne hece.

Napisano

> Na taki sam? Z tą samą wadą? I tak w kółko? Czy coś poprawili i już wszystko było dobrze?

Pewnie taniej było wymienić silnik w czasie 2 letniej gwarancji zakładając dodatkowo, że przez okres gwarancji jednak nie każdemu padł niż poprawiać wadę.

Napisano

> Pewnie taniej było wymienić silnik w czasie 2 letniej gwarancji zakładając dodatkowo, że przez

> okres gwarancji jednak nie każdemu padł niż poprawiać wadę.

I producent nazwał to cechą pojazdu, a nie wadą, modne to takie zlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.