Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lancuchy

Featured Replies

Napisano

> Może na poczatku kilka słów wyjaśnienia.

> W góry jeżdzę od kilku lat. Tylko w lutym jak są ferie i trzeba coś zrobić z dziećmi.

> Co roku do wspomnianego Gliczarowa Górnego - jest to najwyżej położona wioska w PL.

> Tam gdzie ta chata na dole to prawie pod nią się podjeżdżało.

> Praktycznie wszystkie zimy mocnym przednionapędowym kompaktem [Civic, Octavia]

> Jeżeli masz dojechać do czegoś [dom, ośrodek] gdzie nie ma śniegu po pas, albo lodu po horyzont to

> daj sobie spokój.

> Praktycznie w każde miejsce dało się dojechać na dobrych [nowych] zimówkach.

> Osobiście zakładałem łańcuchy raz - bo wyszedłem z takiego założenia jak Ty.

> Otóż kupiłem takie coś:

> w razie "Niemca"

> przez pierwsze kila dni nie przydały się w ogóle. Potem strzeliły przymrozki po 35 st. i okazało

> się, że droga pod stok [nachylenie coś koło 30-40%]

> zamarzła.

> Pojechanie rozpędem graniczyło z cudem, ale się udawało, pod warunkiem, że nikt/nic Ci nie wyszło

> na drogę.

> Ja stanąłeś to

> Tak też miałem, po zjechaniu na dół otworzyłem w/w pudełko [była 12.00 w dzień]

> i zabrałem się za zakładanie.

> Ja jedną stronę, żona drugą.

> Auto na normalnym zawieszeniu, opona 185/60/14. Minęły 2h

> Cóż się okazało.

> 1. Instrukcja jest do d... - 3 obrazki na których jest koło, koło z połową łańcucha i koło z

> łańcuchem to nie to.

> 2. Powinienem mieć 5 rąk - trzymam łańcuch u góry a dwiema zahaczam po bokach i z tyłu, czwartą i

> piąta zapinam za kołem z tyłu.

> 3. Ręki nie da się włożyć między nadkole a koło na tyle, żeby sięgnąć czegokolwiek.

> 4. Skręcenie kół w jakąkolwiek stronę nie daje efektu.

> Mnąc przekleństwa wrzuciłem wszystko do bagażnika i na wstecznym na pełnym bucie wjechałem pod

> górę.

> Następnego dnia po wypiciu

> zabrałem się za zakładanie łańcuchów.

> 1. Trzeba zdjąć koła

> 2. Po założeniu jednego - okazało się, że drugi nie chce się założyć. Co nie pasuje.

> 3. Okazało się, że jest źle zakuty.

> 4. Zakuty to złe słowo - bo okazało się, że jest to na tyle gówniany drut, że kluczem do kół i

> śrubokrętem udało się ogniwa pootwierać i mając za wzór pierwszy złożyć a następnie założyć

> poprawnie.

> Nie chciałem ich już zdejmować, więc jeździłem na nich do końca.

> Miejscami na asfalcie [wolno i krótko] - jeden z łańcuchów pękł.

> Podsumowując.

> Jeżeli miałbym kupić to tylko jakieś dobre [? > 500zł ] z jakimś super łatwym systemem montażu.

Zakładałem parę razy takie tanie i nie było problemu, szczególnie przy takim rozmiarze. Jeżeli nie dało sie założyć bez zdjęcia koła biglaugh.gif to pewnie był źle dobrany rozmiar. To czy łańcuchy są za 50 czy 500 pln niewiele zmienia w montażu, na początku i tak trzeba zapiąć z tyłu na kole. W tych tanich trzeba tylko z raz albo dwa razy naciągnąć po przejechaniu kawałka drogi a drogie same się naciągają.

Sprawa jest prosta, jeżeli nigdy nie zakładałeś łańcuchów to najpierw poćwicz w garażu w cieple i bez śniegu grinser006.gif

Napisano

Potwierdzam. Nie ma w tym jakiejś magii, ale faktycznie za pierwszym razem sprawa nie jest banalna. Przećwiczenie w garażu jest niezbędne.

Napisano

> Potwierdzam. Nie ma w tym jakiejś magii, ale faktycznie za pierwszym razem sprawa nie jest banalna.

> Przećwiczenie w garażu jest niezbędne.

No szczególnie jak samochód się już zakopie w zaspie zlosnik.gif a i polecam jeszcze jakieś długie rękawice robocze do łokci grinser006.gif

Napisano

> Zakładałem parę razy takie tanie i nie było problemu, szczególnie przy takim rozmiarze. Jeżeli nie

> dało sie założyć bez zdjęcia koła to pewnie był źle dobrany rozmiar

Był wg. opakowania ok. i potem po założeniu też ok.

>. To czy łańcuchy są za

> 50 czy 500 pln niewiele zmienia w montażu, na początku i tak trzeba zapiąć z tyłu na kole.

Nie dało się.

Nie masz dostępu do tyłu koła.

> W

> tych tanich trzeba tylko z raz albo dwa razy naciągnąć po przejechaniu kawałka drogi a drogie

> same się naciągają.

> Sprawa jest prosta, jeżeli nigdy nie zakładałeś łańcuchów to najpierw poćwicz w garażu w cieple i

> bez śniegu

Może są różne systemy montażu.

Ten co ja miałem był do d..

Napisano

> tak jest. u nas odsnieza sie metr mniej niz cala szerokosc drogi, a w Austrii odsniezaja metr

> szerzej ;-).

> a lancuchy okazjonalne tak jak pisalem wyzej taurus.pl i firmowane ich marka lancuchy za circa 80

> pln.

taurus.info.pl

Napisano

> Był wg. opakowania ok. i potem po założeniu też ok.

> Nie dało się.

> Nie masz dostępu do tyłu koła.

> Może są różne systemy montażu.

> Ten co ja miałem był do d..

bo to co miało być z tyłu założyłes na przód/front koła wynika z twojego opisu i w efekcie potem musiałeś mieć 5 rąk (normalnie miałbys to od frontu zamiast za kołem)-tak jak koledzy mówią - na spokojnie w garazu pocwiczyc raz i potem da sie

Napisano

> tak wyglądało miejsce parkingowe w Karpaczu, nad autami za ogrodzeniem na wyższym poziomie jest

> droga, widac boczną zaspę, bande drogi. Na główna drogę trzeba było wjechać wyjeżdzając z

> miejsca parkingowego i zakrecić pod górke zaraz za Vitara. Moje auto bez łańcuchów nie dało

> rady. Następnego dnia próbowal wyjeżdzać również gośc golfem i też nie dal rady, dopiero z

> moimi łańcuchami sie udało

eee to jest pikus ja kiedys matiza w jakuszycach za dwa dni nieobecnosci po prostu nie znalazlem (aha i udalo sie bez lancuchow-choc bez pomocy ludzi dobrej woli i wgniecionej klapy od sily pchajacych sie nie obeszlo)

Napisano

> Na mrozie trytytki praktycznie same pękają

qrcze przyszedl mi wlaśnie do głowy nowy pomysł na nowe wykorzystanie trytek-musze to opatentować więc ciiiiiiiii

jak się zakopię to biorę max dlugą trytkę (oczywiście czarną "bo mocniejsze przecież są :-))) ) zakładam w każdą ciurkę felgi i juz mam równoważnik super wypas łancuchów typu Spike'ów za 1600zł - tyle, że jednorazowe do wyjazdu z biedy jak się zakopię- a jak będa znowu potrzebne to co mi tam znowu kupię całąpaczkę 100szt za kilka PLN.... można przelewać virt-browce za wykorzystanie pomysłu

Napisano

> Tak też miałem, po zjechaniu na dół otworzyłem w/w pudełko [była 12.00 w dzień]

> i zabrałem się za zakładanie.

> Ja jedną stronę, żona drugą.

> Auto na normalnym zawieszeniu, opona 185/60/14. Minęły 2h

> Cóż się okazało.

> 1. Instrukcja jest do d... - 3 obrazki na których jest koło, koło z połową łańcucha i koło z

> łańcuchem to nie to.

to rzeczywiscie padaczka, moja instrukcja miala 6-8 obrqazków i wszystko jasno było pokazane (wczoraj nawet do nich zajrzałem żeby zobaczyć czy nie pordzewiały)

> 2. Powinienem mieć 5 rąk - trzymam łańcuch u góry a dwiema zahaczam po bokach i z tyłu, czwartą i

> piąta zapinam za kołem z tyłu.

Coś nie halo, prawie nic nie trzeba robić za kołem w klasycznych łańcuchach:

1. układasz łańcuch na ziemi przed kołem

2. wsuwasz łukiem wszystko za kołem

3. jedna końcówka linki po lewej stronie, prawą łapiesz drugą końcówkę linki przeciągniętej za kołem

4. podciągasz linkę ku górze (niezapiętą) i zapinasz swopodnie na przodzie, nad oponą

5. przesuwasz pierścień z linki na tył opony tak, żeby był równo od krawędzi w każdym miejscu (wystarczy sprawdzić macaniem u góry i po bokach)

6. układasz łańcuch na oponie u góry i po bokach, zapinasz pierwsze zapięcie, żeby łańcuch się trzymał

7. zapinasz na dole przeciągając przez wskazane oczka

8. po przejechaniu kilku metrów, wystarczy sprawdzić naciąg ostatniej linki i dociagnać.

> 3. Ręki nie da się włożyć między nadkole a koło na tyle, żeby sięgnąć czegokolwiek.

no bez przesady, w każdym seryjnym aucie ze zwykłym zawieszeniem da rade to zrobić, oczywiscie szanse na nieubrudzenie rękawów są małe

> 4. Skręcenie kół w jakąkolwiek stronę nie daje efektu.

> Mnąc przekleństwa wrzuciłem wszystko do bagażnika i na wstecznym na pełnym bucie wjechałem pod

> górę.

> Następnego dnia po wypiciu

> zabrałem się za zakładanie łańcuchów.

> 1. Trzeba zdjąć koła

wystarczyło podniesć auto na lewarku

> 2. Po założeniu jednego - okazało się, że drugi nie chce się założyć. Co nie pasuje.

> 3. Okazało się, że jest źle zakuty.

no i to jak najbardziej mógł być problem, żeby załazyćłańcuch

> 4. Zakuty to złe słowo - bo okazało się, że jest to na tyle gówniany drut, że kluczem do kół i

> śrubokrętem udało się ogniwa pootwierać i mając za wzór pierwszy złożyć a następnie założyć

> poprawnie.

u mnie po wyjeżdzaniu z zaspy jak jedno koło złapało twarde podłoże też jedno oczko się wygło. Rzeczywiscie 2x kombinerkami można było oczko naprostowac. Moje są ze zwykłej stali dlatego nie wróże im zbyt długiej przyszłosci.

> Jeżeli miałbym kupić to tylko jakieś dobre [? > 500zł ] z jakimś super łatwym systemem montażu.

mam zupełnie inne odczucia, według mnie wystarczy już zwykły łańcuch, ze zwykłym zapięciem, najważniejsze tylko żeby był solidny czyli ze stali manganowo-niklowej.

tu sklep z łańcuchami w Łodzi

dla rozmiaru 205/55/16 wybrałbym podstawowe łańcuchy z dobrej stali, koszt ok 160 PLN za oczko 9 mm i 182 PLN za oczko 12 mm, jak kto woli. To już w zupełnosci wystarczy. Z samonapinaczami to koszt 400 PLN w góre, potem dochodzą ogniwa kruszące lód, + systemy łatwego montażu i zdejmowania. Ale to już dla ludzi, którzy non stop jeżdza tego typu drogami, zakładają, ściągają i tak w kółko

Napisano

> qrcze przyszedl mi wlaśnie do głowy nowy pomysł na nowe wykorzystanie trytek-musze to opatentować

> więc ciiiiiiiii

> jak się zakopię to biorę max dlugą trytkę (oczywiście czarną "bo mocniejsze przecież są :-))) )

> zakładam w każdą ciurkę felgi i juz mam równoważnik super wypas łancuchów typu Spike'ów za

> 1600zł - tyle, że jednorazowe do wyjazdu z biedy jak się zakopię- a jak będa znowu potrzebne

> to co mi tam znowu kupię całąpaczkę 100szt za kilka PLN.... można przelewać virt-browce za

> wykorzystanie pomysłu

nic nowego kolego nie wymyśliłeś

Napisano

> Był wg. opakowania ok. i potem po założeniu też ok.

> Nie dało się.

> Nie masz dostępu do tyłu koła.

Ale zapinasz z przodu i przesuwasz do tyłu grinser006.gif

> Może są różne systemy montażu.

> Ten co ja miałem był do d..

Generalnie zasada jest ta sama we wszystkich, różnią się sposobem napinania. Nic nieporadzisz, poszukaj jaki film na yotubie i poćwicz w garażu grinser006.gif potem założysz w pięć minut bez pomocy żony grinser006.gif

Napisano

ale sznurek tylko jak masz duza wieksza felge w sensie nie bedzie walic o zacisk. i otwory sa blisko pobocznicy.

Napisano

> nic nowego kolego nie wymyśliłeś

no jak nie jak tak

lina to nie trytka zaraz z 500zl wyskakuje i skladam zgloszenie do UP RP

btw za 20 widzialem łańcuchy w sprayu kiedyś - z ciekawości ktoś kiedyś uzywał

Napisano

> Ja sobie kiedyś kupiłem tekstylne. Byłem pewny, że w razie czego szybko je założę

> W zeszłym roku nasypało tyle śniegu, że chciałem je założyć żeby wyjechać z garażu...

> Nie udało mi się Mam zbyt niskie auto i nie umiałem ręki wcisnąć między oponę, a nadkole

Mam takie już kilka sezonów i zakładałem kilkanaście razy, za pierwszym razem nie mogłem sobie poradzić z naciągnięciem pokrowców (mały prześwit pomiędzy nadkolem), poradziłem sobie w ten sposób że skręcam koła w jedną stronę i na jednym kole zakładam z przodu koła na drugim z tyłu, skręcam koła w drugą stronę i tak samo jak wcześniej, zajmuje to kilkanaście sekund

Napisano

> Mam takie już kilka sezonów i zakładałem kilkanaście razy, za pierwszym razem nie mogłem sobie

> poradzić z naciągnięciem pokrowców (mały prześwit pomiędzy nadkolem), poradziłem sobie w ten

> sposób że skręcam koła w jedną stronę i na jednym kole zakładam z przodu koła na drugim z

> tyłu, skręcam koła w drugą stronę i tak samo jak wcześniej, zajmuje to kilkanaście sekund

a jeśli mialbyś założyć na koło którym nie możesz skręcić ?

pytam bo mam niskie auto rwd więc sobie nie pokręce

Napisano

> a jeśli mialbyś założyć na koło którym nie możesz skręcić ?

> pytam bo mam niskie auto rwd więc sobie nie pokręce

W tym przypadku może być trudniej ale pewnie wykonalne, musi być na tyle miejsca żeby przełożyć ten pokrowiec za koło, nawet można go wepchać jakimś kluczem czy innym cienkim przedmiotem. Jest to tyle prostsze od tradycyjnych łańcuchów że te jeszcze trzeba zapiąć u góry.

Napisano

> Mam takie już kilka sezonów i zakładałem kilkanaście razy, za pierwszym razem nie mogłem sobie

> poradzić z naciągnięciem pokrowców

A jak to się sprawdza w praktyce? Możesz jakoś porównać ten wynalazek z normalnymi łańcuchami?

Napisano

> A jak to się sprawdza w praktyce? Możesz jakoś porównać ten wynalazek z normalnymi łańcuchami?

Testowałem to zaraz po zakupie, sypnęło sporo świeżego śniegu, wjechałem na spory parking i jechałem do momentu aż stanąłem w kopnym śniegu, zderzak robił za pług i nie dało się dalej jechać, założyłem pokrowce i bez problemu pojechałem dalej. Później pojechałem na sporą górkę gdzie był wyślizgany lód i przysypane śniegiem, 5 prób i dojechałem max do połowy górki, następnie po założeniu pokrowców z miejsca wyjechałem do góry bez buksowania. Nie jeździłem na tym po alpejskich drogach, tylko po polskich, jakiś dojazd do pensjonatu, jakieś lokalne podjazdy itp. Wcześniej kilkanaście razy jeździłem na tradycyjnych łańcuchach i też dawały radę ale były bardziej problematyczne w zakładaniu, szczególnie jak było ciemno, sypał śnieg i był mróz. Pokrowce zakładam w 1-2 minuty nawet w rękawicach narciarskich i prawie bez patrzenia, na wyczucie, oczywiście nie za pierwszym razem tylko trzeba trochę potrenować, trzeba je dobrać dokładnie do rozmiaru koła żeby się nie ślizgało w nich tylko na gumkach ładnie było opięte, przynajmniej w tych co ja mam (Goodyear Q09) nie ma żadnych napinaczy

Napisano

obawa przed ewentualnym uszkodzeniem skarpety np na ostrym kamieniu (pl realia) popchnęły mnie do zakupu łańcuchów dedykowanych do m.in. aut niskoposadzonych.... padło na WEISSENFELS 9 CLACK&GO M44

weissenfels_m44.jpg

Napisano

> obawa przed ewentualnym uszkodzeniem skarpety np na ostrym kamieniu (pl realia) popchnęły mnie do

> zakupu łańcuchów dedykowanych do m.in. aut niskoposadzonych.... padło na WEISSENFELS 9

> CLACK&GO M44

cena? bo widze, ze na bogato

Napisano

cena była znośna

myślałem nad kupnem takich za ok 150 ale po przeczytaniu tego co pisałeś dołożyłem kilkadziesiąt złotych do twardszych markowych łańcuchów z samonapinaczem (tutaj są 2) dodatkowo "smaczkiem" ma być kolor czarny

zobaczymy... mam nadzieje że UG8+ będzie dawał rade wszędzie a chain będzie na wyposażeniu do hardcoreowych sytuacji

Napisano

> cena była znośna

> myślałem nad kupnem takich za ok 150 ale po przeczytaniu tego co pisałeś dołożyłem kilkadziesiąt

> złotych do twardszych markowych łańcuchów z samonapinaczem (tutaj są 2) dodatkowo "smaczkiem"

> ma być kolor czarny

> zobaczymy... mam nadzieje że UG8+ będzie dawał rade wszędzie a chain będzie na wyposażeniu do

> hardcoreowych sytuacji

Wrzuć jeszcze karimat do bagaznika bo bardzo ułatwia zakładanie łańcuchów w zakopanym aucie.

Dla mnie jest nieodzownym dodatkiem do łańcuchów.

Napisano

> cena była znośna

> myślałem nad kupnem takich za ok 150 ale po przeczytaniu tego co pisałeś dołożyłem kilkadziesiąt

> złotych do twardszych markowych łańcuchów z samonapinaczem (tutaj są 2) dodatkowo "smaczkiem"

> ma być kolor czarny

> zobaczymy... mam nadzieje że UG8+ będzie dawał rade wszędzie a chain będzie na wyposażeniu do

> hardcoreowych sytuacji

co konkretnie kupiłeś?

Napisano

WEISSENFELS 9 CLACK&GO M44

weissenfels_m44.jpg

Napisano

> WEISSENFELS 9 CLACK&GO M44

napisałeś:

Quote:

myślałem nad kupnem takich za ok 150 ale po przeczytaniu tego co pisałeś dołożyłem kilkadziesiąt złotych do twardszych markowych łańcuchów z samonapinaczem (...)

150zł plus "kilkadziesiąt" daje maksymalnie 240zł, możesz zdradzić gdzie można zakupić te łańcuchy za taką kwotę?

Napisano

coś około tego + przesyłka

i da radę kupić na alledrogo tylko trzeba na bieżąco pilnować co się pojawiło przez ostatnie 24h

jak dojdą to dla treningu zaplotę je na kołach i wrzucę fote

Napisano

> napisałeś:

> Quote:

> złotych do twardszych markowych łańcuchów z samonapinaczem (...)

> 150zł plus "kilkadziesiąt" daje maksymalnie 240zł, możesz zdradzić gdzie można zakupić te łańcuchy

> za taką kwotę?

normalna cena ok 340 PLN

opis:

Ekskluzywne łańcuchy z dwoma samonapinaczami, które automatycznie, równomiernie napinają łańcuch na kole podczas kilku pierwszych metrów jazdy.

Grubość oczka 9mm

Czworokątne ogniwa zwiększają przyczepność także na lodzie.

Nadają się do samochodów z układem ABS i niskim zawieszeniem.

Wzór rombowy.

Wykonane ze stali niklowo-manganowej w kolorze czarnym.

Szybki montaż bez konieczności najeżdżania.

Posiada system szybkiego demontażu - wewnętrzne zapięcie kabla rozpina się automatycznie przy zdejmowaniu łańcucha.

W pełni chronią aluminiowe felgi ! - samonapinacz nie przechodzi przez srednicę koła, aby nie dotykać w żadnym miejscu felgi, a elementy graniczące z brzegiem felgi wykonane są z bezpiecznego tworzywa.

Sztywne wygodne opakowanie z rączką.

Produkcja: Weissenfels -Włochy

brzmi zachęcająco

Napisano

> normalna cena ok 340 PLN

to bdb cene wyszukałeś jeśli to do kół 205/55/16

w sklepie wynalazłem niewiele poniżej 500zł w tym rozmiarze

> brzmi zachęcająco

za cene do 300 ciężko wyhaczyć coś tak rozbudowanego

glownie szukałem czegos co ma napinacz i ma mi wejsc miedzy koło a nadkole w niskim rwd...

kiedyś ze 2-3 lata temu były w norauto za 300zł ale czy teraz takie promocje mają to nie wiem

przyszły:

95806231.jpg

72202118.jpg

całkiem banalnie się zakłada

mam wrażenie że trudniej je rozplątać z pudła niż zapiąć na kołach

Napisano

a możesz napisać gdzie i za ile je kupiłeś?

może być na prv

Napisano

customowo

na czarnym kolorze leży 7 różnych kolorów brokatu pokrytych bezbarwnym lakierem

ale do tematu

zmartwił mnie najnowszy test ADAC gdzie UG8 zajęło 4 miejsce a rok temu było nr1

Napisano

> ale do tematu

> zmartwił mnie najnowszy test ADAC gdzie UG8 zajęło 4 miejsce a rok temu było nr1

Sponsor się zmienił zlosnik.gif

Napisano

> bo to co miało być z tyłu założyłes na przód/front koła wynika z twojego opisu i w efekcie potem

> musiałeś mieć 5 rąk (normalnie miałbys to od frontu zamiast za kołem)-tak jak koledzy mówią -

> na spokojnie w garazu pocwiczyc raz i potem da sie

No aż takiego dekla ze mnie nie rób cool.gif

Nie mam garażu a w życiu nie sądziłem, że to takie trudne. yikes.gif

Napisano

> Ale zapinasz z przodu i przesuwasz do tyłu

> Generalnie zasada jest ta sama we wszystkich, różnią się sposobem napinania. Nic nieporadzisz,

> poszukaj jaki film na yotubie i poćwicz w garażu potem założysz w pięć minut bez pomocy żony

nie mam garażu

Napisano

> to rzeczywiscie padaczka, moja instrukcja miala 6-8 obrqazków i wszystko jasno było pokazane

> (wczoraj nawet do nich zajrzałem żeby zobaczyć czy nie pordzewiały)

> Coś nie halo, prawie nic nie trzeba robić za kołem w klasycznych łańcuchach:

> 1. układasz łańcuch na ziemi przed kołem

> 2. wsuwasz łukiem wszystko za kołem

> 3. jedna końcówka linki po lewej stronie, prawą łapiesz drugą końcówkę linki przeciągniętej za

> kołem

> 4. podciągasz linkę ku górze (niezapiętą) i zapinasz swopodnie na przodzie, nad oponą

> 5. przesuwasz pierścień z linki na tył opony tak, żeby był równo od krawędzi w każdym miejscu

> (wystarczy sprawdzić macaniem u góry i po bokach)

> 6. układasz łańcuch na oponie u góry i po bokach, zapinasz pierwsze zapięcie, żeby łańcuch się

> trzymał

> 7. zapinasz na dole przeciągając przez wskazane oczka

> 8. po przejechaniu kilku metrów, wystarczy sprawdzić naciąg ostatniej linki i dociagnać.

> no bez przesady, w każdym seryjnym aucie ze zwykłym zawieszeniem da rade to zrobić, oczywiscie

> szanse na nieubrudzenie rękawów są małe

> wystarczyło podniesć auto na lewarku

> no i to jak najbardziej mógł być problem, żeby załazyćłańcuch

> u mnie po wyjeżdzaniu z zaspy jak jedno koło złapało twarde podłoże też jedno oczko się wygło.

> Rzeczywiscie 2x kombinerkami można było oczko naprostowac. Moje są ze zwykłej stali dlatego

Jak zdjąłem koło to dało się bez problemu założyć ten jeden.

Może jakby była lepsza instrukcja albo lepszy dostęp to ok ale tak to d...a alien.gif

Napisano

> nie mam garażu

no to masz problem, bez garażu nie da rady niewiem.gif

Trudno zimą tylko po dolinkach będzisz jeździł zlosnik.gif

Napisano

> no to masz problem, bez garażu nie da rady

> Trudno zimą tylko po dolinkach będzisz jeździł

Myślałem o tych pasach co pisali koledzy.

Można to gdzieś kupić w PL ?

Napisano

> Myślałem o tych pasach co pisali koledzy.

> Można to gdzieś kupić w PL ?

oczywiście na alledrogo ale cena tego wynalazku jest w cenie dobrych łańcuchów więc nie wiem czy to ma sens.

Napisano

> oczywiście na alledrogo ale cena tego wynalazku jest w cenie dobrych łańcuchów więc nie wiem czy

> to ma sens.

No chyba ma, montuje się to prościej.

ma to jakieś minusy?

Jest tak samo dobre jak łańcuchy, czy gorsze?

Napisano

> No chyba ma, montuje się to prościej.

> ma to jakieś minusy?

> Jest tak samo dobre jak łańcuchy, czy gorsze?

Czy prościej to nie wiem, tak samo trzeba się ubabrać w błocie. Solidnie mi to nie wygląda, kiedys musiałem podjeżdżać na Słowacji ostro pod górę z zaketami 180 stopni po oblodzonych kamieniach. Samochód z 4x4 bez łańcuchów nie dał rady ja scenicem podjechałem na tanich łańcuchach, te tekstylne pewnie by się podarły.

Napisano

> Myślałem o tych pasach co pisali koledzy.

> Można to gdzieś kupić w PL ?

Goodyear Q09 kupowałem kilka lat temu na allegro, kolega kupował w zeszłym sezonie, płacił ok 150 PLN

Napisano

> a możesz napisać gdzie i za ile je kupiłeś?

> może być na prv

widziałem je w Norauto wczoraj za ok 380 PLN

Napisano

> widziałem je w Norauto wczoraj za ok 380 PLN

dokladnie jakas akcja weissenfelsów jest w norauto teraz

Napisano

też widziałem

2-3 lata temu były po ok 300 teraz 380

i tak chyba szukałbym na allegro czegoś nowego w atrakcyjnej cenie

ludzie czesto kupili łańcuchy, zmienili auto a łancucha nie załozyli i sprzedają za 1/2 ceny

Napisano

> Do samego Zakopanego na lancuchach nie bedziesz jechal.

> Jesli masz zimowki, to wszedzie glownymi drogami dojedziesz bez najmniejszego problemu.

> Dopiero jesli wybierasz sie na jakies bardziej lokalne drozki, zwlaszcza jesli chwyci mroz i sie

> lod zrobi, to wtedy lancuchy moga sie przydac.

> Ja w zeszlym roku kupilem komplet w Lidlu za 25 euro (W Irlandii ale mysle ze w Polsce cena

> podobna). Wozilem cala zime w bagazniku ale sie nie przydaly. W okolicach Zakopanego bylem 2x

> tamtej zimy i jezdzilem duzo po okolicznych wsiach (Gliczarow gorny, itp).

ok.gif

Byłem w lutym tego roku w Gliczarowie Górnym. Z łańcuchami w bagażniku. Na zimówkach oczywiście. Dałem radę bez zakładania

Napisano

ten z FWD w zimę nie zrozumie tego w RWD

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.