Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

polerowanie kloszy lamp plastik

Featured Replies

Napisano

ktoś polerował plastikowe reflektory? czym to robił ewentualnie gdzie to robią na śląsku i czy robota ma efekty wizualne, 12 letnie lampy miałbym do polerki smile.gif

Napisano

> ktoś polerował plastikowe reflektory? czym to robił ewentualnie gdzie to robią na śląsku i czy

> robota ma efekty wizualne, 12 letnie lampy miałbym do polerki

zależy jak mocno są zmatowiałem

ewentualnie jest cos takiego jak plastx meguairsa preparat do polerki ręcznej przednich lamp

ja tam próbowałem i mi pomogło, ideału nie ma ale jest wizualnie o niebo lepiej

Napisano
  • Autor

bardzo nie są, tylko pod palcami czuć że lekki nalot jest chropowatości, już próbowałem myć szamponami, nawet pasta do zębów 270751858-jezyk.gif tak sobie pomyślałem że można by spróbować, choćby dla własnego samopoczucia

Napisano

> bardzo nie są, tylko pod palcami czuć że lekki nalot jest chropowatości, już próbowałem myć

> szamponami, nawet pasta do zębów tak sobie pomyślałem że można by spróbować, choćby dla

> własnego samopoczucia

napisz może w jakim to wynalazku chcesz polerować- będzie łatwiej ok.gif

Napisano
  • Autor

nubira 2 2000r

Napisano

> nubira 2 2000r

1. papier wodny 1500, 2500

2. pasta polerska np Menzerna FG 500 z maszyną polerską ze średnio twardą gąbką- ostrożnie aby nie stopić/naddtopić klosza grinser006.gif

3. do wykończenia i zabezpieczenia miękka gąbka i maszynowo plast X- Meguiar's

i lampy jak nowe ok.gif

Napisano

> ktoś polerował plastikowe reflektory? czym to robił ewentualnie gdzie to robią na śląsku i czy

Polerowałem ręcznie z niezłym skutkiem. Pasta polerska i mnóstwo pracy. Niestety po pół roku znowu wygląda tak samo. Nie warto jeśli nie nałoży się jakiejś warstwy ochronnej.

Niestety firmy, które polerują tez tego nie robią.

W świeceniu za bardzo nie przeszkadza, więc przestałem tym sobie głowę zawracać.

Pozdrawiam.

Napisano

> 1. papier wodny 1500, 2500

> 2. pasta polerska np Menzerna FG 500 z maszyną polerską ze średnio twardą gąbką- ostrożnie aby nie

> stopić/naddtopić klosza

> 3. do wykończenia i zabezpieczenia miękka gąbka i maszynowo plast X- Meguiar's

> i lampy jak nowe

Na pewno nie jak nowe i nie na długo smile.gif ale warto spolerować, nawet najzwyklejsza G3 oczywiscie maszynowo bo ręcznie bo można sobie łapy ukręcić.

Napisano

> W świeceniu za bardzo nie przeszkadza, więc przestałem tym sobie głowę zawracać.

Właśnie te zmatowienia przeszkadzają w świeceniu. Przecież taka matowa lampa to nic innego niż filtr optyczny za żarówką

Napisano

hmm

polerowałem

tak jak piszą koledzy

tylko koledzy zapominają o jednej podstawowej rzeczy. To co matowieje to fabryczny akryl chroniący poliwęglan przed promieniowaniem UV i innymi szkodliwymi czynnikami chemicznymi np benzyną

więc aby przywrócić fabryczną jakość reflektorów to ja po spolerowaniu papierem wodnym 1000 potem 1500 i na koncu 2500 (można 3000) dałem - uwaga - lakier akrylowy z utwardzaczem. Są puszki akrylu z utwardzaczem, który trzeba uwolnić wyciągając zabezpieczenie na dnie puszki.

Wszelkie zabawy z finalnym polerowaniem pastami czy siuwaksami to można o kant (pip) rozbić.

Robota w dzisiejszych warunkach to raczej garażowa. Wiosną i latem można na powietrzu.

całość zajęla mi ponad 1h do 1.5h z piwem w ręku

oglądamy i się reflektujemy

ja kupiłem taki akryl (200 ml z powodzeniem starcza i jeszcze zostaje)

Lakier

Napisano

> Polerowałem ręcznie z niezłym skutkiem. Pasta polerska i mnóstwo pracy. Niestety po pół roku > znowu wygląda tak samo. Nie warto jeśli nie nałoży się jakiejś warstwy ochronnej.

> Niestety firmy, które polerują tez tego nie robią.

> W świeceniu za bardzo nie przeszkadza, więc przestałem tym sobie głowę zawracać.

> Pozdrawiam.

czytamy mój post wyżej skromny.gif

Napisano

> nubira 2 2000r

Na kąciku Matiza był gdzieś manual ale zakupiłbym zestaw z preparatem ochronnym który się daje na koniec, zestawy są dostępne na Aledrogo

Napisano

> czytamy mój post wyżej

Znam to. Niektórzy twierdzą jednak, że klosz pokryty lakierem jest żółtawy...

BTW: nie wiem czy niektórych kloszy nie wystarczyłoby polakierować bez szlifowania bo kiedy są mokre wyglądają jak nowe. Chyba, że to zabieg jedynie nadający przyczepność?

Pozdrawiam.

Napisano

> Znam to. Niektórzy twierdzą jednak, że klosz pokryty lakierem jest żółtawy...

> BTW: nie wiem czy niektórych kloszy nie wystarczyłoby polakierować bez szlifowania bo kiedy są

> mokre wyglądają jak nowe. Chyba, że to zabieg jedynie nadający przyczepność?

> Pozdrawiam.

u siebie żółci nie zauważyłem, no chyba, ze ci co tak twierdzą mają żółte od środka

mokre jak nowe, ale lakier tylko jakiś czas będzie się trzymał, a potem będzie się łuszczył, no i.... będzie żółty od tej zmatowiałem struktury, która jest żółta zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie te zmatowienia przeszkadzają w świeceniu. Przecież taka matowa lampa to nic innego niż

> filtr optyczny za żarówką

Niby tak, nawet więcej, bo część światła się rozprasza. Ważniejszy jest chyba jednak dobry odbłyśnik? Wnioskuje tak bo miałem jeden klosz zmatowiały a drugi nie i oba świeciły tak samo. Nie było widać różnicy.

Z przeciwka również to rozpraszanie nie było widoczne. Dopiero z bliska było widać, że klosz jest podświetlony równomiernie, inaczej niż ten klarowny.

Pozdrawiam.

Napisano

> ja kupiłem taki akryl (200 ml z powodzeniem starcza i jeszcze zostaje)

> Lakier jakiś tekst

a co ten utwardzacz daje? zwykly lakier bezbarwny da rade? np jakiś tekst

Napisano

> a co ten utwardzacz daje? zwykly lakier bezbarwny da rade? np jakiś tekst

Bez utwardzacza będzie po jakimś czasie się łuszczyć. Z utwardzaczem ma się jakieś 8 lat spokoju. Nie chciałem ryzykować innymi wynalazkami niż te które daje producent na klosze. Ale jak ktoś lubi eksperymentować to droga wolna wink.gif

Ta emalia to zwykły akryl

Napisano

Bawiłem się w polerowanie lamp systematycznie co pół roku w Lagunie I ph II w trybie standardowym - papier ścierny taki jak koledzy piszą i na końcu pasta polerska na tarczce kręcona wieratką... robiłem to 5 razy, a w tym sezonie powiedziałem sobie dość i kupiłem nowe reflektory.

Wkurzała mnie widoczność sięgająca ok 40m przede mną.

W przyszły weekend założę i sam jestem ciekaw jaką jasność przed sobą zobaczę smile.gif

W każdym razie powodzenia z polerką smile.gif

Napisano

> Bawiłem się w polerowanie lamp systematycznie co pół roku w Lagunie I ph II w trybie standardowym -

> papier ścierny taki jak koledzy piszą i na końcu pasta polerska na tarczce kręcona wieratką...

> robiłem to 5 razy, a w tym sezonie powiedziałem sobie dość i kupiłem nowe reflektory.

A czy choć raz zabezpieczyłeś je lakierem? cfaniaczek.gif

Napisano

> A czy choć raz zabezpieczyłeś je lakierem?

Właśnie takim specem nie byłem... bo i nikt mi o tym nie powiedział.

Ale lampki kupione, leżą w bagażniku smile.gif

Do tego mam już dobre żaróweczki H7 i mam nadzieję, ze niedługo zobaczę jasność na drodze smile.gif

Napisano

> Właśnie takim specem nie byłem... bo i nikt mi o tym nie powiedział.

> Ale lampki kupione, leżą w bagażniku

> Do tego mam już dobre żaróweczki H7 i mam nadzieję, ze niedługo zobaczę jasność na drodze

mi też nikt nie powiedział zlosnik.gif

sam doszedłem drogą dedukcji skromny.gif bo zastanawiało mnie dlaczego jak lampy były mokre to wyglądały jak nowe hmm.gif Jak wiosną stanąłem raz pod klonem, a wtedy intensywnie się zielenił to dużo tego bezbarwnego soku kapało i tak zasychał bezbarwną warstwą. I mocno mi skapało na reflektory, a wtedy one jak z fabryki icon_eek.gif

zmyłem, wytarłem i dałem lakier do włosów z ciekawości zlosnik.gif i efekt był piorunujący. smile.gif

No to do googla się zapędziłem, poczytałem trochę o reflektorach na zagramanicznych stronkach i się dowiedziałem o tej warstwie która się łuszczy, ze to banalny lakier akrylowy, ale że malowany w fabryce czyli z utwardzaczem, maszyny lakierują potem nadają mu ostateczny połysk polerowaniem to już inna bajka, ale do zrobienia samemu w domu wink.gif

Szukałem na youtube czy ktoś już takie coś robił i jest tego sporo smile.gif Oczywiście przeważa ta chałtura reklamowa producentów różnych past i polerek bo to w ich interesie jest aby to schodziło. I ludzie na to się łapią że to tak ma być wink.gif

a i jeszcze zanim doszedłem, ze to warstwa akrylu zawsze się zastanawiałem dlaczego po polerowaniu tylko pastą ładnie wyglądały miejsca gdzie już ta warstwa się złuszczyła, więc chciałem wiedzieć co to jest to z wierzchu co się tak łuszczy

Napisano

Kolego a czy ten lakier wypełnia drobne ryski,bo polerowałem ostatnio lampy w punto 2 FL papier 2000 potem pasta na gąbce z polerką ale zauważyłem ze nawet tak drobny papier zostawił mikro ryski.

Napisano

> Kolego a czy ten lakier wypełnia drobne ryski,bo polerowałem ostatnio lampy w punto 2 FL papier

> 2000 potem pasta na gąbce z polerką ale zauważyłem ze nawet tak drobny papier zostawił mikro

> ryski.

zależy co masz na myśli pytając o ryski. Ja jak polerowałem lampy to do całkowitego mleka. klosz był całkowicie zmatowiony. Psiknąłem lakierem i stał się klarowny. Więc nie wiem co masz na myśli o jakie ryski chodzi. Jeśli głębsze bruzdy to trzeba klosz przejechać na początku papierem o grubszej ziarnistości do wyrównania i dalej do finalnego. Ale jeśli ryski są głębokości/grubości włosa to lakier myśle, ze powinien je zniwelować

Napisano

Kolega ma pierwszy model Alfa Romeo 156. Raz się bawił w polerowanie. Na dłuższą metę nic to nie dało i po prostu kupił nowe oryginalne reflektory.

Stwierdził, że nie dość, że się człowiek narobi to efekt marny, a i tak prędzej czy później reflektory trzeba będzie zmienić.

A ja osobiście wychwalam moje szklane klosze w zacnej Felicii.

Dziwię się, że obecnie w ogóle nie produkuje się lamp ze szklanymi kloszami. Jest jeszcze jakiś nowy samochód, który ma szklane klosze reflektorów?

Napisano

> nubira 2 2000r

Polerowałem w Lanosie niedawno. Jeden był już taki żółty, że gość się na przeglądzie przyczepił, że ostatni raz mnie puszcza z takim i na przyszły rok trzeba zmienić. Postanowiłem więc kupić reflektory, ale kiedyś jeszcze z głupa znalazłem w garażu papiery ścierne i pastę K3, więc wypróbowałem. Okazało się, że cała żółć z reflektora zeszła, a drugi stał się znów przezroczysty. Naprawdę, efekt jest znaczny. Na koniec nałożyłem taką politurę nabłyszczającą z filtrem UV (taki szufaks do lakieru z Autolandu). Może wytrzyma z rok, jak co miesiąc przetrę tą politurą. Ale i tak planuję kupić reflektory, bo jednak na nowe już nie wyglądają, zwłaszcza odbłyśniki, czy jak tam się to zwie - widać że znacznie ściemniały. Więc papierki 400, 800,1200 i 2000 i do dzieła!

Napisano

Kumpel mi przepolerował - w Jaworznie. Papierek ścierny (2 grubości chyba - generalnie do pełnego matu tarte), żeby do zera zdjąć "utlenioną" warstwę, potem jakieś 3 różne pasty maszynowo (ostatnia to jakiś siuwaks z UV). Powiedział, że powinno wytrzymać spokojnie rok - dwa, jeżeli nie, to poprawi. W razie konieczności poprawki myślę nad wersją papierek wodny do matowego i lakier akrylowy z utwardzaczem ok.gif

Napisano

> Dziwię się, że obecnie w ogóle nie produkuje się lamp ze szklanymi kloszami. Jest jeszcze jakiś

> nowy samochód, który ma szklane klosze reflektorów?

zdaje się, że wyregulowały to odpowiednie przepisy bezpieczeństwa dla nowoprodukowanych aut. W CC mam szkło, ale to auto a 1996, tak samo w Mercedresie, model produkowany do 2000r, potem raczej ze świecą szukać...

Miałem Omegę z 1997 i tam polerowałem klosze z tworzywa - efekty były jak dla mnie rewelacyjne, używałem papierów 400, 800, 1500, 2000 i 4000 na gąbce, potem poszła FareclaG3, wszystko ręcznie oink.gif Lakieru na to nie dawałem i po półtora roku trzeba było poprawić, ale już tylko samą pastą.

edit: znalazłem foty z operacji:

przed:

286367775-P9063376m.jpg

286367775-P9063377m.jpg

286367775-P9063378m.jpg

286367775-P9063379m.jpg

po:

286367775-P9063381m.jpg

286367775-P9063385m.jpg

286367775-P9063393m.jpg

286367775-P9063394m.jpg

286367775-P9063396m.jpg

286367775-P9063401m.jpg

Dwa tygodnie temu robiłem to samo w PuntoII - właściciel był zachwycony.

Napisano

jest lekkie zamglenie, też mam omę i te same klosze. Po lakierowaniu teraz wyglądają jak z fabryki ok.gif

1000, 1500, 2500 u mnie poszło i to wszystko, na dodatek ręcznie bo papierem to moment

> Dwa tygodnie temu robiłem to samo w PuntoII - właściciel był zachwycony.

po miesiącu lub dwóch już będzie średnio zachwycony zlosnik.gif

Napisano

> Kumpel mi przepolerował - w Jaworznie. Papierek ścierny (2 grubości chyba - generalnie do pełnego

> matu tarte), żeby do zera zdjąć "utlenioną" warstwę,

to nie utleniona warstwa

Napisano

> jest lekkie zamglenie, też mam omę i te same klosze. Po lakierowaniu teraz wyglądają jak z fabryki

> 1000, 1500, 2500 u mnie poszło i to wszystko, na dodatek ręcznie bo papierem to moment

> po miesiącu lub dwóch już będzie średnio zachwycony

widzę auto na codzień, więc jak zobaczę że matowieją, to poprawię i polakieruję "w cenie" waytogo.gif zresztą w planach już mam kolejne punto, to może wtedy poeksperymentuję z akrylem

Napisano

> widzę auto na codzień, więc jak zobaczę że matowieją, to poprawię i polakieruję "w cenie" zresztą

> w planach już mam kolejne punto, to może wtedy poeksperymentuję z akrylem

tylko nie trzymaj puszki za daleko i nie maluj zbyt zachowawczo bo jak dasz za mało to wyjdzie taka ziarnistość jak pomarańczowa skórka. Jak pierwszy raz dałem to się bałem przesadzić z lakierem i wyszła ta ziarnistość zlosnik.gif Lampy dobrze wygladały, ale jak się z bliska przyglądało to mnie się nie podobało i zrobiłem jeszcze raz zlosnik.gif

Ale jakby było mi to obojętne to bym tak zostawił bo lampy były klarowne i stojąc 1.5 m od auta nie różniły się od nowych, ale ja już mam taką psychę, że jak robić to tip top rotfl.gif

jak będziesz lakierował to 2 warstwy. Pierwsza to takie szybkie rach ciach <-> aby lakier chwycił podłoże. Ten z utwardzaczem wymaga, aby drugą warstwę położyć 2 min po pierwszej i wtedy dopiero lakierujemy równomiernie i dokładnie ok.gif

Napisano

> podłoże. Ten z utwardzaczem wymaga, aby drugą warstwę położyć 2 min po pierwszej i wtedy

> dopiero lakierujemy równomiernie i dokładnie

polecasz jakiś preparat konkretny?

Napisano

> polecasz jakiś preparat konkretny?

no ten z linka na pierwszej stronie pod filmami dałem ok.gif

weź od razu 2 dla siebie, ja miałem te po 200 ml, bo to lakier jednorazowego użytku, choć na 2 lampy swobodnie starcza 1 puszka i jeszcze tego tam zostaje, ale jak coś nie wyjdzie to druga jak znalazł.

Po uwolnieniu utwardzacza puszka jest ważna 24h, a w lodówce do 5 dni potem nadaje się do wyrzucenia, a sam lakier nieużywany jest ważny 10 lat ok.gif

Napisano

dodam tylko, ze nie musisz całej procedury robić bo już złuszczoną warstwę kiedyś starłeś wystarczy, ze dasz przed lakierowaniem papier 1500 i finalny 2500 lub 3000

Napisano

> dodam tylko, ze nie musisz całej procedury robić bo już złuszczoną warstwę kiedyś starłeś

> wystarczy, ze dasz przed lakierowaniem papier 1500 i finalny 2500 lub 3000

Oma sprzedana ponad 2 lata temu waytogo.gif ale w punto niedawno robionym rozumiem, że wystarczy oczyścić powierzchnię, w noworobionym jednak cała procedura musi być waytogo.gif

Napisano

> Oma sprzedana ponad 2 lata temu ale w punto niedawno robionym rozumiem, że wystarczy oczyścić

> powierzchnię, w noworobionym jednak cała procedura musi być

przy powtórce tylko zmatowić, bo masz już goły poliwęglan no i lakier musi się utrzymać na powierzchni, na totalnie gładkiej powierzchni będzie spływał czyli musisz dać 1500/2500. W nieruszanym tak jak podałem na początku ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.