Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

głośniki na max zlosnik.gifok.gif

Napisano

tak mi się skojarzył dźwięk:

Napisano

> tak mi się skojarzył dźwięk:

nono.gif

to jest pradziadek TDI zlosnik.gif

Napisano

> głośniki na max

to od czajki motor ? jakie to miało parametry ? chyba swap bo buda coś za nowa jak na taki wynalazek (?) zlosnik.gif

Napisano

> to jest pradziadek TDI

ooniee.gif

ale brzmi podobnie do tej wołgi.

Napisano

Oj.. Jaram się tym dźwiękiem jak Rzym za Nerona zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to od czajki motor ? jakie to miało parametry ? chyba swap bo buda coś za nowa jak na taki

> wynalazek (?)

to jest akurat SWAP z GAZ-53. Ale były takie Wołgi 24-24 z podobnym silnikiem z Czajki 5.5 V8. Użytkowane przez KGB min.

Napisano

> to jest akurat SWAP z GAZ-53.

silnik od ciężarówki , słabo nie jest yikes.gifzlosnik.gif

> Ale były takie Wołgi 24-24 z podobnym silnikiem z Czajki 5.5 V8.

> Użytkowane przez KGB min.

kojarzę że były wołgi V8, ale starsze , ta ma kasetowe klamki i plastikowy kokpit tongue.gif

coś jak u nas polonezy 2000 zlosnik.gifhehe.gif wszyscy wiedza że były , ale swapy trzeba robić bo oryginałów brak tongue.gif

Napisano
  • Autor

> silnik od ciężarówki , słabo nie jest

> kojarzę że były wołgi V8, ale starsze , ta ma kasetowe klamki i plastikowy kokpit

> coś jak u nas polonezy 2000 wszyscy wiedza że były , ale swapy trzeba robić bo oryginałów brak

nie nie, Wołgi V8 były nawet nowsze

i miały silnik 220KM z GAZ-14 a nie 195KM z GAZ-13 zlosnik.gif

są rzadkie, ale nie nieosiągalne u ruskich ok.gif

co innego Wołgi z wanklem, te są rzadkie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak rasowa sieczkarnia

lepszy dźwięk sieczkarni niż odkurzacza zlosnik.gif

• 11 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

no i stało się, kupiłęm sobie nowy silnik do Wołgi, terkotanie diesla już mnie znudziło wink.gif

idzie nowe zlosnik.gif

zlosnik.gif

Napisano

> no i stało się, kupiłęm sobie nowy silnik do Wołgi, terkotanie diesla już mnie znudziło

> idzie nowe

Zasadzasz dwigatiela z BMW? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Zasadzasz dwigatiela z BMW?

nom zlosnik.gif

ale zupełnie nie chodzi mi o osiągi, Wołga nie nadaje sie do szybkiej jazdy - dźwięk cool.gifzlosnik.gif

Napisano

> no i stało się, kupiłęm sobie nowy silnik do Wołgi, terkotanie diesla już mnie znudziło

> idzie nowe

Jakbym mial wolna gotowke to chetnie bym przytulil taka odrestaurowana Wolge z silnikiem V8. Szczelam w 50k dalo by sie zamknac? Zrobiona na tip top. Nowy lakier nowe wnetrze. Pytanie co z przeniesieniem napedu i zawiasem seria Panie? Czy adaptacja z czegos innego?

Napisano
  • Autor

> Jakbym mial wolna gotowke to chetnie bym przytulil taka odrestaurowana Wolge z silnikiem V8.

> Szczelam w 50k dalo by sie zamknac? Zrobiona na tip top. Nowy lakier nowe wnetrze.

Wnętrze "nowe" IMO nie ma takiej potrzeby - jest na tyle wysokiej jakości że u mnie jest ładne oryginalne

> Pytanie co

> z przeniesieniem napedu i zawiasem seria Panie? Czy adaptacja z czegos innego?

jeśli chodzi o most to spokojnie wytrzyma, zawias się utwardzi - jedyny problem to hamulce (są 4 bębny) - trzeba sprowadzić zwrotnice i hamulce z nowszej wołgi 3102 która ma tarcze z Rosji

Napisano
  • Autor

> Jakbym ZIŁ-a 131 słyszał

bo to jest silnik z czegoś takiego zlosnik.gif

Napisano

> nom

> ale zupełnie nie chodzi mi o osiągi, Wołga nie nadaje sie do szybkiej jazdy - dźwięk

Przecież były wołgi v8, ciężko coś takiego znaleźć? Bo co tam bmw pchać?

Napisano
  • Autor

> Przecież były wołgi v8, ciężko coś takiego znaleźć? Bo co tam bmw pchać?

ale ja tym chce jeździć, a nie naprawiać zlosnik.gif , w dodatku coś o czym nikt nie ma pojęcia, części itd. Silnik sam w sobie jest do dostania - był wsadzany do BRDMa-2

Napisano

> ale ja tym chce jeździć, a nie naprawiać , w dodatku coś o czym nikt nie ma pojęcia, części itd.

> Silnik sam w sobie jest do dostania - był wsadzany do BRDMa-2

No dobra a gdzie Ty te silniki kupujesz? Chetnie do fiaciora wstawilbym 1.8 ze 132p ale na allegro nie ma, na tablicy tez nie. A szukac po szrotach to nie mam czasu.

Napisano
  • Autor

> No dobra a gdzie Ty te silniki kupujesz? Chetnie do fiaciora wstawilbym 1.8 ze 132p ale na allegro

> nie ma, na tablicy tez nie. A szukac po szrotach to nie mam czasu.

znajomi/allegro

1.8 DOHC - zapomnij. Już lepiej 1.8 z rovera na skrzyni od 1.4. I generalnie to lepszy pomysł bo to przynajmniej jedzie.

Napisano

> znajomi/allegro

> 1.8 DOHC - zapomnij. Już lepiej 1.8 z rovera na skrzyni od 1.4. I generalnie to lepszy pomysł bo to

> przynajmniej jedzie.

Dlaczego to 1.8 sie nie nada? W czym ten 1.8 rovera lepszy?

Napisano
  • Autor

> Dlaczego to 1.8 sie nie nada? W czym ten 1.8 rovera lepszy?

jest mocniejszy i mniej awaryjny i mniej kłopotliwy w obsłudze. DOHC jest dobry dla aut które mają być fajne do pokazywania jungtajmerowemu TWA - rover do jazdy i zabawy zlosnik.gif

Napisano

> jest mocniejszy i mniej awaryjny i mniej kłopotliwy w obsłudze. DOHC jest dobry dla aut które mają

> być fajne do pokazywania jungtajmerowemu TWA - rover do jazdy i zabawy

Wsadzenie 1.8 Rovera to też nie takie hop-siup - do tego trzeba zakupić sobie całego Poloneza 1.4 i do tego jeszcze silnik 1.8, choć ostatecznie to i tak może wyjść taniej niż wsadzenie 1.8 DOHC Fiata grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wsadzenie 1.8 Rovera to też nie takie hop-siup - do tego trzeba zakupić sobie całego Poloneza 1.4 i

> do tego jeszcze silnik 1.8, choć ostatecznie to i tak może wyjść taniej niż wsadzenie 1.8 DOHC

> Fiata

zdecydowanie taniej, jeśli chcemy mieć silnik w dobrym stanie - a i tak zapewne na hamowni wypluje 90KM i będzie przykro zlosnik.gif

Napisano

> zdecydowanie taniej, jeśli chcemy mieć silnik w dobrym stanie - a i tak zapewne na hamowni wypluje

> 90KM i będzie przykro

Czyli gra nei warta swieczki. A i tak jezdze nim emerycko.

Napisano
  • Autor

> Czyli gra nei warta swieczki. A i tak jezdze nim emerycko.

jak emerycko to już lepiej DOHCa 2.0 - tańszy i ma dół jak diesel, przyjemnie się jeździ - aczkolwiek osiągi rzędu 10s do 100 to juz dziś chyba żaden szał wink.gif

Napisano

> bo to jest silnik z czegoś takiego

W ZIL-e chyba o literek większy - ale to w tym przypadku już żadna różnica. Bulgoce tak samo food.gif

Napisano

> znajomi/allegro

> 1.8 DOHC - zapomnij. Już lepiej 1.8 z rovera na skrzyni od 1.4. I generalnie to lepszy pomysł bo to

> przynajmniej jedzie.

To powiedz jeszcze, że rovery 1.6 i 1.8 są trudne do wysterowania w poldku i większość jeździ jak sprawny 1.4 hehe.gif

Napisano

> To powiedz jeszcze, że rovery 1.6 i 1.8 są trudne do wysterowania w poldku i większość jeździ jak

> sprawny 1.4

Większość dobrze wyregulowanych 1,5 jeździła jak 1,4 z Rovera , jak nie lepiej biglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

> To powiedz jeszcze, że rovery 1.6 i 1.8 są trudne do wysterowania w poldku i większość jeździ jak

> sprawny 1.4

a 1.8 DOHC jak jeździ?

dlatego ja wsadziłem iSa zlosnik.gif

Napisano

> sprawny 1.4

znam osobiście przypadki, że 1.8 na kompie z 1.4 miało lepszą moc jak na kompie oryginalnym smile.gif mierzone na hamowni podczas tegorocznego zlotu aut fso w karolewie wink.gif

Napisano

> Większość dobrze wyregulowanych 1,5 jeździła jak 1,4 z Rovera , jak nie lepiej .

1.5 to różnie ale zdrowe 1.6 na gaźniku było najbardziej sprawną opcją

Napisano

> znam osobiście przypadki, że 1.8 na kompie z 1.4 miało lepszą moc jak na kompie oryginalnym

> mierzone na hamowni podczas tegorocznego zlotu aut fso w karolewie

Z hamowniami to wiesz... Co chcesz klientowi "wypluć" to wyplujesz. Powiedz jak na drodze się zachowywał

Napisano

> a 1.8 DOHC jak jeździ?

Nie wiem. Jeździłem kilkoma 2.0 w tym jednym A z OBRu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem. Jeździłem kilkoma 2.0 w tym jednym A z OBRu

no i ile miały KM ?

tyle co Poldek Dowgirda dumnie zwany B-grupą? hahaha.gifzlosnik.gif

DOHC w naszych warunkach to pomyłka zlosnik.gif

Napisano

> no i ile miały KM ?

> tyle co Poldek Dowgirda dumnie zwany B-grupą?

> DOHC w naszych warunkach to pomyłka

Znowu zaczynasz? Jeździłem w czasach jak hamownie to instytuty naukowe miały a nie przyczepa na zlot dostarczała grinser006.gif

Pierwsze komercyjne hamowania to wtedy 300 kosztowało i było łał

Napisano
  • Autor

> Znowu zaczynasz? Jeździłem w czasach jak hamownie to instytuty naukowe miały a nie przyczepa na

> zlot dostarczała

> Pierwsze komercyjne hamowania to wtedy 300 kosztowało i było łał

ja nic nie zaczynam, po prostu nie lubię półśrodków - pamiętam czasy kiedy 100KM w Kancie robiło WOW ale teraz pierwsze lepsze Punto ma fajniejsze osiągi dlatego szkoda czasu na DOHCa zlosnik.gif

Napisano

> Znowu zaczynasz? Jeździłem w czasach jak hamownie to instytuty naukowe miały a nie przyczepa na

> zlot dostarczała

> Pierwsze komercyjne hamowania to wtedy 300 kosztowało i było łał

Moim zdaniem DOHC jest naprawdę niezłym silnikiem, ale jednak w dzisiejszych czasach jak ktoś chce wsadzić coś mocnego pod maskę to jest masa innych tańszych i lepszych opcji. Na przykładzie powyższego 125p to w grę wchodzą wyżej wspomniane K-series z Rovera, również silniki Forda (np. silnik Pinto montowany przez chwilę w Polonezach), czy choćby niektórzy wstawiają z BMW. Owszem, fiatowskiego DOHC-a najłatwiej wsadzić, ale ciężko już takie coś kupić w dobrym stanie, z częściami coraz trudniej, a jak się chce z niego wycisnąć coś więcej niż fabryka przewidziała to trzeba mieć na to worek pieniędzy... icon_rolleyes.gif

Napisano

> idzie nowe

wyglada znajomo smile.gif 4.0 czy 4.4? smile.gif

ino jesli chodzi o dzwiek, to jedno z najmniej gadających V8 jakie powstało smile.gif nie ma to jak made in usa smile.gif

Napisano
  • Autor

> wyglada znajomo 4.0 czy 4.4?

> ino jesli chodzi o dzwiek, to jedno z najmniej gadających V8 jakie powstało nie ma to jak made in

> usa

3.0 zlosnik.gif

zrobi sie x-pipe i bedzie gadać zlosnik.gif

Napisano

> ja nic nie zaczynam, po prostu nie lubię półśrodków - pamiętam czasy kiedy 100KM w Kancie robiło

> WOW ale teraz pierwsze lepsze Punto ma fajniejsze osiągi dlatego szkoda czasu na DOHCa

Chyba nikt normalny nie buduje DOHC żeby łoić ludzi spod świateł. Tu chodzi o klimat, historię i fun na szutrach/zimą

Napisano
  • Autor

> Chyba nikt normalny nie buduje DOHC żeby łoić ludzi spod świateł. Tu chodzi o klimat, historię i

> fun na szutrach/zimą

Klimat szczególnie był fajny jak się co jakiś czas wymieniało UPG - koledzy, piwo grill zlosnik.gifgrinser006.gif

Fun na szutrach też będzie funniejszy z innym silnikiem zlosnik.gif

Historia - ok, lubię opowieści o abartach, Lampredim itd. Zresztą - szanuję ludzi którzy potrafią zrobić te silniki tak żeby jechały. Szkoda że strasznie takich ludzi mało. I szkoda że to taki krótkotrwały efekt zlosnik.gif

Napisano

> Klimat szczególnie był fajny jak się co jakiś czas wymieniało UPG - koledzy, piwo grill [ciach]

Jesteś tak uprzedzony, że szkoda dalej prowadzić dyskusję 30.GIF

Napisano

> Jesteś tak uprzedzony, że szkoda dalej prowadzić dyskusję

Myślę, że nie chodzi o uprzedzenia, tylko o użytkowanie sprzęta - koNik raczej nie robi oryginałów do postawienia w salonie, ale auta do jazdy na codzień. Czy to słuszna koncepcja? niewiem.gif

Nie mnie oceniać. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jesteś tak uprzedzony, że szkoda dalej prowadzić dyskusję

nie jestem uprzedzony, tylko miałem ten silnik zlosnik.gif

Napisano

> głośniki na max

Brzmi jak maszyna rolnicza. biglaugh.gif