Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

calibra

Featured Replies

Napisano

Tak sie zastanawiam nad zakupem opla calibry.

Jak z rdza w kalibrze? Sa jakies newralgiczne punkty atakowane przez rudą?

Problematyczne auto? Sypię się?

Bede szukał auta bez tuningu w jak najlepszym stanie z silnikiem 2.0 136 lub , 2.0 150 km. na ładnych felgach i ze skórą.

2.5 v6 odpada ze wzgledu na cene.

Czy bez wiekszych problemów da sie zamontowac 3.0 v6 z omegi?

z jaką skrzynią to połaczyc , zeby silnik był ustawiony poprzecznie?

ten egzemplarz

http://allegro.pl/calibra-157km-warszawa-super-stan-i2715184120.html

Napisano

> Tak sie zastanawiam nad zakupem opla calibry.

> Jak z rdza w kalibrze? Sa jakies newralgiczne punkty atakowane przez rudą?

Odłóż temat do wiosny. Wtedy zobaczymy ile z tych dzisiejszych igiełek, w należytym stanie dożyje wiosennego ćwierkania wróbelków. smile.gif

Napisano

Korozja mc progach, tylnych błotnikach - dokładnie to samo na co cierpi Vectra A i Astra.

Napisano

Szukaj 2.0 150KM /2.5 170KM - 2.0 115 KM i 136 KM to kibel

rdza wszędzie głównie tylne błotniki

lubi paść silnik krokowy, lubią parować szyby

kup z klimą

przekładka 3.0 pewnie możliwa ale IMO bez sensu - silnik był montowany wzdłużnie. Wiec dojdzie rzeźba ze skrzynią, łapami itp. Choć widziałem taką Corse - więc jak tam weszło to do Cali bez problemu.

Szukaj auta na forach calibrateam i calibragroup

odpuść handlarzy, allegro itp. bzdury

Napisano

Mam w tej chwili trzecią, jako auto weekendowe, więc co nie co o nich wiem wink.gif Jeśli chcesz robić przeszczep - kup jakąkolwiek, byle miała zdrową budę.

3.0 wejdzie bez problemu na łapach od 2.5. Można go spiąć ze skrzynią F25 od 2.5, ale nie polecam tego rozwiązania ze względu na długie przełożenia (2 do 120, 3 do 180) i bardzo ciężkie koło zamachowe (jakieś 16kg) - zabija to kompletnie dynamikę silnika. Lepiej zastosować płaskie koło z C20XE (6kg) i skrzynię biegów z... Lanosa wink.gif czyli klon F16/18/20. U mnie jeździ już prawie 4 lata z mocą ponad 200KM i nic złego się z nią nie dzieje. Co do samego 3.0 - bez opuszczania silnika, ew robienia garba na masce nie ma szans, żeby zmieścił się kolektor ssący. Można co prawda zastosować kolektor i kompa z 2.5, ale nie licz wtedy na więcej jak 190-200KM, a tyle bez większego wysiłku uzyskasz z 2.5.

Ogólnie auto fajne, o ile jest seryjne z zewnątrz. Polecam delikatne obniżenie i rozpórki na przód - auto zaczyna wtedy skręcać wink.gif Największa wada to seryjne światła - plastikowe soczewki H1 dość szybko się wypalają, ale można bez większej rzeźby zamontować metalowe H1 od BMW, albo H7 od Audi.

Napisano

Ujeżdżałem Calibre 8 lat, kilka sztuk miałem tez w międzyczasie wink.gif

Omijaj mimo wszystko najstarsze auta, ja szukałbym aut po 94r. Jesli chodzi o rdzę to różnie to bywa, moja np. nie miała prawie w ogóle, jedynie tam gdzie były uszkodzenia mechaniczne. Błotniki tylne i progi oryginał bez rdzy, a miała 16 lat.

Generalnie trzeba obejrzeć podłogę, mocowania zawieszenia tylnego, sanek przednich. Drzwi od spodu. Jesli juz zdarzą się usterki to raczej drobiazgi jak pęknięta linka sprzęgła, pompa paliwa, padający rezystor dmuchawy, szyberdach. Rynek części zamiennych jest dosyć duzy więc można tanio naprawić.

Jesli chodzi o skóre, skóra w aucie o przebiegu 200 tys km, podobnie jak wnetrze powinna byc jak nowa.

Jeśli chodzi o silniki, kazdy ma swoje wady i zalety. Ja 8 lat byłem posiadaczem 2.0 8v, fakt że była to jednoska 20SEH więc kapke mocniejsza bo 129KM. Miałem tez 2.0 16v 150km i 2.0 16v ecotec. Powiem szczerze że nie było zbytniej różnicy jesli chodzi o te silniki, a najprzyjemniej jeździlo mi sie 8v.

Generalnie jeśli miałbym dziś wybierać silnik to byłoby to 2.5 V6.

Jak masz pytania to wal.

Napisano

Tak z czystej ciekawosci to czemu nie wspomina sie o 2.0T? Wadliwy czy w czym problem?

Napisano

> Tak z czystej ciekawosci to czemu nie wspomina sie o 2.0T? Wadliwy czy w czym problem?

c20let jest dosyc rzadką odmianą, ale ma 4x4 wink.gif

Napisano

zwykle 2.0 tez bywaly 4x4

ale czy jakis naped prztrwal do naszyvh czasow? hehe.gif

Napisano

> zwykle 2.0 tez bywaly 4x4

> ale czy jakis naped prztrwal do naszyvh czasow?

W Niemcowni pewnie da się znaleźć. Ale cena może zabić.

Napisano
  • Autor

> Generalnie jeśli miałbym dziś wybierać silnik to byłoby to 2.5 V6.

2.5 w seri odpada, sa za drogie.

Wole kupic 2.0 i przełozyc.

Skrzynia od lanosa 1.6 czy od nubiry 2.0?

Napisano

> Tak z czystej ciekawosci to czemu nie wspomina sie o 2.0T? Wadliwy czy w czym problem?

Problemem jest cena za zdrowy egzemplarz. Sam silnik bardzo ok.

Napisano

> Problemem jest cena za zdrowy egzemplarz. Sam silnik bardzo ok.

To jak w kazdej wersji silikowej skoro auto ma miec z 20 lat.

Napisano

Nie wspomina się bo jest ich mało, są drogie no i często zmęczone nieodpowiednim traktowaniem...

Napisano

Skrzynię zdecydowanie F20 bądź D20.

Ze dwa, trzy lata temu oglądałem seryjną Calibrę 2.0T tuż pod Warszawą. Pełen wypas za nie dużą kasę w kwocie 7000zł.

Napisano

Silnik ma duży potencjał, ale to zupełnie inna liga cenowa. O ile zadbane, delikatnie zmodyfikowane (broń Boże optycznie) V6 jest ładnym, tanim w utrzymaniu i w miarę szybkim autem do jazdy na co dzień (setka poniżej 7s, 1/4mili poniżej 15s), o tyle Turbo to auto dla konesera. Począwszy od ceny zakupu, poprzez koszt przeróbek silnika - przecież apetyt rośnie w miarę jedzenia wink.gif Ale i tak warto:

wink.gif

Napisano

Przeglądałem na szybko Allegro, te egzemplarze znam osobiście:

Bardzo zadbana V6

Last Edition 16v - auto z ostatniej serii wypuszczonej pod koniec produkcji modelu - ma fabryczne zderzaki Irmschera, które optycznie odmładzają auto, obniżone o 30mm zawieszenie i pełne wyposażenie - powstało nieco ponad 950szt, jeszcze 3 lata temu byłem posiadaczem nr 934 wink.gif

Napisano

> Przeglądałem na szybko Allegro, te egzemplarze znam osobiście:

> Bardzo zadbana V6

> Last Edition 16v - auto z ostatniej serii wypuszczonej pod koniec produkcji modelu - ma fabryczne

> zderzaki Irmschera, które optycznie odmładzają auto, obniżone o 30mm zawieszenie i pełne

> wyposażenie - powstało nieco ponad 950szt, jeszcze 3 lata temu byłem posiadaczem nr 934

Czemu taka rozbieżność w cenie, obie z tego samego roku, LE nawet ładniejsza...

Napisano

> To dziwna sprawa, taka przebitka Zresztą jak napisałeś, lepiej przełożyć

O ile masz możliwość samemu - bo w warsztacie wyjdzie drożej wink.gif Jeśli chcesz mieć zgodnie ze sztuką, to do kompletnego silnika z osprzętem (dodatkowo może się zdarzyć, że coś będzie trzeba przy okazji wymienić) trzeba doliczyć przednie sprężyny, pompę hamulcową ze sterownikiem ABS od V6, większe hamulce przód/tył, piasty na 5 śrub (dla wygody lepiej całe McPhersony i tylne wahacze), felgi na 5 śrub, zegary lub sam tył obrotomierza, jeśli przekładka z 8v lub wczesnego 16v 150KM to jeszcze układ wydechowy (ostatnie wypusty 150KM i wszystkie 16v 136KM mają tą samą średnicę) no i jak się uprzesz, to kontrolę trakcji - ale to akurat jest pozbawione sensu wink.gif Czyli szybko licząc same części to licząc optymistycznie ok 3000 do nawet 5000 w wariancie pesymistycznym. Jeśli doliczyć honorarium dla mechanika, robi się drogawo wink.gif "Robiłem" przeszczep w tych autach 2 razy i szczerze - wolałbym teraz kupić gotowe, oryginalne auto, niż przechodzić przez to jeszcze raz wink.gif

Napisano

Nie no jasne, jest jak piszesz. Gdyby robić wszystko z głową to jak się uprzeć (albo i nie) wyjdzie 10k taka przekładka, gdyby zajrzeć do silnika, kupować nowe i markowe rzeczy "eksploatacyjne" typu sprężyny, tarcze, drążki, srążki itd.

Tylko jeszcze kwestia tego czy warto tak naprawdę, bo to tylko (lub aż) 20km różnicy i 40Nm między C20XE i C/X25XE. A wiadomo, że przy 2,5 warto ruszyć chociaż wałki smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko jeszcze kwestia tego czy warto tak naprawdę, bo to tylko (lub aż) 20km różnicy i 40Nm między

> C20XE i C/X25XE. A wiadomo, że przy 2,5 warto ruszyć chociaż wałki

nie doczytałeś dokładnie tematu, mova jest o przekładce na X30XE co daje jakies 55-60 kuni 270751858-jezyk.gif

Napisano

Trzeba miec nieźle pod deklem zeby zapłacić za Calibrę 11000zl.

Napisano

> Trzeba miec nieźle pod deklem zeby zapłacić za Calibrę 11000zl.

a 20kzł za 125p ? zlosnik.gif

Napisano

> Trzeba miec nieźle pod deklem zeby zapłacić za Calibrę 11000zl.

Chyba lepiej zapłacić 11k i cieszyć się jazdą, zamiast 4k, wpakować po chwili 10 - zresztą zobacz, po ile są zadbane egzemplarze w Niemczech wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.