Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Chrysler 300 3.6l V6 i 3.0l V6 Diesel

Featured Replies

Napisano

Rodzinny sedan[...]

Powoli rozgladamy sie, za nowym autem rodzinnympanic.gif[...]

Jest sentyment do BMW, hmm.gif, pardon bylzlosnik.gif[...] patrzylismy tez na wiele innych marek[...]

Zalozenia: Glowne old.gif:

mulher.gif musi sie podobacwaytogo.gif,

- nie moze zdychac pod gorke,

- musi spokojnie pomiescic rodzine 2+2, zeby potluc sie ok 1,600km na wakacje w jedna strone do Queensland,

- 4x4 lub RWD preferencyjnie,hmm.gif[...]

zona.gif pojezdzila, pochodzila i w koncu wywalila liste:

- Lexus is300/250,

- Hyundai (i40 Wagon),

- Kia Optima,

- Chrysler 300

Ja troche pod czytaniem EU forum i AK wrzucilem dodatkowo Superb 3.6l SW001.gif[...]

W koncu do wyboru zostaly Chrysler 300 i Lexus lizak.gif[...]

A wiec zaczniejmy z Chrysler.

300

Chrysler jest znany z dobrej stylistyki np PT Cruiser, Crossuzbroj_zlo.gif, ale i rowniez z problemow z Qpad.gif [...]

W zasadzie wszystko bylo tak samo - najpierw rekordy sprzedazy, a potem jak model sie starzejeold.gif, i wychodza pierwsze problemy - totalny odwrotpanic.gif[...]

Jednego nie mozna mu odmowic serduszka.gif[...] czylimulher.gif wybor to podstawa, spelnia glowny warunekzlosnik.gif[...]

cimg0100x.jpg

Chrysler i Oz

Jesli obrocimy zegarki o 50 lat i cofniemy sie do 1962 roku to okaze sie, ze Chrysler byl najlepiej sprzedajacym sie modelem w Oz. Drugi byl Holden. 50 lat pozniej nastepuje nastepny atakchaja.gif[...] z ta roznica, ze Chrysler juz nie jest Made in Australia, jest Made in Canadalizak.gif[...]

cimg0108x.jpg

Dzisiaj sprzedaz sedan-ow spadabuu.gif, kazdy tylko SUV001.gif w kazddje wielkosci, Land Cruiser bije rekordy sprzedazy, Mazda CX-5, Hyundai iX35, kazdy cos oferuje co powoduje jakis sukces wyciagania $$$ z portfelow klientowwaytogo.gif[...]

Coz, ja chce sie sie temu tredowi oprzec, oprocz SUV jest poreczniejszy, ale nie koniecznie wygodniejszy, za wzgledu na swoja wysokosc, nigdy nie bedzie jezdzil jak sedan[...]

Chrysler i Ozi

Wczoraj podrzucili mi go rano, zebym sobie pojezdzildrive.gif, zobaczyl jak to jest w noramlnych warunkach[...]

W sumie auta nie widzialem do 5pmzlosnik.gif tylko to 270747800-sex.gif[...], jak sie mulher.gif dorwalapanic.gif[...]

cimg0096xr.jpg

Co najwyzej moglem 30.GIF jak mulher.gifdrive.gif[...] co jak widac na [pstyk] wizej, odbijam siezlosnik.gif w kolorze[...]

cimg0097xu.jpg

[...] i powachac V6 wydechzlosnik.gif[...] ale skromny.gif ladnie prezentuje sie przed domemwaytogo.gif[...]

[...]Potem pozwolono mi usiasc z tyluzlosnik.gif w towarzystwie piaskownica.gif[...] gdzie odkrylem, ze auto spokojnie i wygodnie pomiesci 4 pasazerowwaytogo.gif[...] i pewnie jak bedzie kiedys potrzeba, 5 na jakims malym odcinku001.gif[...]

cimg0083oe.jpg

W koncu sam porzadnie ogladnalem autolizak.gif[...]

Dzis podrzucilem V6 i wzialem Diesel 3.0l V6 skromny.gif[...]

Wyglad

W porownaniu do pierwszej generacji, ktora byla . stylistycznym wyzwaniem i trudna do zaakceptowania przez co niektorychhmm.gif[...] druga gen jest stonowana - osobiscie IMVHO jest ladnaskromny.gif[...], nowy grill, LED z przodu, wszystko proporcjonalnewaytogo.gif. Generalnie ewolucja niz rewolucja jak 1sza generacjawaytogo.gif[...]001.gif[...]

cimg0121nx.jpg

Auto dalej wyglada muskularnie a ilosc chromu powoduje, ze wrazenie jest , ze auto wydaje, sie, ze jest klase wyzej niz naprawde jest (budgetowa klasa rodzinna)[...]

cimg0123.jpg

cimg0122o.jpg

cimg0124u.jpg

[...] ale trzeba przyznac, ze 5 metrow dlugosci (a dokladnie l: 5,066mm, w: 1,905mm, h: 1,488) robi wrazeniewaytogo.gif[...]

Wnetrze

W skrocie krowa i zegarekzlosnik.gif[...]

Prosze, oto zegarekfood.gifzlosnik.gif[...]

cimg0125g.jpg

O skorze ( a nie pseudo szmacie jak ma BMWfoch.gif) nie wspomne - tak zdechla krowa na siedzeniachlizak.gif - taka, co mowila "muuuuuuuu" .

cimg0081q.jpg

cimg0082h.jpg

Wersja golas nie ma skoryfoch.gif [...] no.gif i wyglada, hmm.giffacepalm%5B1%5D.gif[...]

cimg0085j.jpg

Nawet w klasie aut pospolitych lista wyposazenia standardowego jest imponujaca. Podgrzewane siedzenia, podgrzewana drive.gif, wentylowane siedzenia, podgrzewanie kawy lub chlodzenie dr Pepperlizak.gif[...], roleta co kolwiek kto chce[...] (te ostatnie w sredniej wersji wyposazenia).

cimg0112b.jpg

cimg0105v.jpg

O GPS, cruise control, podlaczeniu iPad, Bluetooth streaming czy sterowaniu wszystkiego z kierownicy nie wspomne bo kazde auto to dzis malizak.gif[...]

cimg0095j.jpg

Jak na "Da Gangsterrrr kar" nie wypada, zeby sie tylko jeden trup do bagaznika miescilnono.gif[...]

cimg0098x.jpg

W razie czego jak trzeba przewiesc narzedzia zbrodni jak lopata to da sie zlozyc siedzeniaok.gif[...]

Calosc wnetrza IMVHO nie tylko ma charakter 1930s Art Decoidea.gif[...]ale jest dosc praktyczna[...]

Chrysler 300 jest w zasadzie drugim producentem oprocz Toyota, ktory wymyslil, zeby sunvisors

Q-Quality

Generalnie lata, kiedy auta Made in U.S.A byly robione z desek sedesowych minely001.gif[...]

Plastic uzyty jest w pelnych miejscach twoardyhmm.gif, skora najwyzjszej IMVHO Q, ale jednak wykonczeniu jeszcze daleko do tego z BMW czy Audihmm.gif.

cimg0110x.jpg

cimg0111pk.jpg

Silnik

Wersja "bieda" wyposazona jest w 3.6l V6 Penstar. 210 kW (lub jak ktow woli na EU pieniadze 285KM) i 340Nm. Trzeba przyznac, ze malzenstwo z FIAT wyszlo Chrysler na dobrze dobre270747800-sex.gifwaytogo.gifok.gif[...]

cimg0107s.jpg

To naprawde silna jednostkaclaps.gif i dosc szybko powoduje, ze ta kupa zelastwa przyspiesza jak nalezyskromny.gif[...]

Jedno jest pewnebylo.gif, w kazdym review jakie czytalem kazdy chwalil jak cichy jest ten silniklove_4.gif[...]

Az trudno uwierzyc , ze sie czyms jezdziwaytogo.gif[...], Toyota ze swoim 3.5l, 4.0l GM ze swoim 3.6l, czy Ford powinni sie wstydzicold.gif[...]

Troche wiecej Nm by sie przydalo IMVHO patrzac na wage auta (1,897 kg) ale ten 8s automat jest naprawde swietnywaytogo.gif. Dotychczas zawsze wydawalo mi sie, ze 5-6s auto wystarcza, ale po potoczeniu sie tym devil.gif[...] zostaje zwolennikiem dodatkowej ilosci biegowok.gif[...]

cimg0104qw.jpg

Skrzynia zwana E-Shift ma dosc ciekawy wyglad, i dosc ciekawie sie nia operuje - cos jak CVT. Co ciekawe z R do D nie czuc zadnego szarnieciawaytogo.gif[...], ale poczatkowe pierwsze 10sec zajmuje, zeby sie do tego przyzwyczaic i upewnic, ze sie dobry bieg wrzucilozlosnik.gif[...]

Podczas jazdy drive.gifjesli chcemy, zeby silnik spiewal grinser006.gif skrzynia musi troche popracowac (dlatego mowie, ze ciut wiecej Nm by sie przydalo) ale w ogole tego nie czuc jak w np standardowym 5s czy 6s autohmm.gif[...]

Diesel

cimg0118l.jpg

Podchodzilem do tego z otwartym umyslemhmm.gif i musze szczerze przyznac, ze tym Diesel moglbym drive.gif[...]

Sluchajac dzwieku ... nie da sie ukryc, ze to traktorlizak.gif[...], aleold.gif ... to chyba pierwszy Diesel w ktorym nie czuje tak bardzo "lagu"hmm.gif. Nie wiem czy to powoduje ilosc cm3 czy ilosc cylindrow, czy kombinacja tych dwoch czynnikow hmm.gif

176kW i 550Nm ciagnie bez problemu jak sie go nacisnie. Owszem dalej to czuc, ze minie ok 3-4 sec( a nie jak 10 sec w 4 cylindrowych kosiarkachlizak.gif), jak "T" pojdzie bokser.gif, ale jest wystarczajaco mocy co powoduje, ze auto wlasciwie jedziewaytogo.gif[...].

Znow wyciszenie kabiny jest swietne i w ogole nie da sie powiedziec, ze to Dieselok.gif. Jedyna rzecz do ktorej mozna sie przyczepic, to vibracje, ktore czuc jak sie polozy reke na skrzyni, a auto stoi np na swiatlach001.gif[...]

W srodku mozna poznac, ze to Diesel po 5s auto zamiast E-Shift.

cimg0087l.jpg

Szczerze, hmm.gif, nie moge powiedziec, ze mi sie zle Diesel jezdzilo (a zrobilem tym dzis po Sydney ok 187km), ale popatrzmyhmm.gif

Diesel jest opcja, doplata $5,000 idea.gif[...]

Ceny 94 E10 to pomiedzy $1.30 a $1.50 w zaleznosci od dnia tygodnia, wieczorem obok mnie spadla do $1.27

imag1751.jpg

Teraz popatrzmy na oficjalne spalanielizak.gif[...]

imag1749m.jpgimag1750.jpg

Nawet jesli wezmie sie pod uwage tylko Srednie, to wyniki sa takiehmm.gif

Czyli $5,000 podzielone przez cene beznyny daje ($1.33) 3,759 litrow benzyny. Srednie 9.4l/100km daje hmm.gif prawie 40,000km001.gif[...]

Czyli policzmy jeszcze razbylo.gif[...]

9.4l na 100km * $1.33 (4.43PLN) = $12.50 koszt przejechania 100km na benzynie.

7.1l na 100km * $1.47 4.89PLN= $10.43 koszt przejechania 100km na Diesel.

Jednak $5k premium robi swojespy.gif[...]

Wiec czy kupie Dieselhmm.gif - raczej nie001.gif, raz, ze mulher.gif klekot nie odpowiada, dwa, ze ten V6 Diesel jest naprawde swietny, ale przy rownie swietnym V6 Petrol nie ma sensu tego kupowac, ale 893goodvibes.gif jesli ja bym mial jezdzic tym autem na co-dzien to Diesel bylby moim wyborem.grinser006.gif[...] (tylko okien bym nie otwierallizak.gifzlosnik.gif[...], dodatkowo, jak silnik chodzi to mulher.gif sie prawie nie sick.gif[...] od jego zapachupad.gif[...]

Cena

Ile? Oficjalnie sugerowana cena detaliczna to $43k = 142,340.00 PLN, czyli mniej niz Skoda Superb V6 ze wszystkim w wersji SW, lub jak kto woli 7 miesiecy glodowania na sredniej pensjiwink.gif[...]

cimg0080v.jpg

Ode mnie - totalnie OT

Widze ostatnio pare osobnikow na AK, gdzie jak sie nie wchodzi w glowny nurt jaki wyznaja to chaja.gif[...], jeden osobnik nawet wyslal mi e-mailclown.gif[...] wiec napisze to raz:

- nie ma obowiazku czytaniapanic.gif tego co pisze,

- spedzam czas i pisze to dla ludzi, ktorych to interesuje lizak.gif[...] i sa ciekawi swiata ...

ikonka_photo2.gif by Ozi and zona.gif Co. - Pty Ltd. wink.gif

Napisano
  • Autor

Chrysler 300 jest w zasadzie drugim producentem oprocz Toyota, ktory wymyslil, zeby sunvisors, sie porzadnie rozciagalyold.gif[...]

cimg0129a.jpg

cimg0128s.jpg

Napisano

Zlosliwcami sie nie przejmuj,pisz i nie kupuj diesla.

BMW nie ma rodzinnych aut w ofercie więc mnie nie dziwi, że sobie odpuszczasz.

Napisano

Jaki chrysler jak to lancia jest zlosnik.gif

Rzeczywiście może się podobać z zewnątrz smile.gif

A okolice lewarka zmiany biegów jak z marmuru jakiegoś rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Zlosliwcami sie nie przejmuj,pisz i nie kupuj diesla.

Alez sie nie przejmujezlosnik.gif, smiesza mnie ludzie, ktorzy oceniaja innych po tym... jakim autem jezdzalizak.gif, w jaka religie wierzapanic.gif (o tym najglosniej nalezy krzyczec na HPspy.gif), z kim spia i zazdroszcza innymsmirk.gif, ze wydaja na cos "swoje" a nie ich zarobione $$$[...]

> BMW nie ma rodzinnych aut w ofercie więc mnie nie dziwi, że sobie odpuszczasz.

5 w wersji jak chce kosztuje ponad $120,000zlosnik.gif - odpuszcze sobiewink.gif[...], 5 z silniekiem Diesel 2.0l - to nawet nie jezdzilem - mulher.gif jezdzila, i przy kolacji mowila, ze trzeba by jeszcze jeden silnik do bagaznika wsadzic, zeby to jezdzilo jak chcelizak.gif[...]

Podoba mi sie nowa 3hmm.gif, poczekamy jeszcze na SWidea.gif[...] i zobaczymy, nie spieszy mi sie ... no i ja tym drive.gif nie bede poza weekend.zlosnik.gif

Napisano

W trójce kombi jest sporo wiecej miejsca z tylu. Imho silnik 2.0 245 KM jest bardzo fajna opcja z automatem 8s.

Napisano
  • Autor

> Jaki chrysler jak to lancia jest

"bogans" (AU "rednecks") zmieniaja znaczki na Holden Commodore na Chevyzlosnik.gif[...], nic nie szkodzi na przeszkodzie, zebym Lancia przylepilzlosnik.gif[...] tylko musze jakies 20kg przytyc, zaczac pic VBpiwo.gif i kupic pare starych aut, wylozyc przed domem + koniecznie stara kanape ... lizak.gif[...] Jako "prawidzmy" bogan bede mogl jezdzic Lanciazlosnik.gif[...]

TypicalBoganHouse_Sat-Arvo.jpg

westie.jpg

$(KGrHqNHJBkE9!YpbLzpBPZ!oQNSr!~~60_35.JPG

holden_ute_001_L_m.jpg

Chevrolet-Sport-Ute-SS-fq-688x458.jpg

Bede mogl sie pochwalic, ze mam pelne rasowe, auto ze slonecznej Italiawink.gif[...] i to z rodowodemhahaha.gif[...]

> Rzeczywiście może się podobać z zewnątrz

> A okolice lewarka zmiany biegów jak z marmuru jakiegoś

Czarne wnetrze jest troche przygnebiajaceczacha.gif, ale praktyczniejsze dlapiaskownica.gifhmm.gif[...]

Myslimy jednak nad bezowymskromny.gif, a tam marmurkiem jest drewno*zlosnik.gif

001.jpg

* tak samo plastikowe jak marmurekzlosnik.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> W trójce kombi jest sporo wiecej miejsca z tylu.

I mnie sie podobashhh.gif[...], na tyle, ze nawet szukalem demo u dealera, [...]

Poczekam(y) na nowahmm.gif

Imho silnik 2.0 245 KM jest bardzo fajna opcja z

> automatem 8s.

180kWhmm.gif, co to jestniewiem.gif??? Turbo benzyna?

Napisano

> I mnie sie podoba[...], na tyle, ze nawet szukalem demo u dealera, [...]

> Poczekam(y) na nowa

> Imho silnik 2.0 245 KM jest bardzo fajna opcja z

> 180kW, co to jest??? Turbo benzyna?

Tak. W BMW teraz są tylko turbo. Nie licząc M3. Jeśli mało to R6 306 KM.

Napisano

srodek w tym aucie wyglada odpychajaco. Z zewnatrz moze wygladac dziwne ale w srodku powinno byc normalnie.

Napisano

> srodek w tym aucie wyglada odpychajaco. Z zewnatrz moze wygladac dziwne ale w srodku powinno byc

> normalnie.

Odnoszę podobne wrażenie. Odrobina jest tu winy samych fotek, ale mimo wszystko słabo.

Napisano

Czy ten diesel + skrzynia to nadal zestaw z Mercedesa? Bo nie jestem w stanie rozpoznać przez tą gigantyczną plastikową osłonę silnika smile.gif

Napisano

>- nie moze zdychac pod gorke,

co oznacza 300KM minimum ? zlosnik.gif

(sorki nie moglem sie powstrzymac zlosnik.gif)

> pojezdzila, pochodzila i w koncu wywalila liste:

> - Lexus is300/250,

> - Hyundai (i40 Wagon),

> - Kia Optima,

> - Chrysler 300

z ww. sklanialbym sie ku Lexowi acz jezdzilem tylko i40 (imho auto dla emerytow)

> - nie ma obowiazku czytania tego co pisze,

> - spedzam czas i pisze to dla ludzi, ktorych to

> interesuje [...] i sa ciekawi swiata ...

ok.gif tak trzymac wink.gif

Napisano

Zobacz na rankingi jakości, a potem sie zastanów czy chcesz mieć pojazd który bedzie bywał u dealera częściej niz BMW.

Napisano

> z ww. sklanialbym sie ku Lexowi acz jezdzilem tylko i40 (imho auto dla emerytow)

IS nie jest samochodem rodzinnym, na tylnym siedzeniu miejsca jak w Corolli a może i mniej. Do tego mikroskopijny bagażnik.

Napisano

> Chrysler 300 jest w zasadzie drugim producentem oprocz Toyota, ktory wymyslil, zeby sunvisors, sie

> porzadnie rozciagaly[...]

Moja sonata z 2008 ma takie cos

ok.gif

Napisano

> 5 w wersji jak chce kosztuje ponad $120,000 - odpuszcze sobie[...], 5 z silniekiem Diesel 2.0l -

> to nawet nie jezdzilem - jezdzila, i przy kolacji mowila, ze trzeba by jeszcze jeden silnik

> do bagaznika wsadzic, zeby to jezdzilo jak chce[...]

A tak dla porownania

Ile s do 100 ma ten 300C w dieslu?

Napisano
  • Autor

> A tej wersji u Was nie ma?

> [...]

Jest SRT-8, ale to dla mulher.gif a nie dla mniezlosnik.gif[...] Bede drive.gif za tydzien, lub dwa wiec zobacze.

Niestety moj lokalny dealer nie ma zadnego, bo szybko szchodzi. Za $60k to chyba najlepsze sedanowe V8 jakie moze dzis tu kupic.[

Napisano
  • Autor

> Nie podoba wam się żadne kombi czy nie potrzebujecie?

Jest pare zalozen, jawazniejsze to mulher.gif tym jezdzi wiec jej sie ma podobac.

Jedno jest naliscie Hyundai i40 SW, ogolne wrazenia pozytywne, ale niewiem.gif. Nie ja podejmuje decyzjezlosnik.gif, ja tym nie bededrive.gif, wiec ona musi sie czuc dobrze.

Napisano
  • Autor

> Zobacz na rankingi jakości, a potem sie zastanów czy chcesz mieć pojazd który bedzie bywał u

> dealera częściej niz BMW.

Myslisz o twim Saabzlosnik.gif? Myslalem o tym wczoraj.hmm.gifzlosnik.gif[...]

Stara generacja miala problemy z V6 i padajacym T w Diesel po 100k km. Dodatkowo dochodzily gremlins, ktore wychodzazlosnik.gif ale takto czytajac rozne forum (SRT-8 community etc) to wygladalo jak sie trafi. Jest facet co jezdzil jak ty z Saab, jest ffacet co nie mial prolemow. Generalna opinia jest, ze Gen II jest znacznie lepsza niz Gen I ale to dopiero czas pokaze. 001.gif[...]

Jesli sie zdecyduje, to poczekam jeszcze troche, np odnowie lease na 6 miesiecy albo wykupimy i pojezdzimy 8-12 miesiecy i zobaczymy . BMW dobija do 55 k km i chyba pod zgldem Q juz nie moze byc gorzej 001.gif

niz Chryslerzlosnik.gif[...] Jak sie tylko wprowadzimy to pierwszy weekend rozbieram drzwii Gremins szukac893goodvibes.gif[...] uzbrojony w podstawowy material kazdego Dealera BMW zlosnik.gifold.gif" Gaffa tape"

3871362-A-bit-of-Gaffa-tape-will-cover-it--Do-you-think-the-rental-company-will-notice-0.jpg

Napisano
  • Autor

> co oznacza 300KM minimum ?

Preferowane V6zlosnik.gif, [...] moze byc w postaci Dieselshhh.gifspy.gif

> (sorki nie moglem sie powstrzymac )

zlosnik.gif

> z ww. sklanialbym sie ku Lexowi acz jezdzilem tylko i40 (imho auto dla emerytow)

Bo to auto pod EU robionezlosnik.gif, 2.0l zamiast 2.4l benzyna, 1.7l Dieselzlosnik.gif[...]

BTW ktory silnik to tak dla EU emerytowzlosnik.gif?

> tak trzymac

Napisano
  • Autor

> IS nie jest samochodem rodzinnym, na tylnym siedzeniu miejsca jak w Corolli a może i mniej. Do tego

> mikroskopijny bagażnik.

Zgodaok.gif, ale Q wykonania, Q service (ciasteczko tez jestzlosnik.gif), male V6 pod maska,, etc same +. Bagaznik malutki, i ilosc miejsca z tylu pad.gif[..] + nowy model na dniach wychodziidea.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Czy ten diesel + skrzynia to nadal zestaw z Mercedesa? Bo nie jestem w stanie rozpoznać przez tą

> gigantyczną plastikową osłonę silnika

Skrzynia w Diesel to Dailmer Chrysler ASAIKhmm.gif, tak samo jak i cala platforma i zawieszenie jest z E-Class (to potwierdzone)

Napisano
  • Autor

> srodek w tym aucie wyglada odpychajaco.

Pod jakim wzgledemhmm.gif? Stylistycznie, czy kolorowo?

W wersji bazowej (gdzie brak skory) wyglada facepalm%5B1%5D.gif, ale ze skora jestok.gif

Z zewnatrz moze wygladac dziwne ale w srodku powinno byc

> normalnie.

IMVHO zewnatrz wyglada juz normalniezlosnik.gif, [po pierwszej generacjifly.gif

Napisano
  • Autor

> Tak. W BMW teraz są tylko turbo. Nie licząc M3. Jeśli mało to R6 306 KM.

W sumie zapomnialem, ze teraz przechodza na 4 cyl Turbohmm.gif, Ciekawe jak dlugo te silniki pozyjahmm.gifniewiem.gif[...]

Napisano

> W sumie zapomnialem, ze teraz przechodza na 4 cyl Turbo, Ciekawe jak dlugo te silniki pozyja[...]

Dlaczego mówisz ze przechodzą ? Nie przechodzą. 6 cyl było jest i będzie dostępne. A 240KM z dwóch litrów to miały przed laty silniki N/A. Z turbo wyciągano 400 KM. Ja bym sie o trwałość silnika nie martwił. To jest to samo co w przeciętnym dieslu pod względem momentu obr. Jedynie dodane 2 tys rpm. Jezdzi bardzo przyjemnie. Imho optymalny wybór do tego auta.

Napisano

> W sumie zapomnialem, ze teraz przechodza na 4 cyl Turbo, Ciekawe jak dlugo te silniki pozyja[...]

Moje 20letnie turbo mimo LPG ma się bardzo dobrze. Sam silnik za cholerę nie chce odmówić posługi mimo prawie 100kkm na gazie i ponad 200kkm ogólnego przebiegu...

Napisano

> Moje 20letnie turbo mimo LPG ma się bardzo dobrze. Sam silnik za cholerę nie chce odmówić posługi

> mimo prawie 100kkm na gazie i ponad 200kkm ogólnego przebiegu...

moje również ma się dobrze smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dlaczego mówisz ze przechodzą ? Nie przechodzą. 6 cyl było jest i będzie dostępne

OKok.gif, chodzi mi oto, ze jesli dawniej 6 cylindrow bylo po srodku, albo nawet w wersji bieda, to teraz 4cyl T to zastapil. - np Z4hmm.gif

. A 240KM z dwóch

> litrów to miały przed laty silniki N/A. Z turbo wyciągano 400 KM. Ja bym sie o trwałość

> silnika nie martwił. [...]

raczej trwalosc mnie nie martwi, jenak Vee Dub zaczyny mniec problemy u mniehmm.gif, podobno Turbo nie znosi AU temperatury001.gif[...]

Jezdzi bardzo przyjemnie. Imho optymalny wybór do tego auta.

Nie jezdzilem,hmm.gif, ale jak znajde troche czasu to sie drive.gif i sie wypowiemwink.gif

Napisano
  • Autor

> Moje 20letnie turbo mimo LPG ma się bardzo dobrze. Sam silnik za cholerę nie chce odmówić posługi

> mimo prawie 100kkm na gazie i ponad 200kkm ogólnego przebiegu...

I zadnych z tych problemowhmm.gif?

Napisano

> Skrzynia w Diesel to Dailmer Chrysler ASAIK, tak samo jak i cala platforma i zawieszenie jest z

> E-Class (to potwierdzone)

Z tego co udało mi się znaleźć to silnik diesla jest podobno już włoski VM a znając ich wcześniejsze konstrukcje to lepiej się trzymać z daleka wink.gif W poprzedniej generacji był stosowany silnik OM642 Mercedesa i z tego co słyszałem była to (wraz ze skrzynią auto także Mercedesa) najlepsza rzecz w tym samochodzie.

Zawieszenie pewnie pozostawiono bez zmian bo poprzednia generacja bazowała na W211. W tym modelu MB jest to konstrukcja raczej bezawaryjna (poza wersją Airmatic ale to inna bajka) i bezproblemowa a ewentualne naprawy robi się przy sporych przebiegach i nie są bardzo drogie.

Podsumowując: chyba nie skreślałbym tego samochodu tylko dowiedział czegoś więcej na temat silnika benzynowego i skrzyni z nim powiązanej smile.gif

Napisano

> I zadnych z tych problemow?

moje auto ma 20 lat i z 2,0 w teorii ma 150 KM

Trochę dłubniete prze ze mnie ma 170 - 180KM

A sam silnik wytrzymuje sporo ponad 300KM bez zmian...

Ale może słowo klucz tkwi w wieku - to auto zaprojektowane gdy współczynniki bezpieczeństwa elementów wynosiły tak przynajmniej z raz więcej niż obecnie.

pozdr

Napisano

> OK, chodzi mi oto, ze jesli dawniej 6 cylindrow bylo po srodku, albo nawet w wersji bieda, to teraz

> 4cyl T to zastapil. - np Z4

Nie przypominam sobie żeby R6 było w wersji bida... Tak czy inaczej pod względem komfortu R6 to lepsze rozwiazanie niż V8, a cenowo to ciagle poziom średni kiedys. Z czasem pewnie bedą droższe i mocniejsze odmiany R6.

> . A 240KM z dwóch

> raczej trwalosc mnie nie martwi, jenak Vee Dub zaczyny mniec problemy u mnie, podobno Turbo nie

> znosi AU temperatury[...]

> Jezdzi bardzo przyjemnie. Imho optymalny wybór do tego auta.

> Nie jezdzilem,, ale jak znajde troche czasu to sie i sie wypowiem

Nie wiem jak problem temperatury jest rozwiązany. Należy przyjąć ze jest rozwiązany. Ale sprawdzić tez można.

Napisano

> Pod jakim wzgledem? Stylistycznie, czy kolorowo?

popatrz na zdjecie deski rozdzelczej. Tam nic do siebie nie pasuje. Ten "bankomat" i nawiewy sa zupelnie rozne od dolnych pokretel. Dodatkowo ten marmurek ponizej wyglada lekko cmentarnie. Potem zegary. ktore tez sa z innej bajki.

Wyglada jakby wrzucili wszystkie elementy z podukowanych przez siebie aut i wylosowali to co ma byc w tym aucie. Paskudztwo.

Napisano

Super test dzieki.

Ale auto wyglada jak po jakimts bieda tuningu w stododle.

Pierwsza wersja byla ladniejsza.

Napisano

> Jest pare zalozen, jawazniejsze to tym jezdzi wiec jej sie ma podobac.

> Jedno jest naliscie Hyundai i40 SW, ogolne wrazenia pozytywne, ale . Nie ja podejmuje decyzje, ja

> tym nie bede, wiec ona musi sie czuc dobrze.

nie wyobrazam sobie auta w funkcji "autobusu dla dzieci" w formie sedana.

a najlepszy bylbym maly van

Napisano
  • Autor

> A tej wersji u Was nie ma? [...]

Zastanawiam, sie czy juz mam tablice kupowachahaha.gif[...]

Znalazlem te na Gum Tree za $1,250wink.gif[...]

35106b4_20.jpeg

Napisano
  • Autor

> nie wyobrazam sobie auta w funkcji "autobusu dla dzieci" w formie sedana.

z ciekawosci, dlaczegohmm.gif?

> a najlepszy bylbym maly van

a nie SUVhmm.gifidea.gif?

chrysler-300c-srt8-boot.jpg

Napisano
  • Autor

> Super test dzieki.

> Ale auto wyglada jak po jakimts bieda tuningu w stododle.

PO tuningu to SRT-8zlosnik.gifwink.gif

sr_600-600x400.jpg

> Pierwsza wersja byla ladniejsza.

hmm.gif Kwestia gustu, pierwsza mi sie podobala, ale druga jeszcze bardziej - jest stonowana,waytogo.gif

Napisano

> z ciekawosci, dlaczego?

wczoraj jechalismy do znajomych, corka zazyczyla sobie zeby zabrac ze soba jej zabawki:

taczke, wozek dla lalki, pilke duza dmuchana

do sedana (550L bagaznik) ledwo to upchnalem

w drodze powrotnej wstapilismy po zakupy i czesc toreb jechala juz w srdoku hehe.gif

> a nie SUV?

oczywiscie tez moze byc

najwazniejsze to wysoka pozycja - latwosc wsadzenia dziecka do fotelika i zeby dzieci dobrze droge widzialay a nie spy.gif przez te mikroskopijne szyby jak w tym 300

i duzy bagaznik (nie w litrach na folderach reklamowych tylko w rzeczywistosci) z duza klapa do zaladunku

Napisano

> Jedno jest naliscie Hyundai i40 SW, ogolne wrazenia pozytywne, ale . Nie ja podejmuje decyzje, ja

> tym nie bede, wiec ona musi sie czuc dobrze.

zdradzisz co jest fajnego w i40? Bo ja naprawde nie wiem (a jezdzilem). Z zewnatrz wyglada jak wyglada, zbyt duzego szalu nie ma. W srodku szaro-czarno, nudno i smutno, zawieszenie miekkie i silnikow przynajmniej w EU zadnych specjalnych nie ma. Ja jezdzilem "topowym" dieslem 1.7 136KM skandinand nienajgorszym ale w polaczeniu z baaardzo leniwym automatem to jest naprawde auto dla "senior citizens"

Napisano

> Rodzinny sedan[...]

Przynajmnije u Was utrzymuje nazwę Chrysler, a nie że Grand Voyager u nas teraz jest Lancią facepalm%5B1%5D.gif

A jeśli chodzi o zmianę emblematów. to w sumie wszystko zależy od rynku.

To co np. u nas w Polsce jest bieda Skodą wink.gif

tak w Grecji już było, uwaga blagam.gifblagam.gifblagam.gif VW zlosnik.gif

Napisano

fajny test ok.gif

auto dziwne - o ile pierwsze edycja miała swój charakter i jak to mówili - była autem dla amerykańskiego buraka ;D, to obecna budzi we mnie mieszane odczucia. Niby chcieli ją stonować, ale trochę zachować stary image. I teraz przód dla mnie kompletnie nie pasuje do tyłu, a całe auto jest słabe.

Dodatkowo fatalny jest środek - elementy jakby każdy z innej bajki, jakość materiałów wygląda słabo, ale chyba spasowanie jest niezłe.

Najważniejsze co piszesz o silnikach - jeśli jest tak super, to będzie to mocny plus dla auta ok.gif No i kwestia trakcji - na ile to bydle sprawia przyjemność z jazdy.

Napisano
  • Autor

Najważniejsze co piszesz o silnikach - jeśli jest tak super, to będzie to mocny plus dla auta No i kwestia trakcji - na ile to bydle sprawia przyjemność z jazdy.

IMVHO silnik i skrzynia to najmocniejsze cechy, naczytalem sie o Penstar - ale trzeba przyznac, ze ten silnik im sie z ta kombinacja udalwaytogo.gif[...]

Mialem 3.8l V6 GM, 3.0l Mitsubishi, 3.6l GM, 3.5l Toyota i 4.0l Toyota ale to jest bez watpienia najlepszy V6 jakim kiedykolwiek jezdzilemyay.gif[...]ok.gif

pentastar-heads.jpg

pentastar-powerplant.jpg

CH011_009TW.jpg

Reszta jest na zadawalajacym poziomiehmm.gif, tj jak to jest poskladane, i jakich materialow uzylihmm.gif[...]

IMVHo to jedno z tych aut - love it or hate it ...

07.jpg

Napisano
  • Autor

> Przynajmnije u Was utrzymuje nazwę Chrysler, a nie że Grand Voyager u nas teraz jest Lancią

Ma swoje plusyzlosnik.gif - nikt by nie mial pojecia czym jezdzedrive.gifzlosnik.gifwink.gif

> A jeśli chodzi o zmianę emblematów. to w sumie wszystko zależy od rynku.

> To co np. u nas w Polsce jest bieda Skodą

> tak w Grecji już było, uwaga VW

Jaki modelhmm.gif???? Dawno to bylo

Napisano

fajny opis OZI, jak zwykle ok.gif

Nie przejmuj się malkontentami, tylko pisz częściej zlosnik.gif

U nas ten samochód nazywa się Lancia Thema. Ceny możesz sobie mniej więcej sprawdzić TUTAJ

Jest to chyba dokładnie to samo co Chrysler, tylko inny znaczek.

Na warunki europejskie to już jest naprawdę duży i drogi samochód zlosnik.gif