Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik nie pracuje na pierwszy cylinder

Featured Replies

Napisano

Dzieje się tak na niskich obrotach. Powyżej 2000 wszystko wraca do normy.

Świece, przewody zapłonowe nowe, ale to nic nie pomogło. Iskra na tej pierwszej świecy jest (bo jak zdejmę przewód to mocno iskrzy, ale praca sinika się nie zmienia, więc pomimo iskry, zapłon nie zachodzi)

Wtryskiwacze paliwo podają, sprawdzone organoleptycznie

Spręząnie jest prawidłowe

Cewkę podmieniłem na inną ze szrotu, ale nie było żadnej zmiany.

doradźcie coś, bo już jestem za głupi.

silnik wielopunkt z 99roku

a ha, błędów co dziwne nie ma żadnych

Napisano

Świeca do wymiany:

Quote:

Iskra na tej pierwszej świecy jest (bo jak zdejmę przewód to mocno iskrzy, ale praca sinika się nie zmienia,

Napisano
  • Autor

> Świeca do wymiany: Quote:

i na nowej i na starej bez zmian

ps

czy istnieje jakaś możliwość awarii, że ta iskra będzie nie w porę tylko na jednym cylindrze, a na pozostałych będzie ok?

Napisano

> i na nowej i na starej bez zmian

> ps

> czy istnieje jakaś możliwość awarii, że ta iskra będzie nie w porę tylko na jednym cylindrze, a na

> pozostałych będzie ok?

ale wtedy pewnie pojawiłby się błąd. Jaki to silnik/samochód?

Napisano
  • Autor

> ale wtedy pewnie pojawiłby się błąd. Jaki to silnik/samochód?

1,6 8v ze scenika

Napisano

a po pracy na 3 cyl świeca jest sucha czy mokra? Może coś jest z wtryskiwaczem...

Napisano

> Dzieje się tak na niskich obrotach. Powyżej 2000 wszystko wraca do normy.

> Świece, przewody zapłonowe nowe, ale to nic nie pomogło. Iskra na tej pierwszej świecy jest (bo jak

> zdejmę przewód to mocno iskrzy, ale praca sinika się nie zmienia, więc pomimo iskry, zapłon

> nie zachodzi)

> Wtryskiwacze paliwo podają, sprawdzone organoleptycznie

> Spręząnie jest prawidłowe

> Cewkę podmieniłem na inną ze szrotu, ale nie było żadnej zmiany.

> doradźcie coś, bo już jestem za głupi.

> silnik wielopunkt z 99roku

> a ha, błędów co dziwne nie ma żadnych

Powyzej 2000 juz awaria niewystepuje czy po prostu jej nie widac?

Czy jestes pewien tego sprezania? Ja mialem identyczne objawy. Podmienialem cewke i bylo to samo.

Okazalo sie ze mialem pekniety zawor, glowica w gore i wymana zaworu.

Napisano
  • Autor

> Powyzej 2000 juz awaria niewystepuje czy po prostu jej nie widac?

> Czy jestes pewien tego sprezania? Ja mialem identyczne objawy. Podmienialem cewke i bylo to samo.

> Okazalo sie ze mialem pekniety zawor, glowica w gore i wymana zaworu.

tak, srężanie sprawdzałem ja osobiście i jeszcze mechanik w warsztacie. Obu nam wyszło ~11 a każdym cylindrze

A powyżej tych 2k obrotów nie czuć juz wibracji i silnik ma normalną moc, nie zamula wiec mysle, że wtedy juz wszystko jakostam działa.

Napisano
  • Autor

> a po pracy na 3 cyl świeca jest sucha czy mokra? Może coś jest z wtryskiwaczem...

wtryskiwacze były wyjęte, i podmienione między cylindrami. Działają.

A świecę musze zobaczyc, bo tego jeszcze nie sprawdzałem

Napisano

Jeśli mechanicznie jest wszystko ok, to podejrzenie może paść na ECU. Warto sprawdzić oscyloskopem sygnały sterujące wtryskiwaczami.

Napisano
cfaniaczek.gif sprawdziłes zawory ? zbyt duży luz lub wcale sie nie otwieraja , uszczelka pod ssącym ?
Napisano
  • Autor

> sprawdziłes zawory ? zbyt duży luz lub wcale sie nie otwieraja , uszczelka pod ssącym ?

zawory sprawdziłem i wymagały regulacji, ale niewielkiej. Wszystkie luzy miały, nie było żadnego za ciasnego.

A apropos uszczelki, może to i dobry trop, muszę jutro sprawdzić

Napisano
  • Autor

> cewka? mi padała to chodził na 3 cylindry

była podmieniana i to samo.

niby cewka ze szrotu a nie ze sprawnego auta, ale żeby była w ten sam sposób uszkodzona to juz skrajnie nieprawdopodobne.

Napisano

A skąd wiesz, że nie pracuje akurat na pierwszym cylindrze? Cewki są 4szt, 2 szt czy 1 zespół?

Ostatnio coś podobnego przerabialiśmy w Mercedesie z silnikiem 1.8 Kompresor (nie pracował na 4-tym cylindrze). Tam winne było lewe powietrze + złe ustawienie rozrządu (wyciągnięty łańcuch). Naprawiliśmy obie usterki i jest idealnie.

Napisano
  • Autor

> A skąd wiesz, że nie pracuje akurat na pierwszym cylindrze? Cewki są 4szt, 2 szt czy 1 zespół?

cewki jeden zespół cos takiego

po czym poznaję?

ściagając kable na pracującym silniku ze świec. Zawsze wyraźnie zmienia się praca silnika oprócz przypadku pierwszego, kiedy to nic się nie zmienia.

no z tym lewym powietrzem musze jutro powalczyć. Juz jako kolejna osoba mi to sugerujesz.

Praktycznie jedyna możliwość to wypalona uszczelka przy kolektorze nieprawdaż?

bo jak jeszcze przed wtryskiwaczem sobie zasysa lewego powietrza, to chyba jeszcze nie jest tak źle?

Napisano

Mercedes o którym wyżej wspomniałem był z rocznika około 2003 więc miał bardzo mocno rozbudowaną diagnostykę komputerową, dzięki czemu mogłem dogłębnie zbadać silnik i przyjrzeć się jego pracy w czasie rzeczywistym. I co ciekawe lewe powietrze dostawało się w takim miejscu że szło do wszystkich cylindrów. Rozrząd też oczywiście wpływał na wszystkie cylindry. Więc dlaczego wypadały zapłony tylko na 4 cylindrze? Nie mam pojęcia.

Ten zespół cewek to są tak naprawdę 2 cewki w jednej obudowie. Do testów możesz zamienić wyjścia z cewki dla cylindra 1 i 4 i zobaczysz czy usterka przeniesie się na 4 cylinder. Sprawdź też przewody zapłonowe przez zamianę a jeśli się nie da to podmień. Świece muszą być w 100% sprawdzone i dobrze dobrane, najlepiej nowe. Jeśli to nic nie da to ja stawiam na lewe powietrze.

Rozrząd był robiony a jeśli tak to ile km od wymiany przejechane?

Napisano
  • Autor

> Ten zespół cewek to są tak naprawdę 2 cewki w jednej obudowie. Do testów możesz zamienić wyjścia z

> cewki dla cylindra 1 i 4 i zobaczysz czy usterka przeniesie się na 4 cylinder.

Tak robiłem

i zawsze na pierwszym pozostawała awaria

Sprawdź też

> przewody zapłonowe przez zamianę a jeśli się nie da to podmień. Świece muszą być w 100%

> sprawdzone i dobrze dobrane, najlepiej nowe.

świece i kable nowe

> Rozrząd był robiony a jeśli tak to ile km od wymiany przejechane?

rozrząd ma koło roku i 20kkm wiec wsio z nim powinno być ok.

Napisano

jest LPG?

przemierz wiązkę

miałem podobny przypadek z instalacją LPG

winna była wiązka sick.gif

Napisano

Szukaj lewego powietrza. Jeśli nie znajdziesz to sprawdź rozrząd bo nie ma z tym dużo roboty.

Napisano
  • Autor

> Szukaj lewego powietrza. Jeśli nie znajdziesz to sprawdź rozrząd bo nie ma z tym dużo roboty.

tak też zrobie

dzieki za rady