Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hałasujący rozrząd 1.6 16v...

Featured Replies

Napisano

Witam, w zeszłą sobotę, wymienialiśmy z kolegą rozrząd w bravce. Rozrząd ricambi orig fiat. Blokaty plus przyrząd był tłok w najwyższym punkcie itp, rolka na znak, cztery obroty wałem i wsio ok. Odpaliła wsio ok, moc jest, praca silnika "jedwabista":) i teraz tak: na zimnym ok po rozgrzaniu pomiędzy 2-3 tyś obr rozrząd głośniej pracuje...powyżęj 3 wsio ok. 1-2 też prawidłowo. Po przegazowaniu do 6 tyś i spadku do 1000 pomiędzy 2-3 występuje owy "hałas"...o co bangla?? na poprzednim było wsio oki (przejechał niecałe 40 ale leciał 6 rok (skf+gates xs). Jakieś pomysły??

Napisano

> Witam, w zeszłą sobotę, wymienialiśmy z kolegą rozrząd w bravce. Rozrząd ricambi orig fiat. Blokaty

> plus przyrząd był tłok w najwyższym punkcie itp, rolka na znak, cztery obroty wałem i wsio ok.

> Odpaliła wsio ok, moc jest, praca silnika "jedwabista":) i teraz tak: na zimnym ok po

> rozgrzaniu pomiędzy 2-3 tyś obr rozrząd głośniej pracuje...powyżęj 3 wsio ok. 1-2 też

> prawidłowo. Po przegazowaniu do 6 tyś i spadku do 1000 pomiędzy 2-3 występuje owy "hałas"...o

> co bangla?? na poprzednim było wsio oki (przejechał niecałe 40 ale leciał 6 rok (skf+gates

> xs). Jakieś pomysły??

Za mocno napiety pasek rozrzadu

Napisano

> Witam, w zeszłą sobotę, wymienialiśmy z kolegą rozrząd w bravce. Rozrząd ricambi orig fiat. Blokaty

> plus przyrząd był tłok w najwyższym punkcie itp, rolka na znak, cztery obroty wałem i wsio ok.

> Odpaliła wsio ok, moc jest, praca silnika "jedwabista":) i teraz tak: na zimnym ok po

> rozgrzaniu pomiędzy 2-3 tyś obr rozrząd głośniej pracuje...powyżęj 3 wsio ok. 1-2 też

> prawidłowo. Po przegazowaniu do 6 tyś i spadku do 1000 pomiędzy 2-3 występuje owy "hałas"...o

> co bangla?? na poprzednim było wsio oki (przejechał niecałe 40 ale leciał 6 rok (skf+gates

> xs). Jakieś pomysły??

Raczej za luźny, miałem tak jak popuścił mi napinacz

Napisano

> Raczej za luźny, miałem tak jak popuścił mi napinacz

dokładnie, wibracje na niskich obrotach to efekt zbyt luźnego układu, wibracje na wysokich to efekt zbyt ciasnego.

Napisano
  • Autor

> dokładnie, wibracje na niskich obrotach to efekt zbyt luźnego układu, wibracje na wysokich to efekt

> zbyt ciasnego.

jednym słowem do poprawki...dzięki

Napisano
  • Autor

> dokładnie, wibracje na niskich obrotach to efekt zbyt luźnego układu, wibracje na wysokich to efekt

> zbyt ciasnego.

Czyli co za mało na tym "mimośrodzie" napiął pasek?? Sorka za pytanie i nie banowanie za nie grinser006.gif

Napisano

> Czyli co za mało na tym "mimośrodzie" napiął pasek?? Sorka za pytanie i nie banowanie za nie

Naciąg masz zapewniony przez sprężynę a napinacz ustawiasz na znaki.

Napisano

Zdejmij osłonę, odpal silnik i zobacz czy znak na napinaczu jest we właściwym miejscu przy pracującym silniku. Przyda się lusterko.

Napisano
  • Autor

> Zdejmij osłonę, odpal silnik i zobacz czy znak na napinaczu jest we właściwym miejscu przy

> pracującym silniku. Przyda się lusterko.

ok.gifdzisiaj sprawdzę jak moja wróci z pracy

Napisano
  • Autor

> zbyt ciasnego.

ok.gifjest za luźny, jutro poprawka

Napisano

a jaki to jest rodzaj hałasu ? metaliczny, nie ??

Bo u mnie też coś właśnie podobnie słychać (taki metaliczny dzwięk) między 2-3tys rpm, zwłaszcza jak spada z obrotów, ale tak jeżdżę już 50kkm i nic się nie dzieje...rozrząd zakładany we fiacie i od początku tak było.

Napisano

> a jaki to jest rodzaj hałasu ? metaliczny, nie ??

> Bo u mnie też coś właśnie podobnie słychać (taki metaliczny dzwięk) między 2-3tys rpm, zwłaszcza

> jak spada z obrotów, ale tak jeżdżę już 50kkm i nic się nie dzieje...rozrząd zakładany we

> fiacie i od początku tak było.

W moim z kolei na wolnych jakieś "rzęrzenie" daje się uslyszeć, szczególnie na zimnym i za cholerę nikt nie wie co to... Wymiana rozrządu nic nie dała.

Wymieniłem łożyska w altku, paski osprzętu, pompę i nic grinser006.gif Fiat.

Napisano

> W moim z kolei na wolnych jakieś "rzęrzenie" daje się uslyszeć, szczególnie na zimnym i za cholerę

> nikt nie wie co to... Wymiana rozrządu nic nie dała.

> Wymieniłem łożyska w altku, paski osprzętu, pompę i nic Fiat.

pewnie rzęzi aluminiowa osłona dwururki.

Napisano

mi jak hałasował po wymianie to za trzy dni trafiłem znów do warsztatu gdzie czekała mnie naprawa głowicy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej za luźny, miałem tak jak popuścił mi napinacz

Dociągnięty, wszystko oki!