Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trafne diagnozy aso i mechaników - CEED działa

Featured Replies

Napisano

Wczoraj odebrałem po 3 tygodniach czekania Ceeda i wreszcie działa ale po kolei.

W skrócie silnik przerywał, czasem gasł, kopcił na niebiesko po uruchomieniu i przechodziłw tryb awaryjny.

ASo zaproponowało wymianę wtrysków i pompy paliwowej za 8 tysięcy. Niezależny warsztat Bosha regeneracje tego co powyżej za 4 tysiące plus regeneracje turbo za 2tysiące bo olej puszcza bankowo.

Wszyscy sprawdzali komputerem auto i widzieli jakieś tam błędy ale to wina wtrysków.

Ale zaprowadziłem auto do zaprzyjaźnionego mechanika i on dał inną diagnozę - wysłać listwę i pompę do sprawdzenia. Po tygodniu przyszła diagnoza części w stanie idealnym, podobnie turbo. Kosztowało to 500 złotych - mam raport z działania, przepływy itp. 500 zamiast 6 tysięcy które proponował przedstawiciel Bosha. ów mechanik odczytał błędy i zamówił regulator paliwa nowy którego błąd się wyświetlał. Do tego padł zbiornik filtra paliwa i auto jak nowe. Profesionalizm Aso i serwisu Bosha zostawia wiele do życzenia. Na każdym kroku próbują wyrolować

Napisano

> Profesionalizm Aso i serwisu Bosha zostawia wiele do życzenia. Na każdym kroku próbują

> wyrolować

Czekaj, a to nie Ty pisałeś, że ASO Toyoty sobie z Tobą leci w kulki, a dopiero KIA pokazała jak należy dbać o klienta ...

Napisano
  • Autor

> Czekaj, a to nie Ty pisałeś, że ASO Toyoty sobie z Tobą leci w kulki, a dopiero KIA pokazała jak

> należy dbać o klienta ...

tak pisałem. po prostu zbaraniałem serio.

Napisano

> tak pisałem. po prostu zbaraniałem serio.

No to teraz widzisz, że pierwsze wrażenie nie zawsze pokazuje całą prawdę.

Napisano
  • Autor

> No to teraz widzisz, że pierwsze wrażenie nie zawsze pokazuje całą prawdę.

widzisz aso kii zaliczyło drugą wpadke bo de facto ta awaria wynikła z zostawienia szmaty w baku. pompa nie miała przez pół roku jak paliwa brac bo się szmata o smok paliwa zaczepiła.

Napisano

Dawno dawno temu za diagnoze w Autoryzowanym Boschu uszkodzonej przeplywki zaplacilem 180zl. Przeplywka wedle ich byla sprawna i chcieli remontowac uklad turbo. Nie musze dodawac, ze przeplywka jednak nie byla sprawna, a uklad sterowania turbo chodzil jeszcze 100 tys km i pewnie nadal smiga cool.gif Od tamtej pory diagnostyke robie sam cool.gif

Napisano

> widzisz aso kii zaliczyło drugą wpadke bo de facto ta awaria wynikła z zostawienia szmaty w baku.

> pompa nie miała przez pół roku jak paliwa brac bo się szmata o smok paliwa zaczepiła.

nie mam pytań boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

> nie mam pytań

był o tym temat w styczniu. panowie z aso 2 szmaty w baku zostawiły.

Napisano

> był o tym temat w styczniu. panowie z aso 2 szmaty w baku zostawiły.

jednemu skąpcowi, centusiowi, w kołpaki kół, osobiście wrzuciłem garść moniaków, którymi mnie uraczył, jako extra wynagrodzenie... zlosnik.gif

Mina typa bezcenna, jak zobaczył co w kołpaku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Super, ale ja zostawiłem sporą kasę bo panowie czyścili bak itp. Swoją drogą w aso zawsze pół litry wody w baku, a u mechanika w tym samym baku śladowe ilości a stacja ta sama zlosnik.gif

Napisano

co to za aso ? Zaproponowac to ci mogli nowa fure za 50 klockow. Ty nie przyszedles placic za rebusy i propozycje tylko za naprawe. Tak sie nauczyli "dej pan dyche to my wyoramy pol wozu a potem sie zobaczy".

Napisano
  • Autor

> co to za aso ? Zaproponowac to ci mogli nowa fure za 50 klockow. Ty nie przyszedles placic za

> rebusy i propozycje tylko za naprawe. Tak sie nauczyli "dej pan dyche to my wyoramy pol wozu a

> potem sie zobaczy".

ASo Kia rzeszów.

Napisano

niestety fachowcy i niefachowcy moga sie trafic w ASO, Boschu i u przyslowiowego p. Kazia w garazu. Teoretycznie w ASO i dobrych serwisach poziom fachowosci powinien byc wyzszy ale praktycznie bywa roznie. W ogole dobry i uczciwy fachowiec i przy tym nie posaidajacy przerosnietego ego to wielka rzadkosc w przyrodzie niewiem.gif

Ja tam oba obecne auta serwisuje w stodole i poki co nie zanosi sie na zmiane ale dlugo sie tego miejsca naszukalem i sporo w sumie mnie to kosztowalo jakby zliczyc ilu cwaniakow, pseudofachowcow, ASO i innych tam przerobilem oslabiony.gif

btw. tenze Ceed to ile ma latek i jaki przebieg? bo jakies 5 lat / 90 kkm temu zastanawialem sie nad takowym i w sumie niewiele braklo abym kupil

Napisano
  • Autor

5lat i 83 tys przebiegu

Napisano

> co to za aso ? Zaproponowac to ci mogli nowa fure za 50 klockow. Ty nie przyszedles placic za

> rebusy i propozycje tylko za naprawe. Tak sie nauczyli "dej pan dyche to my wyoramy pol wozu a

> potem sie zobaczy".

Zdiagnozuj dobrze wtryski na silniku to będziesz bogaczem w tym kraju.

Napisano

Pamiętam te twoje tematy a tym baku i wodzie w nim. Rozmawiałem ze znajomym później jakoś, on jest diagnostą w Kii we wro. Mówił że mieli dwa przypadki rozszczelnienia obudowy filtra paliwa. Ale to ja rozmawiałem z nim jakoś wakacjami.

Zawsze mówiłem że ASO jakiejkolwiek marki to się nadaje tylko do liczenia kasy.

Napisano
  • Autor

> Pamiętam te twoje tematy a tym baku i wodzie w nim. Rozmawiałem ze znajomym później jakoś, on jest

> diagnostą w Kii we wro. Mówił że mieli dwa przypadki rozszczelnienia obudowy filtra paliwa.

> Ale to ja rozmawiałem z nim jakoś wakacjami.

> Zawsze mówiłem że ASO jakiejkolwiek marki to się nadaje tylko do liczenia kasy.

No i się rozszczelniła u mnie też a nowa 6 stówek.

Btw aso w lublinie chciało wymieniać pompę w baku.... która nie istnieje

Napisano

> Btw aso w lublinie chciało wymieniać pompę w baku.... która nie istnieje

Naprawdę nie ma elektrycznej pompy paliwa w baku w tak nowoczesnym (podobno) aucie? shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Naprawdę nie ma elektrycznej pompy paliwa w baku w tak nowoczesnym (podobno) aucie?

panom się pomyliło z silnikiem 2 litrowym.. mój mechanik jak słuchał rozmowy próbował nakierowac na dobry tor ale nie szło..

Napisano

> No i się rozszczelniła u mnie też a nowa 6 stówek.

> Btw aso w lublinie chciało wymieniać pompę w baku.... która nie istnieje

Jestem zdumiony takimi akcjami. Jak można popełniać tak kardynalne błędy mając nieograniczony dostęp do informacji technicznych danej marki.

Napisano

> Naprawdę nie ma elektrycznej pompy paliwa w baku w tak nowoczesnym (podobno) aucie?

Może jej tam nie być.

Napisano
  • Autor

> Jestem zdumiony takimi akcjami. Jak można popełniać tak kardynalne błędy mając nieograniczony

> dostęp do informacji technicznych danej marki.

Aso tak ma.

Napisano

> Jestem zdumiony takimi akcjami. Jak można popełniać tak kardynalne błędy mając nieograniczony

> dostęp do informacji technicznych danej marki.

Praktykanci od brudnej roboty. Pan mechanik powiedział jak zrobić i znikał. Za czas jakiś wpadał na chwilkę skontrolować postępy.

Czasami trafiał się fachowiec, który pozwałał sobie asystować i tłumaczył wszystko dokładnie, jak i dlaczego tak właśnie należy robić.

Napisano

Toyota Corolla 1.6/2003 r.

Objawy-po drodze miota nim jak szatan,jak mówił klasyk,a po naszemu to pojazd nie trzyma kierunku jazdy,przy zmianie obciążenia,zmianie biegu reaguje nerwowo,tak jak by cały czas jechał w głębokiej koleinie.

Diagnoza I ASO:

Uszkodzone tuleje metalowo-gumowe tylnego zawieszenia(nie wiem co to ma wspólnego z dziwnym zachowaniem przy np.zmianie biegu,ale OK robimy)

Efekt:

0 poprawy,800pln nie moje*.....ale tuleje już zużyte były to tak przy okazji...

Diagnoza ASO II:

do wymiany końcówki dr.kierowniczych,sworznie wahacza, uszkodzona maglownica,ustawienie zbieżności.

Wstrzymałem się z naprawą,mając nieco inne zdanie.....

Po wymianie opon na zimowe,samochód jeździ jak po sznurku.

Opony letnie-wynalazek mojego działu administracyjnego to produkt firmy Kelly po cenie 120 pln za rozmiar 185/65/15. screwy.gif

Chyba rekord świata.Opony mają rok,przejechały ok 13kkm i idą się 270747800-sex.gif

Samochód objąłem w użytkowanie latem i nie miałem porównania jak się zachowuje na innym ogumieniu.

Tanie mięso psy jedzą kara.gif

*samochód służbowy skromny.gif