Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekoszona kierownica - Maryska

Featured Replies

Napisano

Hej

Ze zdziwieniem zauwazylem ostatnio, ze jade prosto, a kiera skrecona jest o kilka stopni w lewo. Ustawiam prosto i auto zaczyna skrecac w prawo.

Zadnych remontow ukladu kier. ostatnio nie robilem, w duza dziure nie wpadlem. Wymienialem wahacz miesiac temu (zrobili bez zbieznosci, bo na wymiane taki sam).

Zjawisko nie przeszkadza, ino ciut wk...wia

Any ideas?

Napisano

> Wymienialem wahacz

> miesiac temu (zrobili bez zbieznosci, bo na wymiane taki sam).

> Any ideas?

To jaki remont zawieszenia jest bardziejszym powodem do zrobienia zbieżności niż wymiana wahacza? Chyba tylko wymiana końcówki drążka kierowniczego (który mechanicy teoretycznie też mogli ruszyć np o obrót)

Nawet jak wahacz byłby idealnie taki sam (a nie jest), to otwory mocowań poduszek do budy mają spore luzy.

Tak czy owak - zwłaszcza jeżeli przekoszona kierownica - pojechałbym na zbieżność. Bo sama kierownica nie ma prawa przeskoczyć na wielowpuście.

Napisano

> Wymienialem wahacz

> miesiac temu (zrobili bez zbieznosci, bo na wymiane taki sam).

Najwidoczniej nie był idealnie wymiarowo taki sam smirk.gif

Napisano

> To jaki remont zawieszenia jest bardziejszym powodem do zrobienia zbieżności niż wymiana wahacza?

Zadna wymiana wahaczy u mnie nie pociagala za soba zbieznosci, nawet w ASO.

A kierownice mam przekoszona - zima w lewo, latem w prawo.

I badz tu madry.

Napisano

a jak często wymieniałeś opony ? skoro żadna wymiana wahaczy nie pociągała zbieżności?? na zbieżność nie trzeba jechać po wymianie łącznika stabilizatora. Co wymianę wahaczy jeżdżę na zbieżność i co wymianę jest co ustawiać jak to mówi mechanik.

Napisano
  • Autor

> a jak często wymieniałeś opony?

Sadze, ze automatyczne zakladanie, ze kol Tomasso jest nierozsadny, jest zdecydowanie przedwczesne wink.gif

Co do nie ustawiania zbieznosci tez bylem zdziwiony i po przekopaniu archiwow juz wiem, ze sa dwie szkoly - falenicka i otwocka wink.gif

Proponuje wiec nie rozwijac teraz tematu, czy obowiazkowo robic po wymianie wahaczy, bo skonczy sie o tak: angryfire.gif

Na razie wiem, ze dla porzadku zrobic zbieznosci nie zawadzi i zobaczyc czy pomoglo. A jesli zrobienie zbieznosci nie pomoze - inne pomysly? (poza przelozeniem kol?)

Napisano

> a jak często wymieniałeś opony ?

Jeszcze nigdy nie mialem zdartych nierowno ani wyzabkowanych opon, a skoncze wkrotce czwarty komplet.

Napisano

> Na razie wiem, ze dla porzadku zrobic zbieznosci nie zawadzi i zobaczyc czy pomoglo.

Nie zliczę już ile wahaczy wymieniłem w Brava (własnoręcznie) i za każdym razie po akcji kierownica była minimalnie w innym położeniu - sprawdzenie geometrii powinno wyjaśnić sprawę ok.gif

Napisano

U siebie wymieniałem dwa razy lewy i dwa razy prawy wahacz. Dwa lewe i jeden prawy (wszystkie "no name") nie zmieniły zbieżności, natomiast prawy po zmianie na Delphi zmienił i to bardzo mocno. Kierownica skręcona o około 20 stopni. Także nie ma reguły i wszystko wskazuje, że musisz skorygować zbieżność.