Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wytrzymałość silników motocyklowych

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak jest z wytrzymałością silników motocyklowych? Chodzi mi o pojemności 500-800 w motocyklach szosowo turystycznych. Pytam z takiego powodu że natknąłem się ostatnio na test yamaha xt660r i po 25tys km były już tam jakieś ślady zużycia które się testującym nie podobały. Jakie znaczenie ma ilość cylindrów albo ich układ na zużycie?

Napisano

Wydaje mi sie, ze spory wplyw ma na to moc uzyskiwana z danej pojemnosci oraz sposob uzytkowania oraz serwisowania motocykla

Napisano
  • Autor

> Przeciez miałeś singla - 50kkm i remoncik.

właśnie słaby, niewysilony 1 cylindrowiec, ze sporą pojemnością, i co ciekawe często piszą że dla tego silnika to normalne

Napisano
  • Autor

z tego co czytałem do 200 tys nie powinno być jakiś większych problemów, ale czy jest jakaś reguła że duże single szybciej się kończą, albo coś podobnego?

Napisano

> z tego co czytałem do 200 tys nie powinno być jakiś większych problemów, ale czy jest jakaś reguła

> że duże single szybciej się kończą, albo coś podobnego?

Z pewnością dla wytrzymałości silnika jest lepiej gdy moc jest rozłożona na więcej cylindrów.

Napisano

> z tego co czytałem do 200 tys nie powinno być jakiś większych problemów, ale czy jest jakaś reguła

> że duże single szybciej się kończą, albo coś podobnego?

Podejrzewam, że działa to na tej samej zasadzie jak w przypadku każdego innego silnika - im więcej koni z litra tym wytrzymałość silnika mniejsza. Dodatkowo na chłopski rozum jeden cylinder "tworząc" 30 koni zużywa sie bardziej niż dwa albo cztery cylindry.

Napisano

> Witam

> Jak jest z wytrzymałością silników motocyklowych? Chodzi mi o pojemności 500-800 w motocyklach

> szosowo turystycznych. Pytam z takiego powodu że natknąłem się ostatnio na test yamaha xt660r

> i po 25tys km były już tam jakieś ślady zużycia które się testującym nie podobały. Jakie

> znaczenie ma ilość cylindrów albo ich układ na zużycie?

wytrzymalosc _przy_ _prawidlowej_ _obsludze_ jest duza, liczona w setkach tysiecy kilometrow...

jesli ktos nie dba to mozna silnik zajechac w <1000km wink.gif

Napisano

Na forum sv rider są wpisy, wcale niewąskiego grona userów,

których motocykle maja przebiegi

rzędu 60, 80 tysięcy mil.

Niektórzy nawet jeszcze łańcuszków rozrządu nie zmieniali 270751858-jezyk.gif

Inna para kaloszy - to, że wspomniany L-Twin od suzuki można łatwo zarżnąć nieprawidłowo eksploatując pojazd, ignorując przeglądy olejowe...

czyli w sumie jak każdy inny motor. alien.gif

Napisano

> Przeciez miałeś singla - 50kkm i remoncik.

Na innym forum czytalem niedawno wypowiedz ze kolo ma chyba ponad 70 ( w tym modelu ) i dalej smiga. Kwestia dawania w rure i service.

wink.gif

Napisano

> Witam

> Jak jest z wytrzymałością silników motocyklowych?

Kolega kiedyś na serwisie miał przypadek, że po podpięciu do kompa okazało się że dany egzemplarz nie ma 120kkm tylko ponad 250kkm (BMW R1100RT). Poza lekkim luzem na kardanie silnik i skrzynia chodziły jak w zegarek cool.gif

Napisano

Mój ma na liczniku bodajżę około 80kkm.

Problem jest taki, że nie wiem które bo licznik jest do 99999 hehe.gif

ps. Trochę km nabite bez działającego prędkościomierza wink.gif

Napisano

na przykladzie chinoli 125cm3

mnichowy rozsypal sie przy 64kkm przy raczej sporym dbaniu

mi poszla skrzynia biegow przy 50 paru kkm, jezdzic sie jeszcze dalo ale z szarpaniem i bez 3 biegu, z tym, ze ja przeciagalem kilkukrotnie okres zmiany oleju (instrukcja zalecala zmiane co 1,5kkm, dobijalem do 9kkm bez zmiany) i ogolnie zero serwisu jakiegokolwiek, czesto jezdzac na szklance oleju w silniku (tyle wylatywalo przy wymianie)

a skoro chinole to zlo najgorsze to mysle, ze kazdy normalny motocykl powinien osiagnac sporo wiecej, chociazby z racji wiekszej pojemnosci

Napisano

Witam.

Wiele zależy od silnika.

Np. Suzuki Bandit 600 z "niezniszczalnym" olejakiem 599cm i około 80KM.

Silnik ma dłuuuugą tradycje, ale w GSX, do GSF silnik dostał inne wałki rozrządu, inaczej zestrojoną skrzynie itd.

Silniki z lat 96-99r miały problem z wałkami. Wycierały się dość mocno, co potwierdzają mechanicy. Wałki były wykonane z gorszego materiału, aniżeli dźwigienki zaworowe. Może inna obróbka cieplna itd...

W każdym razie, wałki się wycierają, a dźwigienki nie. Wyjątkiem podobno jest rocznik 99 i koniec 98, gdzie dźwigienki stają się "porowate".

U mnie dźwigienki są jeszcze OK ( były wymieniane), wałek zaworów ssących jest wymieniony, natomiast wydechowy wymaga wymiany za kilkanaście kkm. Widać już i czuć pod paznokciem delikatny rowek.

Nie ma możliwości na allegro kupić wałka zaworów wydechowych, ssących do bandita 95-99 gsf 600 bez śladów zużycia. Można tylko przebierać w mniej, lub więcej zużytych.

Stan samego silnika, po około 60-70kkmil, kompresja, branie oleju, skrzynia biegów, wszystko OK. Moto ma na pewno skręcony licznik, ktoś przy nim już grzebał. Więc przebieg prawdziwy nieznany niestety :/

Od 2000r problem podobno się nie pojawia.

Wypowiedz oparta na konsultacjach z wieloma warsztatami moto.

Zeznania były zbieżne.

Napisano

> Witam.

> Wiele zależy od silnika.

> Np. Suzuki Bandit 600 z "niezniszczalnym" olejakiem 599cm i około 80KM.

> Silnik ma dłuuuugą tradycje, ale w GSX, do GSF silnik dostał inne wałki rozrządu, inaczej

> zestrojoną skrzynie itd.

> Silniki z lat 96-99r miały problem z wałkami. Wycierały się dość mocno, co potwierdzają mechanicy.

U kolegi w takim Suzuki z olejakiem byl tez problem z walkami, ale moto z 2001 roku. Moze jednak nie do konca to poprawili niewiem.gif

Napisano

> Na forum sv rider są wpisy, wcale niewąskiego grona userów,

> których motocykle maja przebiegi

> rzędu 60, 80 tysięcy mil.

Na vstromclub jest również sporo sprzętów z przebiegiem co podchodzi pod 100kkm i silniki nadal nie sprawiają żadnych problemów ok.gif

Napisano

> Na vstromclub jest również sporo sprzętów z przebiegiem co podchodzi pod 100kkm i silniki nadal

> nie sprawiają żadnych problemów

mam zzr600 z 96roku. ma na liczniki 48tys mil, wiec kolo 80tys kilometrow. nie kopci, oleju nie ubywa, pali w mrozy smile.gif zadowala sie przy spokojnej jezdzie 5 litrami benki, przy ostrej max 7 litrow. na gumie lata az milo, V max nie wiem jaki, ale 250 wychaczylem i dalej sie bujal... ale zawze rozgrzany, olej na czas, przynajmniej u mnie. nie wiem jak do tej pory, ale chyba dobrze traktowany byl grinser006.gif

Napisano

> Witam

> Jak jest z wytrzymałością silników motocyklowych? Chodzi mi o pojemności 500-800 w motocyklach

> szosowo turystycznych. Pytam z takiego powodu że natknąłem się ostatnio na test yamaha xt660r

> i po 25tys km były już tam jakieś ślady zużycia które się testującym nie podobały. Jakie

> znaczenie ma ilość cylindrów albo ich układ na zużycie?

dlatego jezdze hondą:)

silniki nie do zdarcia...

Napisano

>

> dlatego jezdze hondą:)

> silniki nie do zdarcia...

claps.gif

jest kozak

w odpowiedzi na zapytanie jakiegoś koleżki, pisze poniżej, że nadal jeździ tym sprzętem i ostatni pomiar pokazał 247k miles icon_eek.gif

w ogóle to niezły długodystansowiec z kolesia...:

Quote:

I have a Honda car as well, 1989 Accord LX-i that I've had for 12 years now. It just turned
430,000 miles
last night

yikes.gif

czy ci ludzie robią coś innego poza jeżdżeniem?? zlosnik.gif

Napisano

Kumpel się napalił na GSF600S Bandit z 2002/2004r. Jak uda się znaleźć dobry okaz, będę miał przyjemność wykonać pierwszy serwis i nauczyć młodego co i jak. Wtedy będę wiedział, czy dotyczyło to też nowszych wałków.

W katalogu Suzuki są już "nowe, pozmianowe" wałki dla roczników 95-99r. Jednak cena powala.... trzeba szykować około 2kzł... do tego dzwigienki, uszczelki i robi się spokojnie 3kzł za wymianę.

Dla moto wartego 7-8kzł to sporo za pakiet "startowy" zlosnik.gif

Napisano

> czy ci ludzie robią coś innego poza jeżdżeniem??

Jakbyś miał 80gr za litr, przejmowałbyś się ile jeździsz ??

Napisano

> Jakbyś miał 80gr za litr, przejmowałbyś się ile jeździsz ??

ja to bym jezdzil non stop grinser006.gif i tak w sezonie tankuje co 2-3 dni do pelna smile.gif

Napisano

> Jakbyś miał 80gr za litr, przejmowałbyś się ile jeździsz ??

Aż tak kolorowo nie jest... obecnie litr benzyny "95" (regular 87) kosztuje około 2,70 zł/litr ok.gif

Co nie zmienia faktu, że przy tej cenie jeździłbym motocyklem po bułki do sklepu oddalonego o 100 m hehe.gif

Napisano

Obecnie, cena w "szikago" kształtuje się na poziomie 3,30$.

Średnia krajowa w US za 2011r to 42,979.61$. Bardzo podobnie do naszej średniej krajowej, a więc przelicznik 1:1. Najniższe stawki w "spolonizowanych" stanach podobne do naszych, na duży plus dla US.

Proste obliczenie mieszkasz tam, a więc zarabiasz w $. Skoro prawie 4l benzyny kosztuje 3,30$.....-> 80c -> przelicznik 1zł:1$ zlosnik.gif -> stąd napisałem 80gr "dla nas" wink.gif