Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik kręci słabo przy ciepłym silniku

Featured Replies

Napisano

Cześć

Odpalanie na zimnym silniku idzie w miare normalnie, kręci troche jakby słabiej i bez przekonania ale odpala, natomist jak silnik sie juz rozgrzeje i go zgasze to to rozrusznik robi jakby 2 obroty i koniec.

Kręci jakby akumulator był rozładowany, po ostygnieciu wszystko wraca do normy.

Jutro będe wyciagał rozrusznik wiec jak ktos ma pomysły to słucham, przynajmniej bede mniej wiecej wiedział czego szukac

Pozdrawiam

Napisano

U mnie oznaczało to koniec silnika grinser006.gif

Ale najpierw wymień rozrusznik najlepiej na pozmianowy z przekładnią

Napisano
  • Autor

> U mnie oznaczało to koniec silnika

> Ale najpierw wymień rozrusznik najlepiej na pozmianowy z przekładnią

silnik 2 dni temu mial robiony remont.

Wymiana rozrzady, zaworów, planowanie głowicy

Napisano

> silnik 2 dni temu mial robiony remont.

> Wymiana rozrzady, zaworów, planowanie głowicy

czyli strzelił rozrząd:) sprawdz rozrusznik poza wozem jak kręci i tulejkę przy bendiksie:) (p.s. pasuje od malucha koszt 3pln)

Napisano
  • Autor

> czyli strzelił rozrząd:) sprawdz rozrusznik poza wozem jak kręci i tulejkę przy bendiksie:) (p.s.

> pasuje od malucha koszt 3pln)

no strzelil strzelil.

Jutro wlasnie mam zamiar zdjac rozrusznik i go obejrzec

Napisano

> no strzelil strzelil.

> Jutro wlasnie mam zamiar zdjac rozrusznik i go obejrzec

ja tulejkę mialem masakryczna...szczotki sprawdz (duży fiat teraz podejdzie:)

Napisano

> no strzelil strzelil.

> Jutro wlasnie mam zamiar zdjac rozrusznik i go obejrzec

Z ciekawości zapytam po ilu kkm i co się stało?

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości zapytam po ilu kkm i co się stało?

rozrzad był zmieniany 3 lata temu i mial przejechane 38tyś km, pasek gates rolki ruville. Rolka npinajaca chyba popuscila pasek i przeskoczył.

Napisano

Masz duże luzy na łożyskowaniu wirnika i wirnik zaczyna ocierać o stojan. Ujawnia się to przy rozgrzanym rozruszniku, bo wirnik się rozszerza. Wymień tulejki, ewentualnie lekko przetocz wirnik.

Napisano

I skończy się tak jak u mnie, bo się okaże że uzwojenie puchnie, łapie przekos, wywala szybko tulejki i po roku czasu ta sama robota.

Napisano

Swoje auto już odstawiłem w "krzaki", z wielkim żalem. Wiedząc, że ma jeździć jeszcze 3-4 miesiące, wyjąłem wirnik i na szlifierce przeszlifowałem te miejsca, które ocierały. Pomogło, ale ostatnie 2 dni eksploatacji rozrusznik znów zaczął bronić samochodu przed wycofaniem z eksploatacji - dało znać wcześniejsze odpalanie przy blokującym się rozruszniku , podpaliło styki włącznika i pomyślnie odpalał tylko na krótko.

Zostawiłem sobie zdrowe serce samochodu(cały zespół napędowy, tylną belkę + dodatki. Może znajdzie się amator.

Napisano

u mnie też czasem przy zapalaniu zatrzymywał się na ułamek sekundy...nie pomogła wymiana akku, rozrusznik też był robiony i pomogło na krótko.

Wymieniłem więc rozrusznik na wersję z przekładnią planetarną i mocy 1,3kW i problem bezpowronie zniknął.

Rozrusznik to Magnetti Marelli.

Napisano

> u mnie też czasem przy zapalaniu zatrzymywał się na ułamek sekundy...nie pomogła wymiana akku,

> rozrusznik też był robiony i pomogło na krótko.

> Wymieniłem więc rozrusznik na wersję z przekładnią planetarną i mocy 1,3kW i problem bezpowronie

> zniknął.

> Rozrusznik to Magnetti Marelli.

Ten ode mnie??

Napisano

> Ten ode mnie??

tak, teraz kręci idealnie w każdych warunkach, i tak jak mówiłeś ma zupełnie inny odgłos...jak bym V6 zapalał grinser006.gif

Napisano

> tak, teraz kręci idealnie w każdych warunkach, i tak jak mówiłeś ma zupełnie inny odgłos...jak bym

> V6 zapalał

a klima już założona??

Napisano

> a klima już założona??

czeka na cieplejsze dni, bo mimo że garage ogrzewany to na dworze lepiej mi sie bedzie robić. smile.gif