kilermati Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim90 Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 nadaje się, nadaje ale może jakieś szczegóły tej zadymiarki właśnie sam planuje coś podobnego stworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 > ?? Nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaSRS Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 > ?? Jeszcze tylko przepis na mięcho (przyprawianie) + opis wędzenia (jak długo, w jaki sposób) i będzie super Btw. Mam murowanego grilla, jakby tak z niego wędzarnie zrobić ? Front jakoś zatkać (drzwi z blachy) i komin przytkać, da się ? Pochwalcie się fotami wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 > Jeszcze tylko przepis na mięcho (przyprawianie) + opis wędzenia (jak długo, w jaki sposób) i > będzie super > Btw. Mam murowanego grilla, jakby tak z niego wędzarnie zrobić ? Front jakoś zatkać (drzwi z > blachy) i komin przytkać, da się ? Pochwalcie się fotami wędzarni więc tak.. przepis na 10 kg mięsa w 2 przypadkach - 5 l wody - 60 dkg soli (dla lubiących słono) lub 40 dkg dla lubiących mniej słono - max 20g saletry spożywczej (im będzie mniej tym może być więcej szarych plam w rdzeniu mięsa) - ziółka według własnych upodobań - 15 -20 ząbków czosnku Wodę gotujemy z ziółkami dodajemy sól z saletrą i mieszamy do rozpuszczenia Po wystudzeniu wody z ziółkami wlewamy do pojemnika nie reagującego z solą (najlepiej kamionki) dodajemy pokrojony czosnek i wkładamy mięcho do zalewy. ZALEWA MUSI BYĆ ZIMNA - max to temperatura pokojowa ale najlepiej całkiem zimna np 8 stopni C. Ja wkładam wszystkie kawałki mięsa do tego roztworu i wkładam do lodówki na 12-14 dni NALEŻY PAMIĘTAĆ O poczatkowo codziennym (7 dni) a potem co drugi dzien przewracaniu mięsa w pojemniku celem dokładnego zaprawienia mięska. NIE NASTRZYKUJE mięsa mimo iż w większości przepisów ten proceder się stosuje. Po 12 -14 dniach wyciągam mięso - płukam z ziółek i solanki pod bieżącą woda - wkładam w siatki lub wiąże i wieszam w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień aby mięso obciekło z resztek wody i solanki. Wędzenie przeprowadzam w ten sposób że do NAGRZANEJ wędzarni wkładam mięso tak aby sie nie stykało ze soba i wędze najpierw w temperaturze około 50stopni przez 3 godziny a następnie podwyższam do około 60-70 stopni na kolejne 3 godziny. Wędze drewnem bukowym (można różne liściaste)- NIE NALEŻY STOSOWAĆ drewna iglastego. to tak ogółem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 > nadaje się, nadaje > ale może jakieś szczegóły tej zadymiarki > właśnie sam planuje coś podobnego stworzyć zadymiarka ma 35 lat i jeszcze ojciec z kolegami na warsztacie ją sklecił z kątowników i blachy najzwyklejszej. stala taka nie zakonswowana (jakims olejem kiedys tam nasmarowana z zewnątrz) ostatnie 20 lat nietykana pod chmurką przed świętami ja przepalilem tak zeby resztki oleju wypalic to nawet blacha się dolnymi partiami poprzeplała... wymiary strzelam ... 1,6 m wysokości 60 cm głebokości i 45 cm szerokości - wchodzi do tego około 12 szt mięcha nie największych (4x3) w oryginale miala palenisko bezposrednio pod mięchem jednak ja na razie zrobiłem prowizorke z paleniskiem zaraz obok - jak nie zapomnę to zrobie zdjęcie... na wiosnę planuje przekopac 2-3 metrowy kanał i palenisko zrobić oddalone od zadymiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 > ?? wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavv Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Oj, nadaje się, nadaje! Pychotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Foto jest, a gdzie próbki degustacyjne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luter78 Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Będę tu często wpadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marysia Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 > ?? Na pewno jeden z autokącikowiczów z Łodzi zajmuje się takimi zadymami wiem bo właśnie jedziemy odebrać pare kilo szyneczek, baleronu i schabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 > Na pewno jeden z autokącikowiczów z Łodzi zajmuje się takimi zadymami wiem bo właśnie jedziemy > odebrać pare kilo szyneczek, baleronu i schabu oo widzisz ja tez ostatnio wyslalem kompanowi z AK wędlinki do testów do Krakowa hehehe twierdzi ze dooobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amazaque Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 > ale może jakieś szczegóły tej zadymiarki Na początek przygody z wędzeniem wystarczy metalowa beczka 200l i metr starej rynny którą wprowadzasz otworem w dolnej części beczki. Beczka z rurą wkopana na 20 cm i na końcu urobione palenisko z przykryciem, może być kawałek blachy albo płyta chodnikowa. Do domowo działkowych zastosowań taka beczka obudowana otoczakami z ładnym drewnianym przykryciem sprawdzi się "na stałe" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dellti Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 > Na początek przygody z wędzeniem wystarczy metalowa beczka 200l i metr starej rynny którą > wprowadzasz otworem w dolnej części beczki. Beczka z rurą wkopana na 20 cm i na końcu urobione > palenisko z przykryciem, może być kawałek blachy albo płyta chodnikowa. Do domowo działkowych > zastosowań taka beczka obudowana otoczakami z ładnym drewnianym przykryciem sprawdzi się "na > stałe" . Nie wszędzie na działkach przepisy pozwalają na palenie otwartego ognia. W moich okolicach jakby co poniektórzy sąsiedzi coś takiego przyuważyli, to spodziewałbym się wizyty smutnych panów szybciej niż straży do pożaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vel Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 > oo widzisz ja tez ostatnio wyslalem kompanowi z AK wędlinki do testów do Krakowa hehehe twierdzi > ze dooobre bo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DvS Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 skoro juz mnie wywołałaś to jestem obecny i pochwale sie swoja budowlą. a tu juz sie dymi a miesko obsycha a tu efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 > skoro juz mnie wywołałaś to jestem obecny i pochwale sie swoja budowlą. > a tu juz sie dymi a miesko obsycha > a tu efekt noo ladna budowla - ja raczej zostanę przy mojej prostej blaszance:d tylko kanal musze w ziemi wykopac coby bylo lepsze "sterowanie" dymem. Widze ze kolega duuuzo mniej obwedza niz ja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nie no..... Ja to chyba po baniku Wam walnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > Nie no..... > Ja to chyba po baniku Wam walnę poczekaj może ktoś jakąś paczuszkę dla modów przygotuje i podeśle na wskazany adres swoją drogą sam zastanawiam się nad budową wędzarni na wiosnę. W głowie mam kilka pomysłów jak to wykonać, ale jeszcze trzeba przemyśleć pewne sprawy i doczytać troszkę w tej tematyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antares Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > Nie no..... > Ja to chyba po baniku Wam walnę właśnie, takie fotki trzeba cenzurować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DvS Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > poczekaj może ktoś jakąś paczuszkę dla modów przygotuje i podeśle na wskazany adres swieta juz były i mokołaj tez juz był teraz to chyba zajączek moze cos przyniesc ale to jeszcze troche czasu > swoją drogą sam zastanawiam się nad budową wędzarni na wiosnę. W głowie mam kilka pomysłów jak to > wykonać, ale jeszcze trzeba przemyśleć pewne sprawy i doczytać troszkę w tej tematyce ja najpierw chciałem zrobic taka prosta z beczki, ale teść stwierdził ze będzie szpecić działkę i dołożył się do budowy no i wyszło to co wyszło. Co do wszelkich porad i wskazówek nieocenione jest wedliny domowe ja czerpie wiedze głownie z tamtąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > poczekaj może ktoś jakąś paczuszkę dla modów przygotuje i podeśle na wskazany adres A Ty myślisz że co ja Im dyskretnie sugeruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 A ja mam takie jedno błahe/głupie pytanie... Jak robicie kiełbasę to widzę że wygląda tak jak w sklepie, czyli z jednej strony zaokrąglona a z drugiej jakby ta końcówka była ściśnięta, jak to się robi ?? Bo wygląda normalnie jak z fabryki a nie jak z domowego wyrobu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DvS Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > A ja mam takie jedno błahe/głupie pytanie... > Jak robicie kiełbasę to widzę że wygląda tak jak w sklepie, czyli z jednej strony zaokrąglona a z > drugiej jakby ta końcówka była ściśnięta, jak to się robi ?? > Bo wygląda normalnie jak z fabryki a nie jak z domowego wyrobu kiełbase sam robiłem dopiero raz, ale kilka razy juz wędziłem i to zagięcie to jest od tego ze kiełbaska wisi sobie na kiju owinięta i tak ladnie sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 teraz już wiem skąd zaczerpnąłeś inspirację na wędzarnie PS. czekam na tego zajączka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > kiełbase sam robiłem dopiero raz, ale kilka razy juz wędziłem > i to zagięcie to jest od tego ze kiełbaska wisi sobie na kiju owinięta i tak ladnie sie robi. Ale u kolegi MarcinP wisi na hakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > Ale u kolegi MarcinP wisi na hakach Jest zahaczona za te skręcone kiszki, które się robi między batonami (dzielą kiełbasę na pęta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > Jest zahaczona za te skręcone kiszki, które się robi między batonami (dzielą kiełbasę na pęta). No zgadza się ale skąd ten "odcisk" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > No zgadza się ale skąd ten "odcisk" ?? Ze sklepu, bo to najzwyklejsza "zwyczajna", tylko w trakcie dowędzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > Ze sklepu, bo to najzwyklejsza "zwyczajna", tylko w trakcie dowędzania A widzisz.... Wiedziałem że coś mi tu nie pasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > A widzisz.... > Wiedziałem że coś mi tu nie pasi Często nie mam czasu na robotę z mięsem, a chciałoby się czegoś lepszego, uwędzonego a nie popyzianego płynem wędzarniczym, z czego nie leje sie woda itp więc jadę po bandzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 > ?? No to jedziemy Faza I - osuszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DvS Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 > No to jedziemy > Faza I - osuszanie no ladnie ladnie, ja jutro od rana zaczynam, tez sie pochwale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.