Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf V lub VI z motorem 1.9 105KM.

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do kupna. Rocznik 2007 - 2009. Napiszcie mi coś o tym aucie. Wady, zalety itp. Wszelkie sugestie i podpowiedzi będą bardzo miło widziane.

Napisano

> Przymierzam się do kupna. Rocznik 2007 - 2009. Napiszcie mi coś o tym aucie. Wady, zalety itp.

> Wszelkie sugestie i podpowiedzi będą bardzo miło widziane.

Silnik: wytrzymała jednostka i mało pali. Siada dwumasa średnio co 150-200 kkm.

Całość ogólnie wytrzymała na eksploatację, siada elektryka trochę i tyle.

Znajomy ma służbówkę i do 250 kkm był spokój, między 250-300 kkm kilka pierdół już trzeba było robić.

Napisano

silnik jeden z lepszych, mam taki w octavii i pki co ma już prawie 170000 km na liczniku [ale myśle ze był cofniety o dobre 50] oleju od wymiany do wymiany nie bierze i mało pali, w trasie schodzi do 4,5l/100km w mieście przy delikatnej jeździe 5-5,5l/100km

samochody generalnie dobre, jedynie co to borykają się z usterkami elektroniki, bywają problemy z przerywaczem kierunków i z mikro-stykami w zamkach

lać ropska i jeździć tylko pamiętać o studzeniu turbo i nie zaniedbywać wymiany oleju

Napisano

W aktualnym numerze Motoru jest opis Golfa V z wadami/zaletami.

Napisano

> Przymierzam się do kupna. Rocznik 2007 - 2009. Napiszcie mi coś o tym aucie. Wady, zalety itp.

A to w którychś tych rocznikach korba nie wychodziła bokiem na spacer?

Napisano

> A to w którychś tych rocznikach korba nie wychodziła bokiem na spacer?

Było zdaje się w BXE kilka przypadków, ale nie pamiętam okoliczności. Ktoś tu podrzucał linki kiedyś.

W naszej firmówce przez 240 kkm nie wyszła. Oleje itp. na czas robimy zlosnik.gif

Napisano

> Było zdaje się w BXE kilka przypadków, ale nie pamiętam okoliczności. Ktoś tu podrzucał linki

> kiedyś.

> W naszej firmówce przez 240 kkm nie wyszła. Oleje itp. na czas robimy

Na OCP było też o problemach z panewkami i szklankami.

Napisano

> A to w którychś tych rocznikach korba nie wychodziła bokiem na spacer?

U ojca w firmie w Octaviach II 1.9TDI 105KM z roczników 2006-2008 mało, która ma jeszcze fabryczny blok.

Napisano

> U ojca w firmie w Octaviach II 1.9TDI 105KM z roczników 2006-2008 mało, która ma jeszcze fabryczny

> blok.

icon_eek.gif BXE ?

Napisano

Nie wiem, czy to tak istotne ale strasznie mułowate są te silniki oslabiony.gif

Napisano

> BXE ?

W weekend sprawdzę oznaczenie silnika na wlepce w bagażniku.

Napisano

na obudowie rozrządu powinna być naklejka z kodem silnika

Napisano

> U ojca w firmie w Octaviach II 1.9TDI 105KM z roczników 2006-2008 mało, która ma jeszcze fabryczny

> blok.

Rozmawiałem trochę z serwisem skody o tych silnikach i rzeczywiście coś wspominali, że był okres kiedy mieli silniki gdzie korba wychodziła bokiem. Okres jakoś tak jak Ty wspominasz, ale szczegółów nie byli w stanie opowiedzieć. Podobno coś poprawiali później, ale kiedy i czy potem było w porządku niewiem.gif 1 sztuka z firmy ma u mnie ma teraz prawie 246 kkm i żadnych incydentów nie było. Odnośnie wychodzących korb, to w tym okresie chyba było jeszcze BJB i BKC, ale nie wiem czym się różniły poszczególne jednostki. Do końca 2010 r. to już tylko BXE produkowali.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Miałem Alteę z tym silnikiem. Z silnikowo-osprzętowych spraw miałem wymienioną na gwarancji turbinę przy ok 57kkm (auto było demówką wcześniej), ponadto przy ok 140kkm pojawiły się sporadyczne problemy z rozruchem na gorąco - temat załatwiony interwencją elektroniczną. Motor generalnie hałaśliwy, ale baardzo ekonomiczny, do turlania wprost idealny. Miałem na tyle przyzwoity egzemplarz, ze podjąłem decyzję o pozostawieniu go ojcu do symbolicznych przebiegów, zamiast gonić do ludzi.

BTW szkoda, że Twój sprzedawany Yarek jest 3d, szukam następcy żonowozu i raczej będzie kolejna Yariska, a 3d niestety odpada.

Napisano

> A co się z turbiną stało ?

W sumie to nie wiem, dodałem gazu i rozległ się gwizd, a auto dramatycznie osłabło. Każde muśnięcie gazu powodowało kosmiczny gwizd. Ledwo dowlokłem się 10km do serwisu ... Skody. Później była laweta i ASO Seata.