Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna III 1,5dCi 110KM

Featured Replies

Napisano

Co Państwo mi powiedzą o tym samochodzie, a w szczególności o silniku? Nie za słaby? Jak z awaryjnością? Gdzie jeszcze go montują? Znajomy ma na oku takie auto i zastanawia się, czy to aby dobry pomysł... Będę wdzięczny za opinie.

Napisano

> Co Państwo mi powiedzą o tym samochodzie, a w szczególności o silniku? Nie za słaby? Jak z

> awaryjnością? Gdzie jeszcze go montują? Znajomy ma na oku takie auto i zastanawia się, czy to

> aby dobry pomysł... Będę wdzięczny za opinie.

Mamy toto w firmie, dynamika nie poraża, ale nie jest tez jakimś strasznym mułem. Nie psuje się, ale też przebiegi ma niewielkie ok.gif

Napisano

> Co Państwo mi powiedzą o tym samochodzie, a w szczególności o silniku? Nie za słaby? Jak z

> awaryjnością? Gdzie jeszcze go montują? Znajomy ma na oku takie auto i zastanawia się, czy to

Osobiście nie kupiłbym, bo dla mnie byłby za słaby (mam 175KM w takim aucie i przyzwoicie się zbiera).

Napisano

Jest u mnie w firmie jedna sztuka.

Na razie przebieg nie pozwala stwierdzić jak sie ma sprawa z żywotnością tego silnika,ale powiem co zasłyszałem od jednej z osób,która nim kierowała(sam nie miałem tej przyjemności)....

Na mieście z jednym pasażerem i włączoną klimą tragedii nie ma,ale w trasie wyraźnie brakuje mu tchu.

Jak będzie komplet pasażerów na pokładzie to nie wróżę mu wielu wielbicieli.

Przy wyprzedzaniu trzeba sprawnie operować lewarkiem,bo bez redukcji nie jedzie.

Proponuje przede wszystkim samemu zrobić rekonesans po okolicy, palacz.gif

Napisano

Przepraszam za offrop.

Dlaczego ceny laguny III są wyraźnie niższe od konkurentów klasowych ? Zła opinia po II gen ? Ma jakieś poważniejsze bolączki ? Nie jeździłem III generacją więc zdania o niej niemogę mieć hmm.gif

Napisano

Jak to z francuzami, ceny zawsze poniżej konkurencji japońskiej/niemieckiej. Laguny III (oczywiście pewnej, a nie powypadkowego śmiecia) nie trzeba się bać, to całkiem udane auto, nie ma wielu słabych punktów. ok.gif

Napisano

> Jak to z francuzami, ceny zawsze poniżej konkurencji japońskiej/niemieckiej. Laguny III (oczywiście

> pewnej, a nie powypadkowego śmiecia) nie trzeba się bać, to całkiem udane auto, nie ma wielu

> słabych punktów.

Też jestem tego zdania .

Auto do 300 k km nie ma jakiś większych bolączek .

Poprawa w stosunku do II jest ogromna , niestety w testach TUV itp wypada dalej bardzo bardzo słabo .

Napisano

> Jak to z francuzami, ceny zawsze poniżej konkurencji japońskiej/niemieckiej. Laguny III (oczywiście

> pewnej, a nie powypadkowego śmiecia) nie trzeba się bać, to całkiem udane auto, nie ma wielu

> słabych punktów.

Niby tak, ale C5 jest wyraznie drozsze...

Napisano
  • Autor

Dziękuje Wam wszystkim za opinie - auto kupione smile.gif

Napisano

> Niby tak, ale C5 jest wyraznie drozsze...

wcale nie tak wyraźnie... w obu przypadkach niezły wypas kosztuje ok 95-105 k PLN (oczywiscie po rabatach).

wiem bo rozważałem oba jeszcze 3 miechy temu smile.gif

c5 jest minimalnie droższe, no ale ma zawieszenie pneumat.

Napisano

> Przepraszam za offrop.

> Dlaczego ceny laguny III są wyraźnie niższe od konkurentów klasowych ? Zła opinia po II gen ?

Tak. Renault przepraszał za LII.

> Ma

> jakieś poważniejsze bolączki ?

Na podstawie własnych, kilkumiesięcznych doświadczeń oraz opinii fachowców mogę zaryzykować stwierdzenie, że nie ma.

Napisano

> wcale nie tak wyraźnie... w obu przypadkach niezły wypas kosztuje ok 95-105 k PLN (oczywiscie po

> rabatach).

> wiem bo rozważałem oba jeszcze 3 miechy temu

> c5 jest minimalnie droższe, no ale ma zawieszenie pneumat.

Mialem na mysli auta 3-4 letnie wink.gif

Napisano

> Mialem na mysli auta 3-4 letnie

Jakoś nie widzę tej różnicy, a nawet laguny nieco droższe niż C5.

Poniżej wyfiltrowane, rocznik 2009, benzyna:

Citroen C5

Renault Laguna

Co do cen w stosunku do aut niemieckich i japońskich, to chyba oczywiste że grają też sentymenty.

Nawet gdyby Renault czy Citroen stworzył pewnego razu auto idealne, to i tak nigdy Polak nie da za nie tyle co za Audi czy Passata

Napisano

250k km i silnik do wyrzucenia.

Napisano

> Tak. Renault przepraszał za LII.

> Na podstawie własnych, kilkumiesięcznych doświadczeń oraz opinii fachowców mogę zaryzykować

> stwierdzenie, że nie ma.

Czyli zakup taiej 2.0 140KM (silnik chyba nissana), może być mocno rozsądkowym zakupem, a wersja 2.0T też niepowinna być czymś ryzykownym hmm.gif

Jak obydwa znoszą LPG ? hmm.gif

Napisano

> Czyli zakup taiej 2.0 140KM (silnik chyba nissana), może być mocno rozsądkowym zakupem, a wersja

> 2.0T też niepowinna być czymś ryzykownym

> Jak obydwa znoszą LPG ?

Nissanowski 2,0 140 KM nie jest polecany do gazu. 2,0 T czyli F4RT gaz lubi.

Napisano

> Czyli zakup taiej 2.0 140KM (silnik chyba nissana), może być mocno rozsądkowym zakupem, a wersja

Oszczędze ci wertowania forum Laguny. Tylko diesel zostaje i najoptymalniejszy to dCi150KM 2.0. Ew. 130KM. Ten najmopcniejszy 175KM (chyba wyłącznie z automatem w tandemie) miewał jakieś sporadyczne przygody (panewki? nie pamiętam).

Aha moja "wiedza" wynika wyłącznie z wertowania polskiego forum renaulta. Generlanie LIII warta ponoć rozważenia...

Napisano

> Dziękuje Wam wszystkim za opinie - auto kupione

Jak wrażenia? Odpycha się jakoś? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak wrażenia? Odpycha się jakoś?

nie wiem, to nie mój 270751858-jezyk.gif Kolega kupił, ja go jeszcze na oczy nie widziałem, w poniedziałek obejrzę 270751858-jezyk.gif Jednak mówi, że jedzie porównywalnie, a nawet trochę lepiej niż 2.2dT 113KM, który ma w budzie pierwszej Laguny.