Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamienniki - chłodnice

Featured Replies

Napisano

Jakie są polecane, a jakich unikać jak ognia? Wybór między NRF, Valeo, Nissen.

Dodatkowe pytanie: czy jest sens kleić/spawać plastik - pęknięta górna plastikowa część chłodnicy - "prosta" szczelina na długości 8 cm.

Napisano

> Jakie są polecane, a jakich unikać jak ognia? Wybór między NRF, Valeo, Nissen.

Znam tylko Valeo i Nissens - i obie bardzo dobre.

Napisano

> Jakie są polecane, a jakich unikać jak ognia? Wybór między NRF, Valeo, Nissen.

W Alfie mam od września 2012 chłodnicę Nissens, działa ok.gifzlosnik.gif

Napisano

spawanie bym odpuścił , wszystkie chłodnice które wymieniłes mozna zakładać , nissens zawsze mial dobre chłodnice aczkolwiek ostatnio jakoś troche spadła a zwłaszcza skraplaczy za to dostępnośc jest spoko waytogo.gif

Napisano

Spawać u dobrego fachamana. Tam jest relatywnie małe ciśnienie i jak ktoś to z głową zrobi to będzie działąć latami

Napisano

> Dodatkowe pytanie: czy jest sens kleić/spawać plastik - pęknięta górna plastikowa część chłodnicy -

> "prosta" szczelina na długości 8 cm.

wymienić plastik na alu i po problemie , o ile kasa cię nie przerazi przy takiej robocie , nissensa używałem w róznych samochodach bez żadnych uwag

Napisano

Valeo znam, bardzo dobra jakość wykonania, reszty nie znam smile.gif

Napisano
  • Autor

> wymienić plastik na alu i po problemie , o ile kasa cię nie przerazi przy takiej robocie ,

coś więcej o tej kasie, W necie nissens 350, valeo +/- 320, to jak mam dać 200 za wymiane plastiku to za 150 zł nie będę się bawił.

Napisano

> coś więcej o tej kasie, W necie nissens 350, valeo +/- 320, to jak mam dać 200 za wymiane plastiku

> to za 150 zł nie będę się bawił.

właśnie o to chodzi - jak za drogo na naprawę i można zamiennik dostać to wymieniać

Napisano
  • Autor

> właśnie o to chodzi - jak za drogo na naprawę i można zamiennik dostać to wymieniać

Właśnie się dowiedziałem, że ten plastik występuje jako część zamienna w ASO - tyle, że nie wiadomo ile kosztuje. Trzeba czekać do jutra.

Napisano

ja zakładałem nissensa zawsze jak była potrzeba i nie było problemów...

co do spawania to jeden samochód ze spawanym plastikiem kupiłem i chłodnicę wymieniłem bo zaczęła ciec w miejscu spawania...

Napisano

> Valeo znam, bardzo dobra jakość wykonania, reszty nie znam

Valeo lubi robić gnijące\ rozpadające się chłodnice , co znam z autopsji :

-alfa156 po 5 latach zaczęły odpadać lamelki , chłodnica sama się biodegraduje ;

- peugeot 206 po 6 latach zgniło łączenie plastiku z blachą i wylał się płyn

na podstawie moich doświadczeń nie polecam francuskich chłodnic , ja założyłem nissensa

Napisano

Mam NRF w 2 samochodach, zadnych uwag co do jakosci chlodnic nie mam.

Napisano

> Valeo lubi robić gnijące\ rozpadające się chłodnice , co znam z autopsji :

> -alfa156 po 5 latach zaczęły odpadać lamelki , chłodnica sama się biodegraduje ;

> - peugeot 206 po 6 latach zgniło łączenie plastiku z blachą i wylał się płyn

> na podstawie moich doświadczeń nie polecam francuskich chłodnic , ja założyłem nissensa

5-6 lat to rewelacyjny wynik jak na dzisiejsze czasy waytogo.gif nissens wytrzyma ci tyle samo jak nie mniej zlosnik.gif

Napisano

> 5-6 lat to rewelacyjny wynik jak na dzisiejsze czasy nissens wytrzyma ci tyle samo jak nie mniej

Ale to chyba nie dotyczy fabrycznych chłodnic hmm.gif

Raczej, aż takiego dziadostwa nie kładą w fabryce yikes.gif

Napisano

> Ale to chyba nie dotyczy fabrycznych chłodnic

> Raczej, aż takiego dziadostwa nie kładą w fabryce

A nie zaobserwowałes że dzisiejszych aut nie robi sie juz tak jak kiedys ,wszystko ma sie popsuć szybciej by kupić nowe itd

Napisano

> Ale to chyba nie dotyczy fabrycznych chłodnic

> Raczej, aż takiego dziadostwa nie kładą w fabryce

żebyś się nie zdziwił (im nowsze tym większa tandeta) ;

i w alfie i w pugu , fabrycznie oznakowane oryginalne z pierwszego montażu Valneło

Napisano

> 5-6 lat to rewelacyjny wynik jak na dzisiejsze czasy nissens wytrzyma ci tyle samo jak nie mniej

ale niesmak pozostał po tym dziadostwie , mam jeszcze starszą alfę 146 i tam też ori chłodnica , muszę sprawdzić jakiego producenta

Napisano

Chlodnica Denso umarla mi po niecalych 6 latach. Tak wiec chyba cos jest na rzeczy z tymi 5-6 latami.