Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wywiercić fi 25 mm w żelbetonie

Featured Replies

Napisano

narzędzie czysto majsterkowe - wiertarka z udarem [ jakiś pegasus pewnie] , wiertło fi12mm z widią .

Otwór wiertłem 6-potem 8 potem 12 juz mam , szło łatwo , jak zrobić teraz 25mm???

potrzebuje dwa takie otwory i dlatego zakup dla nich wiertła za 40-60 pln nie widzi mi sie..

Macie jakies pomysły ?? confused.gifconfused.gif

Napisano

> narzędzie czysto majsterkowe - wiertarka z udarem [ jakiś pegasus pewnie]

Jak pegasus i prawdziwy żelbet, to módl się, żeby ta wiertarka wytrzymała te 2 dziury, albo w ogole coś wwierciła alien.gif

Napisano
  • Autor

> Jak pegasus i prawdziwy żelbet, to módl się, żeby ta wiertarka wytrzymała te 2 dziury, albo w ogole

> coś wwierciła

żelbet w bloku z wielkiej płyt, na teraz mam juz :

4 otwory 12mm i niebyło tragedii...troche sie na głowe sypie bo to sufit , ale idzie nieźle...

ps. jaką grubość może mieć strop aby nie wejsc do sąsiada [wiercę w suficie piwnicy]

Napisano

1. Wiertła diamentowe

2. najtańsza młotowiertarka ok. 200 zł

Wybór należy do Ciebie - ale 2 opcja chyba ciut taniej i bardziej perspektywicznie. Żyłen naście lat w takim bloku wink.gif

> narzędzie czysto majsterkowe - wiertarka z udarem [ jakiś pegasus pewnie] , wiertło fi12mm z widią

> .

> Otwór wiertłem 6-potem 8 potem 12 juz mam , szło łatwo , jak zrobić teraz 25mm???

> potrzebuje dwa takie otwory i dlatego zakup dla nich wiertła za 40-60 pln nie widzi mi sie..

> Macie jakies pomysły ??

Napisano

> Żyłen naście lat w takim bloku

Też, 2 2 dziurach i padzie wiertarki kupiłem jakąs sparky i okazało się, że dziurki lekkko się wiercą, mimo żelbetu ok.gif

> > Macie jakies pomysły ??

Napisano

Oczywiście, że da radę, ale młotem wchodzisz jak w masło

> Też, 2 2 dziurach i padzie wiertarki kupiłem jakąs sparky i okazało się, że dziurki lekkko się

> wiercą, mimo żelbetu

> > > Macie jakies pomysły ??

Napisano

> Oczywiście, że da radę, ale młotem wchodzisz jak w masło

Ale ja już swoje dziury zrobiłem, więc teraz okazyjnie wiertarki używam wink.gif

Napisano

> żelbet w bloku z wielkiej płyt, na teraz mam juz :

> 4 otwory 12mm i niebyło tragedii...troche sie na głowe sypie bo to sufit , ale idzie nieźle...

> ps. jaką grubość może mieć strop aby nie wejsc do sąsiada [wiercę w suficie piwnicy]

otwornice koronkowa no chyba ,ze jest to zelbet jak w "Leningradach" to niestety rozkuwanie pozostaje. Ewewntualnie wyprzyczyc z firmy zajmujacej sie wynajmowaniem takieo=go sprzetu - otwornice stacjonarna zlosnik.gif

Napisano

a może być większy otwór, czy koniecznie musi być 25

Napisano

> narzędzie czysto majsterkowe - wiertarka z udarem [ jakiś pegasus pewnie] , wiertło fi12mm z widią

> .

> Otwór wiertłem 6-potem 8 potem 12 juz mam , szło łatwo , jak zrobić teraz 25mm???

> potrzebuje dwa takie otwory i dlatego zakup dla nich wiertła za 40-60 pln nie widzi mi sie..

Jakbyś mieszkał blisko mnie to za przysłowiowe piwo bym Ci wywiercił . Poszukaj wśród znajomych czy ktoś nie ma młotowiertaki .

Napisano
  • Autor

> a może być większy otwór, czy koniecznie musi być 25

może wiekszy...do środka wchodzi pręt zelbetowy fi22 mocowany na żywicy

Napisano

Jeśli to ma być kotwa/pręt zalany w żywicy i otwór nie musi być dokładny to wywierć 4 otwory 8 lub 12 obok siebie, resztę pomiędzy nimi rozkuj.

Napisano
  • Autor

> Jeśli to ma być kotwa/pręt zalany w żywicy i otwór nie musi być dokładny to wywierć 4 otwory 8 lub

> 12 obok siebie, resztę pomiędzy nimi rozkuj.

i chyba to bedzie jedyna opcja ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> Jeśli to ma być kotwa/pręt zalany w żywicy i otwór nie musi być dokładny to wywierć 4 otwory 8 lub

> 12 obok siebie, resztę pomiędzy nimi rozkuj.

dokładnie o tym samym pomyślałem. tylko ja bym zrobił te otwory 10

Napisano

> .

wynając na godzine wiertnice do betonu z koronką.

Napisano

Podjedź na Młyńską i wypożycz odpowiedni sprzęt razem z wiertłem. Parę złotych zapłacisz, bezstresowo wywiercisz i nie będą Ci później walać sie niepotrzebne wiertła po domu.

Napisano

> Podjedź na Młyńską i wypożycz odpowiedni sprzęt razem z wiertłem. Parę złotych zapłacisz,

> bezstresowo wywiercisz i nie będą Ci później walać sie niepotrzebne wiertła po domu.

jeszcze jest Protech na gliwickiej oni tez na pewno będę mieli coś co pomoże.

Napisano
  • Autor

Pegasus dał rade wink.gif , uzyłęm 4 srednice wierteł , wykonałem 8 otworów w kształcie koła i w ruch poszedł łom i przebijak. Udało sie zrobić w 3 h dwa otwory fi 35 mm [ nie musiały być idealnie okrągłe] o głębokości 8 cm . Teraz pytanie : jak solidnie [czym] zamocować w tym żebrowany pręt?? - jakaś żywica, cement etc??

kufa - rece mi odpadają , twarz miałem jakby mnie mąką obsypać crazy.gif

Napisano

> tzn?

Klik

Wybrałbym się do najbliższego marketu i poprosił o doradzenie, którą konkretnie brać w danej sytuacji ok.gif