Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Sruby z felg stalowych do aluminiowych?

Featured Replies

Napisano

Podejda czy bedzie zonk i mam juz szukac?

Gdzies wyczytalem, ze jak z oryginalnych stalowych do oryginalnych aluminiowych to pasuja.

Do AH kupilem oryginalne fele z AG (mierzylem, powinny pasowac choc ET troche inne), a teraz obudzilem sie z tematem srub (dobrze, ze zima jeszcze, bo moze bym sie juz namacalnie zdziwil).

Napisano

> Gdzies wyczytalem, ze jak z oryginalnych stalowych do oryginalnych aluminiowych to pasuja.

Dobrze wyczytałeś smile.gif Mam w A III fabryczne oplowskie alusy i dokupione struktury na tych samych śrubach

Napisano

> Podejda czy bedzie zonk i mam juz szukac?

> Gdzies wyczytalem, ze jak z oryginalnych stalowych do oryginalnych aluminiowych to pasuja.

> Do AH kupilem oryginalne fele z AG (mierzylem, powinny pasowac choc ET troche inne), a teraz

> obudzilem sie z tematem srub (dobrze, ze zima jeszcze, bo moze bym sie juz namacalnie

> zdziwil).

W AG mam te same śruby do stalowych i aluminiowych z tym że aluminiowe to oryginał GM za 360 zł komplet 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> oplowskie alusy i dokupione struktury

zawsze myślałem, że jak ktoś pisze o felgach strukturalnych to ma na myśli alusy? Z powyższego widzę, że nie, zatem co oznacza to pojęcie niewiem.gif

Napisano

> zatem co oznacza to pojęcie

jakiś tekst

Napisano

> zawsze myślałem, że jak ktoś pisze o felgach strukturalnych to ma na myśli alusy? Z powyższego

> widzę, że nie, zatem co oznacza to pojęcie

http://allegro.pl/felgi-stalowe-opel-astra-vectra-strukturalne-5x110-i3150922893.html

tu masz oplowską felgę strukturalną

często nieoznakowane insignie jeżdzą tylko na tym, bez kołpaków

Napisano

> zatem co oznacza to pojęcie

Strukturalne to normalne stalowe, ale z takim wzorem, że z kołpakami wyglądają jak aluminiowe.

Napisano

> zawsze myślałem, że jak ktoś pisze o felgach strukturalnych to ma na myśli alusy?

Koledzy już odpisali co i jak. Ja ze swej strony dodam że felga strukturalna z racji wyglądu "alufelgopodobnego" jest dość często nazywana alufelgą przez handlarzy aut. W ogłoszeniu jest alus a kupuje sie w rzeczywistości stalówkę

Napisano

Tak jak już napisano wyżej jeśli fele masz oplowskie to podejdą na śrubach od stali smile.gif. Jest tak dlatego, że ori felgi GM w miejscu styku sruby z felgą mają taką stalową podkładke i w tym miejscu felga jest grubosci jak stalówka wink.gif. Tak wynika z moich obserwacji, a felgi nie ori w miejscu styku sruby z felga zawsze sa grubsze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jak już napisano wyżej jeśli fele masz oplowskie to podejdą na śrubach od stali . Jest tak

> dlatego, że ori felgi GM w miejscu styku sruby z felgą mają taką stalową podkładke i w tym

> miejscu felga jest grubosci jak stalówka . Tak wynika z moich obserwacji, a felgi nie ori w

> miejscu styku sruby z felga zawsze sa grubsze

Jak zaloze to sie przkonam.

Nie pamietam abym cos tam widzial przypominajacego podkladke, ale kto by na to uwage zwracal nie wiedzac o co chodzi.

Fele maja nabite GM wiec zakladam, ze oryginal.

Napisano

No, to Wam powiem, że dla mnie to są zajebiste te struktury - kilka razy nawet przejeżdżając obok Astry III dalekiego sąsiada zawsze się zastanawiałem co to jest? Bo wygląda jak alus, ale kiedyś na jednym z kół nie miał (może zapasówka) i wtedy zczaiłem, że ma ma stalówki z takimi kołpakami.

Ogólnie fajne, w porównaniu oczywiścia do zwykłych stalówek

Napisano

To ja ci powiem, że siostra jak miała kiedyś asterkę kupioną w salonie, to dopiero na jesieni jak zmieniała koła na zimówki to się dopiero dowiedziałem, że nie miała alusów. yikes.gif

Napisano

> to dopiero na jesieni jak

> zmieniała koła na zimówki to się dopiero dowiedziałem, że nie miała alusów.

ok.gif

Napisano

> Dobrze wyczytałeś Mam w A III fabryczne oplowskie alusy i dokupione struktury na tych samych

> śrubach

Hmm ja dokupywalem

KLIK MOJE PYTANKO

Napisano
  • Autor

> Hmm ja dokupywalem

> KLIK MOJE PYTANKO

Ja na jakims sklepie online znalazlem:

stal. - stożek M 12 1,5 25

alu.oryg. - stożek M 12 1,5 25

alu.nieoryg. - stożek M 12 1,5 28

dodatkowo czasami pisza, ze do stali dlugosc 24 lub nawet 22mm

No nic, pomierze sobie w trakcie zmiany te srubki.