Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto dla PH

Featured Replies

Napisano

Cześć mam sprawę potrzebuję wybrać auto dla przedstawiciela handlowego auto maksymalnie 3 letnie tak, żeby dało się je wziąć leasing. Roczny przebieg 40 000km, koniecznie auto musi mieć VAT 1, spalanie realnie ~6l/100km. Czy możecie coś polecić?

Napisano

> Cześć mam sprawę potrzebuję wybrać auto dla przedstawiciela handlowego auto maksymalnie 3 letnie

> tak, żeby dało się je wziąć leasing. Roczny przebieg 40 000km, koniecznie auto musi mieć VAT

> 1, spalanie realnie ~6l/100km. Czy możecie coś polecić?

Fiat Seicento / Panda, Opel Corsa, Toyota Yaris. Na aukcjach pojazdów poleasingowych można przebierać, jak w yogurtami w markecie.

Napisano

Focus 1.6tdci. Takie we flocie mamy. Mi pali max 5.8l a jadąc normalnie pali jakieś 5l.

Napisano

> Cześć mam sprawę potrzebuję wybrać auto dla przedstawiciela handlowego auto maksymalnie 3 letnie

> tak, żeby dało się je wziąć leasing. Roczny przebieg 40 000km, koniecznie auto musi mieć VAT

Jaka klasa, jaka kasa?

Napisano

Ja polecam auto nowe na początek przy takich przebiegach.

A dalej to przykładowo jakaś Fabia 1.6 TDI z przeglądami co 30.000 km.

A jak chcesz tanio to Lanosa na LPG mu kup ok.gif

Napisano

tylko seicento, proste tanie i nawet da sie jezdzic w miare wygodnie, w rok czasu jako ph zrobilem 120kkm wiec sie da auto nie mialo zadnej nieplanowanej awarii, raz padlo sprzeglo, ale dawalo o sobie znac wczesniej.

Napisano
  • Autor

> Focus 1.6tdci. Takie we flocie mamy. Mi pali max 5.8l a jadąc normalnie pali jakieś 5l.

Od dawna nim jeździsz? Jakie robisz przebiegi? Czy auto ma DPF? Lub jakieś inne psujące się drogie gadżety?

Napisano
  • Autor

> Jaka klasa, jaka kasa?

Klasy do wyboru:

1. Panda? Czy silnik 1.3 JTD jest wart uwagi?

2. Yaris, Corsa, Fiesta

3. Focus, Astra, Golf,

4 Caddy, Roomster, Parnter, Berlingo

Wiem, że rozrzut duży ale czy coś jest godnego polecenia uwagi z tych wybranych, aby w miarę bezproblemowo przejeździć nim 3-4 lata?

Napisano
  • Autor

> Ja polecam auto nowe na początek przy takich przebiegach.

> A dalej to przykładowo jakaś Fabia 1.6 TDI z przeglądami co 30.000 km.

> A jak chcesz tanio to Lanosa na LPG mu kup

Lanos odpada z góry ze względu na wiek. Auto musi być w miarę świeże. Fabia propozycja spoko nie jestem uprzedzony co do jakiejś marki. Tylko pytanie jak z jej awaryjnością?

Napisano

> Lanos odpada z góry ze względu na wiek. Auto musi być w miarę świeże. Fabia propozycja spoko nie

> jestem uprzedzony co do jakiejś marki. Tylko pytanie jak z jej awaryjnością?

Bierzesz auto nowe, bierzesz dodatkową gwarancję na 4 lata i 120 kkm za 1300 zł i do 120 kkm temat Cię nie dotyczy.

Oprócz 3 przeglądów za łączną kwotę ok. 2500 zł, klocków przód i opon w zależności jak będzie pacjent jeździł, nic więcej Cię nieinteresuje.

I uwierz, że to będzie najrozsądniejsza opcja - NOWE !

Spalanie zmieści się w 6l, nawet jak będzie je męczył w trasie.

Potem będzie jeszcze sporo warte i albo sprzedasz i kupisz następne, albo będziesz jeździł dalej.

Używka nie ma sensu w takim przypadku IMHO.

Napisano
  • Autor

> Bierzesz auto nowe, bierzesz dodatkową gwarancję na 4 lata i 120 kkm za 1300 zł i do 120 kkm temat

> Cię nie dotyczy.

> Oprócz 3 przeglądów za łączną kwotę ok. 2500 zł, klocków przód i opon w zależności jak będzie

> pacjent jeździł, nic więcej Cię nieinteresuje.

> I uwierz, że to będzie najrozsądniejsza opcja - NOWE !

> Spalanie zmieści się w 6l, nawet jak będzie je męczył w trasie.

> Potem będzie jeszcze sporo warte i albo sprzedasz i kupisz następne, albo będziesz jeździł dalej.

> Używka nie ma sensu w takim przypadku IMHO.

Wiadomo, że nówka jest najlepsza tylko, że mam przykaz, żeby był to pojazd używany ze względu na niższą właśnie cenę i tego muszę się trzymać. Czy silniki 1.6TDI są godne polecenia ze względu na wytrzymałość i spalanie?

Napisano

> Wiadomo, że nówka jest najlepsza tylko, że mam przykaz, żeby był to pojazd używany ze względu na

> niższą właśnie cenę i tego muszę się trzymać. Czy silniki 1.6TDI są godne polecenia ze względu

> na wytrzymałość i spalanie?

Błędne koło.

W takim razie wykaż się i pokaż, że nowy może lepiej się opłacać ok.gif

Policz wszystko skrupulatnie łącznie z utratą wartości i kosztami eksploatacjki jednego i drugiego.

Wyniki mogą Cię zaskoczyć.

Podpowiem, że ja to liczyłem kilka razy i w przypadku właśnie tanich aut dla ph można się zdziwić.

Jeśli używka to Seicento/Panda na lpg i będzie tanio.

Kupowanie 3 latka finansowo jest mocno dyskusyjne w taki przypadku.

Myślicz, że w Niemcy sa tacy głupi i naiwni i 3-4 latki oddają, bo mają taki kaprys ? cfaniaczek.gif

Wrzuć jakieś wstępne obliczenia dla takiej Fabii 1.6 TDI zobaczymy co wyjdzie.

Weź nową i 3 latka do porównania.

Napisano

> Wiadomo, że nówka jest najlepsza tylko, że mam przykaz, żeby był to pojazd używany ze względu na

> niższą właśnie cenę i tego muszę się trzymać.

W leasingu to ja bym raczej patrzył na wysokość raty. ok.gif

Jak chcesz jeździć używką 3 lata, to weź nówkę na 5 lat i rata wyjdzie podobna/niższa, a kłopotów mniej.

Dodatkowo weź pod uwagę, że warto by na auto otrzymać pełną FV, co w przypadku używek dość mocno zawęża wybór.

Napisano

> W leasingu to ja bym raczej patrzył na wysokość raty.

> Jak chcesz jeździć używką 3 lata, to weź nówkę na 5 lat i rata wyjdzie podobna/niższa, a kłopotów

> mniej.

> Dodatkowo weź pod uwagę, że warto by na auto otrzymać pełną FV, co w przypadku używek dość mocno

> zawęża wybór.

Dlatego napisałem niech liczy dokładnie zlosnik.gif

W ciemno zakładam, że mogą wziąć na 3 lata, bo dodatkowy szerokopojęty serwis używki +/- wyrówna ratę leasingową.

Napisano
  • Autor

> Dlatego napisałem niech liczy dokładnie

> W ciemno zakładam, że mogą wziąć na 3 lata, bo dodatkowy szerokopojęty serwis używki +/- wyrówna

> ratę leasingową.

Z tego co popatrzyłem i poczytałem to używka 2010 rok 1.4 TDI (jakieś opinie na temat tego silnika) z przebiegiem 100 000 -130 000km kosztuje ok 20 000zł, przy tym przebiegu trochę trzeba będzie doinwestować auto, tak żeby śmiało można było jeździć. Nówka 1.6 TDI kosztuje ~55 000zł cena z kalkulatora tylko nie wiem czy brutto czy netto, bo nie jest to nigdzie napisane więc zakładam, że jest to cena brutto. Do nówki tylko pierwszy przegląd trzeba doliczyć i można teoretycznie jeździć do 30 000km i potem kolejny przegląd. Jak się to wszystko weźmie do kupy to ciężko coś wymyśleć.

Napisano

> Z tego co popatrzyłem i poczytałem to używka 2010 rok 1.4 TDI (jakieś opinie na temat tego silnika)

> z przebiegiem 100 000 -130 000km kosztuje ok 20 000zł, przy tym przebiegu trochę trzeba będzie

> doinwestować auto, tak żeby śmiało można było jeździć. Nówka 1.6 TDI kosztuje ~55 000zł cena z

> kalkulatora tylko nie wiem czy brutto czy netto, bo nie jest to nigdzie napisane więc

> zakładam, że jest to cena brutto. Do nówki tylko pierwszy przegląd trzeba doliczyć i można

> teoretycznie jeździć do 30 000km i potem kolejny przegląd. Jak się to wszystko weźmie do kupy

> to ciężko coś wymyśleć.

10% taniej od cennika można.

Pełna faktura VAT.

Dodatkowa gwarancja za 1300 zł na 120.000 kkm.

Ja by, nie miał dylematu, bo finalnie wyjdzie na jedno.

Dostajesz wszystko nowe; opony, tarcze, klocki, amory, zawieszenie, filtry, świece, łożyska, wydech itd.

Poza tym to 1.4 TDI to tragedia grinser006.gif

Licz dokładnie zlosnik.gif

Napisano

> Z tego co popatrzyłem i poczytałem to używka 2010 rok 1.4 TDI (jakieś opinie na temat tego silnika)

> z przebiegiem 100 000 -130 000km kosztuje ok 20 000zł, przy tym przebiegu trochę trzeba będzie

> doinwestować auto, tak żeby śmiało można było jeździć. Nówka 1.6 TDI kosztuje ~55 000zł cena z

> kalkulatora tylko nie wiem czy brutto czy netto, bo nie jest to nigdzie napisane więc

> zakładam, że jest to cena brutto.

Trzylatek za 1/3 ceny nowego? hehe.gif

Ustaw wyszukiwarkę od najdroższych i opcja pochodzenia - Polska. ok.gif

Napisano

> Lanos odpada z góry ze względu na wiek. Auto musi być w miarę świeże. Fabia propozycja spoko nie

> jestem uprzedzony co do jakiejś marki. Tylko pytanie jak z jej awaryjnością?

Fakt, LANOS ma swoje 10-13 lat ale kupisz muza 3-4 tys zl z LPG czesto i niech rok pojezdzi to czyz nie oplaca sie?

mam 13 letniego 260 tys nalotu i zero problemow.

LPG co 20 tys za 75 zl wyregulowac i wio... 8-10 LPG w trasie lyknie

Naprawy smiesznie tanie, jak malucha, rozrzad na dzien dobry za 400 zl zrobisz i swiety spokoj.

No klimy toto mialo nie bedzie niestety w 99% przypadkow passed_out.gif

Napisano

> Fakt, LANOS ma swoje 10-13 lat ale kupisz muza 3-4 tys zl z LPG czesto i niech rok pojezdzi to czyz

> nie oplaca sie?

> mam 13 letniego 260 tys nalotu i zero problemow.

> LPG co 20 tys za 75 zl wyregulowac i wio... 8-10 LPG w trasie lyknie

> Naprawy smiesznie tanie, jak malucha, rozrzad na dzien dobry za 400 zl zrobisz i swiety spokoj.

> No klimy toto mialo nie bedzie niestety w 99% przypadkow

sciana.gif to lepiej niech Tico Van kupi - będzie jeszcze tańsze biglaugh.gif

Napisano

> Fakt, LANOS ma swoje 10-13 lat ale kupisz muza 3-4 tys zl z LPG czesto i niech rok pojezdzi to czyz

> nie oplaca sie?

> mam 13 letniego 260 tys nalotu i zero problemow.

> LPG co 20 tys za 75 zl wyregulowac i wio... 8-10 LPG w trasie lyknie

> Naprawy smiesznie tanie, jak malucha, rozrzad na dzien dobry za 400 zl zrobisz i swiety spokoj.

> No klimy toto mialo nie bedzie niestety w 99% przypadkow

Może i lanos nie jest zły, ale jak by wyglądał ten PH w oczach kontrahenta... PH w jakimś stopniu reprezentuje firmę w której pracuje, a niestety w takim samochodzie nie robiłby najlepszego wrażenia.

Pozdrawiam

Napisano

Dopisz jaka branża to łatwiej będzie coś dobrać.

Napisano
  • Autor

> Dopisz jaka branża to łatwiej będzie coś dobrać.

Branża ogrodnicza, i nie musi to być jeżdżący kwiatek.

Co do Fabi, byłem dzisiaj u dealera i można dostać taki samochód jako nówka sztuka za ~44 500zł brutto, z silnikiem 1.6TDI, o mocy 90km wyposażenie Active +. Co do używek na allegro nie ma, aż tak dużo wersji VAT 1, czy przy zakupie zwykłego, hatchbacka lub kombi można samemu przerobić takie auto na ciężarowe tak, aby można było odliczać VAT od paliwa? Jak są używki to ceny są śmiesznie niskie, ~24 000zł brutto tylko z silnikiem 1.4TDI oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Może i lanos nie jest zły, ale jak by wyglądał ten PH w oczach kontrahenta... PH w jakimś stopniu

> reprezentuje firmę w której pracuje, a niestety w takim samochodzie nie robiłby najlepszego

> wrażenia.

> Pozdrawiam

Znam nawet przypadek jak PH z branży bankowej przyjechał do klienta Lanosem i klient nie skorzystał z usług banku ze względu na pojazd jakim przyjechał PH. sick.gif

Napisano

> Znam nawet przypadek jak PH z branży bankowej przyjechał do klienta Lanosem i klient nie skorzystał

> z usług banku ze względu na pojazd jakim przyjechał PH.

w branzy bankowej nie ma PH, to sa doradcy klienta smile.gif

Napisano

> w branzy bankowej nie ma PH, to sa doradcy klienta

Pracowałem kiedyś jako "Autoryzowany doradca biznesowy" - czyli sprzedawca telefonów smile.gif

Napisano

> Może i lanos nie jest zły, ale jak by wyglądał ten PH w oczach kontrahenta... PH w jakimś stopniu

> reprezentuje firmę w której pracuje, a niestety w takim samochodzie nie robiłby najlepszego

> wrażenia.

> Pozdrawiam

Wyglądał by ja stewardessa z PKS-u grinser006.gif