Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KLimatyzacja Fiat brava 1.6

Featured Replies

Napisano

Pytanko mam klimę "półautomat: w fiacie. Nabiłem klimatyzacje i generalnie dmucha i wieje takim dosyć sobie zimnym powietrzem, ale bez przerwy włacza sie i wyłacza kompresor. Wiecznie magiczny pstyk i moc auta spada, potem pstyk i rośnie i tak cały czas... Czy tak powinno być?

Napisano

> Czy tak powinno być?

Tak.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pytanko mam klimę "półautomat: w fiacie. Nabiłem klimatyzacje i generalnie dmucha i wieje takim

> dosyć sobie zimnym powietrzem, ale bez przerwy włacza sie i wyłacza kompresor. Wiecznie

> magiczny pstyk i moc auta spada, potem pstyk i rośnie i tak cały czas... Czy tak powinno być?

Jak bas napisał - normalka ale u mnie w 2.0 czuć niezłe zamulenie a co dopiero w 1.6 spineyes.gif

Napisano

> Pytanko mam klimę "półautomat: w fiacie. Nabiłem klimatyzacje i generalnie dmucha i wieje takim

> dosyć sobie zimnym powietrzem, ale bez przerwy włacza sie i wyłacza kompresor. Wiecznie

> magiczny pstyk i moc auta spada, potem pstyk i rośnie i tak cały czas... Czy tak powinno być?

Za przedmówcami, tak ma być (choć myślałem że te klima to jednak automat, ale człowiek się całe życie.. a możesz wytłumaczyć jak w takim razie działa automatyczna klima?).

> Jak bas napisał - normalka ale u mnie w 2.0 czuć niezłe zamulenie a co dopiero w 1.6

Tu tez niestety potwierdzam (u mnie jest 1.8). Co ciekawe tak jest ponoć w benzyniakach, natomiast w kilku TD które objeżdżałem zupełnie tego nie czuć.

Napisano

> w kilku TD które objeżdżałem zupełnie tego nie czuć.

Bo benzyniak ma niższy moment obrotowy i do tego dostępny przy wyższych obrotach.

Napisano

w jtd trzeba krecic po obrotach zeby z klima jechal sick.gif

Napisano

Wydaje mi się , że w BBM były dwa rodzaje klimatyzacji - manualna i automatyczna, ja posiadam ten drugi rodzaj- w razie wątpliwości służę instrukcją.

Ps. Jak działa Półautomatyczna klima ? i co to jest ? cool.gif

Napisano

Co do spadku mocy to proponuję przyjrzeć się czy osuszacz nie zapchany. Po 2 latach męki z klimą któregoś razu postanowiłem wymienić i nabiłem układ u prawdziwego fachmana. A aucie lodówka a spadku mocy w 1,6 praktycznie nie zauważałem.

Napisano

ja nabijam klime sobie sam zlosnik.gif a co do osuszacza to faktycznie moze byc przypchany bo zegary na maszynie nie stoja rowno a drżą

Napisano

> Wydaje mi się , że w BBM były dwa rodzaje klimatyzacji - manualna i automatyczna, ja posiadam ten

> drugi rodzaj- w razie wątpliwości służę instrukcją.

> Ps. Jak działa Półautomatyczna klima ? i co to jest ?

Pólautomatyczna klima jest to układ działający półatutomatycznie zlosnik.gif Po przekręceniu pokrętła wiatraka na tryb auto, układ sam sobie dobierze prędkość wentylatora odpowiednią do uzyskania ustawionej temperatury. Od manualnej różni się tym, że tam masz temperaturę typu zimno- cieplej- ciepło i sam dobierasz prędkość wentylatora, a od pełnego automatu Twój półautomat różni się tym, że automat sam wybiera, na które wyloty kierować powietrze do jak najszybszego uzyskania ządanej temperatury. W półautomacie będzie wiało tak, jak sobie ustawiasz, szyba, kratki w desce albo na nogi. To tak w skrócie.

Napisano

trzeba targac zderzak do tego? bo niechce mi sie dzis klas pod auto zlosnik.gif

Napisano

> trzeba targac zderzak do tego? bo niechce mi sie dzis klas pod auto

Osuszacz znajduje się częściowo pod półką akumulatora ale bliżej przodu.

Napisano

> trzeba targac zderzak do tego? bo niechce mi sie dzis klas pod auto

Nic nie rozbierasz, z kanału wyjmujesz w kilka minut.

Napisano

> Nic nie rozbierasz, z kanału wyjmujesz w kilka minut.

No powodzenia życzę, zwłaszcza jak śrubki zapieczone. Trzeba wyjąć puchę filtra powietrza i lewy reflektor oraz zdjąć lewe nadkole (chociaż odchylić). Ale najwygodniej IMO jest ze zdjętym zderzakiem.

Uwaga na czujnik ciśnienia (trzeba go wykręcić, żeby wyjąć osuszacz) - łatwo ukręcić krociec lub gwint na nim

Napisano

> Uwaga na czujnik ciśnienia (trzeba go wykręcić, żeby wyjąć osuszacz) - łatwo ukręcić krociec lub

> gwint na nim

co ty mówisz grinser006.gif ja jakoś zakładałem do siebie klimę i nawet go nie ruszałem zlosnik.gif

Napisano

> No powodzenia życzę, zwłaszcza jak śrubki zapieczone. Trzeba wyjąć puchę filtra powietrza i lewy

> reflektor oraz zdjąć lewe nadkole (chociaż odchylić). Ale najwygodniej IMO jest ze zdjętym

> zderzakiem.

> Uwaga na czujnik ciśnienia (trzeba go wykręcić, żeby wyjąć osuszacz) - łatwo ukręcić krociec lub

> gwint na nim

Dwa lata temu zmieniałem osuszacz u siebie. Demontaż 5 minut, nowe oringi, montaż kolejne 5 minut. Wszystko z kanału. Wtyczkę trzeba najpierw zdjąć z presostatu i na stole go wykręcić z osuszacza. U mnie nic nie było zardzewiałe. Rdza na widok mojej Marei odwracała się na pięcie i szła do innego auta, stojącego obok.

Łezka się w oku kręci, zwłaszcza, że dzisiaj auto zostało skasowane.

Napisano

ja wyrzucilem sobie aku, wtyczki nie odpinalem. z 20min roboty

Napisano

> ja wyrzucilem sobie aku, wtyczki nie odpinalem. z 20min roboty

No to widzę że sobie lubię "utrudniać" robotę, albo mam dwie lewe ręce.

Nosz k.. żeby wyjąć ten p.. osuszacz straciłem ponad półtorej godziny, wszystkie śruby pozapiekane lub pordzewiałe, a jak odkręciłem presostat to się okazało że gwint zj...

Naprawa tego g.. kosztowała prawie 7 stów, a w tym roku okazało się że skraplacz do wymiany... facepalm%5B1%5D.gif

Czy klima w 15 letnim aucie może działać dłużej niż rok bez inwestowania co roku kilku stówek?

Napisano

> No to widzę że sobie lubię "utrudniać" robotę, albo mam dwie lewe ręce.

> Nosz k.. żeby wyjąć ten p.. osuszacz straciłem ponad półtorej godziny, wszystkie śruby pozapiekane

> lub pordzewiałe, a jak odkręciłem presostat to się okazało że gwint zj...

> Naprawa tego g.. kosztowała prawie 7 stów, a w tym roku okazało się że skraplacz do wymiany...

> Czy klima w 15 letnim aucie może działać dłużej niż rok bez inwestowania co roku kilku stówek?

Kupiłem marę jako 15-letnią. Dobiłem czynnika i klima działa bez zarzutu (chociaż obciąża silnik, kto wie - może osuszacz przydałoby się wymienić). 1.5 roku sobie śmigam i nic w klimie się nie dzieje.

Napisano

> Nosz k.. żeby wyjąć ten p.. osuszacz straciłem ponad półtorej godziny, wszystkie śruby pozapiekane

> lub pordzewiałe, a jak odkręciłem presostat to się okazało że gwint zj...

Jak rok temu w swojej wymieniałem dwururkę na wydechu (15 letnie auto), to nakrętki kolektora wydechowego nieruszane od wyjazdu z fabryki, odkręcałem palcami. Te przy katalizatorze też, chociaż na pierwszy rzut oka wyglądało mi na cięcie.

> Naprawa tego g.. kosztowała prawie 7 stów, a w tym roku okazało się że skraplacz do wymiany...

Ja za osuszacz Hella dałem 45 zł i nabicie 180, bo jeszcze wtedy sam nie robiłem klimy.

> Czy klima w 15 letnim aucie może działać dłużej niż rok bez inwestowania co roku kilku stówek?

U mnie do dzisiaj z jedną awarią osuszacza przez 16 lat. Czynnika ubywa 50g na rok, to tak jakby wcale.

Napisano

ja 3 lata temu jak kupilem auto pospawalem wszystkie przewody i dopiero dzis wymienialem osuszacz w sumie niewiem poco zlosnik.gif

maszyne mam w pracy wiec co roku sprawdzam ale nic nie ubywa smile.gif

Napisano

> - może osuszacz przydałoby się wymienić).

Porównaj temperaturę na wejściu i wyjściu osuszacza, jeśli jest różnica , do wymiany ok.gif

Napisano

> Porównaj temperaturę na wejściu i wyjściu osuszacza, jeśli jest różnica , do wymiany

Na razie to poobrywałem poduszki silnika/skrzyni i to muszę zrobić facepalm%5B1%5D.gif