Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skończyło się prawko

Featured Replies

Napisano

Witajcie, skonczylo mi sie prawko, tzn data "spozycia". Dostalem takie terminowe na 10 lat ze wzgledu na wzrok. Co dalej mam z tym zrobic? isc do jakiegokolwiek okulisty czy gdzie? co dalej? UM i wydzial komunikacji? dlugo sie czeka na pawko? ile kosztuje? jednym slowem help!

Napisano

idziesz najpierw do lekarza, robi badanie i wystawia kwitek. z kwitkiem idziesz do WK, wpłacasz kase, wypełniasz wniosek i czekasz

Napisano

dodam że idzie do lekarza medycyny pracy, on pewnie skieruje cię do okulisty który wystawia ci zaświadczenie, z tym się wracasz do lekarza medycyny pracy i on wystawia ci papier na przedłużenie oink.gif oczywiście uprawnień do prowadzenia smile.gif

Napisano

> help!

Sprawiasz wrażenie dziecka we mgle... help oraz drugie help

No ale jak byś miał dostęp do internetu, to pewnie nie zawracał byś gitarry, co nie? grinser006.gif

Napisano

bzdura. 3 raz juz prawko wymieniłem i nigdy nie byłem w zadnej medycynie pracy. od razu do okulisty- uprawnionego do badań kierowców i tyle

Napisano
  • Autor

> Sprawiasz wrażenie dziecka we mgle... help oraz drugie help

> No ale jak byś miał dostęp do internetu, to pewnie nie zawracał byś gitarry, co nie?

o dzieki serdeczne ok.gif20.GIF

Napisano

Oficjalna procedura jest mocno niekomfortowa. Powinno się iść do lekarza medycyny pracy, później ze skierowaniem do okulisty. Ja też co jakiś czas wymieniam ze względu na wzrok i nawet kazali mi iść do kardiologa (ogólnie bzdura jakaś) jakbym miał zostać kosmonautą. Trzeba znaleźć prywatnego lekarza okulistę, który może wystawiać zaświadczenia dla kierowców (nie każdy może) i omijasz tą całą procedurę płacąc raz 100 zł, później z kwitkiem do WK i wyrabiasz nowe prawko.

Napisano

> Oficjalna procedura jest mocno niekomfortowa. Powinno się iść do lekarza medycyny pracy, później ze

A ze tak spytam co to jest wogole "lekarz medycyny pracy" i co on moze miec wspolnego z prawem jazdy?

Napisano

> A ze tak spytam co to jest wogole "lekarz medycyny pracy" i co on moze miec wspolnego z prawem

> jazdy?

Ja tego nie wiem, ale on wystawia zaświadczenia dla kierowców. Jak robiłem pierwsze badanie na prawo jazdy w 96r, to pamiętam, że właśnie szło się do lekarza medycyny pracy. Trzeba mieć specjalne uprawnienia, żeby dopuścić kogoś do kierowania pojazdem i taki lekarz na pewno je ma.

Napisano

> A ze tak spytam co to jest wogole "lekarz medycyny pracy" i co on moze miec wspolnego z prawem

> jazdy?

I to jest właśnie cały "poziom" AK zlosnik.gif

Lekarz medycyny pracy przeprowadza badania wstępne lub okresowe pracowników. Zaś uprawniony do badania kierowców - badania na prawo jazdy. Kilka lat temu wymyslono aby pracownicy jeżdżący samochodami słuzbowymi w pracy musieli przechodzić tzw. badania psychotechniczne, czyli podobne jak kierowcy zawodowi ale łagodniejsze. Być może stąd te nieporozumienia zlosnik.gif

Napisano

> nie kilka lat temu, a od tego roku dokładnie od stycznia 2013

ale cała heca zaczęła się bodajże w 2008 r. I to w Łodzi (kolejny wstyd dla miasta) tongue.gif

Napisano

> nie kilka lat temu, a od tego roku dokładnie od stycznia 2013

Mnie BHPowiec wysylal na psychotechniczne (jak w skierowaniu wpisal prowadzenie pojazdu to lekarze tez kierowali dalej na badania) juz od 2006 chyba. Cos tam marudzil, ze to do konca nie wynika z przepisow, ale tak ma byc i juz (cos w desen ze jak jedziesz sam to mozesz nie miec, a jak juz kogos wieziesz to powinienes).

Napisano

> ale cała heca zaczęła się bodajże w 2008 r. I to w Łodzi (kolejny wstyd dla miasta)

ale kiedyś żeby pracodawca wydał TObbie upoważnienie do kierowania pojazdem słuzbowym wystarczało, że okazałeś mu swoje prawo jazdy, a od stycznia o jakieś badania się teraz srają

Napisano

> ale kiedyś żeby pracodawca wydał TObbie upoważnienie do kierowania pojazdem słuzbowym wystarczało,

> że okazałeś mu swoje prawo jazdy, a od stycznia o jakieś badania się teraz srają

"srają"? zlosnik.gif

jakiś tekst

W całej sprawie chodzi najprawdopodobniej o pieniądze wyciągane od pracodawców na badania. Kiedyś było jak mówisz, teraz ustawodawcy najwyraźniej ugieli sie pod naciskiem lobby lekarzy. Interesy pracowników oczywiście są na szarym końcu, no bo jak jest 10 chetnych na 1 miejsce pracy to wiadomo... tongue.gif