Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania na kierownicy - przyczyna?

Featured Replies

Napisano

Kola wywazone, tarcze hamulcowe wymienione. Kierownica drzy od 140 do 150km/h pozniej przestaje. Co jeszcze moze wplywac na drganie?

Napisano

Opona. Zamieniałeś koła miejscami na próbę?

Napisano
  • Autor

> Opona. Zamieniałeś koła miejscami na próbę?

O tego nie robilem a na oko bedzie widac? Moze balon czy cos hmm.gif

Napisano

> jeszcze moze wplywac na drganie?

W zasadzie tylko nie wyważone koła, ale to przy 110 do 120 km/h. Potem to już amortyzatory albo ich mocowania do wymiany. Maglownica musiała by być w kompletnej rozsypce, żeby dawać takie objawy.

Napisano

> Kola wywazone, tarcze hamulcowe wymienione. Kierownica drzy od 140 do 150km/h pozniej przestaje. Co

Proponuję doważyć na aucie, samo koło może byc wywazone prawidłowo, jednak system koło - piasta, tarcza i półoś niekoniecznie.

Napisano

> Kola wywazone, tarcze hamulcowe wymienione. Kierownica drzy od 140 do 150km/h pozniej przestaje. Co

1. Opony

2. Coś w układzie przeniesienia napędu (np. przeguby). Czy drgania zmieniają się w zakrętach?

Napisano
  • Autor

> W zasadzie tylko nie wyważone koła, ale to przy 110 do 120 km/h. Potem to już amortyzatory albo ich

> mocowania do wymiany. Maglownica musiała by być w kompletnej rozsypce, żeby dawać takie

> objawy.

Musze w takim razie podjechac do serwisu.

Napisano
  • Autor

> 1. Opony

> 2. Coś w układzie przeniesienia napędu (np. przeguby). Czy drgania zmieniają się w zakrętach?

Nie w zasadzie to na prostej rownej drodze i co ciekawe nie zawsze z ta sama czestotliwoscia.

Napisano

Jeśli koła wyważone to tylko krzywa opona lub felga. Wystarczy nawet niewielka, kilkumilimetrowa nierówność.

Jeśli będziesz zamieniał to przód z tyłem! Zamana na tej samej osi nie pozwoli na wychwycenie różnicy.

BTW: Mam to zawsze w Speed-ym po zimie, przez pierwsze kilkaset km, zanim się opony nie wyrównają.

Pozdrawiam.

Napisano

ja kiedys walczylem z dziwnymi wibracjami kierownicy. Kola wywazane wiele razy, optymalizowane na feldze opony. Pomagalo tylko dowazenie na aucie. Po wymianie opon przeszlo od razu.

Zamien kola (tyl z przodem) i zobacz co bedzie.

Jak Ci sie nie chce kombinowac to pojechac na dowazanie i bedzie spokoj.

Napisano

Anioł stróż robi co może. zlosnik.gif A od 150 do ilu jest dobrze? Sprawdzałeś? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Anioł stróż robi co może. A od 150 do ilu jest dobrze? Sprawdzałeś?

Do v max co to ma do rzeczy i co wnioslo do tematu?

Napisano
  • Autor

> opony, tuleje wahaczy...

Zamienilem koła i bez zmian bede musiał do Asio podjechać.

Napisano

Opony. Ze 2 lata temu kilka razy wyważałem opony, prostowałem felgi, oglądałem zawiechę, poduszki silnika i inne cuda. W końcu kupiłem nowe opony bo bieżnik się kończył. I problem się skończył ok.gif Wystarczy że masz pękniętą jedną nitkę/drut ze zbrojenia opony po zaliczeniu jakiejś dziury lub krawężnika. Na oponie nic nie widać. Odkształcenia zaczynają się przy pewnej prędkości/obciążeniu.

Napisano

> 2. Coś w układzie przeniesienia napędu (np. przeguby). Czy drgania zmieniają się w zakrętach?

U mnie drgania występują w okolicy 135km/h i to na prostej. Na zakrętach brak drgań. Co może byc powodem?

Na wiosnę dwie fele prostowane, kapcie po trzech sezonach, w zawieszce żadnych luzów nie stwierdzono, felgi na wyważarce wyglądają na proste. W dwóch warsztatach wyważane - jest perfekcyjnie. Zamnieniony tył z przodem, jest lepiej. Drgania wystąpiły nagle. Po założeniu letnich na wiosnę było wszystko ok.

Napisano

> U mnie drgania występują w okolicy 135km/h i to na prostej. Na zakrętach brak drgań. Co może byc

> powodem?

> Na wiosnę dwie fele prostowane, kapcie po trzech sezonach, w zawieszce żadnych luzów nie

> stwierdzono, felgi na wyważarce wyglądają na proste. W dwóch warsztatach wyważane - jest

> perfekcyjnie. Zamnieniony tył z przodem, jest lepiej. Drgania wystąpiły nagle. Po założeniu

> letnich na wiosnę było wszystko ok.

Jeżeli po zmianie opon/kół czuć różnicę, to wiadomo że trzeba szukać przyczyny w oponach /felgach, tu sprawa dość prosta, gorzej jak nie ma zmiany, wtedy może być kilka spraw:tarcze, luz w zawieszeniu, luz na półosi, przeguby zew/wew, maglownica.