Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 15 000zl

Featured Replies

Napisano

> Panda musi ci lyknac min 5,5 PB

> Octa wezmie nie wiecej niz 10 lpg.

no i do tego dolicz dla octy PB. ja robie krótkie odcinki, a na gaz przełącza się przy 40 st, więc miesięczne zużycie PB jest takie samo jak gazu.

w przyszłym tygodniu do pandy idzie lpg, a wtedy juz chyba żaden samochód jej nie przebije pod względem oszczędności

Napisano

> czyli ewidentnie octawia jest mniejsza od Pandy

Ilosc miejsca w kabinie Octavi I to jakas porazka, jedynie za kierownica jest znosnie, bo na innych miejscach to tragedia ze zmieszczeniem nog sick.gif. W Grande Punto jest duzo wygodniej i wiecej miejsca mimo, ze to mniejszy samochod. Plusem Octavi jest bagaznik, ale kosztem wnetrza.

Napisano

> Panda musi ci lyknac min 5,5 PB

Benzyną nie da się zejść poniżej 6 litrów! Jak komuś się udało, to po prostu nie potrafi policzyć średniego spalania.

Napisano

> Panda mimo całej swojej ułomności jest genialnym samochodem.

powiem Ci, ze miałem dużo małych aut i zawsze mówiłem nigdy więcej... zwłaszcza po seicento. a teraz nabyłem pandziochę i jestem zszokowany jakie to sympatyczne wozidło. dzieci do tyłu wskakują same swoimi drzwiami, bagażnik na zakupy styka, głową nie dotykam sufitu, pali umiarkowanie, na krawężniki można wjechać, na około wszystko widać.... po prostu nieżle.

kiedyś słyszałem takie hasło:

''lepiej byle jak jechać, niż dobrze iść'' ale chyba nie każdemu to pasuje

Napisano

> no i do tego dolicz dla octy PB. ja robie krótkie odcinki, a na gaz przełącza się przy 40 st, więc

> miesięczne zużycie PB jest takie samo jak gazu.

> w przyszłym tygodniu do pandy idzie lpg, a wtedy juz chyba żaden samochód jej nie przebije pod

> względem oszczędności

Punto 2 1,2 16v z dobrą sekwencją i przełączaniem na lpg ustawionym na 35*C oraz fabrycznym ogumieniu 165/70R14 hehe.gif

Mam Pandę 1,1, mam Punto 2fl 1,2 8v, miałem Punto 2 1,2 16v, mam Stilo 1,6 16v, wszystko z lpg, wszystkimi zrobiłem przynajmniej 50kkm osobiście swiety.gif

Ale "do piratowania" Panda Van jest idealna ze swoją "sztywnością zawiasu i nadwozia" devil.gif mimo dużej wysokości 20.GIF

Napisano

> Ilosc miejsca w kabinie Octavi I to jakas porazka, jedynie za kierownica jest znosnie,

a na fotelu pasażera z przodu jest mniej niż za kierownicą??

> bo na innych miejscach to tragedia ze zmieszczeniem nog .

ja jeżdżę zawsze jako kierowca, to mnie to zwisa czy komuś jest ciasno, czy nie. zawsze można iść na autobus, jak komuś nie pasuje hehe.gif

Napisano

> Benzyną nie da się zejść poniżej 6 litrów! Jak komuś się udało, to po prostu nie potrafi policzyć

> średniego spalania.

A w mocniejszym Punto 16v średnia z trasy bez klimy 5,05 lpg/100km, jazda przepisowa? grinser006.gif

Da się zejść w takim samym Punto do 4,3l NoPb na 100km, no chyba, że ktoś nie umie jeździć odpowiednio swiety.gif

Napisano

> a na fotelu pasażera z przodu jest mniej niż za kierownicą??

Dla mnie tak, schowek przeszkadza, opieram sie kolanami o niego. Nog tez nie moge wyprostowac, co bez problemu da sie zrobic w Bravo czy Grande Punto.

> ja jeżdżę zawsze jako kierowca, to mnie to zwisa czy komuś jest ciasno, czy nie. zawsze można iść

> na autobus, jak komuś nie pasuje

Ja przewaznie jako pasazer. Z tylu tez jest cienko z miejscem na nogi.

Napisano

> Da się zejść w takim samym Punto do 4,3l NoPb na 100km, no chyba, że ktoś nie umie jeździć

> odpowiednio

W Punto II 1.2 8V raz osiagnalem 4,5l/100km, spokojna jazda w trasie nad morze.

Napisano

> W Punto II 1.2 8V raz osiagnalem 4,5l/100km, spokojna jazda w trasie nad morze.

ja dzisiaj zrobiłem swoim wycescem 8v z klimą i przyczepką z plandeką o wysokości 153cm i masie około 600kg - ta, wiem, za dużo grinser006.gif 240km i spaliło to bydle 7,3l/lpg na 100km icon_eek.gif

ja zatem sobie szukam kolejnego Fiata na "pracowóz", co i autorowi wątku polecę 20.GIF

Napisano

> Da się zejść w takim samym Punto do 4,3l NoPb na 100km, no chyba, że ktoś nie umie jeździć

> odpowiednio

Nie jeździć, tylko liczyć nie umie odpowiednio średniego spalania hehe.gif. Ja już tak kilka baków paliwa wygrałem biglaugh.gif. Chcesz się założyć? cfaniaczek.gif

Napisano

> Dla mnie tak, schowek przeszkadza, opieram sie kolanami o niego.

mam 184 cm i jakoś nie dotykam schowka. może miałeś fotel przysunięty do przodu? hehe.gif

> Z tylu tez jest cienko z miejscem na nogi.

jak napisałem wyżej, jeżdżę jedynie jako kierowca, więc mnie to ryra...

Napisano

> Nie jeździć, tylko liczyć nie umie odpowiednio średniego spalania . Ja już tak kilka baków paliwa

> wygrałem . Chcesz się założyć?

licząc kilometry z przebiegu trasy i ilości zatankowanego lpg do pełna na tej samej stacji? hmm.gif

Napisano

> mam 184 cm i jakoś nie dotykam schowka. może miałeś fotel przysunięty do przodu?

> jak napisałem wyżej, jeżdżę jedynie jako kierowca, więc mnie to ryra...

Mam 173cm wzrostu, fotel nie jest na max odsuniety, bo nikt z tylu nie siadzie, przysuniety na max do przodu tez nie wink.gif. Mozna powiedziec, ze jest w pozycji srodkowej. Moze mam za dlugie nogi zlosnik.gif

Napisano

> ja dzisiaj zrobiłem swoim wycescem 8v z klimą i przyczepką z plandeką o wysokości 153cm i masie

> około 600kg - ta, wiem, za dużo 240km i spaliło to bydle 7,3l/lpg na 100km

no widzisz. a kolega dracoo twierdzi, ze 8V palą tyle co 16V

ja sieną jak jechałem do Pragi, cały czas 90km/h autostradą w 4 osoby, to rekordowo udało mi się zejść do 8l lpg. no ale po mieście to poniżej 10 ciężko było

Napisano

> Mam 173cm wzrostu, fotel nie jest na max odsuniety, bo nikt z tylu nie siadzie,

nie wiem, ale chyba mówimy o innej octavii

ja mam 184cm, fotel zawsze na max do tyłu i za mną 5 letnia córka o wzroście 120cm, która nie dotyka nogami do mojego fotela....... naprawe nie wiem, gdzie widzisz problem?

Napisano

> nie wiem, ale chyba mówimy o innej octavii

> ja mam 184cm, fotel zawsze na max do tyłu i za mną 5 letnia córka o wzroście 120cm, która nie

> dotyka nogami do mojego fotela....... naprawe nie wiem, gdzie widzisz problem?

Ja mam na mysli pierwsza generacje tego modelu. W "dwojce" jest duzo lepiej.

Napisano

> Ja mam na mysli pierwsza generacje tego modelu.

ja też zlosnik.gif

Napisano

> ja też

mam 185 cm i za mną nikt nie siadał, a jak siadł podobnego wzrostu co mój, to miał przymusowe rozciąganie, bo fotel między kolana brał, tak samo było w golfie IV zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Mieliście pomóc a wyżej jakieś dyskusje o wyższości Pandy albpo Punto. Raczej nie chce Fiata grinser006.gif

A co powiecie na Astre Bertone ? Mi się zaczyna podobać 270751858-jezyk.gif Jak z częściami i serwisem? Jaki silnik jest tam sensowny i bezawaryjny? Wiem, że w 2.2 noPB były chyba za małe słabe smarowanie czy jakoś tak...

Napisano

> Mieliście pomóc a wyżej jakieś dyskusje o wyższości Pandy albpo Punto.

masz lepsze porównanie zlosnik.gif

pozatym zadano Ci pytanie, do czego ma służyć to auto i dalej nie wiemy. jeśli chcesz jeżdzić w 5 osób, to musisz szukać auta dużego, a jak samemu do pracy, to lupo wystarczy. tyle, ze one są drogie i stare. ostatnio widziałem w niezłym stanie za 12 tys z 98 roku

Napisano

> Fakt niektórzy jakoś tak mają że nie używają, ja np. sobie nie wyobrażam bez ale to jak kto chce

Czasami takich widuję, szyby zaparowane, widoczność z tego auta zerowa, i wlecze się taki 90km/h na autostradzie, stwarzając zagrożenie.

Napisano

> no widzisz. a kolega dracoo twierdzi, ze 8V palą tyle co 16V

miałem nie pisac, ale gdzie tak napisałem??

pisałem ze 8v nie jedzie w stos do 16v koniec kropka.

zeby 8v jechało tak samo jak 16v trzeba go niezle deptac a to odbija sie na spalaniu.

mowi to ex posiadacz P2 8v.

koniec kropka.

> ja sieną jak jechałem do Pragi, cały czas 90km/h autostradą w 4 osoby, to rekordowo udało mi się

> zejść do 8l lpg. no ale po mieście to poniżej 10 ciężko było

ale jak juz wyliczasz to niech bedzie

siena 10lpg daje koszt ok 25zł/100km

panda na benzynie niech bedzie te 5,5ltr daje koszt ok 30zł/100km

czy nie pieniłes sie wczesniej ze jazda panda na PB jest tansza niz innymi autami na lpg??

Napisano
  • Autor

> masz lepsze porównanie

> pozatym zadano Ci pytanie, do czego ma służyć to auto i dalej nie wiemy. jeśli chcesz jeżdzić w 5

> osób, to musisz szukać auta dużego, a jak samemu do pracy, to lupo wystarczy. tyle, ze one są

> drogie i stare. ostatnio widziałem w niezłym stanie za 12 tys z 98 roku

Dojazdy do pracy, jakieś małe upalanko w weekendy i tyle. grinser006.gif. Przebiegi hmm góra 500km z czego połowa do pracy.

Napisano

> Dojazdy do pracy, jakieś małe upalanko w weekendy i tyle. . Przebiegi hmm góra 500km z czego

> połowa do pracy.

w takim razie saab 9-3 po 98r z 2,0T 200KM+ i lpg założyć zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> w takim razie saab 9-3 po 98r z 2,0T 200KM+ i lpg założyć

A jak z częściami do tego ? hmm.gif

Trochę zmieniłem koncepję autko ma być w miarę mocne np. w/w Saab lub coś w tym kierunku.

A VW 4 1.8T warte są uwagi? Ale widzę, że 150km nie robi szału.

Chyba, że jakieś mocne dieselki są warte uwagi?

Może Prelude H22a5 ?

A co z tymi Oplami Bertone?

Może jakieś BMW jest sensowne?

A Alfy ?

Dawajcie mi tu propozycje palacz.gif

Ogólnie chciał bym autko raczej popularne z dostępnymi częściami żeby nie było za dużo "egzotyki" typu problem z dostaniem jakiegoś elementu. (chyba najbardziej te kryteria spełni VW, Audi)

Chyba, że te VW, Audi 1.8T można łatwo podciągnąć do góry i cieszyć się fajnym wozidełkiem ?

Napisano

> Chyba, że jakieś mocne dieselki są warte uwagi?

Tak, zwłaszcza na przebiegi 500km/miesiąc.

Napisano

Astra 2 2,0T 190KM, VAG 1,8T 180KM wyjściowo, Saab 9-3 2,0T 205KM+

Ibiza/cordoba Cupra 1,8T 156KM

to tak na szybko, bo też szukałem czegoś "do zabawy"

BMW 325 lub 328 e46 wink.gif

Napisano

> Benzyną nie da się zejść poniżej 6 litrów! Jak komuś się udało, to po prostu nie potrafi policzyć

> średniego spalania.

oczywiście, że się da, nawet p2 1.2 spokojnie schodziłem

Napisano

> ostatnio widziałem w niezłym stanie za 12 tys z 98 roku

Powiedz, że to żart. Proszę.

Napisano

> A jak z częściami do tego ?

> Trochę zmieniłem koncepję autko ma być w miarę mocne np. w/w Saab lub coś w tym kierunku.

> A VW 4 1.8T warte są uwagi? Ale widzę, że 150km nie robi szału.

> Chyba, że jakieś mocne dieselki są warte uwagi?

> Może Prelude H22a5 ?

> A co z tymi Oplami Bertone?

> Może jakieś BMW jest sensowne?

> A Alfy ?

> Dawajcie mi tu propozycje

> Ogólnie chciał bym autko raczej popularne z dostępnymi częściami żeby nie było za dużo "egzotyki"

> typu problem z dostaniem jakiegoś elementu. (chyba najbardziej te kryteria spełni VW, Audi)

> Chyba, że te VW, Audi 1.8T można łatwo podciągnąć do góry i cieszyć się fajnym wozidełkiem ?

chyba sam nie wiesz czego chcesz

Napisano

> pisałem ze 8v nie jedzie w stos do 16v

wierz mi, ze octavia 1.6 8V 102KM jedzie lepiej niż siena 1.6 16V 103KM, a jest na dodatek chyba ze 350kg cięższa

> zeby 8v jechało tak samo jak 16v trzeba go niezle deptac a to odbija sie na spalaniu.

no ja mam takie odczucia, ale zupełnie odwrotne niż piszesz. 16V trzeba deptać, zeby wogóle jechało, a w 8V delikatnie używam pedału gazu

> czy nie pieniłes sie wczesniej ze jazda panda na PB jest tansza niz innymi autami na lpg??

nie innymi, tylko porównywałem do mojej octavii, w której trzeba doliczyć też PB, bo na gaz przełącza się przy 40st

ale i panda jutro bedzie miała lpg, więc bedzie jeszcze tańsza

Napisano

> Powiedz, że to żart. Proszę.

nie, to nie żart. podobało mi sie nawet, ale wolałem za te same pieniądze kupić jednak 8 lat młodszą pande w o niebo lepszym stanie

Napisano

> wierz mi, ze octavia 1.6 8V 102KM jedzie lepiej niż siena 1.6 16V 103KM, a jest na dodatek chyba ze

> 350kg cięższa

na benie, czy na gazie? Ty miałeś 2gen w silniku, do kórego powinna być instalka sekwencyjna - chodziłoby lepiej, spalało mniej zlosnik.gifok.gif

> no ja mam takie odczucia, ale zupełnie odwrotne niż piszesz. 16V trzeba deptać, zeby wogóle

> jechało, a w 8V delikatnie używam pedału gazu

> nie innymi, tylko porównywałem do mojej octavii, w której trzeba doliczyć też PB, bo na gaz

> przełącza się przy 40st

> ale i panda jutro bedzie miała lpg, więc bedzie jeszcze tańsza

Zerknijcie na przebiegi krzywych momentu obrotowego dla obu silników, jako podpowiedź nadmienię, że 8v max momant ma sporo niżej niż fefnastka wink.gif

Napisano

> Dochodzi jeszcze jeden wymóg : auto ma być 5D

leon 1.8t

Napisano

> leon 1.8t

golf4 5d, a3 5d, octa1 5d, ale Leon mi się też najbardziej z zewnątrz podoba wink.gif

Napisano

> wierz mi, ze octavia 1.6 8V 102KM jedzie lepiej niż siena 1.6 16V 103KM, a jest na dodatek chyba ze

> 350kg cięższa

Cuda Panie, cuda... a może Twoja ex-Siena była tak zamulona LPG II generacji, że ze 103KM żyło z 65-70... grinser006.gif

> ale i panda jutro bedzie miała lpg, więc bedzie jeszcze tańsza

Zmien ustawienia, spokojnie bezpiecznie na 25st. C.

Napisano

> Zmien ustawienia, spokojnie bezpiecznie na 25st. C.

w pandzie bedzie 25, w skodzie sie nie da. instalka fabryczna, minimalna temp 40 st