Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obracanie motocykla na bocznej stópce?

Featured Replies

Napisano

Jakie ZA / Jakie PRZECIW ?

Mam mało miejsca w garażu - najczęściej obracam motocykl "na 5" albo i "na 6" zlosnik.gif

Trochę by mi to skróciło parkowanie zlosnik.gif

Stópki w ten sposób nie wyłamię?

R6 to dość lekki motocykl...

Z drugiej strony - stópka w R6 wygląda jak z roweru facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jakie ZA / Jakie PRZECIW ?

> Mam mało miejsca w garażu - najczęściej obracam motocykl "na 5" albo i "na 6"

> Trochę by mi to skróciło parkowanie

> Stópki w ten sposób nie wyłamię?

> R6 to dość lekki motocykl...

> Z drugiej strony - stópka w R6 wygląda jak z roweru

zadne przeciw, same za

Napisano

A nie lepiej wjezdzac do garazu tylem? Ja tak robie i nie musze wykreca, zawracac. Kiedys dwa razy wjechalem przodem i powiedzialem: nigdy wiecej. Tyle roboty, zeby zawrocic to nie dla mnie.

Napisano
  • Autor

> zadne przeciw, same za

Czyli stopka powinna być wystarczająco wytrzymała na takie obciążenia?

Napisano
  • Autor

Bardzo ciężko by było.

Próbowałem - mam dość ciężki wjazd / podjazd do garażu i wciąganie motocykla tyłem wymaga sporego wysiłku (a i ryzyko przewrócenia maszyny jest większe).

Napisano

A nie możesz po prostu wyprowadzić moto tyłem z garażu?

Napisano

> A nie możesz po prostu wyprowadzić moto tyłem z garażu?

Napisał, że ma stromy podjazd.

Mój ziomek, który też ma stromy podjazd, wprowadza motocykle tyłem.

Napisano

> Napisał, że ma stromy podjazd.

Rozumiem, że pod górkę. .inaczej to byłby zjazd zlosnik.gif Tym bardziej nie widzę problemu, posiadasz na moto, odpychasz się nogami i kontroluje przedni hamulec. Jeżeli jednak chodzi o zjazd z górki do garażu to ja bym tam wyjeżdżał tyłem-siedząc na moto

> Mój ziomek, który też ma stromy podjazd, wprowadza motocykle tyłem.

Napisano

> Bardzo ciężko by było.

> Próbowałem - mam dość ciężki wjazd / podjazd do garażu i wciąganie motocykla tyłem wymaga sporego

> wysiłku (a i ryzyko przewrócenia maszyny jest większe).

To co za problem? Wjeżdżasz normalnie, przodem, a potem jak będziesz wyjeżdżał to zwyczajnie tyłem i przednim hamulcem spokojnie kontrolujesz jak szybko maszyna zjeżdża z podjazdu. Można stać obok, można usiąść, jak komu wygodniej waytogo.gif

Ja akurat mam odwrotnie, mam stromy wyjazd z garażu i zdecydowanie za mało miejsca żeby w nim zawrócić, nawet na stopce grinser006.gif Dlatego wyjeżdżam przodem, a wtaczam tyłem. Jak raz wjechałem przodem to musiałem prosić kogoś o pomoc w wyjeździe, bo inaczej nie dało rady wink.gif

Napisano

> Rozumiem, że pod górkę. .inaczej to byłby zjazd Tym bardziej nie widzę problemu, posiadasz na

> moto, odpychasz się nogami i kontroluje przedni hamulec. Jeżeli jednak chodzi o zjazd z górki

> do garażu to ja bym tam wyjeżdżał tyłem-siedząc na moto

> > Mój ziomek, który też ma stromy podjazd, wprowadza motocykle tyłem.

To jak w tym skeczu z drzwiami, zależy z której strony patrzysz! wink.gif

Napisano

> Czyli stopka powinna być wystarczająco wytrzymała na takie obciążenia?

tak, horneta tak odwracalem, z GSX jest duzo trudniej

Napisano

Jak najbardziej za. To dosyć stary i często stosowany trick.

Parę lat temu kumpel mi pokazał i faktycznie czasami się przydaje

Napisano

> Jak najbardziej za. To dosyć stary i często stosowany trick.

> Parę lat temu kumpel mi pokazał i faktycznie czasami się przydaje

aż dziś pocwicze smile.gif

Edit: bandit jest albo za ciężki albo za delikatną ma stopkę bo cały ten płaskownik się prawie wygina i boje się ze spaw pęknie wink.gif

Napisano

> aż dziś pocwicze

> Edit: bandit jest albo za ciężki albo za delikatną ma stopkę bo cały ten płaskownik się prawie

> wygina i boje się ze spaw pęknie

nope, zwyczajnie stopka jest w takim miejscu, ze bandita jest ciezko obrocic, GSX'a mi sie nie udalo podczas gdy hornet bez zadnego problemu dawal sie bujnac

Napisano

> aż dziś pocwicze

> Edit: bandit jest albo za ciężki albo za delikatną ma stopkę bo cały ten płaskownik się prawie

> wygina i boje się ze spaw pęknie

Poprzednią kawę bez problemu obracałem. Z fortepianem trochę trudniej, ale po kilku próbach już bez spokoju.

Stopki moto raczej mają z kutej stali i nie powinny się wyginać.

Ale strzelam, nawet się nie przyglądałem z czego jest stopka u mnie obecnie hmm.gif

Napisano

ja do parkowania na zime swojego Zepa kupilem cos takiego (link przykladowy) - dalem ~40E w louis'ie rok temu w zimowej promocji wink.gif - jestem zadowolony, bo moge wsunac motocykl we wneke praktycznie obracajac go wokol przedniego kola wink.gif

Napisano

> Poprzednią kawę bez problemu obracałem. Z fortepianem trochę trudniej, ale po kilku próbach już bez

> spokoju.

> Stopki moto raczej mają z kutej stali i nie powinny się wyginać.

> Ale strzelam, nawet się nie przyglądałem z czego jest stopka u mnie obecnie

Stopka moze i nie, ale miejsce jej mocowania i czyli ten zawias juz tak.

Wg mnie nie powinno sie siedziec na moto gdy stoi na bocznej nozce i rozniez go obracac. Ja na swojej mam luz, ktos wczesniej do tego doprowadzil. Efekt, moto za bardzo sie kladzie gdy stoi na nozce i czasem musze uwazac gdzie i jak go stawiam oraz czasami cos podkladac pod nozke oslabiony.gif.

Napisano

> Ja na swojej mam luz, ktos wczesniej do tego doprowadzil.

Możliwe, że kosa była zdejmowana i przy montażu nie wsadzili podkładek (zauważyłem to u kumpla jak demontowaliśmy).

Wystarczyło wsadzić podkładki i kosa sztywna ok.gif

> Efekt, moto za bardzo sie kladzie gdy stoi

> na nozce i czasem musze uwazac gdzie i jak go stawiam oraz czasami cos podkladac pod nozke .

Napisano
  • Autor

Nie - nie w tym problem.

Chodzi o to że:

1. Praktycznie musiałbym tak cofać przez 50m nim wjadę do garażu zlosnik.gif

2. Nie tyle strome co "góry doliny" - głównie kanały odprowadzające wodę z posesji. Owszem - można by je na upartego wybetonować i zakratkować ale... Specjalnie dla motocykla? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tak, horneta tak odwracalem, z GSX jest duzo trudniej

ok.gif Już była pierwsza próba - poszło OK

Chyba patent będę stosował smile.gif

Napisano

> Możliwe, że kosa była zdejmowana i przy montażu nie wsadzili podkładek (zauważyłem to u kumpla jak

> demontowaliśmy).

> Wystarczyło wsadzić podkładki i kosa sztywna

> > na nozce i czasem musze uwazac gdzie i jak go stawiam oraz czasami cos podkladac pod nozke .

Nie, podkladki byly i sa, dodatkowo dolozylem jeszcze jedna od siebie. Nikt tego chyba nie rozkrecal, ja bylem pierwszy. Niestety wystajacy kawalek z ramy jest wydarty lub rozgiety i dlatego powstal luz.

Napisano

> Nie, podkladki byly i sa, dodatkowo dolozylem jeszcze jedna od siebie. Nikt tego chyba nie

> rozkrecal, ja bylem pierwszy. Niestety wystajacy kawalek z ramy jest wydarty lub rozgiety i

> dlatego powstal luz.

Zapraszam do Otwocka, do naszej szopy zlosnik.gif

Coś się zaradzi wink.gif

Napisano

> Zapraszam do Otwocka, do naszej szopy

> Coś się zaradzi

Mysle, ze sam cos kiedys zaradze tylko na razie nie mam czasu oraz mi sie nie chce zlosnik.gif

Ostatnio to nawet nie mam kiedy pojezdzic na 2oo oslabiony.gif

Napisano

> Stopka moze i nie, ale miejsce jej mocowania i czyli ten zawias juz tak.

> Wg mnie nie powinno sie siedziec na moto gdy stoi na bocznej nozce i rozniez go obracac. Ja na

> swojej mam luz, ktos wczesniej do tego doprowadzil. Efekt, moto za bardzo sie kladzie gdy stoi

> na nozce i czasem musze uwazac gdzie i jak go stawiam oraz czasami cos podkladac pod nozke .

U mnie to samo, też niestety jest luz na zawiasie. Rozbierałem, sprawdzałem, czyściłem, smarowałem, składałem i wyszło na to, że najprawdopodobniej wyrobiony jest otwór w ramie... Też muszę uważać, gdzie stawiam oslabiony.gif

Napisano

Mój kolega ma wąski garaż i swoją Yamahe V-Star 1100 parkuje przed autem w poprzek.

Ponieważ ma mało miejsca, to zrobił sobie platformę na mocnych rolkach i teraz sobie wjeżdża przodem, motocykl ustawia w poprzek i wyjeżdża też przodem. On to zrobił z blachy stalowej, ale pewnie wystarczyłaby mocna, grubsza sklejka. Platforma z motocyklem obraca się bardzo lekko. Naprawdę fajne rozwiązanie...

Napisano

Ja tak zawracam prawie zawsze w garażu

Wszystko się może stać

lekki motocykl to i stopkę może mieć delikatniejszą.

ale motocykl możesz na niej oprzeć ?

Jeśli pomyśleć fizycznie, to jeśli motocykl pociągniesz na siebie wystarczająco mocno tak aby balansował na stopce, to siły działające na mocowanie i stopkę będą mniejsze niż przy normalnym postoju.

Może niejasno się wyraziłem, siła będzie większa ale skierowana w osi a nie rozginająca.

Napisano

Moją VFR też obracam na stopce ale nie tak jak na foto a po prostu ciągnąc za rogi tył motocykla.

Banditem zawracałem na 3 max 4 razy.