Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panowie jechał ktoś z was takim samochodem ?

Featured Replies

Napisano

nowe00072.jpg

"Polski Fiat 125p Jamnik - W roku 1974 powstała krótka seria przedłużanych 125p. Cechowały się one rozstawem osi równym 340 cm, 6-drzwiowym nadwoziem i 7-osobowym wnętrzem. Powstawały one poprzez zespawanie dwóch karoserii, wzmocnienie podłogi i zaadaptowanie zawieszenia z wersji kombi. Samochód występował jako kabriolet, sedan i kombi, jednostkę 1500 przejęto bez większych zmian ze standardowej wersji. Powstało tylko kilkadziesiąt egzemplarzy. Przedłużane pojazdy trafiały głównie do biur turystycznych."

Napisano

> "Polski Fiat 125p Jamnik - W roku 1974 powstała krótka seria przedłużanych 125p. Cechowały się one

> rozstawem osi równym 340 cm, 6-drzwiowym nadwoziem i 7-osobowym wnętrzem. Powstawały one

> poprzez zespawanie dwóch karoserii, wzmocnienie podłogi i zaadaptowanie zawieszenia z wersji

> kombi. Samochód występował jako kabriolet, sedan i kombi, jednostkę 1500 przejęto bez

> większych zmian ze standardowej wersji. Powstało tylko kilkadziesiąt egzemplarzy. Przedłużane

> pojazdy trafiały głównie do biur turystycznych."

Jechać nie jechałem, ale w życiu widziałem ze trzy razy, z czego dwa razy u mnie na warsztacie (właściwie jeszcze u ojca - to lata temu było...)

Z ciekawostek znajomy (starszy pan, dawno już ś.p.) miał fiata cabrio, i nie była to jego wydziełka.

Napisano

> Jechać nie jechałem, ale w życiu widziałem ze trzy razy, z czego dwa razy u mnie na warsztacie

> (właściwie jeszcze u ojca - to lata temu było...)

> Z ciekawostek znajomy (starszy pan, dawno już ś.p.) miał fiata cabrio, i nie była to jego

> wydziełka.

tez widywalem wersje cabrio-byla wlasnoscia krakowskiego wawel tourist czy jakos tak.

Napisano

> Z ciekawostek znajomy (starszy pan, dawno już ś.p.) miał fiata cabrio, i nie była to jego

> wydziełka.

Coś w tym stylu ? klik

Napisano

> Coś w tym stylu ? klik

czyli pamiec jeszcze u mnie nie jest najgorsza zlosnik.gif

Napisano

Kuzyn mojej żony jechał takim do ślubu, ale to było parę lat temu i już widać było że do ideału mu daleko.

Napisano
  • Autor

Jak byłem dzieciakiem to ojciec mojego przyjaciela przyjeżdżał nieraz takim Fiatem w wersji kombi pod blok. Jechałem nim jako pasażer kilka razy i zawsze to była niezła frajda yay.gif

Napisano

> Jak byłem dzieciakiem to ojciec mojego przyjaciela przyjeżdżał nieraz takim Fiatem w wersji kombi

> pod blok. Jechałem nim jako pasażer kilka razy i zawsze to była niezła frajda

na pewno kombi?

Napisano

jeździli takim w legendach prlu ale chyba w wersji cabrio

Napisano

Kombi? Jedyny jamnik kombi, jaki powstał, powstał poza Polską. I był to ->o ten o.<-

Poza tym, przedłużane kombi były, ale krótsze niż jamniki; tzw, karawany, bo chyba właśnie z myślą o wożeniu trumien wymyślone.

125psemilong2m.jpg

Napisano
  • Autor

To było dosyć dawno, ale przysiągłbym, że było to kombi.

Jednak mogło mi się coś "pomerdać". Postaram skontaktować się ze źródłem i to wyjaśnić. confused.gif

Napisano

Takiego lekko przedłużonego kombi też pamiętam. A w środku druga kanapa odwrócona tyłem do kierunku jazdy. Jakoś pierwsza połowa lat 90-tych.

Napisano

> Coś w tym stylu ? klik

Nie, to było cabrio normalnej długości. W ogóle facet miał ciekawe sprzęty, najbardziej podobał mi się spychacz gąsienicowy. smile.gif

Napisano

dobry jamnik smile.gif ale ciekawe jak z miejscami parkingowymi bo o to pewno ciężko 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Coś w tym stylu ? klik

Kiedyś widziałem takiego jamnika (chyba na pochodzie 1-majowym zlosnik.gif).

Wiecie może, czy ten samochód posiadał jakikolwiek rozkładany dach?