Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie auto dla rodzinki 2+2

Featured Replies

Napisano

znajomi szukają auta może coś doradzicie:

założenia:

- auto dla dwójki dorosłych i dwójki dzieciaków, jeden malec to 5 letni brzdąc drugi malec ma 2 miesiące

- przyszła kierowniczka nie jest wysoka więc fajnie aby w aucie siedziało się ciut wyżej

- dużym plusem auta by było posiadanie automatycznej skrzyni, ale to nie jest jakiś wymóg decydujący o zakupie auta

- ze względu na dzieciaki do kufra musi wejść wózek z gondolą itp

- preferowany silnik benzynowy może ale nie musi posiadać instalacji LPG, klekoty raczej odpadają za względu na krótkie przebiegi

- rocznikowo nie starsze niż 2000 więc ze względu na wiek fajnie by było aby było tanie w użytkowaniu

- kwota +- 15.000

dla siebie rozważam zakup Scenica I ph II i to też im doradziłem

widzę na ulicy sporo Zafir "A" ale tego auta kompletnie nie znam hmm.gif

a może coś jeszcze, generalnie nie mają żadnych uprzedzeń do aut na F lub innych tego typu wink.gif

Napisano

> znajomi szukają auta może coś doradzicie:

> założenia:

> - auto dla dwójki dorosłych i dwójki dzieciaków, jeden malec to 5 letni brzdąc drugi malec ma 2

> miesiące

> - przyszła kierowniczka nie jest wysoka więc fajnie aby w aucie siedziało się ciut wyżej

> - dużym plusem auta by było posiadanie automatycznej skrzyni, ale to nie jest jakiś wymóg

> decydujący o zakupie auta

> - ze względu na dzieciaki do kufra musi wejść wózek z gondolą itp

> - preferowany silnik benzynowy może ale nie musi posiadać instalacji LPG, klekoty raczej odpadają

> za względu na krótkie przebiegi

> - rocznikowo nie starsze niż 2000 więc ze względu na wiek fajnie by było aby było tanie w

> użytkowaniu

> - kwota +- 15.000

> dla siebie rozważam zakup Scenica I ph II i to też im doradziłem

> widzę na ulicy sporo Zafir "A" ale tego auta kompletnie nie znam

> a może coś jeszcze, generalnie nie mają żadnych uprzedzeń do aut na F lub innych tego typu

Dokładnie. Scenic II 2,0i16V automat. Polecam, bo sam taki mam. smile.gif I LPG działa jak należy. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. Scenic II 2,0i16V automat. Polecam, bo sam taki mam. I LPG działa jak należy.

ale II wychodzi dość mocno poza budżet hmm.gif

widzę że masz w podpisie II wink.gif .. zwykły czy grand ?

czy grand bagażnikowo jest dużo większy ok zwykłego ?

Napisano

> ale II wychodzi dość mocno poza budżet

> widzę że masz w podpisie II .. zwykły czy grand ?

> czy grand bagażnikowo jest dużo większy ok zwykłego ?

Odpowiem na podstawie swojego doświadczenia.

Dużo wink.gif. Bagażnik jest naprawdę pojemny pomimo koła zapasowego, które tam wożę z racji LPG.

Zwykłej wersji nawet nie brałem pod uwagę, ale tylko dlatego że chciałem silnik benzynowy + instalacja gazowa.

poza tym Grand ma nieco większy rozstaw osi od zwykłej wersji.

Z tym, że na wersję II w dobrym stanie trzeba wyłożyć min 18 tysi.

Napisano

Ja kupilem Skode Superb dla 2+2 i jest super, jest bardzo dluga (a to znaczy ze dzieciaki nie moga kopac w fotele przednie smile.gif) ) i bagaznik jest naprawde spory (a do tego w mojej jest twin door czyli albo sedan albo hatchback w jednym - ale nie wiem czy w S1 tez tak bylo czy byl poprostu hatchback)

Napisano

Jak się dobrze poszuka to można znaleźć taniej. Mam granda i polecam. Krótki jest bezsensowny bo zawsze lepiej mieć kawałek bagażnika więcej lub dwa dodatkowe miejsca.

Napisano

> Ja kupilem Skode Superb dla 2+2 i jest super, jest bardzo dluga (a to znaczy ze dzieciaki nie moga

> kopac w fotele przednie ) ) i bagaznik jest naprawde spory (a do tego w mojej jest twin door

> czyli albo sedan albo hatchback w jednym - ale nie wiem czy w S1 tez tak bylo czy byl poprostu

> hatchback)

za 15.000zl? zlosnik.gif

Napisano

> Jak się dobrze poszuka to można znaleźć taniej. Mam granda i polecam. Krótki jest bezsensowny bo

> zawsze lepiej mieć kawałek bagażnika więcej lub dwa dodatkowe miejsca.

Są także grandy 5 osobowe. Mają wielki bagażnik. smile.gif

No ale co kto lubi i co mu potrzebne. Mi akurat nie za bardzo podobała się bryła granda. Nie potrzebuję 7 foteli a bagażnik na co dzień mi wystarcza. Jak jadę na długi wyjazd to mam wielki box dachowy (sportac 580 fl dual open za całe 500 zł smile.gifsmile.gif )

PS. No i w grandzie częściej wysiada elektryczny hamulec postojowy. sick.gif

Napisano

> za 15.000zl?

Oj tam, troche nie doczytalem 270751858-jezyk.gif

A 2. to ze mialem na mysli S1 ktora tez jest duza, na allegro widze sie przewijaja w okolicach 17 tys juz, wiec prawie w budzecie smile.gif

Ja generalnie zanim kupilem to ogladalem jeszcze Nissana Qashqai (bryla jak scenic) i w Skodzi jest duzo wiecej miejsca uzytkowego (co z tego ze auto jest wysokie skoro tej przestrzeni w zwyz nie wykorzystasz a wzdluz jak najbardziej)

smile.gif

Napisano

> PS. No i w grandzie częściej wysiada elektryczny hamulec postojowy.

rozwiń proszę, bo jestem ciekawy dlaczego ?

BTW - jakie spalanie LPG masz przy tym automacie ?

Napisano

> rozwiń proszę, bo jestem ciekawy dlaczego ?

Nie wiem dlaczego. Jak patrzyłem na rysunki w dialogysie, to moduł wykonawczy zawierający sterownik i silnik z linkami w grandzie wygląda inaczej niż w zwykły. W zwykłym obie linki wychodzą z jednej strony tego "pudełka" a w grandzie wychodzą po jednaj z dwóch stron. Jak się wpisze "awaria hamulca postojowego" na forum megane to wyskakuje 90% postów dotyczących tej awarii w grandzie.

> BTW - jakie spalanie LPG masz przy tym automacie ?

11/100 Warszawa

9,5/100 Trasa (nie autostrady)

Napisano

15 tysi to kasa na ładne picasso 1.8 i będą zadowoleni. Dla 2+2 rewelacja, pakowne, wielkie, wygodne,tanie w eksploatacji. Woziło mi dwójkę brzdąców więc wiem co piszę wink.gif wchodzi wielki wózek z gondolą i wszystkie szpargały potrzebne na zagraniczny 2 tygodniowy wyjazd z 2 dzieciaków-czyli DUŻO wszystkiego.

Napisano

Lacetti? ale bez ASB

Napisano
  • Autor

> 15 tysi to kasa na ładne picasso 1.8 i będą zadowoleni. Dla 2+2 rewelacja, pakowne, wielkie,

> wygodne,tanie w eksploatacji. Woziło mi dwójkę brzdąców więc wiem co piszę wchodzi wielki

> wózek z gondolą i wszystkie szpargały potrzebne na zagraniczny 2 tygodniowy wyjazd z 2

> dzieciaków-czyli DUŻO wszystkiego.

o widzisz wyleciała mi z głowy Xara Picaso waytogo.gif

Ty już swoją sprzedałeś ?

nie wiesz jak się sprawują automaty w XP z silnikiem benzynowym ?

Napisano

> luknijcie na 3 renuary

> hop na Francowate

Czerwony ma podpadającą klapę tylną - bez znaczków.

Ogólnie ciężko wyczuć. Ten co ma 102 tys km to chyba tylko na liczniku.

A dla 2+2 i z gazem to polecam szukać Granda, bo krótki ma mały bagaznik jak jeszce koło włożysz.

Napisano

> o widzisz wyleciała mi z głowy Xara Picaso

> Ty już swoją sprzedałeś ?

> nie wiesz jak się sprawują automaty w XP z silnikiem benzynowym ?

O automacie z lemona nie wiem nic, ja kupię automat tylko gdy będzie pojemność +3.0 litry bo wszystkim czym jeździłem z mniejszą pojemnością było mułowate, mimo, że takie samo auto w manualu jeździło żwawo.

Moja poszła do kącikowicza w sumie zaraz po naszym spotkaniu. W pikusiu na plus należy zaliczyć, że z tyłu wygodnie mają i 3 dorosłe i dzieciaki, no i serwis wydaje mi się, że będzie tańszy niż w reni ze względu na prostotę konstrukcji.

Napisano
  • Autor

> O automacie z lemona nie wiem nic, ja kupię automat tylko gdy będzie pojemność +3.0 litry bo

> wszystkim czym jeździłem z mniejszą pojemnością było mułowate, mimo, że takie samo auto w

> manualu jeździło żwawo.

jako wózek na zakupy i wożenia dzieciaków powinno wystarczyć

dla swojej małżonki też patrzę za automatem ... nie potrzeba jej bolidu F1 wink.gif

> Moja poszła do kącikowicza w sumie zaraz po naszym spotkaniu. W pikusiu na plus należy zaliczyć, że

> z tyłu wygodnie mają i 3 dorosłe i dzieciaki, no i serwis wydaje mi się, że będzie tańszy niż

> w reni ze względu na prostotę konstrukcji.

dobra trzeba zatem włączyć goglarkę i poczytać o XP ok.gif

Napisano

> znajomi szukają auta może coś doradzicie:

> założenia:

> - auto dla dwójki dorosłych i dwójki dzieciaków, jeden malec to 5 letni brzdąc drugi malec ma 2

> miesiące

> - przyszła kierowniczka nie jest wysoka więc fajnie aby w aucie siedziało się ciut wyżej

> - dużym plusem auta by było posiadanie automatycznej skrzyni, ale to nie jest jakiś wymóg

> decydujący o zakupie auta

> - ze względu na dzieciaki do kufra musi wejść wózek z gondolą itp

> - preferowany silnik benzynowy może ale nie musi posiadać instalacji LPG, klekoty raczej odpadają

> za względu na krótkie przebiegi

> - rocznikowo nie starsze niż 2000 więc ze względu na wiek fajnie by było aby było tanie w

> użytkowaniu

> - kwota +- 15.000

> dla siebie rozważam zakup Scenica I ph II i to też im doradziłem

> widzę na ulicy sporo Zafir "A" ale tego auta kompletnie nie znam

> a może coś jeszcze, generalnie nie mają żadnych uprzedzeń do aut na F lub innych tego typu

mam takie same wymagania i kupilem Mondeo MK3 kombi. Na drugie wciaz czekam, a auto mam 1 dzien, to wrazeniami sie nie podziele.

Napisano

XP występowało z automatem tylko z silnikiem benzynowym o pojemności 2.0 . Pozostałe silniki miały manuale. Ogólnie samochód polecam ale miewa irytujące dolegliwości. A to przełącznik zespolony, a to cięgna zmiany biegów, a to padnięte wycieraczki. No i trzeba zwrócić uwagę na stan belki wleczonej przy zakupie.

Dla rodziny z 2 dzieci idealny samochód. A ma kiepski promień skrętu więc jak będzie dla kobiety to... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> auto ma służyć do wożenia dzieci więc raczej odpada

> ale przekażę dalej

z tyłu całkiem sporo nawet z fotelikami (przerabiałem na własnej skórze-w wersji kombi emmaljunga dawała rade wejśc bez specjalnych kombinacji)-zaletą będzei pewnie wiek i moze się trafić coś od 1właścciciela z firmowym gazem,

ale iny styl niz pikaczu=trzeba popatrzeć co potencjalnej przyszlej włascicielce odpowiada

Napisano

Moje prywatne zdanie dla rodziny to jedynie Opel i to koniecznie Astra i to koniecznie kombi i do tego koniecznie klekot. To jest moja miłość i to wszystkim polecam.

Napisano

> 15 tysi to kasa na ładne picasso 1.8 i będą zadowoleni. Dla 2+2 rewelacja, pakowne, wielkie,

> wygodne,tanie w eksploatacji. Woziło mi dwójkę brzdąców więc wiem co piszę wchodzi wielki

> wózek z gondolą i wszystkie szpargały potrzebne na zagraniczny 2 tygodniowy wyjazd z 2

> dzieciaków-czyli DUŻO wszystkiego.

Przepraszam za OT, ale jak przeczytałem:

Quote:

SŁYSZAŁEM JUŻ OD OSÓB CO WIDZIAŁY TO AUTO „ZROBISZ NA 90 TYŚ I NIKT SIĘ NIE POZNA”

to przysiadłem z wrażenia hehe.gif co za tekst yikes.gif

Napisano

Tak jak w scenicu II 2,0i16V (jak mój) czyli dobrze. Jest to bowiem ta sama skrzynia - klasyczny 4 biegowy automat, w XP ma symbol AL4, w SC II ma symbol DP0. smile.gif

Napisano

> Przepraszam za OT, ale jak przeczytałem:

> Quote:

> SŁYSZAŁEM JUŻ OD OSÓB CO WIDZIAŁY TO AUTO „ZROBISZ NA 90 TYŚ I NIKT SIĘ NIE

> POZNA”

> to przysiadłem z wrażenia co za tekst

Niestety samo życie...tekst zasłyszany od min 3 różnych osób (różne przebiegi i różne teksty, w stylu zdejmiesz jedynkę itepe), nie zainteresowanych kupnem, ani nie związanych jakoś z branżą moto. Większość ludzików co kupuje nawet raz na 2-3 lata wie że cofane są liczniki i wiedzą po ile mają samochody najeżdżone, są tego świadomi (sic!) ale jak przychodzi do zakupu "dla siebie", wtedy szybko o tym zapominają i szukają wśród "perełek".

Napisano

> Tak jak w scenicu II 2,0i16V (jak mój) czyli dobrze. Jest to bowiem ta sama skrzynia - klasyczny 4

> biegowy automat, w XP ma symbol AL4, w SC II ma symbol DP0.

Mi sie DP0 sypala w Lagunie... frown.gif

Z reszta na forach mozna sie dowiedziec ze w DP0 lubia padac zawory i ogolnie bywaja problematyczne.