Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zrobić wyłączanie świateł z wyjęciem kluczyka ze stacyjk

Featured Replies

Napisano

żona upodobała sobie rozładowywanie akumulatora zostawiając auto na światłach. Całe życie jeździ fiatami i nie potrafi się przestawić, a ja już mam dość ściągania auta do domu na sznurku.

Jak to jest rozwiązane we fiatach że po przekręceniu stacyjki wyłączają się światła?

Napisano

> żona upodobała sobie rozładowywanie akumulatora zostawiając auto na światłach. Całe życie jeździ

> fiatami i nie potrafi się przestawić, a ja już mam dość ściągania auta do domu na sznurku.

> Jak to jest rozwiązane we fiatach że po przekręceniu stacyjki wyłączają się światła?

Kiedyś chłopak córki zamontował w jej autku brzęczyk, który jednym dźwiękiem informował o braku świateł w czasie jazdy i innym o zostawionych światłach po zgaszeniu silnika.

Napisano

> Jak to jest rozwiązane we fiatach że po przekręceniu stacyjki wyłączają się światła?

Po prostu zasilanie na światła idzie przez stacyjkę a u ciebie bezpośrednio, wystarczy odpiąć zasilanie przełącznika i podłączyć pod stacyjkę, najlepiej przez przekaźnik grinser006.gif

Napisano

> Po prostu zasilanie na światła idzie przez stacyjkę a u ciebie bezpośrednio, wystarczy odpiąć

> zasilanie przełącznika i podłączyć pod stacyjkę, najlepiej przez przekaźnik

Tylko należy jakoś zapewnić możliwość zostawienia auta na pozycyjnych bez kluczyka w stacyjce.

Napisano

> żona upodobała sobie rozładowywanie akumulatora zostawiając auto na światłach. Całe życie jeździ

> fiatami i nie potrafi się przestawić, a ja już mam dość ściągania auta do domu na sznurku.

Brzęczyk - 4 zł w każdym markecie pokroju Auchanów, Tesco itd na dziale motoryzacyjnym.

Szybko, tanio i bez zbędnego dłubania.

Napisano

> Po prostu zasilanie na światła idzie przez stacyjkę a u ciebie bezpośrednio, wystarczy odpiąć

> zasilanie przełącznika i podłączyć pod stacyjkę, najlepiej przez przekaźnik

Ale to dziwne jest we wspołczesnych samochodach

U mnie jest moduł BCM, tzw. sterownik nadwozia i on steruje światłami postojowymi. W stacyjce jest nawet czujnik włożenia kluczyka

Natomiast światła mijania sa zasilane ze stacyjki (+), natomiast wyłącznik podaje masę (-)

przekaxnik by sie przydał ze względu na spadki napięcia ok. 1,2 V i wypalanie styków stacyjki, ale u mnie za dużo z tym roboty, poza tym mam DRL

W tym Fiacie chyba najprościej załozyć brzeczyk, ale zarówno informujący kobietę o nie właczonych podczas jazdy jak i włączonych po wyłączeniu silnika

Allegro

ep

Napisano

> W tym Fiacie chyba najprościej załozyć brzeczyk

Mowa nie jest o Fiacie, tylko o innym aucie użytkowanym przez osobę przyzwyczajoną do Fiata.

W Fiatach światła gasną po wyłączeniu kluczyka. Od wielu lat.

Napisano

> Mowa nie jest o Fiacie, tylko o innym aucie użytkowanym przez osobę przyzwyczajoną do Fiata.

> W Fiatach światła gasną po wyłączeniu kluczyka. Od wielu lat.

mam podobny problem - zona ma Fiata Brave, a ja Subaru - w obu gasna swiatla po przekreceniu kluczyka. Teraz kupilem Mondeo i w nim nie tylko ni gasna, ale jeszcze przelacznik do swiatel jest na desce, a nie w kierownicy. Co wiecej brzeczyk jest, ale raz dziala, a raz nie. Na dodatek w przelaczniku jest funkcja swiatel parkingowych, ktora dziala identycznie, jak swiatla postojowe - po prostu postoj sie swieci.

Ponoc w Mondeo sa jakies tajemnicze piny 3 i 4, ale jeszcze nie szukalem.

Napisano
  • Autor

> mam podobny problem - zona ma Fiata Brave, a ja Subaru - w obu gasna swiatla po przekreceniu

> kluczyka. Teraz kupilem Mondeo i w nim nie tylko ni gasna, ale jeszcze przelacznik do swiatel

> jest na desce, a nie w kierownicy. Co wiecej brzeczyk jest, ale raz dziala, a raz nie. Na

> dodatek w przelaczniku jest funkcja swiatel parkingowych, ktora dziala identycznie, jak

> swiatla postojowe - po prostu postoj sie swieci.

> Ponoc w Mondeo sa jakies tajemnicze piny 3 i 4, ale jeszcze nie szukalem.

podobno przekaznik świateł z malchu pozwala załatwić sprawę ale nie potrafię zależc schematu. Czekam na odpowiedz na kaciku PRL.

Napisano

Ja zamontowałem dodatkowy przekaźnik. Który przerywa obwód sw. mijania po wyciągnięciu kluczyka.

Też zapominałem, po przesiadce z Fiata.

A brzęczyk może nie być skutecznym przypomninaczem.

Napisano

> podobno przekaznik świateł z malchu pozwala załatwić sprawę ale nie potrafię zależc schematu.

> Czekam na odpowiedz na kaciku PRL.

W mondeo dokladniej mostkuje sie piny 4 i 6 wlacznika swiatel i dziala jak powinno, ale nie wiem, czy wowcxas idzie te 10A przez stacyjke, czy nie.

Napisano

> Mowa nie jest o Fiacie, tylko o innym aucie użytkowanym przez osobę przyzwyczajoną do Fiata.

> W Fiatach światła gasną po wyłączeniu kluczyka. Od wielu lat.

Suzuki Samurai?

Schemat jest w kilku miejscach w sieci, np. na elektrodzie

Co do wyłacznika to ja bym załozył ten

Oglądałem te schematy Samurai, ktos nawalił wszystko na jednym wielkim rysunku , oczoplasu mozna dostać. Ale da się chyba rozgryźć smile.gif

Napisano

ja kupiłem za kilkadziesiąt złotych automatyczny włącznik świateł i po włączeniu zapłonu zapala po 5s pozycyjne, a po 10s mijania, gasną po wyłączeniu kluczyka

Napisano

> ja kupiłem za kilkadziesiąt złotych automatyczny włącznik świateł i po włączeniu zapłonu zapala po

> 5s pozycyjne, a po 10s mijania, gasną po wyłączeniu kluczyka

do nubiry założyłem podobny moduł, wymagał naprawdę minimalnych przeróbek .

Napisano

> ja kupiłem za kilkadziesiąt złotych automatyczny włącznik świateł i po włączeniu zapłonu zapala po

> 5s pozycyjne, a po 10s mijania, gasną po wyłączeniu kluczyka

a ja mam modul zapalajacy swiatla po rozruchu silnika. a dokladniej po wzroście napięcia na alternatorze i gaszacy swiatła po zgaszeniu silnika. dziala idealnie w kilku samochodach

Napisano

> a ja mam modul zapalajacy swiatla po rozruchu silnika. a dokladniej po wzroście napięcia na

> alternatorze i gaszacy swiatła po zgaszeniu silnika. dziala idealnie w kilku samochodach

właśnie dlatego go nie kupiłem, tylko wybrałem czasówkę biglaugh.gif

Napisano

> właśnie dlatego go nie kupiłem, tylko wybrałem czasówkę

a ja automat zamiast czasówki idea.gif

Napisano

> podobno przekaznik świateł z malchu pozwala załatwić sprawę ale nie potrafię zależc schematu.

> Czekam na odpowiedz na kaciku PRL.

Odpowiedź dostałeś. Schematu nie trzeba , ino trza wiedzieć jak dany przekaźnik działa.

Przyszło mi do głowy , że można by zasilanie po kluczyku wziąć z wtryskiwacza benzyny. Często jest tak , że zasilanie na wtryskach jest jeszcze kilka / kilkanaście sekund po zgaszeniu auta i wtedy mielibyśmy funkcję "go home" za darmochę. Można by też podłączyć zasilanie przekaźnika pod kontrolkę ładowania - światła włączałyby się po zgaśnięciu kontrolki , ale nie wiem czy to dobry pomysł , trzeba by sprawdzić smile.gif

Napisano

Zrobiłem sobie tak w skodzie. Przerwałem obwód przy wyłączniku świateł przekaźnikiem zasilanym ze styku 15 stacyjki (plus po przekręceniu). Działało smile.gif

A bez kluczyka auta na światłach nie zostawiałem. Wolalem jeśli już to awaryjne - mniej prądu i lepsza widocznośc.

Napisano

> A bez kluczyka auta na światłach nie zostawiałem. Wolalem jeśli już to awaryjne - mniej prądu i

> lepsza widocznośc.

Z tym mniej prądu to bym polemizował zlosnik.gif

Zakładając tylko cztery migacze (bez powtarzaczy na błotnikach) masz cztery żarówki po 21W, czyli 84W. Przerywacz steruje je impulsowo 50:50 (przerwa:świecenie), więc można przyjąć, że biorą 42W. Z dwoma powtarzaczami po 5W biorą 47W.

W oświetleniu pozycyjnym masz cztery żarówki 5W, czyli 20W plus oświetlenie tablicy rejestracyjnej (niech będzie 2x5W) plus oświetlenie tablicy zegarów (załóżmy kolejne 10W) więc i tak masz 40W, więc o dwa mniej zlosnik.gif

Tak naprawdę to trzeba to liczyć "per samochód", bo w Audi mam w tylnych światłach pozycyjnych po dwie żarówki w każdym - 5 i 10W i dwie oświetlające rejestrację, zaś w Uno tylko po jednej w każdym z tych miejsc.

Napisano

> A bez kluczyka auta na światłach nie zostawiałem. Wolalem jeśli już to awaryjne - mniej prądu i

> lepsza widocznośc.

mozna też nie zastac auta po powrocie a ubezpieczyciel odmówi wypłaty AC zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Suzuki Samurai?

> Schemat jest w kilku miejscach w sieci, np. na elektrodzie

schemat samuraiowy znam, ten najczęściej znajdowany to z wersji USA nie do końca pokrywający się z europejska rzeczywistością, szczególnie w przypadku wersji hiszpańskich jaką mam ja.

> Co do wyłacznika to ja bym załozył ten

ciekawa opcja

> Oglądałem te schematy Samurai, ktos nawalił wszystko na jednym wielkim rysunku , oczoplasu mozna

> dostać. Ale da się chyba rozgryźć

schemat który chciałem zobaczyć to schemat tego przekaźnika z malucha. Ogólnie tematy elektryczne są dla mnie czarna magią zwłaszcza jak wchodzą w grę jakieś przekaźniki, nie mniej jednak lubię rozkminiać różne tematy więc kombinuje.

Napisano

> schemat samuraiowy znam, ten najczęściej znajdowany to z wersji USA nie do końca pokrywający się z

> europejska rzeczywistością, szczególnie w przypadku wersji hiszpańskich jaką mam ja.

No tak , schematy dostepne w sieci sie trochę różnią

> ciekawa opcja

> schemat który chciałem zobaczyć to schemat tego przekaźnika z malucha. Ogólnie tematy elektryczne

> są dla mnie czarna magią zwłaszcza jak wchodzą w grę jakieś przekaźniki, nie mniej jednak

> lubię rozkminiać różne tematy więc kombinuje.

Ale po co z tym maluchem? yikes.gif

Z tych schematów jakie znalazłem wynika że do wyłącznika świateł dochodza m.in. takie przewody

- W/Y (bialo żółty) +12V z aku

- R/W (bieło-czerwony) - światła mijania

- R/Y (czerwono-zółty) - światła pozycyjne

Natomiast obwód lampki ładowania to przewód W/R (biało-czerwony) dochodzacy i do zestawu wskaźników i do kontrolki poziomu płynu hamulcowego

Więc ja bym kupił ten polski automat i podłaczył tak

287244522-AWS.jpg

Lewy niebieski - R/W

Lewy brązowy - R/Y

Prawy niebieski i prawy brązowy - W/Y

Czarny - masa (tylko trzeba by znaleźć w aucie i sprawdzić miernikiem jakiś punkt masowy, bo na schemacie Suzuki czarne przewody dochodzące do włącznika świateł wcale nie są połączone z masą!)

Czerwony - W/R

post-147237-14352521982829_thumb.jpg

Napisano

I co kolega zadecydował w temacie? smile.gif

A moze zamiast kombinować z wyłacznikiem zainstalowac przekaźniki włączane z obwodu świateł pozycyjnych właczanych po stacyjce? Parę linków

link1

link2

link3

link4

Napisano
  • Autor

> I co kolega zadecydował w temacie?

jeszcze nic nie zdecydował, u mnie długo trwa podejmowanie decyzji. Musze mieć wszystko dobrze przemyślane.

> A moze zamiast kombinować z wyłacznikiem zainstalowac przekaźniki włączane z obwodu świateł

> pozycyjnych właczanych po stacyjce? Parę linków

> link1

> link2

> link3

> link4

szacunek za te znaleziska, mam co czytać. Dzięki 20.GIF

Napisano

> jeszcze nic nie zdecydował, u mnie długo trwa podejmowanie decyzji. Musze mieć wszystko dobrze

> przemyślane.

> szacunek za te znaleziska, mam co czytać. Dzięki

A nie ma za co smile.gif

Sam pisałem niedawno do faceta z ten stronki

http://www.danielsternlighting.com/tech/relays/relays.html

Odpisał w sprawie która mnie interesowała - montaz przekaźników świateł w Kia , gdzie wyłącznik włacza mase a nie plus. Pytałem tez o ograniczanie napiecia na żarówkach (oszczedzanie gdy jeździmy w mieście po oświetlonych ulicach). A on na to, że żarówki są tanie, zas ludzie, zwierzeta i częsci samochodowe są drogie. On w USA chyba nie wie jak my tu w PL zarabiamy buu.gifzlosnik.gif

Kupiłem teraz żarówki GE +120% za 36 PLN . Ale biorac pod uwagę zarobki Amerykanów to ich kosztowalyby ok. 7 PLN, zaś "zwykłe" ok. 2 PLN.