Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ograniczniki w ciężarówkach.

Featured Replies

Napisano

> Szczególnie w tego typu pojazdach.

A w bani gazy palne, mieszanina weglowodorów (skroplona).

Napisano

> żadna supertechnika , po prostu jest dokładnie wyskalowany , a nie tak jak w osobówkach prędkość

> jest zawyżana , żeby się kowalskiemu wydawało że szybko jedzie

No dalej sobie raczysz żarty stroić... hehe.gif

Napisano

> Ale Ty piszesz o maksymalnej tolerancji wg stanu prawnego, a my o praktyce. Ktoś ma auto, którego

> prędkościomierz przy 90km/h pokazuje więcej niż 95? Pytam o auta w miarę współczesne, z

> referencyjnym rozmiarem opon.

Honda Civic UFO z akcesoryjnymi kołami w rozmiarze 225/45R17. Przekłamanie wynosi jakieś 7kmh. Na oponach zimowych mniej (205/5R16).

Napisano

> Honda Civic UFO z akcesoryjnymi kołami w rozmiarze 225/45R17. Przekłamanie wynosi jakieś 7kmh. Na

> oponach zimowych mniej (205/5R16).

No patrz, to dziwne, bo powinno być na odwrót zlosnik.gif

225/45R17 są większe, więc tu przekłamanie powinno być mniejsze... grinser006.gif

Napisano

> No patrz, to dziwne, bo powinno być na odwrót

> 225/45R17 są większe, więc tu przekłamanie powinno być mniejsze...

No widzisz - a jest tak jak jest.

Napisano

> No widzisz - a jest tak jak jest.

Wytłumacz jak, bo to... niemożliwe jest... zlosnik.gif

Napisano

> Wytłumacz jak, bo to... niemożliwe jest...

Sie mi nie kce. Może jest i na odwrót - nie pamiętam bo od kilku miesięcy nie mam opon zimowych na aucie. Co za różnica? Faktem jest, że na ogumieniu montowanym w salonie licznik okłamuje znacznie i nie gra roli czy są to podstawowe opony, akcesoryjne czy przeznaczone dla konkretnej wersji wyposażenia.

Napisano

> Sie mi nie kce. Może jest i na odwrót - nie pamiętam bo od kilku miesięcy nie mam opon zimowych na

> aucie. Co za różnica? Faktem jest, że na ogumieniu montowanym w salonie licznik okłamuje

> znacznie i nie gra roli czy są to podstawowe opony, akcesoryjne czy przeznaczone dla

> konkretnej wersji wyposażenia.

Bzdury opowiadasz.... Jak zmienisz rozmiar ogumienia to możesz zniwelować różnice pokazywane przez gps a prędkościomierz....

W większości samochodów jakimi jeździłem różnica wynosiła ok. 5km/h , u mnie jest to 4 km/h - 6 przy wyższych prędkościach.

Napisano

> Bzdury opowiadasz.... Jak zmienisz rozmiar ogumienia to możesz zniwelować różnice pokazywane przez

> gps a prędkościomierz....

> W większości samochodów jakimi jeździłem różnica wynosiła ok. 5km/h , u mnie jest to 4 km/h - 6

> przy wyższych prędkościach.

To może inaczej - w obu wypadkach licznik pokazuje znacząco więcej niż GPS. Zależnie od tego które z wymienionych kół założę przekłamanie jest większe lub mniejsze.

Napisano

> No dalej sobie raczysz żarty stroić...

Nie wiem co Cię tak dziwi i śmieszy. Jedź sobie do pierwszego lepszego zakładu legalizacji tachografów i zobacz jak się je legalizuje bo widzę po twoich wypowiedziach że nie masz o tym pojęcia. Ciężarówka po takiej wizycie jeździ praktycznie z dokładnością co do kilometra.

Napisano

> Jechałem niedawno za cysterną z nalepką.

> Zapylał ponad 100 km/h i nie zwalniał na żadnych ograniczeniach.

> Ja wiem ,że to polska rzeczywistość ale czy na prawdę nikt nie kontroluje tachografów ?

> Szczególnie w tego typu pojazdach.

> A co z ogranicznikami ?

> HanYs

1. Wątpię by jechał ponad 100km/h. Użyłeś wiarygodnego urządzenia pomiarowego czy prędkościomierza swojego samochodu?

2. Dlaczego Ty również nie zwalniałeś na ograniczeniach? zlosnik.gif

3. Dlaczego nie zgłosiłeś tego na Policję? Poważnie pytam. Przecież właśnie dzięki temu, że wszyscy widzą jak to jest źle ale nikt nie reaguje mamy to co mamy na drogach

Napisano

> 1. Wątpię by jechał ponad 100km/h. Użyłeś wiarygodnego urządzenia pomiarowego czy prędkościomierza

> swojego samochodu?

Błąd pomiarowy prędkościomierza to zazwyczaj 2-3% na plus, tak wiec nawet gdyby jechał rzeczywiste 95/h to i tak sporo za dużo.

> 2. Dlaczego Ty również nie zwalniałeś na ograniczeniach?

Nie pochwalam ale jest subtelna różnica pomiędzy osobówka przekraczającą dopuszczalną prędkość a cysterną naczepową.

> 3. Dlaczego nie zgłosiłeś tego na Policję? Poważnie pytam.

Odpowiem w swoim imieniu, bo miałem sporo takich sytuacji. W ciągu ostatnich kilkunastu lat jazdy, JEDEN raz moje zgłoszenie przyjęto poważnie i skutecznie zareagowano. Chodziło o pijaka jadącego całą szerokością drogi. Pozostałe zgłoszenia najczęściej kończyły się tekstem: wysyłam patrol (oczywiście przez 20km nic nie widziałem), nie mam wolnego radiowozu, dziękuję za zgłoszenie - podejmiemy interwencję... Ot, dlaczego ja będę interweniował tylko w przypadku pijusa za fajerą.

Napisano

> Ty to chyba jedyny zostałeś co wierzy w działanie ograniczników u TIR-owców...

Tak, zwłaszcza u "zapałkarzy" wiozących drewno do celulozy! Jak lecą "na pusto" solówki z przyczepą 100/h 4-5 sztuk, zderzak w zderzak, zamiatając tymi przyczepami po całej drodze, po DK55 (wąskiej i zadrzewionej na "moim" odcinku).

Napisano

> jechał prawdziwe 90 ( wg gps) , to w twoim liczniku było 100

Na wszystkich moich samochodach, przy 90km na GPS jest w okolicach 92-95km na liczniku. Przekłamanie 10% to imho uszkodzony licznik albo niezgodne z homologacją koła.

Napisano

> mógł jechać równo 90km/h-w wielu osobowych prędkościomierz pokazuje wtedy ponad 100km/h.

w tych z zepsutym prędkościomierzem.

Napisano
  • Autor

> 1. Wątpię by jechał ponad 100km/h.

Pojeździsz pareset tysięcy kilometrów to ci się oczka otworzą zlosnik.gif

> Użyłeś wiarygodnego urządzenia pomiarowego czy prędkościomierza

> swojego samochodu?

GPS pokazuje mi różnicę paru km/h wyświetlacze nad drogą "Jedziesz xx km/h" również więc jeśli ja jadę licznikowe 110-120km/h to auto przede mną nie może realnie 90 km/h , prawda ? hehe.gif

> 2. Dlaczego Ty również nie zwalniałeś na ograniczeniach?

Nie muszę się tłumaczyć ,bo mój post nie jest o mnie tylko o ogranicznikach w ciężarówkach ale mimo wszystko ci odpowiem.

Jechałem grzecznie/normalnie/przepisowo na trasie K-ce W-wa ,288 km w 3 godziny 40 minut zwalniając gdzie trzeba, bo nigdzie mi się nie spieszyło.

Zaciekawiła mnie ta cysterna i gdybym nie wyrównał prędkości to nigdy bym się nie dowiedział ile mniej więcej jedzie.

> 3. Dlaczego nie zgłosiłeś tego na Policję? Poważnie pytam. Przecież właśnie dzięki temu, że wszyscy

> widzą jak to jest źle ale nikt nie reaguje mamy to co mamy na drogach

Po pierwsze ta instytucja w Polsce nie działa, a po drugie ktoś za to bierze pieniądze więc ja za niego nie mam zamiaru odwalać czarnej roboty.

HanYs

Napisano

> Błąd pomiarowy prędkościomierza to zazwyczaj 2-3% na plus, tak wiec nawet gdyby jechał rzeczywiste

> 95/h to i tak sporo za dużo.

i dzięki temu jednemu słówku nie ma sensu dalej dyskutować. Miałem Fiata Uno, jeździłem w pełni przepisowo mając 60km/h na liczniku bo było wtedy równe 50km/h prędkości rzeczywistej. Mogę się jeszcze wieloma przykładami posługiwać o ile potrafią przekłamywać liczniki nielegalizowane ale po co skoro i tak ocenianie prędkości poprzez porównanie ze swoją ma się nijak do dokładności pomiaru. Podsumowując: obserwator musiałby jechać na holu i mieć legalizowany prędkościomierz żeby jako tako ocenić prędkość. Tak nie było i jeśli zaszła pomyłka o 20km/h to wcale bym się nie zdziwił.

> Nie pochwalam ale jest subtelna różnica pomiędzy osobówka przekraczającą dopuszczalną prędkość a

> cysterną naczepową.

Oczywiście. Ale przyznasz, że taka cysterna lecąca dużo ponad ograniczenie jest niczym w porównaniu z taką, której kierowca jest pijany i zamiast 1965 wiezie przykładowo amoniak. A jeszcze gorszy będzie żołnierz, który ukradł czołg i szaleje po ulicach miasta. Więc albo będziemy usprawiedliwiali kolejno coraz większych idiotów albo zaczniemy od podstaw i będziemy walczyć zaczynając od podstawowych użytkowników dróg, takich jak piesi i rowerzyści niewidzialni po zmroku.

> Odpowiem w swoim imieniu, bo miałem sporo takich sytuacji. W ciągu ostatnich kilkunastu lat jazdy,

> JEDEN raz moje zgłoszenie przyjęto poważnie i skutecznie zareagowano. Chodziło o pijaka

> jadącego całą szerokością drogi. Pozostałe zgłoszenia najczęściej kończyły się tekstem:

> wysyłam patrol (oczywiście przez 20km nic nie widziałem), nie mam wolnego radiowozu, dziękuję

> za zgłoszenie - podejmiemy interwencję... Ot, dlaczego ja będę interweniował tylko w przypadku

> pijusa za fajerą.

Niestety potwierdzam, sam nie mam za dobrych doświadczeń. Co nie znaczy jednak, że nie warto próbować. Kiedyś na takie mało poważne zgłoszenie po raz kolejny zareaguje się ospale a w międzyczasie stanie się tragedia i po wszystkim ktoś za to beknie. Zrobi się głośno, inni zaczną się pilnować i powoli będzie to zmierzało w kierunku normalności. Zobacz jak jest z pogotowiem, regularnie są akcje z niewysłaniem karetki czy bagatelizowaniem zgłoszeń, robi się później mało przyjemnie i lecą głowy. Policji to też nie ominie ale trzeba zacząć od podstaw- trzeba zgłaszać.

Napisano

> Pojeździsz pareset tysięcy kilometrów to ci się oczka otworzą

Dziękuję. Powiedz jeszcze ile mi brakuje do tych paręset tysięcy bo może się okazać, że dawno przegapiłem ten moment

> GPS pokazuje mi różnicę paru km/h wyświetlacze nad drogą "Jedziesz xx km/h" również więc jeśli ja

> jadę licznikowe 110-120km/h to auto przede mną nie może realnie 90 km/h , prawda ?

zupełnie przypadkowo jeżdżę ciężarówką i zupełnie przypadkowo wszystkie mają ograniczniki a jakiekolwiek manipulowanie czy w tachografie czy innym podobnym urządzeniu jest poważnym przestępstwem i na ten temat nie można nawet żartować. Ograniczniki na 88km/h, realnie jest to 85-86 km/h. Nie chcę się chwalić ile taka ciężarówka poleci z górki bo zaraz mnie tu zjedzą. Wierz mi tylko, że 100km/h miałem dość często i to można powiedzieć, że przy przepisowej jeździe, pojawiała się tylko chwila braku uwagi i wystarczało, tak działa potężna masa zjeżdżająca w dół. Miło by było jakbyś to wziął pod uwagę. Albo inaczej: ile Ty przejeździłeś dużym, że musimy dyskutować o takich prostych rzeczach jak ograniczniki i ich działanie w praktyce?

> Nie muszę się tłumaczyć ,bo mój post nie jest o mnie tylko o ogranicznikach w ciężarówkach ale mimo

> wszystko ci odpowiem.

> Jechałem grzecznie/normalnie/przepisowo na trasie K-ce W-wa ,288 km w 3 godziny 40 minut zwalniając

> gdzie trzeba, bo nigdzie mi się nie spieszyło.

> Zaciekawiła mnie ta cysterna i gdybym nie wyrównał prędkości to nigdy bym się nie dowiedział ile

> mniej więcej jedzie.

Oki, nie zamierzam się czepiać bo nikt nie jest święty. Chodzi mi o to, że jakikolwiek brak reakcji przy jednoczesnym roztrząsaniu sprawy teraz tu na forum ma się dziwnie.

> Po pierwsze ta instytucja w Polsce nie działa, a po drugie ktoś za to bierze pieniądze więc ja za

> niego nie mam zamiaru odwalać czarnej roboty.

> HanYs

Pamiętaj, że zawsze możesz zadzwonić do tej konkretnej firmy i zapytać czym jest spowodowany pośpiech kierowcy.

Napisano

> Pojeździsz pareset tysięcy kilometrów to ci się oczka otworzą

Czytam i czytam ten wątek , ale muszę odpisać.... pojeździłem trochę tych km w życiu i wcześniej nie zwracałem uwagi na prędkości TIRów , gdyż często mam wyższe.... ale ostatnio jeżdżę podobnymi prędkościami jak TIRy i nie zauważyłem ,żeby któryś jechał więcej jak 100km/h.... W dodatku często teraz jeżdżą wolniej , gdyż pracodawcy często chcą ograniczać spalanie wink.gif

Ale oczywiście okolice 102-105km/h bez ogranicznika mogą być realne... więcej nie sądze wink.gif

Za to nieraz spotykam się z autobusami lecącymi 110km/h

Napisano
Ale zauważyłeś że początek wątku w sumie dotyczył nie tego że jadą 100, tylko że owe 100 jadą praktycznie wszędzie.
Napisano

> Oczywiście. Ale przyznasz, że taka cysterna lecąca dużo ponad ograniczenie jest niczym w porównaniu

> z taką, której kierowca jest pijany i zamiast 1965 wiezie przykładowo amoniak. A jeszcze

> gorszy będzie żołnierz, który ukradł czołg i szaleje po ulicach miasta. Więc albo będziemy

> usprawiedliwiali kolejno coraz większych idiotów albo zaczniemy od podstaw i będziemy walczyć

> zaczynając od podstawowych użytkowników dróg, takich jak piesi i rowerzyści niewidzialni po

> zmroku.

Nie usprawiedliwiam, ani żołnierza w czołgu, ani pijaczka na "składaku". Chodziło mi o to, ze auto osobowe przekraczające prędkość o 40km jest nieporównywalnie łatwiej opanować, niż 30 tonową ciężarówkę przy tym samym przekroczeniu i w podobnej sytuacji. Sama droga hamowania jest przemawiająca wystarczająco.

Napisano

> Ale zauważyłeś że początek wątku w sumie dotyczył nie tego że jadą 100, tylko że owe 100 jadą

> praktycznie wszędzie.

Dokładnie tak. Ja też jadę zazwyczaj szybciej niż TIRy na trasie, ale jak wjadę w zabudowany to niemal natychmiast "dyszy" mi na plecach wpieniony ćwok, poganiający światłami, o inwektywach na CB nie wspominam. crazy.gif

Napisano

W pracy mamy Stara(MAN)

maxresdefault.jpg

i Volvo

yy.jpg

Nie mają blokad. Podczas wyjazdów na autostradę są w stanie pojechać 125km/h.

Napisano
  • Autor

> Dziękuję. Powiedz jeszcze ile mi brakuje do tych paręset tysięcy bo może się okazać, że dawno

> przegapiłem ten moment

Przepraszam, nie wziąłem pod uwagę ,że ktoś może przejechać milion kilometrów i nigdy nie widzieć pędzącej ciężarówki bez ogranicznika.

> zupełnie przypadkowo jeżdżę ciężarówką i zupełnie przypadkowo wszystkie mają ograniczniki

To tłumaczy twoje nieobiektywne stwierdzenia.

> jakiekolwiek manipulowanie czy w tachografie czy innym podobnym urządzeniu jest poważnym

> przestępstwem i na ten temat nie można nawet żartować.

Proszę cię. grinser006.gif

> Nie chcę się chwalić ile taka ciężarówka poleci z górki bo zaraz mnie tu zjedzą.

Bez przesady ok.gif

> Wierz mi tylko, że 100km/h miałem dość często i to można powiedzieć, że przy przepisowej

> jeździe, pojawiała się tylko chwila braku uwagi i wystarczało, tak działa potężna masa

> zjeżdżająca w dół. Miło by było jakbyś to wziął pod uwagę.

Biorę wszystko zlosnik.gif "Moja" cysterna zapylała po prostej.

> Albo inaczej: ile Ty przejeździłeś

> dużym, że musimy dyskutować o takich prostych rzeczach jak ograniczniki i ich działanie w

> praktyce?

Ciągnikiem z naczepą 0 km dlatego pytam. Jeździłem dawno, dawno temu Star-ami 266, 200 i tym na małych kółkach (nie pamiętam numeru)

ale bez tachografów ,a o ogranicznikach nie wspomnę.

> Chodzi mi o to, że jakikolwiek brak reakcji

> przy jednoczesnym roztrząsaniu sprawy teraz tu na forum ma się dziwnie.

To nie jest temat zaczepny. Po prostu. smile.gif

> Pamiętaj, że zawsze możesz zadzwonić do tej konkretnej firmy i zapytać czym jest spowodowany

> pośpiech kierowcy.

Nie, nie . Dziękuję ale nie marnuję swojego czasu.

HanYs