Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obrotomierz w nowym Peugeot 308

Featured Replies

Napisano

Nie kapuje, czemu w samochodach nie ma tak podstawowych wskaznikow jak EGT? AFR? Czy nawet jeden z najwazniejszych parametrow - napiecie w instalacji?

Ja po zakupie auta spedzam kilka dni, na instalacji takich podstawowych rzeczy jak czujnik cisnienia i temperatury oleju, woltomierz, temperatura parownika (lpg), AFR i temperatura wody na wyjsciu z chlodnicy.

Glupi AFR sam w sobie juz mowi bardzo duzo o tym czy nam silnik w miare poprawnie dziala.

Jak stane w ciemnym lesie w polmetrowym sniegu, 20km od najblizszych zabudowan, to mam sie zastanawiac CZEMU mi auto stanelo?

Ja mam wziac kabel, spiac na krotko cewke czy co tam padlo i awaryjnie telepac sie w droge powrotna.

Fakt, mozna liczyc na innych, ale to tak jak z mandatami - totalnie losowe zdarzenie.

Napisano

> Nie kapuje, czemu w samochodach nie ma tak podstawowych wskaznikow jak EGT? AFR? Czy nawet jeden z

> najwazniejszych parametrow - napiecie w instalacji?

> Ja po zakupie auta spedzam kilka dni, na instalacji takich podstawowych rzeczy jak czujnik

> cisnienia i temperatury oleju, woltomierz, temperatura parownika (lpg), AFR i temperatura wody

> na wyjsciu z chlodnicy.

> Glupi AFR sam w sobie juz mowi bardzo duzo o tym czy nam silnik w miare poprawnie dziala.

> Jak stane w ciemnym lesie w polmetrowym sniegu, 20km od najblizszych zabudowan, to mam sie

> zastanawiac CZEMU mi auto stanelo?

może jeszcze temperatura paliwa w baku, temperatura powietrza w oponach, temperatura opon, temperatura silnika przynajmniej mierzona w 3 miejscach (jak w skyline), gładkość spalania w każdym cylindrze, korekty zapłonu podawane live, przeciążenie, luzy zaworowe, luzy na łożyskach, grubość tarcz, klocków, stopień wypalenia wydechu... i mniej wiecej masz komplet.

z tymi czujnikami ktore wymieniłeś... to tak jakby uzasadnić sobie "wożenie drugiego auta na lawecie przez cały czas" w razie jakby auto stanęło w lesie smile.gif lepsza opcja, bo wtedy wsiadasz i jedziesz niż "wiem czemu nie działa" ale dalej stoje smile.gif

tekże bez przesady.

Napisano

> może jeszcze temperatura paliwa w baku, temperatura powietrza w oponach, temperatura opon,

> temperatura silnika przynajmniej mierzona w 3 miejscach (jak w skyline), gładkość spalania w

> każdym cylindrze, korekty zapłonu podawane live, przeciążenie, luzy zaworowe, luzy na

> łożyskach, grubość tarcz, klocków, stopień wypalenia wydechu... i mniej wiecej masz komplet.

Jesli juz poruszamy temat, to osobna sonda lambda dla kazdego cylindra 270751858-jezyk.gif

Swoja droga czemu tak nie ma? Sondy sa tak smiesznie tanie, zwlaszcza dla producetow ktorzy kupuje je hurtowo.

Jesli w V'kach jest sonda na kazda grupe cylindrow, czemu nie da po sondzie na cylinder? Przeciez wtryski sie lubia rozjezdzac, wiec to by podnioslo ekonomie.

A z takich egzotykow, to mi brakuje czujnika geometrii przedniej osi :>

Ale pewnie jeszcze dlugo nie zobaczymy takiego dodatku w samochodach.

Napisano

> Nie kapuje, czemu w samochodach nie ma tak podstawowych wskaznikow jak EGT? AFR? Czy nawet jeden z

Bo swiat idzie w innym kierunku niz Ty.

Przecietny uzytkownik uczony jest jezdzic, ewentualnie zadbac o plyny, cisnienie w kolach i zadzwonic na assistance.

Popatrz tylko jak wygladaly kiedys instrukcje, a jak teraz (dowiesz sie jedynie, ze jak cos sie zaswieci to do serwisu i tyle).

Napisano

Bo samochód to przedmiot do przemieszczania się, tak jak żelazko do prasowania.

> Ja po zakupie auta spedzam kilka dni, na instalacji takich podstawowych rzeczy jak czujnik

> cisnienia i temperatury oleju, woltomierz, temperatura parownika (lpg), AFR i temperatura wody

> na wyjsciu z chlodnicy.

Jesteś chyba zboczony wink.gif

> Glupi AFR sam w sobie juz mowi bardzo duzo o tym czy nam silnik w miare poprawnie dziala.

> Jak stane w ciemnym lesie w polmetrowym sniegu, 20km od najblizszych zabudowan, to mam sie

> zastanawiac CZEMU mi auto stanelo?

A po co? Dzwonisz po asistance i oni się martwią.

> Ja mam wziac kabel, spiac na krotko cewke czy co tam padlo i awaryjnie telepac sie w droge

> powrotna.

> Fakt, mozna liczyc na innych, ale to tak jak z mandatami - totalnie losowe zdarzenie.

Jakbym słuchał opowieści mojego dziadka hehe.gif

Napisano

> Przepraszam Cię, ale nie ma miejsca na gusta, wymagania i prawo do własnego zdania. Wzór jest jeden

> i to od nastu lat. Klasycznie, wyraźnie i praktycznie wszystko co trzeba.

> Prędkość, obroty, temp. wody, temp. oleju, ładowanie, paliwo, godzina, data, termometr zewn.,

> komputer pokł., jednoczesny ODO i dzienny.

> Nie ma nic za dużo, nic za mało, nic za brzydko, nic za ładnie. Po prostu ideał. Inne pomysły to

> fanaberie.

> Audi:

Wkleiłeś brzydkie zegary. Ten wyświetlacz a raczej jego kolorystyka zupełnie tu nie pasuje i jest paskudny. W nowszych modelach jest już ładnie gdzie jest biały negatyw.

Napisano

> Ale choinka bez sensu

Wcześniej było pięć na krzyż.

Ja lubię zbierać dane. zlosnik.gif

A i zrobiony od podstaw przeze mnie więc i większy fun.

Napisano

> Bo samochód to przedmiot do przemieszczania się, tak jak żelazko do prasowania.

> Jesteś chyba zboczony

> A po co? Dzwonisz po asistance i oni się martwią.

> Jakbym słuchał opowieści mojego dziadka

Od ponad piętnastu lat nie doświadczyłem czegoś takiego jak awaria samochodu. Ostatni jaki mi się zepsuł to Cinquecento. A jeżdżę niemało.

To po kiego diabła mi te wszystkie wskaźniki i możliwość samodzielnych napraw drutem i sznurkiem? Nie wożę więc druta i sznurka do naprawy auta bo pp pierwsze się nie zepsuje, po drugie nawet jeśli to i tak samodzielna naprawa będzie niemożliwa, a po trzecie nie mam najmniejszego zamiaru się brudzić grzebiąc pod maską.

Napisano

> Od ponad piętnastu lat nie doświadczyłem czegoś takiego jak awaria samochodu. Ostatni jaki mi się

> zepsuł to Cinquecento. A jeżdżę niemało.

> To po kiego diabła mi te wszystkie wskaźniki i możliwość samodzielnych napraw drutem i sznurkiem?

> Nie wożę więc druta i sznurka do naprawy auta bo pp pierwsze się nie zepsuje, po drugie nawet

> jeśli to i tak samodzielna naprawa będzie niemożliwa, a po trzecie nie mam najmniejszego

> zamiaru się brudzić grzebiąc pod maską.

Kolega nam nie wspomniał, że często jeździ samochodem do Bagdadu.

Napisano

> A po co? Dzwonisz po asistance i oni się martwią.

Z tym bywa różnie - ostatnio np. kolega z pracy wzywał assistance do przebitej opony (w aucie nie ma zapasu) - próba lawetowania skończyła się wyrwaniem zderzaka i uszkodzeniem reflektora rotfl.gif Ekipa wykonująca usługę specjalnie się tym nie przejęła, firma która sprzedała ubezpieczenie również zlosnik2.gif

Napisano

> Wkleiłeś brzydkie zegary. Ten wyświetlacz a raczej jego kolorystyka zupełnie tu nie pasuje i jest

> paskudny. W nowszych modelach jest już ładnie gdzie jest biały negatyw.

Tuż nad Twoim postem jest txt "jakbym słuchał swojego dziadka". No to tu można powiedzieć "jakbym słuchał nastolatek na wyprzedaży". zlosnik.gif

Błagam, samochód to nie torebunia, żeby kolorek świecidełek oceniać. Szanuję Twój wzrok, który odbiera 16 milionów zamiast 16 kolorów, ale tu mamy do czynienia z grą skojarzeń. Zieleń, czerwień i żółć mają informować, nie "pasować" do apaszki.

Pozdrawiam.

Napisano

> Tuż nad Twoim postem jest txt "jakbym słuchał swojego dziadka". No to tu można powiedzieć "jakbym

> słuchał nastolatek na wyprzedaży".

> Błagam, samochód to nie torebunia, żeby kolorek świecidełek oceniać. Szanuję Twój wzrok, który

> odbiera 16 milionów zamiast 16 kolorów, ale tu mamy do czynienia z grą skojarzeń. Zieleń,

> czerwień i żółć mają informować, nie "pasować" do apaszki.

> Pozdrawiam.

Mylisz się i to bardzo.