Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Zamarznięty zamek"

Featured Replies

Napisano

Mam problem. Samochód ma 9 lat, od nowości otwieram/zamykam drzwi za pomocą pilota.

Dziś chciałem użyć kluczyka, z ciekawości czy jeszcze da radę - ZONK.

Zamek jest tak zastany, że nie mogę włożyć kluczyka dalej, niż do połowy. Zużyłem pół małego WD-40, zero efektu. Próbowałem lekko siłowo (z czuciem) wepchnąć - nie da rady.

Macie jakieś rozwiązania sprawdzone?

Wychodzi na to, że jak mi np. akumulator zdechnie przez noc, to samochodu nie otworzę niczym frown.gif

Napisano

> Mam problem. Samochód ma 9 lat, od nowości otwieram/zamykam drzwi za pomocą pilota.

> Dziś chciałem użyć kluczyka, z ciekawości czy jeszcze da radę - ZONK.

> Zamek jest tak zastany, że nie mogę włożyć kluczyka dalej, niż do połowy. Zużyłem pół małego WD-40,

> zero efektu. Próbowałem lekko siłowo (z czuciem) wepchnąć - nie da rady.

> Macie jakieś rozwiązania sprawdzone?

> Wychodzi na to, że jak mi np. akumulator zdechnie przez noc, to samochodu nie otworzę niczym

Spray do czyszczenia tarcz i sikac ile wejdzie'powinien wypukac syf...

Nastepnie śmar silikonowylubwd 40

Napisano

> Wychodzi na to, że jak mi np. akumulator zdechnie przez noc, to samochodu nie otworzę niczym

ziom

uszczelka przy oknie nie puszcza wody?

Napisano
  • Autor

> ziom

> uszczelka przy oknie nie puszcza wody?

nie, no raczej nie - skąd ten pomysł?

W środku sucho

Napisano

miałem tak w Skodzinie .Pomogła tylko wymiana wkładki ,żadne WD ,cuda wianki,nic nie pomagało

Napisano

Rozkręcić boczek, wyjąc wkładkę, w domu rozmontować, oczyścić z rdzy i innych produktów korozji. Złożyć, nie smarować. Na przyszłość korzystać.

Napisano

> miałem tak w Skodzinie .Pomogła tylko wymiana wkładki ,żadne WD ,cuda wianki,nic nie pomagało

Wkładkę można rozebrać.

Napisano

> Rozkręcić boczek, wyjąc wkładkę, w domu rozmontować, oczyścić z rdzy i innych produktów korozji.

> Złożyć, nie smarować. Na przyszłość korzystać.

Smarować smarować. Ale delikatnie. I tylko i wyłącznie - sproszkowanym grafitem. Nawet nie smarem "grafitowym", tylko zwykłym grafitem z miękkiego ołówka - sproszkować, nanieść na kluczyk i poruszać kluczykiem w zamku w obie strony trochę.

Napisano

> Wkładkę można rozebrać.

Tylko nie zawsze ma to sens, czasem lepiej kupić nową za sto parę złotych. Doczyszczanie mocno zaniedbanej wkładki jest naprawdę pracochłonne.

Napisano

kup duży odmrażacz w spray'u i lej do skutku. Doświadczalnie przy takim samym problemie doszedłem do odmrażacza.

Potem czyściłem inny zastany zamek odmrażaczem też. Jak już ruszy to wd40, albo inny penetrator, a na koniec biały smar litowy - nie łapie brudu.

A na przyszłość od czasu do czasu używać kluczyka wink.gif

Napisano

Jakie auto? Podobno są zamki które taki efekt dają jak ktoś nieumiejętnie je 'próbuje otworzyć'. W sensie jakiś złodziej-amator.

Miałem coś podobnego w Pasku B5. Kluczyka nigdy nie używałem i jak się pilot zepsuł to był problem. Psikanie nic nie dawało. Przez jakiś czas używałem drugich drzwi ale w końcu wybrałem się do polecanego speca od zamków. Koleś mi właśnie powiedział że ktoś próbował ten zamek 'otworzyć siłowo' ale nie umiał. Coś tam się urwało i że jest to typowe.

W czasie kiedy gadał naprawił zamek zlosnik.gif Trwało chwilę i kosztowało niewiele.

Jak nic innego nie pomoże to rozważ taką sprawę.

W innych autach też zdarzały mi się zastane zamki (głównie w tylnej klapie bo najbardziej się syfi) ale zawsze coś podobnego do wd40 pomagało dosyć szybko.

Napisano

> Tylko nie zawsze ma to sens, czasem lepiej kupić nową za sto parę złotych. Doczyszczanie mocno

> zaniedbanej wkładki jest naprawdę pracochłonne.

Ale ma się dalej sto parę zł w kieszeni oraz otwiera drzwi oryginalnym kluczem smile.gif Mi na spokojnie, pierwszy raz w życiu zrobienie takiej wkładki zajęło 2 h, potem już około godziny. Ale każdy robi jak zechce smile.gif

Napisano

ja polecam preparat wurtha...

taki jak ten: http://allegro.pl/wurth-olej-do-zamkow-bebenkowych-spray-i3672686290.html

w stilo zamek nie używany był przez jakieś 6-7 lat...ot tak sprawdzałem czy jeszcze działa...oba stały...dosłownie jak zabetonowane...

porządne przepłukanie tym preparatem i delikatne próby ruszania zamkiem i po jakiś 15 minutach oba puściły...