Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjazd do Holandii- wymienić opony na zimowe?

Featured Replies

Napisano

Wyjeżdzam w tą niedziele na tydzień do Holandii i zastanawiam się czy zmienić opony na zimowe.

Obecnie temperature mamy ok 10st, w niemczech mniej wiecej to samo.

Za tydzień jak będe wracał ma być troszkę chłodniej.

Jakie opony mniej mi się zużyją podczas tej trasy? Zimowe czy letnie przy terazniejszej temperaturze ?

Co radzicie?

Napisano

Sprawdź sobie na yr.no prognozę długoterminową dla miejscowości położonych na trasie.

Ten portal prezentuje dosyć dobrą prognozę na nieco ponad tydzień.

Zdecydujesz, jakie założyć opony.

Z prognozą jest jednak tak, że czasami się nie sprawdza wink.gif

Wobec tego bezpieczniej założyć w tym okresie zimówki.

Napisano

w PL już ludzie powoli zmieniają na zimówki więc po co ryzykować?

Napisano

Ja bym zostawił letnie, mrozów nie nadają, więc i śnieg nie spadnie a w deszczu i na suchym letnia lepiej sobie poradzi, poza tym będziesz jechał autostradami a więc prędkości będą znaczne a przy takich opona letnia jest bezpieczniejsza, lepiej się zachowuje, lepiej hamuje, nie pływa itd...Poza tym przy prędkościach autostradowych będą dużo głośniejsze co w długiej trasie jest denerwujące.

Napisano

> Wyjeżdzam w tą niedziele na tydzień do Holandii i zastanawiam się czy zmienić opony na zimowe.

> Obecnie temperature mamy ok 10st, w niemczech mniej wiecej to samo.

> Za tydzień jak będe wracał ma być troszkę chłodniej.

> Jakie opony mniej mi się zużyją podczas tej trasy? Zimowe czy letnie przy terazniejszej

> temperaturze ?

> Co radzicie?

Zostawić. Im bardziej na zachód, tym klimat łagodniejszy.

Napisano

> Zostawić. Im bardziej na zachód, tym klimat łagodniejszy.

kolega ma zamiar wrócić - siłą rzeczy na wschód zlosnik.gif

Napisano

Ja bym zakladal zimowki, niezaleznie od tego co sie bardziej zuzyje.

Gdzies po drodze moze jakis opad sniegu wystapic, a na letnich lipnie sie wtedy jedzie.

Nie wnikajac juz w przepisy panstw po drodze (nie znam ich, a moze gdzies wymagane sa w czasie opadow sniegu)

Napisano

> Nie wnikajac juz w przepisy panstw po drodze (nie znam ich, a moze gdzies wymagane sa w czasie

> opadow sniegu)

Niemcy zdaje się mają obowiązek jeździć na zimowych od 1.10....

Napisano

> Niemcy zdaje się mają obowiązek jeździć na zimowych od 1.10....

Nieprawda. Niemcy mają obowiązek jeździć na zimowych wtedy, gdy warunki są zimowe, czyli śnieg na jezdni.

Napisano

> Nieprawda. Niemcy mają obowiązek jeździć na zimowych wtedy, gdy warunki są zimowe, czyli śnieg na

> jezdni.

TUTAJ piszą inaczej ...ale ja się nie znam wink.gif

Napisano

> TUTAJ piszą inaczej ...ale ja się nie znam

Przepis mówi, że w okresie zimowym mają być opony śniegowe lub wielosezonowe gdy są warunki zimowe. Nie ma obowiązku zakładania śniegówek w okresie od do, możesz absolutnie legalnie jechać w październiku lub nawet styczniu na letnich, jeżeli droga jest sucha. Tak samo w lipcu po śniegu. Natomiast w okresie zimowym gdy jest śnieg - masz obowiązek mieć śniegowe lub wielosezonowe.

Napisano

> Przepis mówi, że w okresie zimowym mają być opony śniegowe lub wielosezonowe gdy są warunki zimowe.

> Nie ma obowiązku zakładania śniegówek w okresie od do, możesz absolutnie legalnie jechać w

> październiku lub nawet styczniu na letnich, jeżeli droga jest sucha. Tak samo w lipcu po

> śniegu. Natomiast w okresie zimowym gdy jest śnieg - masz obowiązek mieć śniegowe lub

> wielosezonowe.

Quote:

Obowiązuje teraz zasada "od O do O", czyli od października (Oktober) do Wielkanocy (Ostern).

hmm.gifwink.gif

Napisano

> Quote:

> Obowiązuje teraz zasada "od O do O", czyli od października (Oktober) do Wielkanocy (Ostern).

Przeczytaj to:

http://www.szczecin.kwp.gov.pl/component...ych-w-niemczech

W Czechach jest podobnie - okres od 1.listopada do 31.marca, ale stosowanie opon zimowych jest obowiązkowe tylko w specyficznych warunkach.

Napisano

> Quote:

> Obowiązuje teraz zasada "od O do O", czyli od października (Oktober) do Wielkanocy (Ostern).

Niemożliwe, skoro w leżącej na północy Szwecji obowiązkowe są dopiero od 1 grudnia

(i to też tylko jeśli są warunki zimowe)

Napisano

Powiem szczerze, że sam nie rozumiem kultu tych opon zimowych, moja szefowa kazała mi wymienić na zimówki 2 tygodnie temu przy +20stopniach, bo przecież jakby parę płatków śniegu spadło to bym pewnie na letnich nie ruszył z miejsca... smirk.gif

Na zimówkach jeździ się wg mnie dużo gorzej i mniej bezpieczenie w warunkach nawet takich jak dziś - deszcz i +5stopni. Zimówki są dobre, ale na śnieg, a nie na suchą czy nawet mokrą autostradę. Żebym nie wyszedł na przeciwnika zimówek powiem, że od zawsze je posiadam, ale zakładam dopiero kiedy warunki są do nich stworzone. Jeśli przepisy nie nakazują ja bym jechał na letnich.

Napisano

> Powiem szczerze, że sam nie rozumiem kultu tych opon zimowych, moja szefowa kazała mi wymienić na

> zimówki 2 tygodnie temu przy +20stopniach, bo przecież jakby parę płatków śniegu spadło to bym

> pewnie na letnich nie ruszył z miejsca...

> Na zimówkach jeździ się wg mnie dużo gorzej i mniej bezpieczenie w warunkach nawet takich jak dziś

> - deszcz i +5stopni. Zimówki są dobre, ale na śnieg, a nie na suchą czy nawet mokrą

> autostradę. Żebym nie wyszedł na przeciwnika zimówek powiem, że od zawsze je posiadam, ale

> zakładam dopiero kiedy warunki są do nich stworzone. Jeśli przepisy nie nakazują ja bym jechał

> na letnich.

Bo nie ma czegoś takiego jak opony "zimowe". Są opony śniegowe i nadają się do bardzo specyficznych warunków (czyli śnieg na jezdni). W czasie opadów deszczu są bardzo niebezpieczne, niestety.

Napisano

> Bo nie ma czegoś takiego jak opony "zimowe". Są opony śniegowe i nadają się do bardzo specyficznych

> warunków (czyli śnieg na jezdni). W czasie opadów deszczu są bardzo niebezpieczne, niestety.

a czym potwierdzisz tą tezę ?

bo ja chyba ułomny jestem i nie widzę różnicy pomiędzy moimi zimówkami oraz letnimi na wodzie ok.gif tak samo przy 60km/h do 0 też droga hamowania nie będzie zauważalna. Chętnie zobaczę doświadczenia na które się powołujesz ok.gif