Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: 2013 Holden Commodore VF aka Chevrolet SS

Featured Replies

Napisano

Czasy kiedy Commodore byl #1 bezpowrotnie minely ... nie przewidzialem, ze przyjdzie czas kiedy #1 sprzedazy bedzie ... Toyota Corolla 1.8l CVTzlosnik.gif

...Coz taka rzeczywistosc ...

VE vs VF

Minelo 7 lat o premiery VE. Duzo sie zmienilo, o VE pisalem na MK ok 2008 ...

Mini test Holden Commodore 6.0l V8

p2230466ags0.jpg

o Sportwagon ok 2009Mini test: Holden Sportwagon 3.6l V6 - 2,501 km

78721192.jpg

Lata minely .. rynek rosnie, sprzedaz tradycyjnych sedanow spada. Obecnie ponad 50% rynku to SUV, 25% pick up/ute, reszta .. to resztazlosnik.gif[...]

Patrzac na sprzedaz za 10/2013 mamy:

Top 10 Best-selling Vehicles -October 2013

1.Toyota Corolla 1.8l - 4 cyl - 3,861 sztuk

2.Mazda 3 2.0l/2.5l - 4cyl - 3,613

3.Holden Commodore 3.6.l V6/6.0l V8 - 3,315

4.Toyota HiLux 2.7l 4cyl/3.0l TD/4/0l V6 - 3,172

5.Hyundai i30 2.0l 4cyl - 2,379

6.Toyota Camry 2.5l 4cyl/Hybrid - 2,251

7.Ford Ranger 3.2l 5cyl TD - 2,027

8.Nissan Navara - 2.5l/3.0l 4cyl/V6 TD - 1,969

9.Volkswagen Golf -1.4lT/2.0lT/2.0l TD - 4 cyl - 1,967

10.Holden Cruze 1.8l/1.6lT/2/0l TD - 4 cyl - 1,923

Czyli doszlo do tego, ze Commodore wyprzedza w sprzedazy Cruze, ktory mial sluzyc jako downsizing zmieniajacych sie gustowzlosnik.gif[...]

Patrzac jednak rok do daty mamy juz troche inny obraz. Czesciowo dlatego, ze VE juz byl po prostu stary ... plastikowy, opatrzony .... alehmm.gif[...]

Top 10 Best-selling Vehicles- 2013 to date

1.Toyota Corolla - 35,900

2.Mazda 3 - 34,394

3.Toyota HiLux - 33,089

4.Hyundai i30 - 24,878

5.Holden Commodore - 22,121

6.Holden Cruze - 21,113

7.Nissan Navara - 20,695

8.Mitsubishi Triton - 19,788

9.Toyota Camry - 18,951

10.Ford Ranger - 18,097

VF

Premiera miala miejsce w czerwiec 2013. Bedac na kupnie nowego auta pare miesiecy temu, myslalem kupic wlasnie VF, ale ... nagly naplyw klientow sprawil, ze na auto trzeba bylo czekac ok 2 tygodni, a ja potrzebowalem kupic i wyjechac w ciagu jednego dnia... Coz - troche roczarownany...

Ale czy slusznie?zlosnik.gif

Wyglad

g0sj.jpg

Tradycyjnie - dostajemy prawie 5 metrow blachylizak.gif[...], dokladnie:

L: 4966 mm

W:1898 mm

H:1471 mm

h7z2.jpg

i rozstaw miedzy kolami: 2915 mm - czyli generalnie wygodna rodzinna platforma ok.gif[...]

zvts.jpg

Patrzac jadnak na boki, nie trudno dostrzec, ze VF i VE maja te same drzwiizlosnik.gif - coz GM tnie koszty.

Opinie sa jak d..270747800-sex.gif - mnie sie podoba, klientem tym ktorym kupuja tez. Proporcje sa IMVHO o wiele lepsze niz z VEidea.gif[...]

byxw.jpg

zvts.jpg

Nalezy wybaczyc moje odbicie w tylesmirk.gif - to nie czesc modeluwink.gif[...]

thon.jpg

Z osobistych rzeczy - wole jednak tradycyjny Aussie spoiler - spotykany w VE. hmm.gif.

5223486908_0a797a30b5_z.jpg

Zanim nadeszly czasy kamer, czujnikow i innych rzeczy, tradycyjny duzy sedan musial miec DUZY spilerzlosnik.gif, zeby mozna bylo cofaclizak.gif[...]. Jak to miec V8 bez spoilerabuu.gif[...]

7taj.jpg

Widac pewne unifikacje do gamy GM na swiecie, np platikowe boczne "wloty powietrza"idea.gif - znane z Captivaidea.gif[...]

cfvn.jpg

Wady nadowzia:zlosnik.gif jedyny jaki znalazlem, to, ze moja poranna $8.95 kawa zsuwa sie dosc latwo z dachubuu.gif powodujac moj zly hymorlizak.gif[...]

bcdo.jpg

Wnetrze - czyli roznice i ulepszenia

Problemem starej generacji bylo wnetrze. Spedzajac w nich tysiace km, nigdy nie moglem narzekac, ze jest niewygodny... aleold.gif - plastic is fantastic z najgorszego smietnika, engineering na RHD i LHD ktory powodowal ciecie kosztow np:

-sterowanie elektryka w drzwich z tunelu obok biegowpad.gif[...]

VE - patrzac z perspektywy uplywu czasu - IMVHO byl porazka w srodkupad.gif

VF mial to zmienic, i zmienilidea.gif[...]

yz6o.jpg

Od dzis mamy czesci z tego samego kubla co kazdy inny GM, Chevy, Caddy, Opel etc W sumie wyszlo na dobre.

Napewno kazdy rozpozna kierownicezlosnik.gif, standardowa dla Daewoo, Chevy. niewiem.gif czy dzis produkuja jakies auta bez sterowania wszystiego z kierownicy, ale jakos nigdy system GM mi do gustu nie przypadl.

VF tu sie niczym nie rozni. no.gif[...]

d5lx.jpg

Zaczniejmy od rzeczy, ktore mi sie podobajaidea.gif:waytogo.gifwaytogo.gif

-desig: - Camry byla pierwszym autem , ktore masowo zaczelo "szyc" deski. Moda sie rozprzestrzenila i dotarla do GMzlosnik.gif[...]

Wylozona, psudo carbon i "obszyta" sprawia bardzo ladne wrazenie, czesci gdzie ja dotykamy - jest mila, tam gdzie nie - moj kubel na smieci jest zrobiony z lepszego, miekszego plastikubuu.gif[...]

- drzwi rownie maja swoj stylok.gif

rflt.jpg

v8y5.jpg

cg4f.jpg

- fotele i ich wygodawaytogo.gif,

Naprawde mozna sie rozsiasc, jak na auto rodzinne - w wersji bieda - nie mozna narzekac - niektorym bedzie brakowalo pelnej skory, IMVHO polaczenie miekkiego, dobrego materialu z skora dalo o wiele lepszy efektwaytogo.gif[...]

Zrobilismy ponad 1,400 km i pomiedzy poprzednia generacja GM a aobecna jest IMVHO przepasc, pozytywna oczywsciewaytogo.gif, trzymanie boczne, regulacja, zaglowki, naprawde ciezko nie znalesc sobie wygodnej pozycjiclaps.gif

isgw.jpg

wvwh.jpg

iv6z.jpg

Tradycyjnie - wink.gif - Ozi test - czyli jak szerokie jest auto. fly.gif - wyciagnieta reka zajmuje 1/2 siedzenia pasazera [...]

dt9l.jpg

- cos co Ryb lubi najbardziej - bagaznikzlosnik.gif, w koncu GM nie oszczedzil i dal telescopic zawiasywaytogo.gif[...], naprawde powoduje, ze ilosc miejsca w srodku jest rzeczywista, a nie zabieranabuu.gif, przez zawiasynono.gif[...]

Oficjalan pojemnosc bagaznika to 496l

957e.jpg

fpre.jpg

Do tego probowali wymysli system zamykania - jest mila raczkazlosnik.gif, ale mimo, tego wyglada to takpalacz.gif[...] ... ze musimy i tak dopchac rekazlosnik.gif - pomysl dobry, wykonanie hmm.gif[...]001.gif[...]

ie6b.jpg

gqop.jpg

Czego sie dla AK nie robi, zlosnik.gif, przy odsunietym fotelu na 6 stop z tylu mozna sie wygodnie rozsiascidea.gif, chociaz chyba ikonka_photo2.gif tego nie oddajeniewiem.gif[...]

r1m4.jpg

7tyf.jpg

Z minosownono.gifno.gif:

-jakosc plastikubuu.gif - i bezczelne tniecie kosztow - :

t5lh.jpg

[...] np lusterko - lata 70 wciaz zywezlosnik.gif, oczywscie manualnesick.gif[...] nie photochromatyczneno.gif[...]

hjy2.jpg

- pewne problemy z ergonomia - np - rozkladajac wygodnie reke - - atumotycznie caly czas otwieramy ... tylne oknazlosnik.gif, zamiast przednich[...]

vhie.jpg

- nie regulowane sunshades uwazam w moich warunkach za oczywsita zbrodnieicon_rolleyes.gif[...]

j5w2.jpg

Najbardziej upierdliwa rzecza jaka znalazlem, to sterowanie komputer za pomoca zlosnik.gif tego czegoshahaha.gif

28pw.jpg

Upierdliwe, malo intuicyjne, i totalnie nie na odpowiednim miejscupad.gif[...]

Wyposazenieok.gif

lata, gdzie auto bylo w wersji bieda tylko z Airbags + ABS minely bezpowrotnieok.gif[...]

Dzis klient oczekuje, wiec mamy:

- przednie i tylne parking sensorsok.gif,

- Auto Park Assist,

- Blind Spot Alert,

- Hill Hold Control,

- Hill Start Assist,

Z wygodnych rzeczy: Pandora na pokladziewaytogo.gif i jeden z lepszych systemow info jakie ostatnio dotykalem270747800-sex.gif

Wezmy Park Assist + Reverse Traffic Alertidea.gif:

- GM IMVHO ma to o wiele lepiej opanowane niz inny producenciidea.gif, pardon mialzlosnik.gif

Standardowo - znane z BMW nphmm.gif

khhz.jpg

[...] ale w polaczeniu z kamerahmm.gif - chyba jednak wole tradycyjne linie wyznaczajace gdzie auto jedzie i jaka ma wielkosc. Te oszczegajace trojkaciki w co zaraz przyklnie.gif sa IMVHO ciut nie precyzyjnezlosnik.gif[...]

4v2w.jpg

Z plusow, dzwike robi sie nieznaosny a trojkacik zmienia kolor z zoltego .. na czerwonyzlosnik.gif, a RTA naprawde dzialawaytogo.gif[...]

Inna sprawa to kamera, a dokladnie jej jakosclizak.gif French Connection UKfacepalm%5B1%5D.gif, ebay z Made in China za $10 oferuje wiecej pixels niz GMhahaha.gif[...]

svs9.jpg

- Blind Spot Monitoring

IMVHO to powinno byc wyposazeniem obowiazkowym kazdego auta, jest coraz popularniejsze, ale jeszcze nie jestnono.gif[...]

Po tym jak przyzywyczailem sie drive.gif swoim Aurion z BSM - Holden nie zachowywal sie inaczej - jedyna doszczeglana roznica, to ze dystans jest ciut inaczej ustawiony niz Toyota. Czy bezpieczniejhmm.gif - niewiem.gif - nigdy nie bylo sytuacji, zebym komus droge zajechalwaytogo.gif[...]

uk5x.jpg

izhy.jpg

- Park Assist IMVHO funkcja przydatna, ale niekoniecznie na takim malym displaysick.gif[...] Majac przed soba prawie 7' Display na kamere/info system/ muzyke nie rozumiem GMconfused.gif[...]

tajn.jpg

t9a0.jpg

Commodore chyba byl jedynym autek w ktorym w ciagu 5 sec zarowno iPhone jak i Android nie robil zadnych problemow z BT, streaming muzykiwaytogo.gif. Wszystko swietnie dopracowane i intuicyjne.

xv0i.jpg

Pandora/Sticher - no probs - 5 sec i podlaczonawaytogo.gif

Brawo GMwaytogo.gif za My Linkok.gif

xn9q.jpg

Silnik, skrzynie i wrazenia z drive.gif

31f6.jpg

Coz tu zmienilo sie nie wiele - dobrych rzeczy sie nie psujezlosnik.gif

Pod maska SV6 pracuje 3.6l V6 klepany od lat i znany w wielu modelach GM, od Camaro zaczynajacidea.gif[...]

210 kW = 285KM jak ktos woli na EU $$$lizak.gifi 350Nm pozwala sie codziennie toczyc nie zaleznie od sytuacji bez wiekszego wysilkuwaytogo.gif[...]

ten silnik naprawde da sie lubiec, jest w zasadzie bez zadnego halasu, waytogo.gif, moc dostepna jest od najmnijeszego dotkniecia gazuwaytogo.gif[...] a przyspieszenie jak na V6 o prostu wciska w fotellizak.gif.

WIele razy wyprzedzajac Road Trains po prostu czuje sie bezpiecznie wiedzac, ze pod noga jest masa chaja.gifwaytogo.gif, jednak naprawde wrazenie robi jak cichy i wyrafinowany jest ten silnikwaytogo.gif[...]

zc7q.jpg

Srednie oficjalne zuzycie 91 jest na poziomie 9l/100km, co ciekawe przez to, GM zabronil sprzedawcom Malibu mowic o ekonomi, bo Holden/Chevy Malbibu z 4 cyl i 2.5l ma ... 8.3lzlosnik.gif[...]

Realane spalaniehmm.gif - tak, jak najbardziej. jazda tylko miejska z mojejmulher.gif z 3.5l V6 Toyota to pomiedzy 9.3l a 10.3l na 100km.ok.gif[...], z Holden z dystansu 1,410 km otrzymalem 9.6l001.gif.

Wiele drive.gif bylo przebijajac sie w Adelaide z jednego konca na drugi w godzinach szczytulizak.gif[...]

Najlepszy wynik 8.5l - Crusing na HWY - 115km/hok.gif[...]

q2hb.jpg

os1r.jpg

Na uwage zasluguje tez skrzynia, GM naparwde sie postrala wyciagajac czesci ze swojego smietnika.

Stara nie byla zla, ale nowa po porstu reaguje w ciagu - 0.1 secwaytogo.gif. Widac, ze mimo, tego, ze producenci dazo do 8s, 9s 10s, czasami dobrze dopracowana 6s wystarczalizak.gif[...]

9tia.jpg

Jak full automatic nalezy pochwalic, to sport modehmm.gif - dosc mieszane uczuciaspineyes.gif

Troche wrazenia, jakby czlowiek pierwszy raz jechal manualemzlosnik.gif, nispotykane u Toyota czy Ford z podobnymi silnikami... ale GM potrafi ..szarpnacnono.gif[...] troche wiecej kultury by sie przydalolove_4.gif

Zarowno w miescie jak i na Hwy - auto prowadzi sie pewnie, zawieszenie mimo braku regulacji nastawione jest bardziej na sportowo. Calosc polaczona z silnikiem, ktory nie jest wysilony - SAMA PRZYJEMNOSCbylo.gif

grr0.jpg

Ile?/ gwarancja / negocjacje

SV6 w sugerowanej cenie detalicznej to $35,990 - czyli na PL $$$ - 105,177.06 PLN jesli xe.com sie nie mylilizak.gif[...], czyli przecietny zjadacz chleba moze sobie zafundowac dwa na rok i zostnie jeszcze na jakies paliwozlosnik.gif[...]

Dla porownania, Made in EU - wersja bieda 118 TSi to $39,990 sugerowana cena detalicznalizak.gif[...]

Jako, ze model jest nowy, najlepsza oferte na V8 mialem cena sugerowana - minus 3%zlosnik.gif - wybralem Toyota. 001.gif[...]

Czy slusznie?hmm.gif

I tak i nie. Commodore nie mozna odmowic wlasciwosci jezdnych - waytogo.gif, o wiele lepsze niz auto A do B typu Camry V6, RWD robi swoje, bedac tradycyjnym rodzinnym sedanem.

Silnik - hmm.gif - ciezko ocenic, ktory lepszy 3.6l V6 GM, vs 3.5l V6 Toyota = remis...

Wykonanie - no wlasnie, idea.gif materialy uzyte - skok IMVHO generacji w GM, ale... nic bardziej nie denerwuje jak na przestrzeni 1,400 km tlucza sie drzwi pasazerazlosnik.gif[...]

Czyli GM ma delaj pewne defekty z Q poskladania ... 001.gif - teza watpliwa na przykladzie jednego egzemplarza ... ale jednak z doswiadczenia wiem, ze prawdziwazlosnik.gif[...]

Gwarancja to 3 lata/100k km, ale bez trudnosci mozna wynegocjowac od GM 150,000km, jednak nie teraz kiedy auto jest nowebuu.gif[...]

Holden Commodore vs Chevrolet SS

ku7a.jpg

Czy to to samo - tak, nasze lokalne spec a te exportowe sa troche inne - np US nie mozna zamowic manual do V8, standardowo US dostaje 6.2l V8 u mnie 6.0l V8

2014-chevrolet-ss-004-opt.jpg

Sumujac

Long live SV6/V6zlosnik.gif

0fbc.jpg

Text i ikonka_photo2.gif by Ozi - G'nite[...]

Napisano

Wnętrze to zlepek różnych modeli - głównie Malibu. Podobają mi się fotele.

Oferują to może z napędem na 4 koła?

Napisano

> Wnętrze to zlepek różnych modeli - głównie Malibu. Podobają mi się fotele.

Mam nadzieję, że wygodniejsze od tych w Cruze.

Widząc tę kierownice, manetki, zegary - szybko bym się przestawił na Commodore ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mam nadzieję, że wygodniejsze od tych w Cruze.

> Widząc tę kierownice, manetki, zegary - szybko bym się przestawił na Commodore

Widząc ten silnik szybko bym się przestawił na Commodore. zlosnik.gif

Napisano

Boshe ale tragedia ta tapicerka yikes.gif

Szef na lewym fotelu wygląda jakbyś przed chwilą sam go napreawiał a podłokietnik z tyłu... no.gif Dokupiony z hipermarketu? devil.gif

Napisano
  • Autor

> Wnętrze to zlepek różnych modeli - głównie Malibu.

Ja tam wiecej Cruze/Opel widzezlosnik.gif[...]

> Podobają mi się fotele.

moja d...a mowi to samozlosnik.gif[...]

> Oferują to może z napędem na 4 koła?

Nie RWD ONLY. 430kW najmocniejsza wersja = 585 KM na EU pieniadzelizak.gif[...]

Napisano
  • Autor

> V6 zagazowałby i śmigał aż miło, szczególnie z automatem

holden_vf_commodore_evoke_lpg_sedan_29-0909-mc:1079x531.jpg

holden_vf_commodore_evoke_lpg_sedan_33-0909-m:930x584.jpg

Masz fabryczna wersje LPG dla oszczednych, nie jakies domowe przerobkifoch.gif, ktorcyh marketing jest na AK001.gif[...]

GM pokazywalo jakie sa roznice w silniku - inne temperatura spalania daje:

- inny stop stali uzywany,

- inny "grade" gumowych elementow,

- inaczej rozwiazane nawet glupie mocowania wezy i elementow - (inne cisnienie)

Zawsze podobalo mi sie podejscie AK, walnac LPG i ... potem sie dziwic, ze sie sypiezlosnik.gif[...] GM mowi, ze silnik z LPG - fabrycznym - powinien wytrzymac pomiedzy 300 a 400 k kmidea.gif[...], czego dowodem sa fabryczne wersje VE LPG. Wszystko sie posypalo, a silnik zostalhahaha.gif[...]

Masz inne spec jednakidea.gif:

3.0l V6

180kW - 245KM na EU i 320Nm

Koszty - mniejsze niz pali Cruzewaytogo.gif[...]:lizak.gif

holden_vf_commodore_evoke_lpg_sedan_05-0909-m:930x584.jpg

holden_vf_commodore_evoke_lpg_sedan_30-0909-500x375.jpg

holden_vf_commodore_evoke_lpg_sedan_27-0909-500x375.jpg

Napisano
  • Autor

> Boshe ale tragedia ta tapicerka

mam dzisiaj inna sztuke i popatrzylem na siedzenia, identyczne, wiec to nie wada. hmm.gif.

> Szef na lewym fotelu wygląda jakbyś przed chwilą sam go

Baold.gif nie widze, zeby szwy byly "tanie" wrez przeciwnie, w dotyku porzadnie zrobione, ale nawet ten egzemplarz ktorym terez drive.gif ma identyczne zagiecie[nie_wiem[...]

>napreawiał a podłokietnik z tyłu...

> Dokupiony z hipermarketu?

Co do tego to sie nie myliszhahaha.gif, najgorszy smietnikowy plastic, nono.gif, ale to auto ma byc do codziennego obijania, dla -az boje sie uzyc slowa plebsuzlosnik.gif , wiec powiem ludulizak.gif[...]

Ot codzienne taczkiok.gif

Napisano

> Masz fabryczna wersje LPG dla oszczednych, nie jakies domowe przerobki, ktorcyh marketing jest na

> AK[...]

Są silniki fabrycznie przystosowane do LPG i np. wśród aut Chevrolet sprzedawanych w Polsce jest to m.in. 1,8 który siedzi w moim Cruze. Do mnie należy decyzja, czy mi zamontują w ASO LPG, czy nie. Obecnie dokładają LPG za 1zł, kiedyś za 3700zł. Ja nie zdecydowałem się do tej pory zlosnik.gif

Tak czy siak, jeśli silnik jest sporej pojemności i chcieć nim sporo jeździć, to LPG opłaci się. A że silnik się szybciej zużyje - trudno. I tak kilkuletnie auto sprzedaje się za bezcen.

Napisano

ale mieszanka malibu/insigni i nie wiem czego jeszcze...

Napisano

> Masz fabryczna wersje LPG dla oszczednych, nie jakies domowe przerobki, ktorcyh marketing jest na

> AK[...]

> GM pokazywalo jakie sa roznice w silniku - inne temperatura spalania daje:

> - inny stop stali uzywany,

> - inny "grade" gumowych elementow,

> - inaczej rozwiazane nawet glupie mocowania wezy i elementow - (inne cisnienie)

> Zawsze podobalo mi sie podejscie AK, walnac LPG i ... potem sie dziwic, ze sie sypie[...] GM mowi,

> ze silnik z LPG - fabrycznym - powinien wytrzymac pomiedzy 300 a 400 k km[...], czego dowodem

> sa fabryczne wersje VE LPG. Wszystko sie posypalo, a silnik zostal[...]

> Masz inne spec jednak:

> 3.0l V6

> 180kW - 245KM na EU i 320Nm

> Koszty - mniejsze niz pali Cruze[...]:

Tylko jeden wlew, czyżby to jeździło tylko i wyłącznie na gazie?

Napisano

> Co do tego to sie nie mylisz, najgorszy smietnikowy plastic, , ale to auto ma byc do codziennego

> obijania, dla -az boje sie uzyc slowa plebsu , wiec powiem ludu[...]

OZI uważaj co mówisz wink.gif bo właściciele VW Cie zaraz zaatakują za ten "lud" a później rozjadą Cie jakimś Paśnikiem wink.gif

Wiele osób i tak pewnie nie zrozumie jak jest klasyfikowany ten samochód bo u nas z regóły auto rodzinne do codziennego użytku to samochód segmentu C lub B. U nas taki Commodore jest większy niż nie jeden Mercedes czy BMW.

Napisano

> OZI uważaj co mówisz bo właściciele VW Cie zaraz zaatakują

Skoro wywołano już wilka z lasu to się zapytam Oziego. Na zdjęciu twoich nóg na tylnej kanappie nie widać aby wiele miejsca zostało za kolanami. Tak narzekałeś na Passata, czy tutaj w tym aucie miałeś kolosalną różnicę w ilości miejsca na tylnej kanapie?

PS: Twój zegarek jest jak magnes i przyciąga wzrok grinser006.gifzlosnik2.gifgrinser006.gif

Napisano

jedno z ładniej wykończonych aut jakie nam prezentujesz. Czyżby do Twojego OZ-Bushu dotarły EU standardy wykończenia auta ??? Jestem na tak ok.gif

Fotele wyglądają świetnie ok.gif Jedyne co mi się nie podoba to przód auta, taki późny daewoo, wczesny opel - taki szewroletowaty po prostu wink.gif

BTW - kawa u Was kosztuje i dolców ??? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> co ma grade gumowych wezy do temp sapalania?

> oczywiscie zakładam taka samą średnicę= przepływ

Grade gumy dokladnie, popatrz co sie dzieje z guma nie przewidziana do LPG - po prostu po jakims czasie sie rozpada - reakcja chemiczna.

Przyklad troche bardziej z zycia a nie z motozlosnik.gif - ale pare osob ginie rocznie przez BBQfacepalm%5B1%5D.gif, czesc tych wypadkow byla spowodowana uzywaniem innych gumowych wezy niz przewidzial producent 001.gif[...] Ba, u mnie zalecaja wymiane gumowego weza w BBQ raz do roku, mam z dwa zapasowe w szufladzie001.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Tylko jeden wlew, czyżby to jeździło tylko i wyłącznie na gazie?

Tak, system byl jest dedykowany tylko LPG. Na benzynie nie pojedzie i nie potrzebna [...]

Napisano
  • Autor

> Są silniki fabrycznie przystosowane do LPG i np. wśród aut Chevrolet sprzedawanych w Polsce jest to

> m.in. 1,8 który siedzi w moim Cruze.

To nie to samozlosnik.gif, GM ci to u mnie mowiold.gif[...] Cruze - jeszcze nigdy nigdzie zadnego nie spotkalemm z LPGzlosnik.gif, w ogole LPG umiera001.gif[...]

Commodore w kazdej wersji benzynowej moze drive.gif na E85, i taka wlalem, opisze swoje wrazenia ... hmm.gif[...]

Do mnie należy decyzja, czy mi zamontują w ASO LPG, czy

> nie. Obecnie dokładają LPG za 1zł, kiedyś za 3700zł. Ja nie zdecydowałem się do tej pory

GM mial oferowac dedykowana wersje LPG jak Commdore - LPG ONLY. Doszli jednak do wniosku, ze oferowanie malego auta z LPG nie ma sensu, i jest po prostu nie oplacalne...

[...]

> I tak kilkuletnie auto sprzedaje się za bezcen.

To fakt, "throw away item"001.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Pewnie instalka V generacji - wtrysk gazu w fazie ciekłej.

Totalnie sie na tym nie znamzlosnik.gif - LPG i ja to dwie rozne planetywink.gif[...]

Poszukam, gdzies byl diagram ile zmian mial VE LPG vs benzyna i bylo to dosc troche001.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Skoro wywołano już wilka z lasu to się zapytam Oziego. Na zdjęciu twoich nóg na tylnej kanappie nie

> widać aby wiele miejsca zostało za kolanami. Tak narzekałeś na Passata, czy tutaj w tym aucie

> miałeś kolosalną różnicę w ilości miejsca na tylnej kanapie?

Tylna kanapa jest inaczej wyprofilowanahmm.gif, zastsowali trick z Malibu,masz wiekszy koszt oparcia = czytaj tylek ci siedzi nizej niz nogi,przez to sa krotsze.

Akurat mialem dzis inny egzemplarz, wrzucilem standardowa kartke A4 i popatrz.idea.gif

5lbe.jpg

efu5.jpg

Czyli na dole IMVHO masz nie wiele wiecej miejsca niz Passat, ale na gorze (wysokosc kolan) masz zdecydowanie wiecej, przez to po rpstu tego nie czujeszidea.gif[...]

Wiec troche oszukancze oszukanie, ale jednak wiecejhmm.gif

Za to znalazlem wiecej podobienst do Passatzlosnik.gif. GM screwy.gif i ... przedni zaglowek jest plaski (lepiej sie jednak reguluje niz Passatspineyes.gif) i twardy i ... niewygodnyfoch.gif[...]

zthe.jpg

xo2p.jpg

> PS: Twój zegarek jest jak magnes i przyciąga wzrok

zlosnik.gifwaytogo.gif, ma swoje lata zlosnik.gif, ale jakos nic innego na co dzien mi po prostu nie podchodzi, chociaz przyznaje sie, ze zakupilem cos czerwonegoshhh.gif

Napisano
  • Autor

> jedno z ładniej wykończonych aut jakie nam prezentujesz.

Jest pare rzezy, gdzie GM - jak zawsze rozczarowuje - nawet [pstyk] to pokazuja, np ten nieszczesny plastik i mocowanie schowkafacepalm%5B1%5D.gif[...]

nahv.jpg

Czyżby do Twojego OZ-Bushu dotarły EU

> standardy wykończenia auta ???

U GMzlosnik.gif? To jest ciekawy ewnement - Ford zawsze mial pad.gif wykonczenie, mowie, o naszej lokalnej produkcji - mialem dwazlosnik.gif, Toyota z drugiej strony znana jest z tego, ze Altona klepie najlepsza Camry ze wszystkich fabryk. Jak do UEA, Saudi zaczeli wysylac Camry z Thailand to sie podniosl chaja.gif ... Wiec jak widzisz reguly nie mazlosnik.gifspineyes.gif[...]

>Jestem na tak

Tez jestem na takzlosnik.gif sczegolnie jak moge zapalic auto z pilota10-20 min wczesniej, zeby sobie AC pochodzilawaytogo.gif[....]

> Fotele wyglądają świetnie

Tu sie zgadzamy zlosnik.gif[...]

>Jedyne co mi się nie podoba to przód auta, taki późny daewoo, wczesny

> opel - taki szewroletowaty po prostu

Kwestia gustu IMVHO

8tq7.jpg

u362.jpg

ev2i.jpg

hc4k.jpg

n5cl.jpg

12ov.jpg

xq7o.jpg

> BTW - kawa u Was kosztuje i dolców ???

Normalna ok $4-6, zalezy gdzie, moja $9 - Welcome to Australian cost of livingzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> OZI uważaj co mówisz bo właściciele VW Cie zaraz zaatakują za ten "lud" a później rozjadą Cie

> jakimś Paśnikiem

Dlatego wink.gif patrze co piszezlosnik.gif[...]

> Wiele osób i tak pewnie nie zrozumie jak jest klasyfikowany ten samochód bo u nas z regóły auto

> rodzinne do codziennego użytku to samochód segmentu C lub B. U nas taki Commodore jest większy

> niż nie jeden Mercedes czy BMW.

Popatrzmy inaczej, Passat jest drozszyzlosnik.gif 15%zlosnik.gif, to moze trafi... Ergo nalezy o tym myslec jako lepiej wyposazony ... Golfzlosnik.gif[...]

Napisano

> To nie to samo, GM ci to u mnie mowi[...] Cruze - jeszcze nigdy nigdzie zadnego nie spotkalemm z

> LPG, w ogole LPG umiera[...]

Bo macie zbyt wysokie zarobki i zbyt niskie podatki na paliwo. zlosnik.gif

U nas gaz jest o połowę tańszy od benzyny.

Jeżdżąc nawet takim Cruze 1.8, który pali 8 litrów benzyny na 100km, wydajemy 43zł.

LPG powiedzmy, że spali 10 litrów na 100km, więc wydamy 25zł.

Po 100 000km mamy 18 000zł oszczędności na paliwie.

Są też trochę wyższe koszty eksploatacji, no i trzeba zapłacić za samą instalację, ale i tak jesteśmy grubo ponad 10kzł do przodu smile.gif