Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar opon inny niż homologacja - konsekwencje?

Featured Replies

Napisano

Panowie i Panie,

W samochodzie mam homologowany rozmiar 175/60 r15. Rozmiar mało popularny, i pożądane opony nie są dostępne. Jest jeszcze rozmiar R14 ale to nie wchodzi w grę.

Mam możliwość zmiany na 185/55 r15. Zmiana -1.1% (6.5mm), więc dopuszczalna.

Pytanie brzmi: Czy będą jakieś konsekwencje np ze strony ubezpieczalni w przypadku kolizji???

Kto wie, kto powie?

Napisano

> Kto wie, kto powie?

OWU

Napisano
  • Autor

> OWU

OWU nie mam przy sobie. Jakieś życiowe doświadczenia?

Napisano

> OWU nie mam przy sobie. Jakieś życiowe doświadczenia?

Jeśli felga ma przynajmniej 6" szerokości, to zakładaj. Nikt się nie przyczepi, a jak znajdzie się nadgorliwy, to w sądzie wygrasz.

Napisano

> Jeśli felga ma przynajmniej 6" szerokości, to zakładaj. Nikt się nie przyczepi, a jak znajdzie się

> nadgorliwy, to w sądzie wygrasz.

Jestes pewien?

Teraz trzeba uwazac bo mozna sie zdziwic i slowa nie pisnac.

A kto z Was czytwa OWU przed podpisaniem?

Nikt???ja tez nie:)

Napisano

> Jeśli felga ma przynajmniej 6" szerokości, to zakładaj. Nikt się nie przyczepi, a jak znajdzie się

> nadgorliwy, to w sądzie wygrasz.

masz jakieś źródło orzeczeń sądu w takiej sprawie ?

Napisano

> Jestes pewien?

> Teraz trzeba uwazac bo mozna sie zdziwic i slowa nie pisnac.

> A kto z Was czytwa OWU przed podpisaniem?

> Nikt???ja tez nie:)

Ja czytam skromny.gif

Tyle, że w OWU wystarczy odniesienie, że pojazd musi posiadać homologację dopuszczającą do ruchu a z jakimi oponami był homologowane informacja powinna być w instrukcji / pojeździe.

Napisano

> OWU nie mam przy sobie.

Ale masz dostęp do internetu?

Napisano
  • Autor

> Ale masz dostęp do internetu?

Lektura na dwa wieczory wszystkich TU smile.gif

Co w przypadku rozliczania szkody z OC potencjalnego sprawcy.

Jeszcze nic się nie stało i nie znam TU.

Napisano

> Lektura na dwa wieczory wszystkich TU

to poczytaj tylko wlasnego, w ktorym masz AC

> Co w przypadku rozliczania szkody z OC potencjalnego sprawcy.

> Jeszcze nic się nie stało i nie znam TU.

ale to nie powinno cie interesowac, bo w przypadku OC warunki dyktuje ustawa, a nie OWU ubezpieczyciela.

wszystkie towarzystwa teoretycznie maja miec takie same warunki OC.

Napisano

> Lektura na dwa wieczory wszystkich TU

> Co w przypadku rozliczania szkody z OC potencjalnego sprawcy.

> Jeszcze nic się nie stało i nie znam TU.

Znaczy pytasz jako poszkodowany a nie sprawca?

To sie nie martw.

Napisano

> masz jakieś źródło orzeczeń sądu w takiej sprawie ?

Nie mam, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie czepi się, że sobie ktoś katalogowy zamiennik opon założył. Tak więc i sprawy w sądzie pewnie też nie było.

Napisano

> Nie mam, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie czepi się, że sobie ktoś katalogowy zamiennik opon

> założył.

no, ale tutaj nie ma mowy o tym, ze ktos zalozyl "katalogowy zamiennik opon" : )

Napisano

> OWU nie mam przy sobie. Jakieś życiowe doświadczenia?

Pamiętaj, że musisz się zapoznać z OWU, wg którego zawierałeś umowę AC.

OWU potrafi się zmieniać dość często.

Swego czasu użerałem się z PZU bo okazało się, że w miesiącu, w którym zawierałem umowę, zmienili 3 razy OWU AC i tylko to, wg którego zawierałem umowę, obejmowało odpowiedzialność za tą konkretną szkodę, w tej konkretnej konfiguracji.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jestes pewien?

> Teraz trzeba uwazac bo mozna sie zdziwic i slowa nie pisnac.

Srutu tutu. TU zawsze szuka haka, żeby wypłacić jak najmniej. Miałem latem szkodę jako poszkodowany i likwidowałem z OC sprawcy (Allianz). Jak zażądałem zwrotu kwoty za nowy fotelik dziecięcy (500zł), to też mi zrobili screwy.gif i 30.GIF oraz powiedzieli, że nie ma takiego zapisu, żeby wymieniać nieuszkodzony fotelik. Faktycznie nie ma takiego zapisu w Polsce, ale fotelik był norweski i Norweg powiedział, że trzeba wymienić, więc po dwóch tygodniach miałem kasę na koncie.

Tu kolega chce założyć opony, które są zamiennikiem ori rozmiaru i nie jest to zamiennik z kosmosu, tylko z tabeli zamienników, więc jeśli tylko szerokość felgi mu na to pozwala (bo tu można się czepić, gdyby opona była nieodpowiednia do szerokości felgi), to nie ma przeciwwskazań.

Napisano

Zaraz się dowiesz, że nikt Ci pieniędzy nie wypłaci i że z poszkodowanego będziesz sprawcą zlosnik.gif

Z mojej praktyki ( naprawa z OC sprawcy, ja poszkodowany) wynika że absolutnie nie ma to znaczenia, ba nawet rzeczoznawca robił zdjęcia moich opon bo jedna była uszkodzona i absolutnie problemów z tytułu innego rozmiaru niż w katalogu nie robili wink.gifok.gif

P.S. To było chyba wtedy Liberty Direct z tego co pamiętam wink.gif

P.S.2. 175/60 i 185/55 to odpowiedniki więc jak szerokość felgi pozwala to zakładaj i się nie przejmuj wink.gif Możesz jeszcze pomyśleć o 195/50 też popularny rozmiar

Napisano

> Nie mam, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie czepi się, że sobie ktoś katalogowy zamiennik opon

> założył. Tak więc i sprawy w sądzie pewnie też nie było.

Pisałeś tonem, że "w sądzie wygra", dlatego się spytałem. Ja bym nie był taki pewny, od kilku lat przy ubezpieczeniu auta podczas oględzin, spisywane miałem zawsze rozmiary opon i wielkość bieżnika. W formularzu o wypłatę odszkodowania do TU także podaje się rozmiar opon a wypadku robione są zdjęcia.

IMO jest dość proste do wykrycia przez likwidatora z TU i uwalenia. Także jest prawdopodobieństwo, że się na takiego trafi, a co będzie w sądzie .. hmm może sąd uchylić zarzut jako niemający związku ze sprawą, a może uznać, że auto w momencie wypadku nie miało homologacji z racji innych opon. To oczywiście moje rozważania, ale IMO całkiem realne,

Jak dla mnie nie opłaca się kombinowac/ryzykować.

Napisano

> Ja czytam

> Tyle, że w OWU wystarczy odniesienie, że pojazd musi posiadać homologację dopuszczającą do ruchu a

> z jakimi oponami był homologowane informacja powinna być w instrukcji / pojeździe.

Homologacja jest potrzebna, żeby móc dany pojazd sprzedawać.

A warunki, jakie pojazd musi spełniać, zeby móc się po drodze poruszać, są regulowane innymi przepisami - które często o homologacji wspominają (np. w przypadku oświetlenia pojazdu) - ale są zapisami odmiennymi.

Napisano

> Homologacja jest potrzebna, żeby móc dany pojazd sprzedawać.

> A warunki, jakie pojazd musi spełniać, zeby móc się po drodze poruszać, są regulowane innymi

> przepisami - które często o homologacji wspominają (np. w przypadku oświetlenia pojazdu) - ale

> są zapisami odmiennymi.

właśnie wspominają / referują i pojazd nie może mieć modyfikacji niezgodnych z homologacją, vide xenony, czy butla gazowa bez homo..

Napisano

> no, ale tutaj nie ma mowy o tym, ze ktos zalozyl "katalogowy zamiennik opon" : )

Jak to nie. Kolega chce założyć 185/55R15 zamiast 175/60R15. To jest właśnie zamiennik zgodny z normą europejskiej organizacji technicznej felg i opon. Tu mozna poczytać.

Napisano

> właśnie wspominają / referują i pojazd nie może mieć modyfikacji niezgodnych z homologacją, vide

> xenony, czy butla gazowa bez homo..

A co Rozporządzenie mówi o oponach?

-- edyta

Odpowiem sam sobie, tak w skrócie ( źródło - bo ISAP ma rozporządzenie w PDFie...:

§11

5.Pojazd powinien być wyposażony w ogumienie pneumatyczne, o nośności dostosowanej do nacisku koła, oraz dostosowane do maksymalnej prędkości pojazdu; ciśnienie w ogumieniu powinno być zgodne z zaleceniami wytwórni dla danej opony i obciążenia pojazdu.

5a.Dla opon oznakowanych jako śniegowe, zgodnie z dyrektywą 92/23/EWG, dopuszcza się niespełnianie dostosowania do maksymalnej prędkości pojazdu, pod warunkiem że są one dostosowane co najmniej do prędkości równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono nalepkę ostrzegawczą o maksymalnej prędkości tych opon tak, aby była ona widoczna oraz czytelna dla kierowcy.

6.Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu - na warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu.

7.Pojazd nie może być wyposażony, z zastrzeżeniem ust. 5:

1)w opony różnej konstrukcji, w tym o różnej rzeźbie bieżnika, na kołach jednej osi, z zastrzeżeniem pkt 3;

2)w przypadku pojazdu samochodowego o dwóch osiach z kołami pojedynczymi:

a)w opony diagonalne lub diagonalne z opasaniem na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony radialne,

b)w opony diagonalne na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony diagonalne z opasaniem;

3)w opony różnej konstrukcji na osiach składowych;

4)w opony, których wskaźniki pokazują graniczne zużycie bieżnika, a w odniesieniu do opon niezaopatrzonych w takie wskaźniki - o głębokości rzeźby bieżnika mniejszej niż 1,6 mm, z zastrzeżeniem § 23 ust. 4 pkt 3;

5)w opony o widocznych pęknięciach odsłaniających lub naruszających ich osnowę;

6)w opony z umieszczonymi trwale, wystającymi na zewnątrz elementami przeciwślizgowymi.

Można się przyczepić, że dla rozmiaru spoza homologacji nie będzie podanego zalecenia ciśnienia...

Napisano
  • Autor

> Jak to nie. Kolega chce założyć 185/55R15 zamiast 175/60R15. To jest właśnie zamiennik zgodny z

> normą europejskiej organizacji technicznej felg i opon. Tu mozna poczytać.

W sumie jakiś punkt zaczepienia jest. Publikacja kosztuje 135 euro, więc powstrzymam się z pobraniem wink.gif

Napisano

> W sumie jakiś punkt zaczepienia jest. Publikacja kosztuje 135 euro, więc powstrzymam się z

> pobraniem

Mogę Ci przysłać za friko dokument p.t. "Zamienniki opon 175/60R15" opublikowany przez organizację "Autokącikowe Stowarzyszenie Miłośników Felg i Opon i Hodowców Bydła"

Będzie warte dokładnie tyle samo.

Napisano
  • Autor

> A co Rozporządzenie mówi o oponach?

> -- edyta

> Odpowiem sam sobie, tak w skrócie ( źródło - bo ISAP ma rozporządzenie w PDFie...:

Dziękuje. Na dobrą sprawę jadąc na dojazdówce też można zrobić bum... rozmiar nie homologowany

Napisano
  • Autor

> Mogę Ci przysłać za friko dokument p.t. "Zamienniki opon 175/60R15" opublikowany przez organizację

> "Autokącikowe Stowarzyszenie Miłośników Felg i Opon"

> Będzie warte dokładnie tyle samo.

toż to zdzierstwo i rozbój shocked.gif

Napisano

> Dziękuje. Na dobrą sprawę jadąc na dojazdówce też można zrobić bum... rozmiar nie homologowany

Quote:

6.Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu - na warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu.

O ile tylko dojazdówka jest dopuszczona przez producenta auta - jesteś kryty: wszak użyłeś fabrycznego wyposażenia pojazdu. A chyba na każdej dojazdówce jest ostrzeżenie, by nie przekraczać 80km/h - więc masz określone warunki użycia.

Napisano

> założył. Tak więc i sprawy w sądzie pewnie też nie było.

Tu nie chodzi o zdrowe zmysły tylko o pieniądze i jeśli jest choć drobny haczyk, żeby tych pieniędzy nie wypłacić to nikt przy zdrowych zmysłach tego haczyka nie pominie.

To, ze o tym nie słyszałeś nie jest podstawa do jednoznacznego stwierdzenia. Autor wątku może być tym pierwszym, a tego by pewnie nie chciał.

Napisano

> Zaraz się dowiesz, że nikt Ci pieniędzy nie wypłaci i że z poszkodowanego będziesz sprawcą

> Z mojej praktyki ( naprawa z OC sprawcy, ja poszkodowany) wynika że absolutnie nie ma to znaczenia,

Ale on pisze o zupełnie czymś innym.