Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śruby zabezpieczające

Featured Replies

Napisano

Jakie polecacie? Śruba po wkręceniu głeboko siedzi w feldze, więc się zastanawiam, czy nie lepiej takie z wypustkami na zewnątrz łba,

np:

i-carbonado-sruby-zabezpieczajace-12x1-25.jpg

czy pchać się w takie frezowane w łbie?

mcgard_003.jpg

Takie miałem kiedyś, niestetyy sie zapiekło, klucz skruszył i trzeba było spawać, by odkręcić. Wiec jestem sceptyczny. Tylko czy inne wynalazki lepsze?

Najchętniej kupiłbym McGard, ale własnie jak się znowu zapiecze? Bratu tez sie zapiekło, więc to nie jednostkowy przypadek.

Jakie macie doświadczenia w temacie?

Napisano

Te pierwsze, które pokazałeś odkręci się zwykłym kluczem.

Napisano
  • Autor

> Te pierwsze, które pokazałeś odkręci się zwykłym kluczem.

Akurat to przykładowe zdjęcie, ale u mnie śruby siedzą głęboko w feldze, więc złapać kluczem chyba się nie da. hmm.gif

Napisano

> Jakie polecacie?

Jak zgubisz klucz, to zgłoś się do lokalnych menadżerów do spraw prywatyzacji cudzego mienia.

Gorzej, jak złapiesz gumę w trasie i akurat się kluczyk zapodzieje.

Napisano
  • Autor

> Jak zgubisz klucz, to zgłoś się do lokalnych menadżerów do spraw prywatyzacji cudzego mienia.

> Gorzej, jak złapiesz gumę w trasie i akurat się kluczyk zapodzieje.

Ne zrozumiałem, jakie polecasz? niewiem.gif

Napisano

McGardy najpewniejsze na złodziei, ja nie spotkałem się z zapieczeniem u siebie w warsztacie. Grunt, to przykręcać nie mocniej, jak 100Nm. Te pierwsze odkręca się nabijając nasadkę 17,18 lub 19mm.

Napisano
  • Autor

> McGardy najpewniejsze na złodziei, ja nie spotkałem się z zapieczeniem u siebie w warsztacie.

> Grunt, to przykręcać nie mocniej, jak 100Nm. Te pierwsze odkręca się nabijając nasadkę 17,18

> lub 19mm.

Raz nie dopilnujesz i jakiś bałwan dokręci za mocno. Mi tak załatwiło ASO po przeglądzie. Więc wybór jest oczywisty i trzeba będzie uważać wink.gif

Napisano

> Jakie polecacie?

żadne - ubezpieczenie felg ok.gif

Napisano

> Raz nie dopilnujesz i jakiś bałwan dokręci za mocno. Mi tak załatwiło ASO po przeglądzie. Więc

zdarzylo sie, potem moj sposob byl upierdliwy ale skuteczny: przed wymiana opon albo naprawa, gdzie bylo ryzyko zdejmowania kola zmienialem zabezpieczenia na zwykle sruby

Napisano
  • Autor

> żadne - ubezpieczenie felg

Nie wiedziałem, że cos takiego jest. A nie wymagają śrub zabezpieczających? grinser006.gif Gdzie to można wykupić, przy zawieraniu AC nic mi na ten temat nie wspomniano. Myslałem,że koła to integralna część samochodu i obejmuje koła icon_rolleyes.gif

Z drugiej strony wolę mieć koła niz samochód na kołkach gdzieś na urlopie

Napisano

> Nie wiedziałem, że cos takiego jest. A nie wymagają śrub zabezpieczających? Gdzie to można

> wykupić, przy zawieraniu AC nic mi na ten temat nie wspomniano. Myslałem,że koła to integralna

> część samochodu i obejmuje koła

> Z drugiej strony wolę mieć koła niz samochód na kołkach gdzieś na urlopie

tak jak ubezpieczalem auto oc+ac to byla taka opcja - na 100% w benefii i chyba w całej grupie hestii również ok.gif

Napisano

> Jakie polecacie?

Nie polecę żadnych zlosnik.gif

> Jakie macie doświadczenia w temacie?

Przy ostatniej zmianie kół na zimówki wulkanizator nie był w stanie odkręcić "złodziejką" nakrętki (takie są u mnie w aucie zamiast śrub) bo przy poprzedniej zmianie jakiś głąb bo inaczej nie można go nazwać dokręcił zza dużą siłą. "Złodziejka" się obrobiła i skończyło się na nabijaniu klucza 21 na nakrętkę i odkręcaniu co spowodowało lekkie uszkodzenie felgi sick.gif. Zabezpieczenie oryginalne GM. Teraz mam standardowe nakrętki i nie zamierzam tego zmieniać. Jak będą chcieli ukraść felgi to i tak ukradną a jak nie dadzą rady to następnym razem wezmą z autem grinser006.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

Śruby mają tylko utrudnić, ewentualnie leszcze zrezygnują, albo w czasie roboty ktoś ich spłoszy. Wiadomo, że jak ktoś chce ukraść to ukradnie.

Czyli reasumując, gdyby jakiś łoś tak mocno nie dokręcił to byś się nadal nimi cieszył?

Napisano

> Zabezpieczenie

> oryginalne GM. Teraz mam standardowe nakrętki i nie zamierzam tego zmieniać. Jak będą chcieli

> ukraść felgi to i tak ukradną a jak nie dadzą rady to następnym razem wezmą z autem

GM produkowane przez AEZ, miałem takie i też śruba się obrobiła no.gif

Napisano

> Najchętniej kupiłbym McGard, ale własnie jak się znowu zapiecze? Bratu tez sie zapiekło, więc to

> nie jednostkowy przypadek.

> Jakie macie doświadczenia w temacie?

mam w dwóch autach McGard, dokręcam kluczem dynamometrycznym i nic się nie zapieka ok.gif

Napisano

> Czyli reasumując, gdyby jakiś łoś tak mocno nie dokręcił to byś się nadal nimi cieszył?

Na felgi stalowe na pewno bym nie zakładał bo takie mam na zimę i tych raczej by nie ukradli wink.gif. Co do felg aluminiowych to też raczej nie, gdyż auto nocuje w garażu, pod pracą mam ochronę a w dzień na mieście raczej nie zdarzają się kradzieże. Jeśli auto stałoby w nocy na parkingu to możliwe, że założyłbym te co były (jeśli by nie uszkodzili) lub kupiłbym nowe zlosnik.gifok.gif

Napisano

> GM produkowane przez AEZ, miałem takie i też śruba się obrobiła

Nie wiem kto produkuje, ale w moim przypadku ewidentną winą obrobienia było za mocne przykręcenie. Z pozostałymi nakrętkami też był problem, ale dobry klucz sobie poradził, natomiast "złodziejka" się poddała oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Czyli wniosek jest prosty, trzeba pilnować, aby nie dokręcić na siłę, a będzie dobrze smile.gif

Napisano

> Czyli wniosek jest prosty, trzeba pilnować, aby nie dokręcić na siłę, a będzie dobrze

Dokładnie a szczególnie pilnować tej zabezpieczającej bo jak standardową dokręcą za mocno to dobry klucz i noga sobie poradzi a przy zabezpieczającej może być problem zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiedziałem, że cos takiego jest. A nie wymagają śrub zabezpieczających? Gdzie to można

> wykupić, przy zawieraniu AC nic mi na ten temat nie wspomniano. Myslałem,że koła to integralna

> część samochodu i obejmuje koła

> Z drugiej strony wolę mieć koła niz samochód na kołkach gdzieś na urlopie

W Benefii było tak, że jak koła alu nie zostały fabrycznie zamontowane (znaczy auto pod VINem w sepcyfiakcji u producenta nie ma alu felg) to ubezpieczenie na felgi wynosiło mniej więcej połowę ich wartości, na która je chciałeś ubezpieczyć. Jak wyjechało na alu, to wchodzi w ramach normalnego AC, nie trzbe nic dopłacać.

W PZU jak ubezpieczałem, to dopisali do AC alu (mam oryginalne Stilowe 15" choć nie były założne w fabryce) i weszło normalnie w AC.

O żadnych zabezpieczeniach w żadnym wypadku nikt nic nie wspominal, nie znalazłem tez takiego zapisu w OWU.

Napisano
  • Autor

hmm..mam ori felgi fabryczne standard w specyfikacji, ale...na zime również mam alu w tym samym rozmiarze, ale nie ori. Jak one byłyby traktowane? Chyba wyśle maila do mojego ubezpieczyciela.

Napisano

Klient przyjdzie z takimś czymś

Zjrm-05-10-2010-002.jpg

lub podobnym i na nic Twoje śruby.

Napisano

Ja mam te pierwsze i nie narzekam ,mogę Ci nawet dać namiary na dobry jakościowo i niedrogi towar ok.gif

Już w drugim łosiu jeżdżą śruby od nich ok.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> Klient przyjdzie z takimś czymś

> lub podobnym i na nic Twoje śruby.

he he te pierwsze odkręcisz nabita rurką, te drugie tym kluczem zlosnik.gif Jak żyć, jak żyć sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam te pierwsze i nie narzekam ,mogę Ci nawet dać namiary na dobry jakościowo i niedrogi towar

> Już w drugim łosiu jeżdżą śruby od nich

To dawaj, może się przyda wink.gif

Napisano

> To dawaj, może się przyda

Poszło na priv ok.gif

Napisano
  • Autor

> Klient przyjdzie z takimś czymś

> lub podobnym i na nic Twoje śruby.

Znalazłem nawet profi zestaw do tego rotfl.gif

Napisano

> Znalazłem nawet profi zestaw do tego

O widzisz i to jest sedno problemu ! ok.gif

Takie śruby nie likwidują problemu a znacząco wydłużają proces zmiany właściciela alumów ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> O widzisz i to jest sedno problemu !

> Takie śruby nie likwidują problemu a znacząco wydłużają proces zmiany właściciela alumów

A to uważasz, że po alumy idzie lum co zbiera na wino? Idzie przygotowany i te śruby to tylko śmiech powodują.

Napisano

> A to uważasz, że po alumy idzie lum co zbiera na wino? Idzie przygotowany i te śruby to tylko

> śmiech powodują.

Niech się pośmieje byle długo !

Z takim podejściem to szkoda auto kupować bo podjadą z lawetą ok.gifsmirk.gif

Napisano

> Niech się pośmieje byle długo !

No właśnie niedługo. Zakłada nasadkę zamiast zwykłej 17tki i odkręca.

> Z takim podejściem to szkoda auto kupować bo podjadą z lawetą

W sumie tak.

Napisano
  • Autor

> ja mam takie w obu autach

> w lanosie już dają radę 8 rok

> śruba "przejściówka" zawsze w jednym i tym samym miejscu w aucie leży Osobiście polecam

Miałem takie w Stilo aż majster nie dokrecił zlosnik.gif

Napisano

Ja mam takie z frezem, pytałem kiedys w Lexusie jak oni sobie radzą z odkrecaniem i podobno jest tylko kilka/kilkanascie wzorów = mają do wszystkich i mogą odkręcić każdy. Wiec to wielka lipa.

Napisano

> Ja mam takie z frezem, pytałem kiedys w Lexusie jak oni sobie radzą z odkrecaniem i podobno jest

> tylko kilka/kilkanascie wzorów = mają do wszystkich i mogą odkręcić każdy. Wiec to wielka

> lipa.

chyba nie do końca. Prawda jest taka, że dobry w swoim fachu złodziej poradzi sobie z każdym zabezpieczeniem ale mając do wyboru auto z zabezpieczeniem, a ulicę dalej bez zabezpieczeń wybierze bramkę numer dwa.

Po za tym nie każdy złodziejuch ma sprzęt, znakomita większość łazi ze zwykłym "krzyżakiem" i lewarkiem.

Żeby było śmieszniej większość kół, nie ginie z aut, a z piwnic i garaży zlosnik.gif

Napisano

po kupnie auta kupilem komplet śrub zabezpieczających BMW, bardzo często były problemem z odkreceniem śruby bo ktoś za mocno dokreciłl srubę z zabezpieczeniem, uszkodzilem sam już dwie przejściówki. Wywalilem te śruby zabezpieczające w cholere i wkręcilem standardowe, auto mam ubezpieczone, trzymam na noc w garazu, nie nocuje w dziwnych niepewnych miejscach i luz. Nie ma co popadać w paranoje.

Napisano

> Jakie polecacie?

Żadne. Z prostej przyczyny. Każdy szanujący sie amator cudzej własności ma nasadki do odkręcania obrobionych srub. To zupełnie wystarcza. Widzialem akcję odkręcania koła podczas montażu LPG. Kierownik zapodział końcówkę z szyfrem wiec majster wziął swoją do odkręcania obrobionych srub, walnął ze 2 razy młotem żeby sie dobrze wgryzła i spokojnie szyfrowaną srubę odkrecił

Napisano

Wygląda że te śruby to lipa. Chyba na leszczy. Wystarczy 20 kluczy na wszystkie rodzaje. Lepiej ubezpieczyć alusy.

Napisano
  • Autor

> Wygląda że te śruby to lipa. Chyba na leszczy. Wystarczy 20 kluczy na wszystkie rodzaje. Lepiej

> ubezpieczyć alusy.

No są na leszczy, może akurat tacy się trafią i kół nie buchną. Zawsze to w jakiś sposób minimalizuje zagrożenie. Ubezpieczenie swoja drogą, ale co Ci po nim jak koła buchną w trasie jakieś lesne trole jak żarłeś ścierwo w maktusku.