Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa fabryczny immobilizer?

Featured Replies

Napisano

Da się toto jakoś wyłączyć w ASO? Czy może jakoś inaczej obejść w instalacji elektrycznej? A może wybebeszyc kluczyk, znaleźć moduł za to odpowiedzialny i umieścić na stałe przy stacyjce?

W skrócie: chcę żeby go nie było.

Napisano

> Da się toto jakoś wyłączyć w ASO? Czy może jakoś inaczej obejść w instalacji elektrycznej? A może

> wybebeszyc kluczyk, znaleźć moduł za to odpowiedzialny i umieścić na stałe przy stacyjce?

> W skrócie: chcę żeby go nie było.

Chyba najprościej - wyjąć transponder z kluczyka i umieścić przy stacyjce zlosnik.gif

Napisano

> Da się toto jakoś wyłączyć w ASO? Czy może jakoś inaczej obejść w instalacji elektrycznej? A może

> wybebeszyc kluczyk, znaleźć moduł za to odpowiedzialny i umieścić na stałe przy stacyjce?

> W skrócie: chcę żeby go nie było.

W lanosie byl czescia kompa wiec nie dalo sie go wywalic i musialem naprawiac ta czesc w stacyjce. Moze uda sie wybebeszyc to z kluczyka i na stale podlaczyc.

Jednak zdlane odpalanie jakos dziala.

Napisano
  • Autor

> Chyba najprościej - wyjąć transponder z kluczyka i umieścić przy stacyjce

Wystarczy w pobliżu stacyjki czy trzeba jakoś przy samym zamku gmerać? Stacyjka jest w desce rozdzielczej więc trochę utrudnia to dostęp.

Napisano
  • Autor

> W lanosie byl czescia kompa wiec nie dalo sie go wywalic i musialem naprawiac ta czesc w stacyjce.

> Moze uda sie wybebeszyc to z kluczyka i na stale podlaczyc.

> Jednak zdlane odpalanie jakos dziala.

Zdalne odpalanie instalowane fabrycznie czy dokładane?

Napisano

> Zdalne odpalanie instalowane fabrycznie czy dokładane?

Dokladane.

Napisano
  • Autor

> Dokladane.

W jakim aucie? Jaki zestaw? Skąd? Napisz mi więcej.

Napisano

> W jakim aucie? Jaki zestaw? Skąd? Napisz mi więcej.

Kolega z biurka obok ma w Fordzie Focusie. Wystarczy, ze na luzie go zostawi i odpala go z pilota. Samochod pozostaje zamkniety. Dokladal u elektryka na pewno nie w ASO. Domyslam sie, ze immo musi byc wylaczony zeby odpalic, pytanie czy na stale. zlosnik.gif

Edit: Dziala z dosc sporej odleglosci. Klika z pracy przez okno przed wyjsciem w zime.

Napisano

> Da się toto jakoś wyłączyć w ASO?

Nie da się w ASO. Immobiliser fabryczny jest funkcją sterownika silnika i wymaga od sterownika immobilisera (pętli przy stacyjce) odpowiedzi o prawidłowym transponderze do uruchomienia silnika. Można wyłączyć immo w sterowniku silnika lub przymocować transponder w okolicy pętli przy stacyjce.

Napisano
  • Autor

> Kolega z biurka obok ma w Fordzie Focusie. Wystarczy, ze na luzie go zostawi i odpala go z pilota.

> Samochod pozostaje zamkniety. Dokladal u elektryka na pewno nie w ASO. Domyslam sie, ze immo

> musi byc wylaczony zeby odpalic, pytanie czy na stale.

> Edit: Dziala z dosc sporej odleglosci. Klika z pracy przez okno przed wyjsciem w zime.

Więc mu pewnie jakoś ubili immobilizer. W sumie immo i tak jest do niczego niepotrzebny.

Napisano

> Kolega z biurka obok ma w Fordzie Focusie. Wystarczy, ze na luzie go zostawi i odpala go z pilota.

> Samochod pozostaje zamkniety. Dokladal u elektryka na pewno nie w ASO. Domyslam sie, ze immo

> musi byc wylaczony zeby odpalic, pytanie czy na stale.

> Edit: Dziala z dosc sporej odleglosci. Klika z pracy przez okno przed wyjsciem w zime.

A nie lepiej coś w tym stylu?

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej coś w tym stylu?

To nie chłodzi.

Napisano
  • Autor

> Nie da się w ASO. Immobiliser fabryczny jest funkcją sterownika silnika i wymaga od sterownika

> immobilisera (pętli przy stacyjce) odpowiedzi o prawidłowym transponderze do uruchomienia

> silnika. Można wyłączyć immo w sterowniku silnika lub przymocować transponder w okolicy pętli

> przy stacyjce.

To jak złodzieje to robią?

Napisano

> To jak złodzieje to robią?

Podłączają swój sterownik z wyłączonym immobiliserem albo wgrywają samą zawartość przez złącze.

Napisano

> Podłączają swój sterownik z wyłączonym immobiliserem.

Znaczy się da właczyć immo w sterowniku ok.gif

Napisano

> Znaczy się da właczyć immo w sterowniku

Oczywiście.

Napisano
  • Autor

> Podłączają swój sterownik z wyłączonym immobiliserem.

Skąd biorą sterownik z wyłączonym immobiliserem? Ktoś gdzieś więc MUSI umieć go wyłączyć.

Napisano

> Skąd biorą sterownik z wyłączonym immobiliserem? Ktoś gdzieś więc MUSI umieć go wyłączyć.

Żaden problem, jest to zwykła modyfikacja zawartości procesora. Jedni chipują dla mocy, inni dla dawki rozruchowej a jeszcze inni dla immo off.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=immo+off&search_scope=

Napisano
  • Autor

> Żaden problem, jest to zwykła modyfikacja zawartości procesora. Jedni chipują dla mocy, inni dla

> dawki rozruchowej a jeszcze inni dla immo off.

> http://allegro.pl/listing/listing.php?string=immo+off&search_scope=

Czyli wystarczy znaleźć magika od elektroniki i jest szansa, że będzie umiał ubić immobilizer?

Napisano

> Czyli wystarczy znaleźć magika od elektroniki i jest szansa, że będzie umiał ubić immobilizer?

To jest prawidłowa odpowiedź.

Zobacz funkcję urządzenia za niecałe 200 zł:

Quote:

Drive box został stworzony z myślą o zwykłych użytkownikach którym przydarzy się usterka immo w kluczyku.

Pomaga uruchomić pojazd i odprowadzić go do warsztatu.

DRIVE BOX to tzw BYPASS czyli wyłącza immobilizer w samochodzie.

DO JEGO OBSŁUGI NIE POTRZEBUJESZ KOMPUTERA. . .

Można bezproblemowo aktywować / dezaktywować IMMO

Dziecinnie prosta obsługa...

Wystarczy podłączyć DRIVE BOX do gniazda diagnostycznego pojazdu OBD2.

Ustawić przełącznik na "OFF"

Po 20 - 30 sekundach, immobilizer zostaje zdezaktywowany (IMMO OFF)

Dioda led zacznie migać powoli, a po kilku sekundach zacznie szybko migać, oznaczać to będzie, że funkcja immo jest wyłączona.

Samochód będzie działał bez klucza z transponderem/immo/pastylką !

Po dorobieniu pastylki / naprawie kluczyka / czy też innej usterki immo wystarczy przełącznik przełączyć w pozycję "ON"

Po 20 - 30 sekundach, immobilizer zostanie ponownie aktywowany (IMMO ON)

W sprzedaży posiadam również klucz do awaryjnego otwierania zamków grupy VAG (VW SEAT AUDI SKODA PORSCHE) 98-2011 w okazyjnej cenie 199zł

Klucz ten nie niszczy wkładki, pomaga otworzyć pojazd jeśli zatrzaśniemy kluczyk (idealna opcja dla komisów)

Napisano
  • Autor

> To jest prawidłowa odpowiedź.

> Zobacz funkcję urządzenia za niecałe 200 zł:

> (...)

Brzmu fajnie, byle tylko przy okazji czegoś nie popsuli. Większość mechaników na widok Chevroleta drapie się po głowie.

hehe.gif

Napisano

> Brzmu fajnie, byle tylko przy okazji czegoś nie popsuli. Większość mechaników na widok Chevroleta

> drapie się po głowie.

Zarejestruj się na www.automotoserwis.pl, powinieneś tam znaleźć kogoś kumatego, lub tutaj:

usuwamy immobilisery także z innych samochodów osobowych

info tel.501620582

AUTOELEKTRONIKA

ul.Staszica48

41-300 Dąbrowa Górnicza

Napisano

> Większość mechaników na widok Chevroleta drapie się po głowie.

Dlatego lepiej mieć VAGa, Opla albo Fiata grinser006.gif

Napisano

> Dlatego lepiej mieć VAGa, Opla albo Fiata

Taa, szczególnie VAG. Za niecałe 400 zł jesteś w stanie otworzyć i odpalić swoje auta bez kluczyka hehe.gif

Napisano

> Taa, szczególnie VAG. Za niecałe 400 zł jesteś w stanie otworzyć i odpalić swoje auta bez kluczyka

Miałem na myśli mechaników...

Napisano
  • Autor

> Zarejestruj się na www.automotoserwis.pl, powinieneś tam znaleźć kogoś kumatego, lub tutaj:

> usuwamy immobilisery także z innych samochodów osobowych

> info tel.501620582

> AUTOELEKTRONIKA

> ul.Staszica48

> 41-300 Dąbrowa Górnicza

Dzięki. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Dlatego lepiej mieć VAGa, Opla albo Fiata

Patrząc przez pryzmat tanich i łatwych napraw - tak. Ale to niejedyne kryteria przy zakupie samochodu, więc górę wzięły inne względy.

Napisano

> Patrząc przez pryzmat tanich i łatwych napraw - tak. Ale to niejedyne kryteria przy zakupie samochodu, więc górę wzięły inne względy.

Jasne. Kryteria każdy ma inne. Ja akurat znam mechanika, który pracuje w ASO VW. Serwisuję u niego już drugie auto. Tanio, szybko i fachowo. W dużej mierze dlatego wybrałem VW po raz drugi. Przede wszystkim jednak dlatego, że z poprzedniego auta - choć to zabrzmi może niewiarygodnie - byłem bardzo zadowolony zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jasne. Kryteria każdy ma inne. Ja akurat znam mechanika, który pracuje w ASO VW. Serwisuję u niego

> już drugie auto. Tanio, szybko i fachowo. W dużej mierze dlatego wybrałem VW po raz drugi.

> Przede wszystkim jednak dlatego, że z poprzedniego auta - choć to zabrzmi może niewiarygodnie

> - byłem bardzo zadowolony

Dlaczego niewiarygodnie? Każdy ma inne oczekiwania, jeden może być zadowolony z Chevroleta, inny z VW a trzeci z Opla (choć pipp zaraz wtrąci, że to akurat niemożliwe hehe.gif). Zresztą zakładam, że gdybym kupił Passata zamiast Epiki prawdopodobnie w ogólnym rozrachunku byłbym równie zadowolony, choć być może co innego by to zadowolenie powodowało.

Napisano

> Dlaczego niewiarygodnie?

Temat na dłuższą dyskusję, nie chcę Ci zaśmiecać wątku.

Generalnie chodzi o to, że powszechna jest opinia o słabej jakości VW.

Napisano

> Generalnie chodzi o to, że powszechna jest opinia o słabej jakości VW.

Chyba na AK grinser006.gif

Napisano

Mi już ze 3-4 lata temu wycinali immobilizer w fordzie fiesta z 96, i na pewno da się, bo immo nie dziala. I nie robiłem tego w ASO, tylko u mechanika w Sosnowcu.

Napisano

> Mi już ze 3-4 lata temu wycinali immobilizer w fordzie fiesta z 96, i na pewno da się, bo immo nie

> dziala. I nie robiłem tego w ASO, tylko u mechanika w Sosnowcu.

a byl to immo zintegrowany z ECU?

bo gdy mialem primere P12 to zglebialem temat wyciecia immo[jedna z powszechnych usterek w tym modelu] i nie znalazlem magika ktory by to zrobil.

Napisano

> a byl to immo zintegrowany z ECU?

> bo gdy mialem primere P12 to zglebialem temat wyciecia immo[jedna z powszechnych usterek w tym

> modelu] i nie znalazlem magika ktory by to zrobil.

Bo w jednych autach robi się to łatwiej w innych trudniej a jeszcze w innych nie ma magika, chociaż teoretycznie, technicznie się da...

Japońskie są akurat najsłabiej rozpracowane.

Napisano
  • Autor

> bo gdy mialem primere P12 to zglebialem temat wyciecia immo[jedna z powszechnych usterek w tym

No to u mnie jest kicha, bo w ECU jest zintegrowany nie tylko immobilizer ale też fabryczny alarm.

Napisano

> No to u mnie jest kicha, bo w ECU jest zintegrowany nie tylko immobilizer ale też fabryczny alarm.

A czy alarm czasem nie siedzi w tzw. module nadwozia, tak jak np. w Oplu?

Napisano

Niestety szczegółów technicznych nie znam, wiem że auto najpierw było w jednym warsztacie i odłączali immobilizer w jakimś urządzeniu ale niestety do końca go nie odcieli. Dopiero u mnie w Sosnowcu całość ładnie odłączyli, z rozmowy z mechanikiem blokady były w paru miejscach pozakładane, nawet była pompa paliwa rozbierana.

Ps. Jeśli to pomoże to immobilizer odłączali u Marka Warwasa w Sosnowcu dzielnica Kazimierz.