Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie LUPO kupić? Ma mało palić, raczej Pb

Featured Replies

Napisano

Nasz wierna Asterka powoli ma dość jeżdżenia i chcemy coś małego, niedrogiego, ekonomicznego i w miarę bezawaryjnego. To ma być auto w 95% na dojazdy do pracy 10km w jedną stronę z czego 7km trasa i 3km miasto. Podobno te małe benzyniaki niewiele palą a i znaleźć nieco ponad 10 letnie auto z przebiegiem poniżej 100 tysi też nie jest ciężko. Co byście doradzili?

Napisano
  • Autor

> chyba bym wolal sejczento.Lupo jest drogie w sumie nic wiecej nie oferuje

To szukaj w dziale Fiata wink.gif

Ja w chwili obecnej szukam Lupo gdyż tak nam polecono a na dodatek zaprzyjaźniony mechanik pracuje właśnie w WV/Skoda. Żonie również podobają się kolory a to przeca najważniejsze smile.gif

Napisano

Zupełnie inni komfort, wyższy poziom bezpieczeństwa , więcej miejsca i mniejsza awaryjność niż Fiat - dla mnie to sporo różnic ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zupełnie inni komfort, wyższy poziom bezpieczeństwa , więcej miejsca i mniejsza awaryjność niż Fiat

> - dla mnie to sporo różnic

No dla mnie też więc szukam

Teraz mam chwilowo zastępcze punto 1,2PB chyba 6 letnie i naprawdę nie chcę dla żony fiata angryfire.gif

Napisano

> Nasz wierna Asterka powoli ma dość jeżdżenia i chcemy coś małego, niedrogiego, ekonomicznego i w

> miarę bezawaryjnego. To ma być auto w 95% na dojazdy do pracy 10km w jedną stronę z czego 7km

> trasa i 3km miasto. Podobno te małe benzyniaki niewiele palą a i znaleźć nieco ponad 10 letnie

> auto z przebiegiem poniżej 100 tysi też nie jest ciężko. Co byście doradzili?

takie coś bym poradził:

n7m9.jpg

Napisano

> To szukaj w dziale Fiata

> Ja w chwili obecnej szukam Lupo gdyż tak nam polecono a na dodatek zaprzyjaźniony mechanik pracuje

> właśnie w WV/Skoda. Żonie również podobają się kolory a to przeca najważniejsze

A Lupo w wersji 3L?, z tym, że to diesel. Względnie Arosa, może okazać się tańsza niż VW.

Napisano

> A Lupo w wersji 3L?, z tym, że to diesel. Względnie Arosa, może okazać się tańsza niż VW.

A 3L nie wystepowały tylko w duecie z automatem?

Napisano

> A 3L nie wystepowały tylko w duecie z automatem?

Tego to nie wiem niestety.

Napisano

> A 3L nie wystepowały tylko w duecie z automatem?

tak, 5b. tiptronik i o ile pamietam z systemem SS

Napisano

> Tego to nie wiem niestety.

Tylko z automatem, który tak naprawdę był zautomatyzowanym manualem. Psuje się stosunkowo często, ale są magicy od naprawy. Trzeba dbać, kalibrować i można jeździć.

Napisano
  • Autor

Auto ma byc proste. Tylko na dojazdy do pracy wiec wiele wymagac od niego nie będziemy. Drugie auto w rodzinie to zwykle przyzwoite kombi nowe do około 2 lat z darmowym paliwem itd więc ten ma byc naprawdę tylko i wyłacznie na malusie trasy po 20min x2 w ciagu dnia ponoiedzialek-piatek

Napisano

> Auto ma byc proste. Tylko na dojazdy do pracy wiec wiele wymagac od niego nie będziemy. Drugie auto

> w rodzinie to zwykle przyzwoite kombi nowe do około 2 lat z darmowym paliwem itd więc ten ma

> byc naprawdę tylko i wyłacznie na malusie trasy po 20min x2 w ciagu dnia ponoiedzialek-piatek

a moze 1.7sdi? silnik prosty jak cep, bez turbo, lejesz praktycznie wszystko

Napisano
  • Autor

> a moze 1.7sdi? silnik prosty jak cep, bez turbo, lejesz praktycznie wszystko

Benzyna wydaje mi sie prostsza i tańsza w serwisie a przy ponad 10 letnim aucie to ważne

Napisano

> Benzyna wydaje mi sie prostsza i tańsza w serwisie a przy ponad 10 letnim aucie to ważne

SDi to praktycznie nieśmiertelny silnik i do takiego autka super daje radę, tam nie ma się co zepsuć smile.gif

A nie spodziewałbym się, że lupo ktoś latał po autostradach i kręcił masę kilometrów grinser006.gif

Napisano

Paanie Kolego, wsiądź do seicento, a potem wsiądź do lupo zlosnik.gif Nie miałem pojęcia, jak z przodu może być tak dużo miejsca, w tak małym samochodziku. Jakie materiały wykońćzenia oraz wygłuszenia. Co do tych aut, przepaść jest wielka, na plus dla lupo ok.gif

Napisano

> SDi to praktycznie nieśmiertelny silnik i do takiego autka super daje radę, tam nie ma się co

> zepsuć

> A nie spodziewałbym się, że lupo ktoś latał po autostradach i kręcił masę kilometrów

Zerknij na przebiegi rzeczywiste, np. na mobile.de , sporo jest powyżej 250-300kkm ok.gif

Napisano

> Zerknij na przebiegi rzeczywiste, np. na mobile.de , sporo jest powyżej 250-300kkm

Dla tego silnika to nic, lekko dotarty smile.gif

Napisano

> No dla mnie też więc szukam

> Teraz mam chwilowo zastępcze punto 1,2PB chyba 6 letnie i naprawdę nie chcę dla żony fiata

Bardzo mądrze , Fiat to Fiat i długo by o tym pisać.

Napisano

a i znaleźć nieco ponad 10 letnie

> auto z przebiegiem poniżej 100 tysi też nie jest ciężko. Co byście doradzili?

Ja doradził bym nieco zweryfikować wymagania i przestać wierzyć w to, że łatwo jest znaleźć 10 letnie Lupo z przebiegiem poniżej 100 tys km (realnym a nie kręconym)

Nie wiem o jakich pieniądzach myślisz, ale polecił bym Ci nowe Renault Twingo dla żony, 4-5 letnie samochody można już śmiało za około 10-13 tys pln kupić w na prawdę dobrym stanie i z minimalnym przebiegiem. Silnik 1.2 Benzyna daje radę, osobiście mam diesla i bardzo sobie chwalę, żona jeździ codziennie po około 13 km w jedną stronę do pracy spalanie poniżej 5 l/100 przyzwoite osiągi po remapie ok.gif

Napisano
  • Autor

To ma być możliwie tanie auto, osiągi są bez znaczenia, wystarczy 70km/h. Ma być małe, tanie, mało palić i być tanie w ewentualnym serwisie. Szukam takiego malucha gdyż jakoś niewierze aby takim małym "gówienkiem" ktoś przez 10 lat nakręcił 300 tysi wink.gif. Jedno sensowne auto na częste wyjazdy nam wystarczy. Robię rocznie z 60-70 tysi i co 2 lata mam nowe. Ten tylko dom-biuro-dom czyli dziennie 20km. Może być porysowany itd. ale bez rdzy i normalnie jeżdżący smile.gif Tak aby się nie stresowała że po 8 godzinach stania na mrozie nie odpali smile.gif Nasza 18 letnia astra nigdy nie zawiodła i teraz musi być identycznie smile.gif

Jak benzyna to taniej będzie 1,0 czy 1,4? Są też jakieś inne? Jakieś wersje?

Napisano

> To ma być możliwie tanie auto, osiągi są bez znaczenia, wystarczy 70km/h. Ma być małe, tanie, mało

> palić i być tanie w ewentualnym serwisie. Szukam takiego malucha gdyż jakoś niewierze aby

> takim małym "gówienkiem" ktoś przez 10 lat nakręcił 300 tysi . Jedno sensowne auto na częste

> wyjazdy nam wystarczy. Robię rocznie z 60-70 tysi i co 2 lata mam nowe. Ten tylko

> dom-biuro-dom czyli dziennie 20km. Może być porysowany itd. ale bez rdzy i normalnie jeżdżący

> Tak aby się nie stresowała że po 8 godzinach stania na mrozie nie odpali Nasza 18 letnia

> astra nigdy nie zawiodła i teraz musi być identycznie

> Jak benzyna to taniej będzie 1,0 czy 1,4? Są też jakieś inne? Jakieś wersje?

Była wersja GTI smile.gif

Przy szukaniu zobacz też na bliźniaka Lupo - http://otomoto.pl/seat-arosa-sdi-webasto-C31677935.html palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Była wersja GTI

> Przy szukaniu zobacz też na bliźniaka Lupo -

> http://otomoto.pl/seat-arosa-sdi-webasto-C31677935.html

Seaty są mniej "śmieszne"

Dieselki zwykle są z większymi przebiegami więc tu się zgadza

Żadne GTI mnie nie interesuje, to auto ma być do kulania smile.gif

Napisano

> a moze 1.7sdi? silnik prosty jak cep, bez turbo, lejesz praktycznie wszystko

Mam sdi od 3 lat do pracy 10km (wiem wiem na takie trasy sie nie opłaca ON i hehe.gif)5 spali i trzeba polubic klekot smile.gif

Dziewczyna ta sama trasa ma yarisa 1.0 spala 6-6,5 i przebieg 250tys (przebieg orginał smile.gif) zero wycieków i brania oleju.

Pomyśl nad yarisem duzo wieksze od lupo i fajnie sie jezdzi.

Myślałem zeby sprzedać lupo ale nie znalazłem niz ekonomicznego.

.

.

Napisano
  • Autor

> Mam sdi od 3 lat do pracy 10km (wiem wiem na takie trasy sie nie opłaca ON i )5 spali i trzeba

> polubic klekot

> Dziewczyna ta sama trasa ma yarisa 1.0 spala 6-6,5 i przebieg 250tys (przebieg orginał ) zero

> wycieków i brania oleju.

> Pomyśl nad yarisem duzo wieksze od lupo i fajnie sie jezdzi.

> Myślałem zeby sprzedać lupo ale nie znalazłem niz ekonomicznego.

> .

> .

a jak w tych autach z serwisem, częściami itd.? idzie kupic w rozsądnych cenach? U nas autko mało popularne ...

Napisano

> Myślałem zeby sprzedać lupo ale nie znalazłem niz ekonomicznego.

Yaris 1.0 z LPG palacz.gif

Napisano

> a jak w tych autach z serwisem, częściami itd.? idzie kupic w rozsądnych cenach? U nas autko mało

> popularne ...

Grupa VAG wiec części tanie.Wymieniam oleje i filtry i nie mam problemu.Jak wyżej pisali auto bedzie na szrocie a silnik dalej będzie działał.Zona niech sie przejedzie lupo i yarisem i zobaczy ktory jej bardziej podejdzie,Cenowo i ekonomicznie to samo.

.

Napisano
  • Autor

> Grupa VAG wiec części tanie.Wymieniam oleje i filtry i nie mam problemu.Jak wyżej pisali auto

> bedzie na szrocie a silnik dalej będzie działał.Zona niech sie przejedzie lupo i yarisem i

> zobaczy ktory jej bardziej podejdzie,Cenowo i ekonomicznie to samo.

> .

Lupo jest śmieszniejszy. Yaris jakiś taki "zwykły" smile.gif

Napisano

Z zawodowego doświadczenia doradzałbym 1,4 8V najtańszy w obsłudze, w miarę żwawy i dobrze znosi LPG

Lupo ma o wiele wiecej miejsca z przodu niz seicento czy Aygo

Napisano

> Z zawodowego doświadczenia doradzałbym 1,4 8V najtańszy w obsłudze, w miarę żwawy i dobrze znosi

> LPG

> Lupo ma o wiele wiecej miejsca z przodu niz seicento czy Aygo

ale Aygo masz 5d, mniejszy silnik więc mniejsze opłaty i na pewno będzie młodszy

Napisano
  • Autor

różnice w opłatach niewielkie, mamy znjomego co nam serwisuje auta wpracuje w VW Skoda więc cały czas celujemy w Lupo. W weekend bierzemy kilka tysi w kieszeń i jedziemy pośmigać trochę po województwie po 3-4 ofertach. zobaczymy jak po jazdach czy żonie się nie odechce takiego malucha ...

Napisano

> ale Aygo masz 5d, mniejszy silnik więc mniejsze opłaty i na pewno będzie młodszy

nie wiem czy ktoś kupujący takie małe auto kieruje się praktycznością tyłu... raczej tylna kanapa to dodatek w sytuacja "kryzysowych"

Koszty eksploatacji Aygo są w wielu przypadka 10x wyższe niż w przypadku Lupo...

Napisano

> nie wiem czy ktoś kupujący takie małe auto kieruje się praktycznością tyłu... raczej tylna kanapa

> to dodatek w sytuacja "kryzysowych"

eee tam, ja nią woziłem szafki z Ikei

> Koszty eksploatacji Aygo są w wielu przypadka 10x wyższe niż w przypadku Lupo...

jakieś przykłady?

Napisano

> jakieś przykłady?

Łożysko koła tylne, tuleje wahaczy

Napisano

> Łożysko koła tylne,

60 pln kontra circa 200 pln

> tuleje wahaczy

10 pln kontra circa 30 pln

no to rzeczywiście różnica x10

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Samochodów jest dość mało i ciężko w czymś wybrać. te co oblukalismy nosiły ślady niedawnego malowania lub były bardzoz aniedbane

TEMAT Z LUPO ODPUSZCZAMY

Napisano

> Samochodów jest dość mało i ciężko w czymś wybrać. te co oblukalismy nosiły ślady niedawnego

> malowania lub były bardzoz aniedbane

> TEMAT Z LUPO ODPUSZCZAMY

Tu masz pewne lupo jakiś tekst

.

Napisano
  • Autor

> Tu masz pewne lupo jakiś tekst

> .

i po ciul mojej żonie na dojazdy do biura taki stary badziew za tak kosmiczne pieniadze?

to auto dla jakiegoś biednego szczuna ze wsi wink.gif

Napisano

> i po ciul mojej żonie na dojazdy do biura taki stary badziew za tak kosmiczne pieniadze?

> to auto dla jakiegoś biednego szczuna ze wsi

Szukałeś starego badziewia wiec proponuje smile.gif zona sie moze odmłodzić smile.gif

.

.

Napisano

Na dojazdy do biura to karetę trzeba kupić i obowiązkowo złote klamki bo w mieście to musi być lans. hehe.gifhehe.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kupiono kolejną Astrę więc temat nieaktualny, dzięki