Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

RAV4 3.5 V6 - warto się w to pchać?

Featured Replies

Napisano

Dobry znajomy sprowadził sobie taką Toyotę nówkę z USA w 2008 bodajże. Zrobił nią ok 80kkm, ztcw przygód czy problemów żadnych nie było, więc można powiedzieć, że auto pewne i z pewnego źródła.

Ostatnio w rozmowie napomknął, ze może będzie sprzedawał (ale jeszcze nie wie ile by chciał), a że ja się powoli zaczynam za czymś nowym rozglądać, to mi przeszło przez myśl, że może warto by się tematem bliżej zainteresować.

Problem w tym, że tych aut w tej wersji jak na lekarstwo (na otomoto 2 szt, 1 bita, druga niby nie), więc ciężko o punkt odniesienia.

Przeraża mnie nieco pojemność silnika oraz potencjalne koszty serwisowania i utrzymania. Pytanie tylko, czy słusznie i czy jest się czego obawiać? Ile to może palić i czy nadaje się do zagazowania (jak nie, to raczej odpada)? Pytałem znajomego, ale on nie bardzo się orientuje a na spalanie nigdy nie zwracał uwagi (stać go).

Czy ten silnik/wersja ma jakieś specyficzne wymagania w stosunku do pozostałych wersji?

Ile realnie może być teraz warte takie auto?

Od roku jeżdżę Priusem i Toyota przekonała mnie do siebie.

Napisano

Może być problem z częściami zamiennymi. Znajoma miała Yarisa z USA i czekała na błotnik 2 miesiące. Ale IMHO warto zbadać temat, bo auto fajne ok.gif

Napisano
  • Autor

> Może być problem z częściami zamiennymi. Znajoma miała Yarisa z USA i czekała na błotnik 2

> miesiące. Ale IMHO warto zbadać temat, bo auto fajne

Moje pytanie tutaj jest właśnie próbą zbadania tematu, także w kwestii dostępności części i ich ewentualnych kosztów waytogo.gif

Napisano

> Moje pytanie tutaj jest właśnie próbą zbadania tematu, także w kwestii dostępności części i ich

> ewentualnych kosztów

a od czego jest ten silnik ? jakie to ma zawieszenie, jak w EUDM ?

Kolega miał swego czasu amerykańską Avalon z 3.5 v6, jeździł nią jego ojciec potem on, w sumie 6 lat. Nigdy nie miał problemów z tym autem ani z serwisem i częściami zamiennymi ani z awaryjnością. Masz Priusa, również niezbyt popularne auto, więc powinieneś znać temat, chociażby pod względem części eksploatacyjnych.

Osobiście zainteresowałbym bym się kwestią lpg w tym motorze (kolega miał).

Na przykładzie Subaru (EUDM) mogę Ci powiedzieć, że momentami szybciej, łatwiej i taniej można znaleść wersje do USDM, niż do EUDM. Jest dużo firm i serwisów, co ściągają i mają na stanie części, od biedy wysyłka kurierem też nie trwa długo.

Napisano
  • Autor

> a od czego jest ten silnik ? jakie to ma zawieszenie, jak w EUDM ?

niewiem.gif gdybym wiedział, to bym nie pytał wink.gif

> ...Masz Priusa, również niezbyt popularne auto, więc powinieneś znać temat,

> chociażby pod względem części eksploatacyjnych.

Zanim kupiłem Priusa, również pytałem na MK, sporo przydatnych informacji udzielił mi tutaj kolega, który takie auta sprowadza. W przypadku Priusa części są typowe, sporo współdzielone z Yarisem czy Corolla. Przez rok przejechałem ponad 25kkm i tylko aku i olej musiałem wymienić.

> Osobiście zainteresowałbym bym się kwestią lpg w tym motorze (kolega miał).

O to też właśnie pytam, bo przy tej pojemności to warunek konieczny, tym bardziej, że to ja bym tym autem jeździł, a to oznacza przebieg ok 20-25kkm.

> Na przykładzie Subaru (EUDM) mogę Ci powiedzieć, że momentami szybciej, łatwiej i taniej można

> znaleść wersje do USDM, niż do EUDM. Jest dużo firm i serwisów, co ściągają i mają na stanie

> części, od biedy wysyłka kurierem też nie trwa długo.

No własnie podstawowe pytanie, to czy ta wersja różni się czymś od wersji EU hmm.gif

Napisano

> Dobry znajomy sprowadził sobie taką Toyotę nówkę z USA w 2008 bodajże. Zrobił nią ok 80kkm, ztcw

> przygód czy problemów żadnych nie było, więc można powiedzieć, że auto pewne i z pewnego

> źródła.

> Ostatnio w rozmowie napomknął, ze może będzie sprzedawał (ale jeszcze nie wie ile by chciał), a że

> ja się powoli zaczynam za czymś nowym rozglądać, to mi przeszło przez myśl, że może warto by

> się tematem bliżej zainteresować.

> Problem w tym, że tych aut w tej wersji jak na lekarstwo (na otomoto 2 szt, 1 bita, druga niby

> nie), więc ciężko o punkt odniesienia.

> Przeraża mnie nieco pojemność silnika oraz potencjalne koszty serwisowania i utrzymania. Pytanie

> tylko, czy słusznie i czy jest się czego obawiać? Ile to może palić i czy nadaje się do

> zagazowania (jak nie, to raczej odpada)? Pytałem znajomego, ale on nie bardzo się orientuje a

> na spalanie nigdy nie zwracał uwagi (stać go).

> Czy ten silnik/wersja ma jakieś specyficzne wymagania w stosunku do pozostałych wersji?

> Ile realnie może być teraz warte takie auto?

> Od roku jeżdżę Priusem i Toyota przekonała mnie do siebie.

Problemów nie będziesz miał , to są bezawaryjne samochody i silniki.

Jedyny problem jaki widzę to spalanie alien.gif

Napisano

> a od czego jest ten silnik ?

OK, coś mi się poplątało...

Toyota V6 a nie Honda V6 wink.gif Toyotowy 3.5L V6 jest montowany wszędzie - Camry, Avalon, Lexus IS, GS, RX, RC, RAV 4, Highlinder i wiele innych. Silnik nie do zajechania.

Napisano

> Ten V6 z drobnymi zmianami Honda stosuje wszędzie - Accord, TL, Ridgeline, Odyssey. W zeszłymroku

> załapał się na 10 najlepszych silników.

Jeden kolega ucieszy się - tyle, że niestety popsuł ten silnik i zamontował LPG zlosnik.gif

> Ciekawostką jest tylko jeden wałek rozrządu na rząd

> cylindrów pomimo 4 zaworów na cylinder.

To nie taka ciekawostka.

Inne silniki też tak miewają - choćby diesel VM Motori montowany w Chevroletach smile.gif

Napisano

> OK, coś mi się poplątało...

> Toyota V6 a nie Honda V6 Toyotowy 3.5L V6 jest montowany wszędzie - Camry, Avalon, Lexus IS, GS,

> RX, RC, RAV 4, Highlinder i wiele innych. Silnik nie do zajechania.

ale to chyba o toyote chodzi

Napisano

> Jeden kolega ucieszy się - tyle, że niestety popsuł ten silnik i zamontował LPG

Kolega ma Oddysey, ta z odlaczanymi cylindrami, jak twierdzi super silnik do LPG. Ostatnio nawet sam zawory ustawial, dosc prosta sprawa wink.gif

Napisano

> gdybym wiedział, to bym nie pytał

> Zanim kupiłem Priusa, również pytałem na MK, sporo przydatnych informacji udzielił mi tutaj kolega,

> który takie auta sprowadza. W przypadku Priusa części są typowe, sporo współdzielone z Yarisem

> czy Corolla. Przez rok przejechałem ponad 25kkm i tylko aku i olej musiałem wymienić.

Tak jak napisał Marek, to ten sam silnik co Toyota ładuje do wielu aut na rynku US (zresztą większość jp firm tak robi), także o części bym się nie martwił.

> O to też właśnie pytam, bo przy tej pojemności to warunek konieczny, tym bardziej, że to ja bym tym

> autem jeździł, a to oznacza przebieg ok 20-25kkm.

kolega miał i nie było problemów z lpg.

> No własnie podstawowe pytanie, to czy ta wersja różni się czymś od wersji EU

To już musisz sam ocenić, w Subaru jest trochę różnić, marka też nie jest jakoś super popularna a jak napisałem o części czasem łątwiej niż do EUDM

Napisano

> Moje pytanie tutaj jest właśnie próbą zbadania tematu, także w kwestii dostępności części i ich

> ewentualnych kosztów

Skoro samochód sprzedaje Twój "dobry znajomy" to jego się pytaj o dostępność części (przynajmniej tych eksploatacyjnych) i chyba to będzie najlepsze źródło informacji.

Napisano

[...]w 2008 bodajże. Zrobił nią ok 80kkm, [...]warto by

> się tematem bliżej zainteresować.

> Problem w tym, że tych aut w tej wersji jak na lekarstwo[...]więc ciężko o punkt odniesienia.

Mialem troche tych silnikow prywatnie - 2GR-FE jest jedna z podstwowych/prostych konstrukcji Toyota - klepany masowo, i instalowany masowohmm.gif, generalnie uwaza sie za bardzo niezawodna i trwala konstrukcje.

Ok 2008 RAV4 byl u mnie w pracy podstwawowymi taczkami... kupowalismy to po 120 sztuk na raz. Na 50-60 sztuk ktore osobiscie znalem, nigdy nie bylo zadnego przypadku "padu" RAV4 - nie liczac tych strconych w wypadkach...

tc-rav4-v6-1.jpg

> Przeraża mnie nieco pojemność silnika oraz potencjalne koszty serwisowania i utrzymania. Pytanie

> tylko, czy słusznie i czy jest się czego obawiać?

Toyota gwarantuje 200k km gwarancjizlosnik.gif, i ocenia, ze 2GR-FE "robi" ok 500 k km bez wiekszego wysilku przy normalnym service. User-zy to potwierdzajaidea.gif[...] - jesli cokolwiek zostanie z RAV4 po 10 latach to bdzie to 2GR-FEhehe.gif[...]

>Ile to może palić

Z moich obecnyh prywatnych aut mam 1x 2GR-FE. Ostatni miesiac - wakacje ponad 5 k km. Srednio 8.3l/100km - w moich warunkach.

Codziennea miejska drive.gif - znow mowie w moih warunkach - drive.gif przez Missus Ozi mulher.gif to ok 9.3l - 10.3l benzyny 91.

2009-toyota-kluger-grande-int027.jpg

>[...] i czy nadaje się do

> zagazowania

Tak - mimo, ze nie bylo wersji fabrycznej - juz nie pamietam dlaczego nie powstala, ale ok 2006 jak ceny benzyny uderzyly $1 TMC pracowala nad fabryczna wersja LPG.

Niektorzy wtedy pakowali jakies LPG.

EDIT: znalazlem: - cokolwiek to znaczy ...

Conversion System - Landirenzo sequential injection + 79L[...]

> na spalanie nigdy nie zwracał uwagi (stać go).

> Czy ten silnik/wersja ma jakieś specyficzne wymagania w stosunku do pozostałych wersji?

Tak zlosnik.gif - i nie, idea.gif, ma lancuch, de facto olej, filter i jest bezobslugowy jesli dba sie o nie go [...]

[...]

Na USDM wszelkie RAV4 od 2009 byly klepane przez TMMC, jesli ten jest 2008 bedzie jeszcze Made in Japan....

Napisano

> Tu chińczycy produkują z silnikami mitsu.

[...]

Wiekszosc ChDM wlasnie ma silnik Mitsuhmm.gif, jak Mitsu bylo w klopotach to mase licencji sprzedali hmm.gif.

> Jak to ma się u Ciebie?

Tego w ogole nie ma. Najblizej bedzie Chery J11 ...

Chery_J11_large2.jpg

1941aeadcc4546928e1e04edfdabdd38.3.jpg

6361f7a6a0a94f22aefd163dcde99370.3.jpg

4220509938854b62b477d9b2cfa64443.3.jpg

4aac333b773c42b08fbf75d81544d729.3.jpg

2c73cac5deba465da2c9b08c469eddfb.3.jpg

twoje z $13kzlosnik.gif. Widze pare sztuk na farmach i jak na auto ktore wurzucasz po roku - to nie znalazle jeszcze nikogo, kto by narzekal (po 2-3 latachhmm.gif)

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za info waytogo.gif

Wygląda na to, ze warto się przymierzyć do tego auta.

To teraz muszę znajomego przypilnować no i jeszcze jedna drobnostka, czyli żonę przekonać blagam.gifmulher.gif

Napisano

Musiałbyś mieć dużego pecha, aby coś w tym silniku było nie tak.

W RAV4 jeździ to rewelacyjnie* - miny właścicieli Q7 i X5 czy innych ML-ów z "mocnymi dieslami" przy starcie ze świateł bezcenne grinser006.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

*zawieszenie w RAV4 nie nadąża za tym silnikiem w zakrętach, no ale to SUV.

Napisano

> [...]

> Wiekszosc ChDM wlasnie ma silnik Mitsu, jak Mitsu bylo w klopotach to mase licencji sprzedali .

> Tego w ogole nie ma. Najblizej bedzie Chery J11 ...

4220509938854b62b477d9b2cfa64443.3.jpg

> twoje z $13k. Widze pare sztuk na farmach i jak na auto ktore wurzucasz po roku - to nie znalazle

> jeszcze nikogo, kto by narzekal (po 2-3 latach)

Fajna kołderka :-) deska mięciutka pewnie jak w VW wink.gif

Napisano

> Fajna kołderka :-) deska mięciutka pewnie jak w VW

Zebys sobie raczek nie poparzylzlosnik.gif - Dash mat - dosc popularne u mnie, slonce ... Do kazdego modelu mozna kupic ...

Supreme-automart%20225.jpg

GDi30DashMat2_zpsff52403f.jpg

Napisano

> w toyota

Sugarzlosnik.gif, zaskoczyles mniezlosnik.gif[...]

Torque distribution, czujniki wykrywaly ktore sie sliska jesli dobrze pamietam. idea.gif, z reszta calkiem niezle sobie to radzilo.

Zanim zdecdowalismy sie na RAV4 oceniane byly:

- Forester,

- Mitsubishi Outlander,

- Hyundai ix35,

- Holden Craptiva (Antara EU)...

RAV4 wlasnie dostal najwiecej punktow za AWD system i silnik ...

W poprzedniej wersji byl 4s stary automatic (a dokladnie 3+ overdrive - niesmiertelna skrzynia Toyota klepana w zasadzie od poczatkow lat 80tychhmm.gif)

EDIT: znalazlem - nawet sie bardzo nie mylilemzlosnik.gif

http://rav4world.com/pdf/2006/2006_4wdsystem.pdf

Napisano

> Sugar, zaskoczyles mnie[...]

Czemu?

Powoli szukam następcy forka ale zmienię tylko na lepsze auto. Myślałem że to rav4 3.5 stali 6AT

A tu nie miłe zaskoczenie i dalej nieśmiertelne 4AT jak w foresterze

Pozostaje więc w kręgu zainteresowań outbacka 3.6 5AT

> Torque distribution, czujniki wykrywaly ktore sie sliska jesli dobrze pamietam. , z reszta calkiem

> niezle sobie to radzilo.

Nie jest źle choć szkła że lock rozłącza się powyżej 40km/h

> Zanim zdecdowalismy sie na RAV4 oceniane byly:

> - Forester,

> - Mitsubishi Outlander,

> - Hyundai ix35,

> - Holden Craptiva (Antara EU)...

> RAV4 wlasnie dostal najwiecej punktow za AWD system i silnik ...

Silnik ma na pewno lepszy (trwalszy) niż 2.5T ale napęd jest gorszy....

> W poprzedniej wersji byl 4s stary automatic (a dokladnie 3+ overdrive - niesmiertelna skrzynia

> Toyota klepana w zasadzie od poczatkow lat 80tych)

> EDIT: znalazlem - nawet sie bardzo nie mylilem

> http://rav4world.com/pdf/2006/2006_4wdsystem.pdf

Dzięki