Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alkomat w aucie

Featured Replies

Napisano

Pozwólcie że zacytuje najbardziej bzdurny pomysł naszego rządu:

http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/1085782,producenci-alkomatow-moga-zbic-fortuny,id,t.html

I mam pytanie do szanownych Panów ministrów wszelakiej maści posłów itp? Czy mając w aucie alkomat a nie mając odpowiedzialności zmusi mnie ktoś do dmuchnięcia i zaniechania jazdy? Dużo lepszym pomysłem byłoby karanie pijanych kierowców ale nie poprzez bzdurne umieszczanie ich w zakładach karnych. Niech wożą na aucie naklejki typu UWAGA PIŁEM lub jeżdżę na podwójnym gazie. Policja takiego delikwenta powinna kontrolować za każdym razem gdy widzi taki pojazd - napewno byłoby to bardziej dotkliwe i pełniło funkcję resocjalizacyjną niz pobyt w wiezieniu. W przypadku jazdy nawet nie swoim autem za brak oznaczenia surowe kary.

Napisano

Widziałeś wątek: "Alkohol na stacjach benzynowych"? cfaniaczek.gif

Napisano

> Czy mając w aucie alkomat

> a nie mając odpowiedzialności zmusi mnie ktoś do dmuchnięcia i zaniechania jazdy?

Obowiązek posiadania alkomatu w samochodzie ma z założenia wyeliminować kierowców, którzy "nie wiedzieli" że są nawaleni hehe.gif. A to może być strzał w stopę, bo co zrobi sąd jak na policyjnym wydmucham 0,5 a przecież mój w samochodzie pokazał 0,0 więc wsiadłem i spokojny pojechałem? zlosnik.gif

Napisano

> Obowiązek posiadania alkomatu w samochodzie ma z założenia wyeliminować kierowców, którzy "nie

> wiedzieli" że są nawaleni . A to może być strzał w stopę, bo co zrobi sąd jak na policyjnym

> wydmucham 0,5 a przecież mój w samochodzie pokazał 0,0 więc wsiadłem i spokojny pojechałem?

na pewno ci uwierzy i pości cię wolno

Napisano

ale wpierw sędzia dla próby dmuchnie w niego, by sprawdzić czy sprawny był i wtedy wyjdzie wynik powyżej 0

Napisano

> ale wpierw sędzia dla próby dmuchnie w niego, by sprawdzić czy sprawny był i wtedy wyjdzie wynik

> powyżej 0

mówi się najpierw a nie wpierw cool.gif

Napisano

> mówi się najpierw a nie wpierw

ja tam bym z tym "naj" nie wyskakiwał tak szybko

Napisano

> Obowiązek posiadania alkomatu w samochodzie ma z założenia wyeliminować kierowców, którzy "nie

> wiedzieli" że są nawaleni . A to może być strzał w stopę, bo co zrobi sąd jak na policyjnym

> wydmucham 0,5 a przecież mój w samochodzie pokazał 0,0 więc wsiadłem i spokojny pojechałem?

Poziom dozwolony powinien zostać podniesiony do 0,5 prom. Drastyczne sankcje pow. 0,8 prom.

Napisano

> Poziom dozwolony powinien zostać podniesiony do 0,5 prom. Drastyczne sankcje pow. 0,8 prom.

Wydaje mi się, że przy tak niezdyscyplinowanym społeczeństwie, do tego tolerującym picie (i w większości uznających za stan nietrzeźwości lub upojenia alkoholowego za okoliczności łagodzące) dałoby to zupełnie przeciwne skutki, niż te o których myślisz, tj. ograniczenie penalizacji osób, które de facto nie stwarzają zagrożenia. U nas byłoby to pretekstem do chlania do rana i wsiadania za kółko po 2 godzinach snu, bo przecież na pewno będzie mniej, niż 0,5, bo internetowy alkomat pokazał itd.

Napisano

Mam alkomat, w domu trzymam i jak wieczorkiem wypiję kilka piw to lubię wiedzieć, że rano mam 0.00. Daje mi to takiego energetycznego kopa i sumienie mam czyste palacz.gif

Napisano

Pakiet pomysłów inspirowanych "widowiskową" tragedią to skandal. Wstyd mówić, że będziemy coś robić, zabierać, nakazywać i karać zamiast "przepraszamy, że nie zapobiegliśmy tej tragedii".

A sposób nie musi powstać. On jest. Przekonałem się o tym 7 stycznia 2014 roku o 6 rano. Ten sposób to radiowóz Kia Cee'd, policjant z alkomatem świeczkowym na jezdni i drugi mundurowy w Kii. Każde auto zatrzymywało się na 10 sekund, kierowca dmuchał i czysty jechał dalej. Z tego co wiem, nie była to jedyna kontrola w Krakowie.

Co za problem, żeby takich kontroli nie było co tydzień, co drugą środę czy w każdy dzień parzysty? Albo codziennie, albo 3x dziennie jak będzie trzeba. Jaki jest problem? Niech patrol wyjedzie i kontroluje, niech robi swoją robotę, a premier niech się zajmie swoją pracą, a nie pitoleniem...bo zabitym...to pomoże już tylko cisza.

Pozdrawiam.

Napisano

> Co za problem, żeby takich kontroli nie było co tydzień, co drugą środę czy w każdy dzień parzysty?

> Albo codziennie, albo 3x dziennie jak będzie trzeba. Jaki jest problem? Niech patrol wyjedzie

> i kontroluje, niech robi swoją robotę, a premier niech się zajmie swoją pracą, a nie

> pitoleniem...bo zabitym...to pomoże już tylko cisza.

> Pozdrawiam.

dokładnie. To jest wlaśnie rozwiązanie problemu pijanych kierowców. Dzisiaj cos takiego to są AKCJE policji, a nie codzienność. Co za problem, aby wyznaczone 1 czy 2 radiowozy codziennie stawały po parę minut na głównych ulicach miast w godzinach porannego szczytu i łapały każdego lub co któregoś kierowcę. Albo nawet, niech jakiś stójkowy stanie na krzyżówce i przeleci się po autach które stoją do czerwonego i już.

To powinna być codzienność, a nie akcja raz na miesiąc.

Napisano

> dokładnie. To jest wlaśnie rozwiązanie problemu pijanych kierowców. Dzisiaj cos takiego to są

> AKCJE policji, a nie codzienność. Co za problem, aby wyznaczone 1 czy 2 radiowozy codziennie

> stawały po parę minut na głównych ulicach miast w godzinach porannego szczytu i łapały każdego

> lub co któregoś kierowcę. Albo nawet, niech jakiś stójkowy stanie na krzyżówce i przeleci się

> po autach które stoją do czerwonego i już.

> To powinna być codzienność, a nie akcja raz na miesiąc.

tylko, że w PL obowiązują skrajności;

albo się nie robi nic, albo akcję. Jak jest akcja to główne arterie, w większych miastach, zostają całkowicie zakorkowane.

Nie ma czegoś takiego jak praca codzienna, z wyjątkiem suszenia, ale i to zwyczajowo przy lepszej pogodzie, bo przy deszczu, mrozie czy opadach śniegu komu by się chciało sterczeć.

Napisano

> tylko, że w PL obowiązują skrajności;

> albo się nie robi nic, albo akcję.

dokładnie, albo nic, albo akcja najlepiej nagłośniona w mediach, żeby było, że coś się robi...

> Nie ma czegoś takiego jak praca codzienna, z wyjątkiem suszenia, ale i to zwyczajowo przy lepszej

> pogodzie, bo przy deszczu, mrozie czy opadach śniegu komu by się chciało sterczeć.

dlatego dali im auta z video i nie muszą stać i suszyć, teraz jeżdżą i kręcą. zlosnik.gif