Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nietypowa odma 1.6 ALM

Featured Replies

Napisano

czy to jest fabryczne rozwiązanie czy czyjaś wydumka?

$_20.JPG

Napisano

> czy to jest fabryczne rozwiązanie czy czyjaś wydumka?

to jest wydumka, miałem w siniku 1,4 aex (bliźniaczy silnik) orginalne dodatkowe odpowietrzenie, było od filtra (jak na zdjęciu) ale drugi koniec był poprowadzony do śruby imbusowej dekla zaworów (śruba była przelotowa) oba końce było łatwo zdjąć.

edit. tu jest fota jak to wygląda http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.ph...&view=print

Napisano

> czy to jest fabryczne rozwiązanie czy czyjaś wydumka?

te silniki maja to do siebie ze sa liche i klekocza jak diesel i wala z odmy jak z lokomotywy co doprowadza co zatkania odmy i wywalenia oleju bagnetem i w efekcie zatarcie silnika

takie cos sie robi aby temu zapobiec

Napisano

spójrz na to rozwiązanie jeszcze raz i sam sobie zdaj pytanie, czy to jest fabryczne zlosnik.gifzlosnik.gif

te silniki ostro waliły z odmy, wiec ludzie kombinowali

Napisano

> te silniki maja to do siebie ze sa liche i klekocza jak diesel i wala z odmy jak z lokomotywy co

> doprowadza co zatkania odmy i wywalenia oleju bagnetem i w efekcie zatarcie silnika

> takie cos sie robi aby temu zapobiec

Coś dzwoni, ale nie w tym kościele.

Co ma klekot do zatykania odmy?

Czy "walenie z odmy" doprowadza do jej zatkania?

Nie. Do zatkania dochodzi jak opary oleju zmieszają się z parą wodną (np. na skutek częstego niedogrzania), zrobi się taki "majonezowy" korek, który może zamarznąć zatykając odpowietrzenie i wywala olej, w najlepszym przypadku bagnetem. Akurat dzięki takiemu zbiegowi okoliczności nie wywaliło mi całego. Taki drut jak na zdjęciu może temu zapobiec tylko nie wiem po co. Jeżeli jeździ się na krótkich odcinkach to wystarczy raz w roku wyczyścić odmę i po krzyku. W przypadku dogrzanego silnika problemu nie ma. Ja do odmy (w sensie puszki przy bloku + rury) nie zaglądałem już z 4 lata. A mój silnik lata świetności ma już za sobą (jeżeli kiedykolwiek takowe miał zlosnik.gif)

I do zatkania mogło dojść teoretycznie w silniku o bardzo małym przebiegu (piszę w czasie przeszłym bo od wielu lat te silniki mają elektryczne dogrzewanie odmy)

Napisano

> te silniki maja to do siebie ze sa liche i klekocza jak diesel i wala z odmy jak z lokomotywy co

> doprowadza co zatkania odmy i wywalenia oleju bagnetem i w efekcie zatarcie silnika

> takie cos sie robi aby temu zapobiec

to było ale chyba w silnikach 1.4. Miałem cordobe z tym 1.6 alm, przejechałem nią ze 200 kkm i żadnych problemów nie miałem.

Napisano

To jest wydumka grinser006.gif Na forach motoryzacyjnych wszelkiej maści seatów, vw czy skód jest pełno takich rozwiązań.

Problemy z odmą są mi znane z for w silnikach 1.4. Z tego co wiem to od silnika BCA i nie wiem jak dalej jest podgrzewana odma, a przynajmniej powinna być. U mnie w BCA nic nigdy nie zamarzło i wszystko wskazuje na to, że to podgrzewanie jest.