Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o opinie - ogłoszenie ASTRA 1.8

Featured Replies

Napisano

Cześć,

od jakiegoś czasu szukam Astry H w wersji kombi z silnikiem 1.8, 125KM, no i dzis znalazłem taką sztukę:

KLIK

Co o niej myslicie? Przebieg wiadomo, zaskakujący cool.gif

Ale czy np. skasowany zegarek i data z roku 2004 powinna dać do myślenia czy jest to normalna sytuacja np. po odłączeniu aku?

Z góry dzięki za Wasze zdanie.

G.

Napisano

> Co o niej myslicie? Przebieg wiadomo, zaskakujący

A co tu myslec :d Zapodaj/popros o vin. Popatrzymy.

Napisano

> czy jest to normalna sytuacja np. po odłączeniu aku?

Norma jak odłączysz aku. Poszukaj czegoś innego, tam spokojnie z szafy zdjęte z 200tyś, no chyba ze szukasz igły zlosnik.gif

Napisano

> A co tu myslec :d Zapodaj/popros o vin. Popatrzymy.

przecież jest w ogłoszeniu grinser006.gif

Napisano

> Cześć,

> od jakiegoś czasu szukam Astry H w wersji kombi z silnikiem 1.8, 125KM, no i dzis znalazłem taką

> sztukę:

> KLIK

> Co o niej myslicie? Przebieg wiadomo, zaskakujący

> Ale czy np. skasowany zegarek i data z roku 2004 powinna dać do myślenia czy jest to normalna

> sytuacja np. po odłączeniu aku?

> Z góry dzięki za Wasze zdanie.

> G.

Raptem 3 lata młodsza a i 3x droższa od G z gazem którą żonie kupiłem kilka dni temu smile.gif

Nie wiem czemu ale moim zdaniem przebieg autentyk

Napisano

> przecież jest w ogłoszeniu

bałem się że ktoś to napisze no i bach biglaugh.gif

późną porą z fona wlazłem na AK i nie otwierałem ogłoszenia biglaugh.gif

Napisano

> Cześć,

> od jakiegoś czasu szukam Astry H w wersji kombi z silnikiem 1.8, 125KM, no i dzis znalazłem taką

> sztukę:

> KLIK

co do przebiegu: załącznik

post-12947-14352523143836_thumb.jpg

Napisano

> co do przebiegu: załącznik

czyli między październikiem a kwietniem auto wcale nie jezdzilo a przy ostatnim przeglądzie miało ponad 100 tysi

jednak kręcone, nie mam intuicji smile.gif

za chwile się okaze ze ten co kupiłem w sobote mam z 500 tysi

takiego z 2001 też sprawdzisz?

Napisano

> takiego z 2001 też sprawdzisz?

napiszę tak: wolę nie nadużywać swoich dobrych znajomości ok.gif

Napisano

> czyli między październikiem a kwietniem auto wcale nie jezdzilo a przy ostatnim przeglądzie miało

> ponad 100 tysi

to jest porażka z tym kręceniem i ja bym do pierdla za to wsadzał.

To auto nawet jakby miało 140tkm to i tak było by mało, ale nie: Polak MUSI cofnąć bo inaczej by umarł pad.gif

Napisano

> napiszę tak: wolę nie nadużywać swoich dobrych znajomości

OK, sprawdziłem tak z grubsza, że w grudniu 2006 czyli po 5 latach śmigania we flocie miał 132 tysie więc mogło by się wszystko zgadzać. Żadnego bum nie było. Pisze oczywiście o tym które ja kupiłem

Napisano

A czy to nie jest dziwne, że w tym samochodzie jest regulacja wysokości obu przednich foteli? Myślałem, że tylko w fotelu kierowcy jest taka opcja.

Napisano

> A czy to nie jest dziwne, że w tym samochodzie jest regulacja wysokości obu przednich foteli?

> Myślałem, że tylko w fotelu kierowcy jest taka opcja.

Jako opcja była oferowana regulacja dla obu foteli. Miałem tak w poprzedniej Astrze.

Napisano

Co do kręcenia licznika, to jak to możliwe aby 10 letnie auto miało taki przebieg 76tyś skoro moje z 2008 roku ma już ponad 200 tyś. A tym bardziej auto z Niemiec. Tam takiego auta dla ozdoby się nie trzyma, ono jest do roboty.

Napisano

> Co do kręcenia licznika, to jak to możliwe aby 10 letnie auto miało taki przebieg 76tyś skoro moje

> z 2008 roku ma już ponad 200 tyś. A tym bardziej auto z Niemiec. Tam takiego auta dla ozdoby

> się nie trzyma, ono jest do roboty.

do roboty zazwyczaj jest diesel a tutaj mowa o benzynie

dlatego przez powyższe, patrzac przez palce można było się pokusić o stwierdzenie, że przebieg realny

Napisano

E tam realny. Nie ma jaj. Auto z Niemiec 10-letnie nie może mieć takiego przebiegu. A jeśli ma to trzeba szukać innego problemu. Niemcy też czasami wolą benzynę od diesla i to nie jest wyznacznik.

Nawet Polak jeżdżąc do przysłowiowego kościoła i i na święta też w 10 lat przekręci więcej.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za opinie.

Szczególne DZIĘKI dla kolegi Krisb ok.gif

Byłem tam wczoraj i oglądałem tę Astrę. Robi dobre wrażenie, silnik pracuje równo (sprawdzałem, był zimny kiedy go odpalałem). Zawieszenie ciche. Własciciel zarzeka się, że przebieg jest oryginalny. Jeśli zdecyduje sie podjechać tam ponownie (już z mechanikiem) pokaże mu wydruk z autentycznym przebiegiem - jestem ciekaw reakcji. Wnętrze czyste i nieźle utrzymane.

Co do minusów:

- na pierwszy rzut oka po otworzeniu maski widać rdzę na osłonie kolektora i wszystkich praktycznie śrubach itp. To samo jest na tarczach i zaciskach hamulcowych. O czym to może świadczyć? Zdjęcia w załączniku. Sprzedający twierdzi, że samochód stał prawie 2 lata nie używany.

- szyba przednia jest wymieniona,

- opony do wyrzucenia,

- całe wnętrze aż kleji się od "plaku", ale to mogę przeżyć;)

Co teraz o tym myślicie? Jakkie szkody mogą pojawić się w takim samochodzie na skutek 2 letniego "postoju"?

G.

Napisano

> na pierwszy rzut oka po otworzeniu maski widać rdzę na osłonie kolektora i wszystkich praktycznie

> śrubach itp. To samo jest na tarczach i zaciskach hamulcowych.

Po mojemu nic strasznego, u mnie nie lepiej wygląda niestety.

Napisano

> Po mojemu nic strasznego, u mnie nie lepiej wygląda niestety.

Nie ma możliwości żeby te elementy nie miały powierzchniowej korozji. Zignoruj.

Napisano

> Nie ma możliwości żeby te elementy nie miały powierzchniowej korozji. Zignoruj.

Ja ignoruję, mam jeszcze gorzej i mi to nie przeszkadza zlosnik.gif

Napisano

Co do Twojego egzemplarza to w tej cenie (jeszcze cwaniak zarabia) w Niemczech od Niemca (czy to dziadek czy jakiś autohaus, a nie paciaci, Rosjanie czy Chorwaci) możesz sobie tylko pomarzyć. Nie mniej 5000e, a jeżeli przebieg auta poniżej 80 tyś. to nie mniej niż 5500-6000e.

Co więcej Twój egzemplarz to średnio mi pasuje do dziadka, bo gdzie się podziały oryginalne felgi, hak holowniczy dla mnie zolta.gif

Sprawdź czy nie ma korozji pod srebrną listwą tylnej klapy, pod mocowaniami lusterek bocznych do drzwi, zdejmij uszczelki drzwi - zwłaszcza tylnych i zobacz czy nie ma mulher.gif

Co więcej przeglądałem może ze 20 astr H przed zakupem (krajowe, sprowadzane) i nigdy nie widziałem tak rozwiniętej korozji na elementach silnika (nie chodzi o osłonę kolektora).

Auta o ile pamiętam z literą HO w rejestracji to Bawaria a tam w zeszłym roku w czerwcu była powódź...

Mam wrażenie że do dzisiaj pokutuje mit tanich i dobrych aut z Niemiec -owszem jak się dołoży 3000-5000PLN powyżej ceny alledrogo to faktycznie przyzwoita astrę 1.8 z tego rocznika kupisz u sąsiadów...

Z cyklu wyjątek potwierdzający regułę:

Ja trafiłem idealnie bo 2005 rok i 43kkm (folie jeszcze wyciągałem z siedzeń) auto było w ciągłej eksploatacji przez te lata przez przysłowiowego dziadka (35'). Poza eksploatacją to zdechł właśnie mi jedynie akumulator oryginalny... Warto było dołożyć trochę grosza...

Napisano
  • Autor

Kolega Szpenio potwierdził trochę moje przypuszczenia. Rozkmina z numerami z Bawarii tez daje do myslenia, bo rzeczywiscie powodz tam była.

Musze się przyjrzec miejscom, o ktorych pisane bylo wyzej i zobaczyć czy nie ma rudej.

Na co jeszcze zwrocic uwage zeby rozpoznac samochod po powodzi?

Dzięki!

Napisano

Nie wiem czy ktoś to zauważył ale długo w niemczech emeryci bujają się autami

Quote:

SPROWADZONA Z NIEMIEC OD PIERWSZEGO WŁASCICIELA [ 1925 ROCZNIK WŁAŚCIĆIELA]

na dzień dzisiejszy to gość ma już 89 lat yikes.gif

a auto kupił w wieku 79 lat facepalm%5B1%5D.gif

ktoś chyba nie miał 5-tki z matematyki w szkole grinser006.gif

Napisano

> Na co jeszcze zwrocic uwage zeby rozpoznac samochod po powodzi?

> Dzięki!

zajrzyj za tapicerkę bagażnika - boczne ścianki

zajrzyj pod siedzenia

zajrzyj pod zaślepkę gniazda diagnostycznego (pod ręcznym)

zmysłem powonienia oceń czy nie czuć stęchlizny w siedzeniach, wykładzinie

Napisano

> Cześć,

jeżeli szukasz A-H z początków produkcji to bardzo dokładnie przy zakupie patrz na dolne ranty drzwi i błotników przednich - coś było spieprzone fabrycznie i potrafią korodować. Oglądałem ostatnio jedną gdzie "nie było naszych" a korozja właśnie tych miejsc była taka, że już purchle wyłaziły. Ja w listopadzie ub. roku sprzedałem swoją G z 99r i w tych miejscach nie było grama rdzy! (była owszem tam gdzie w każdej A-G czyli na rantach błotników tylnych).

Poza tym jak szukasz H z silnikiem Z18XE to sprawdź czy nie jest pęknięty kolektor wydechowy (po odpaleniu zimnego silnika pierdzi przy kolektorze i czuć spaliny - lekko się podgrzeje to się wycisza) oczywiście można to pospawać ale trzeba liczyć koszt spawania, planowania kolektora nowe szpilki, uszczelki i nakrętki.

Poza tym sprawdź czy w tylnych drzwiach działa cała elektryka, czy głośniki grają, szyby się zamykają i czy działa centralny zamek. Typową usterką H jest pękanie przewodów w przelotce tylnych drzwi - oczywiście jest to do naprawienia ale warto to wiedzieć przy zakupie.

Poza tym sprawdź czy nie ma wycieków płynu chłodniczego - węże, termostat, chłodnica.

Jeżeli chodzi o sprawdzenie czy auto nie jest po powodzi warto rozwinąć pasy tylne do końca i zobaczyć czy nie ma w nich błota, poza tym możesz zerknąć w okienko pod dywanik pasażera tam gdzie jest nabity numer VIN i zobaczyć czy jest czysto i czy nie jest przykorodowane.

brat