Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czeste zalaczanie wentylatorow silnika przy wlaczonej klimie

Featured Replies

Napisano

Podjechalem obejrzec pewna Honde FR-V (1.8) z 2008 i moja uwage zwrocily wentylatory silnika zalaczajace sie czesto, ale na krotko przy wlaczonej klimie hmm.gif Co to moze zwiastowac? Na dworzu 8st i deszcz. Sama klima chyba dzialala, bo obroty wzrosly na jalowym po wlaczeniu, a i szyby szybko odparowaly ok.gif Temperatura silnika wg wskazowki byla OK...

Napisano

Nic, w niektórych autach klima włącza się cyklicznie i wentylatory również

Napisano
  • Autor

> Nic, w niektórych autach klima włącza się cyklicznie i wentylatory również

A moglby ktos potwierdzic, ze w Hondzie tez tak jest?

Napisano

> A moglby ktos potwierdzic, ze w Hondzie tez tak jest?

Moim zdaniem tak jest w każdym aucie z włączoną klimą, oczywiście sprawną ok.gif

Napisano

> Podjechalem obejrzec pewna Honde FR-V (1.8) z 2008 i moja uwage zwrocily wentylatory silnika

> zalaczajace sie czesto, ale na krotko przy wlaczonej klimie Co to moze zwiastowac? Na dworzu

> 8st i deszcz. Sama klima chyba dzialala, bo obroty wzrosly na jalowym po wlaczeniu, a i szyby

> szybko odparowaly Temperatura silnika wg wskazowki byla OK...

Normalne działanie.

Napisano
  • Autor

> Normalne działanie.

Przyznam, ze troche mnie to zdziwilo. Przez chwile myslalem, ze zaraz cos odfrunie smile.gif

Napisano

też tak mam

Napisano

w każdym aucie ze sprawną klimą i w odpowiedniej temperaturze otoczenia - im wyższa tym częściej się załącza aż do pracy ciągłej

przecież jakoś ciepło trzeba odprowadzić cool.gif

Napisano
  • Autor

> w każdym aucie ze sprawną klimą i w odpowiedniej temperaturze otoczenia - im wyższa tym częściej

> się załącza aż do pracy ciągłej

> przecież jakoś ciepło trzeba odprowadzić

W dotychczasowych autach delikatnie wzrastal poziom halasy w srodku. W tym wypadku rzucilo sie w uszy. Ale jesli TTTM to tym lepiej smile.gif

Napisano

> Moim zdaniem tak jest w każdym aucie z włączoną klimą, oczywiście sprawną

Nie w każdym, to zależy od układu, w jednych auta klima chodzi cały czas i wentylatory również, w innych pracuje cyklicznie czyli włącza się i wyłącza po nabiciu ciśnienia, są klimy gdzie są dodatkowe wentylatory na skraplaczach a są też bez

Napisano

> Nie w każdym, to zależy od układu, w jednych auta klima chodzi cały czas i wentylatory również, w

> innych pracuje cyklicznie czyli włącza się i wyłącza po nabiciu ciśnienia, są klimy gdzie są

> dodatkowe wentylatory na skraplaczach a są też bez

nawet jak klima robi nonstop to często wiatraki chodzą cyklicznie w niskich temp

a jak klima chodzi cyklicznie to wiatraki również mogą tak chodzić , niekoniecznie w rytm klimy 270751858-jezyk.gif

Napisano

A możesz podać przykład auta nie posiadającego wentylatora przy skraplaczu, bo każde które dotychczas widziałem miało wentylator/wentylatory (oddzielny albo wspólny z układem chłodzenia silnika) hmm.gif

O tym czy pracuje ciągle czy cyklicznie (i na jakich biegach) to oczywiście zależy od auta.

Napisano

> nawet jak klima robi nonstop to często wiatraki chodzą cyklicznie w niskich temp

> a jak klima chodzi cyklicznie to wiatraki również mogą tak chodzić , niekoniecznie w rytm klimy

No wiem, przecież nie będę wypisywał wszystkich opcji i układów grinser006.gif

Napisano

> A możesz podać przykład auta nie posiadającego wentylatora przy skraplaczu, bo każde które

> dotychczas widziałem miało wentylator/wentylatory (oddzielny albo wspólny z układem chłodzenia

> silnika)

.

Daewoo Nubira i dodam że jest to "najcichsze" auto z klimą jakie do tej pory widziałem.

Włączają się wentylatory na chłodnicy wody ale na pierwszym biegu = nie słychać ich wcale, sprężarka pracuje w cyklu ciągłym

Chrysler Voyager 99r. sprężarka pracuje cyklicznie, wentylatory są na chłodnicy wody i tu już je słychać trochę ale pracują szybciej z tym że układ jest bardziej skomplikowany bo chłodnica wody ma w sobie chłodnicę ASB i ogólnie V6 wydziela sporo ciepłoty

Najgłośniejsze są czy też najbardziej słyszalne są te co są montowane na skraplaczach i od razu chodzą jakby na drugim biegu np. auta z grupy VAG

> O tym czy pracuje ciągle czy cyklicznie (i na jakich biegach) to oczywiście zależy od auta

Może nie tyle od auta co od układu zastosowanego bo w jednym aucie może występować kilka układów

Napisano

W CR-V tak było. Włączały się kilka razy na minutę, na kilka sekund.

Napisano
  • Autor

> W CR-V tak było. Włączały się kilka razy na minutę, na kilka sekund.

Dzieki ok.gif

Napisano

> Chrysler Voyager 99r. sprężarka pracuje cyklicznie,

Obawiam się, że to jest objaw niepełnej sprawności tego układu.

Napisano

> Obawiam się, że to jest objaw niepełnej sprawności tego układu.

w pandzie jest tak samo. Sprezarka zalacza sie i wylacza. Klima sprawna

Napisano

> Podjechalem obejrzec pewna Honde FR-V (1.8) z 2008 i moja uwage zwrocily wentylatory silnika

> zalaczajace sie czesto, ale na krotko przy wlaczonej klimie Co to moze zwiastowac? Na dworzu

> 8st i deszcz. Sama klima chyba dzialala, bo obroty wzrosly na jalowym po wlaczeniu, a i szyby

Ja miałem podobny przypadek w Stilo. Wszyscy pisali, że tak ma być ale coś mi nie pasowało bo miałem to Stilo od nowości przez 7-8 lat i wcześniej tak nie było. Już myślałem, że ze mną coś nie tak.

No i po długich poszukiwaniach okazało się, że nie działa pierwszy bieg wentylatora chłodnicy i wtedy kiedy już chłodnica klimy była max gorąca włączał drugi bieg. Chwilę schłodził i się wyłączał. Pewnie 'zrzucał' na pierwszy bieg który nie działał i za chwilę wszystko od nowa.

Dodatkowym objawem w taką pogodę jak teraz (chłodno i wilgotno) było mocniejsze parowanie spod maski i okolicy chłodnic.

U mnie włączał na 10 sekund co minutę.

Wyszło po podłączeniu komputera i teście wentylatora - załączaniu I i II biegu.

Napisano

Elektryczne wentylatory w Hondach wlaczaja sie w zaleznosci od temperatury w chlodnicy, temperatura na zewnatrz nie ma znaczenia. Klimatyzacja obciaza silnik co podnosi temperature w chlodnicy i dlatego uruchamia wentylator.

Napisano

Potwierdzam TTTM - potwierdzałem to osobiście w ASO w Rzeszowie. Mam CRV i mam taką przypadłość - irytujące.

Napisano

> Elektryczne wentylatory w Hondach wlaczaja sie w zaleznosci od temperatury w chlodnicy

No, i załączał I bieg ale zwalony był jakiś przekaźnik i wentylator się nie kręcił i nie chłodził i temperatura dalej rosła.

> temperatura

> na zewnatrz nie ma znaczenia.

Nie ma. Ale przy niskiej i wilgotnym powietrzu widać parowanie wilgoci na chłodnicach.

> Klimatyzacja obciaza silnik co podnosi temperature w chlodnicy i

> dlatego uruchamia wentylator.

Chyba akurat nie to podnosi temperaturę w chłodnicy klimy zlosnik.gif

Napisano

> Obawiam się, że to jest objaw niepełnej sprawności tego układu.

A jednak jest sprawny w 100%, to jest po prostu układ pracy cyklicznej

Napisano

potwierdzam, jednak gdy jest gorąco to wentylator rzadziej się wyłącza ok.gif