Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głośność opon ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Przymierzam się do wymiany opon w hondzie odysey i mam takie pytanie, jak się maja te wskaźniki głośności z etykiet opon do rzeczywistego hałasu. Opony o szerokości 225 lub 235, standardowo te "tańsze" w tym rozmiarze maja ok 71dB ale są też trochę droższe 68dB. Samochód jest fabrycznie słabo wyciszony i powyżej 120 jest głośno. Czy te lepsze będą dwa razy cichsze od tych gorszych i jak to ma się do całego hałasu w samochodzie. Mówimy o prędkościach tak 120-150 km/h, poniżej jest w miarę cicho.

Napisano

> Witam

> Przymierzam się do wymiany opon w hondzie odysey i mam takie pytanie, jak się maja te wskaźniki

> głośności z etykiet opon do rzeczywistego hałasu.

Trochę te wskaźniki sa naciągane. Założyłem właśnie letnie Nokiany 17" z etykiety wynika ze sa głośne - 73dB, ale nie odczuwam różnicy w stosunku do letnich Michelin teoretycznie cichszych.

Warto zwrócić uwagę ze opony z bieżnikiem "w jodełkę" są głośniejsze od "tradycyjnych". Z własnego doświadczenia Verdestein Sporttrack 3 "jodełka" jest wyraźnie głośniejszy od Continental Conti 2.

Napisano

> Witam

> Przymierzam się do wymiany opon w hondzie odysey i mam takie pytanie, jak się maja te wskaźniki

> głośności z etykiet opon do rzeczywistego hałasu. Opony o szerokości 225 lub 235, standardowo

> te "tańsze" w tym rozmiarze maja ok 71dB ale są też trochę droższe 68dB. Samochód jest

> fabrycznie słabo wyciszony i powyżej 120 jest głośno. Czy te lepsze będą dwa razy cichsze od

> tych gorszych i jak to ma się do całego hałasu w samochodzie. Mówimy o prędkościach tak

> 120-150 km/h, poniżej jest w miarę cicho.

Kup vredestainy sessanta maja poniżej 70 i naprawdę są ciche ok.gif

3683-4063-large.jpg

Napisano
  • Autor

> Kup vredestainy sessanta maja poniżej 70 i naprawdę są ciche

Nie ma takich w tym rozmiarze. Oryginalne mam 235/65/16 a takich w Europie nie produkują. Zimowe mam 225/70/16 ale to wszystko jest do suvów a nie do osobowych. Samochód jest ciężki więc indeks ma być co najmniej 103, no i max szybkość też co najmniej do 190 km/h.

Na razie najcichsze to Goodyear EFFICIENTGRIP SUV w ludzkiej cenie. Po 800 pln za sztukę to za drogo tyle nie zapłacę.

Napisano

Poszukaj tutaj ; hmm.gif

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> Poszukaj tutaj ;

> jakiś tekst

ale to są do dostawczych - cargo zlosnik.gif

Napisano

> ale to są do dostawczych - cargo

A falken ?

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> A falken ?

> jakiś tekst

A co to za firma ?

Napisano

Też mnie zastanawiają te etykiety. W moim rozmiarze Fulda Ecocontrol ma CB67dB, gdzie wszystkie inne w podobnej cenie mają średnio EC70dB, czyli wychodzi na to, że są co najmniej o półkę wyżej niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Też mnie zastanawiają te etykiety. W moim rozmiarze Fulda Ecocontrol ma CB67dB, gdzie wszystkie

> inne w podobnej cenie mają średnio EC70dB, czyli wychodzi na to, że są co najmniej o półkę

> wyżej

no 3dB to o połowę ciszej.

Napisano

> A co to za firma ?

Japońska ok.gif

jakiś tekst

Napisano

posiadam falkeny na lato tylko ze bieznik ma wzor "jodelki" i sa glosne tongue.gif

Napisano

> posiadam falkeny na lato tylko ze bieznik ma wzor "jodelki" i sa glosne

Tu piszemy o innym bieżniku ok.gif

Napisano

Kupiłem dunlopy, reklamowane jako najcichsze na rynku. I faktycznie - bardzo ciche, nawet na mokrym przy 150. A to zimówki są.

Napisano
  • Autor

> Japońska

> jakiś tekst

Na razie skłaniam się do goodyearów te 68 dB robi wrażenie na papierze zlosnik.gif no i cena jest taka sama jak falkenów a na oko/ucho powinny być cichsze.

Napisano

mam zimowe goodyear ultra grip 7 (jodełka)

MASAKRA,strasznie głośne,nie polecam

Napisano

Goodyear UG musi być głośny, wystarczy na bieżnik spojrzeć smile.gif EFFICIENT GRIP nie polecam. Fakt są bardzo ciche, ale wiele aut na nich po prostu pływa - w tym moje. Na zimówkach Continental latem czuję się bezpieczniej, nie muszę kierownicy cały czas pilnować, a w koleinach panic.gif Akurat dzisiaj szukałem o tym informacji i kilka takich opinii znalazłem. Jakbym wiedział wcześniej że to w Dębicy robią to bym nie kupił.

Aha, kupiłem 3 lata temu jako nowe. Na początku byłem zachwycony, potem mi przeszło.

Napisano

> pytanie, jak się maja te wskaźniki

No cóż: mam letnie ContinentalContactpremium - wg etykiety FC 71dB.

Zimowe - Dayton DW 510 - wg etykiety EB 71dB.

Efekt jest taki, że głośność głośności nierówna. Na zimowych było "cicho", teraz na letnich prawie nie słyszę silnika... taki szum... icon_eek.gif

Napisano

> A co to za firma ?

Falken to dobra japońska firma.Robią dobre opony i nie są drodzy.

Napisano

Pewnie się przy +20 letnie wyciszą, a zimowe przy -20 podgłośnią zlosnik.gif nie ma co porównywać ich w tych samych warunkach.