Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrząd: bosch vs hepu

Featured Replies

Napisano

Witam,

planuje wymianę rozrządu i mechanik dał wybór: bosch vs hepu

(cały komplet z pompą wody)

który wybrać?

cena mniej więcej ta sama

i pytanie dodatkowe: czy w takim zestawie wszystkie graty są tego samego producenta? (chodzi mi o paski) czy bosch/hepu robi paski zębate pod własną marką czy bierze od kogoś?

Napisano

> Witam,

> planuje wymianę rozrządu i mechanik dał wybór: bosch vs hepu

> (cały komplet z pompą wody)

no ale to twój samochód czy jego, bo nie rozumiem dlaczego on ci coś narzuca?

Napisano
  • Autor

> no ale to twój samochód czy jego, bo nie rozumiem dlaczego on ci coś narzuca?

oby dwie firmy robią partaninę że szkoda wybierać? hmm.gif

Napisano

> oby dwie firmy robią partaninę że szkoda wybierać?

Z tych dwóch wybrałbym Contitecha smile.gif

Ale jeśli się nie da, to Bosch.

Napisano

> oby dwie firmy robią partaninę że szkoda wybierać?

nie o to chodzi,

wiadomo komplet z reguły kosztuje mniej trochę ale wybierając poszczególne części rozrządu z rożnych producentów można całkiem fajny zestaw sobie złożyć za niemal te same pieniądze...

Napisano

> nie o to chodzi,

> wiadomo komplet z reguły kosztuje mniej trochę ale wybierając poszczególne części rozrządu z

> rożnych producentów można całkiem fajny zestaw sobie złożyć za niemal te same pieniądze...

ale po co to robić ?

Napisano

Brać cały zestaw znanej marki i nie wnikać. Będzie działać ok.gif Ja akurat stawiam na Contiego.

Napisano
  • Autor

> Brać cały zestaw znanej marki i nie wnikać. Będzie działać Ja akurat stawiam na Contiego.

a znana marka w tych 2 markach (bosch vs hepu) to która marka? hehe.gif

a czy ktoś zna odpowiedź na nurtujące mnie pytanie czy paski do tych zestawów robi ktoś inny? hmm.gif

Napisano

> Witam,

> który wybrać?

> cena mniej więcej ta sama

> i pytanie dodatkowe: czy w takim zestawie wszystkie graty są tego samego producenta? (chodzi mi o

> paski) czy bosch/hepu robi paski zębate pod własną marką czy bierze od kogoś?

bez znaczenia które weżmiesz waytogo.gif w firmie zestawy i same paski boscha zakładamy średnio 3 i więcej tygodniowo i przez ostatnie lata nie było z nimi problemu z tego co pamietam to w jakimś fordzie pompa po 20 tys przeciekała ale zero problemów z reklamacją waytogo.gif minus taki ze reklamuje sie caly kpl albo i plus zlosnik.gif

Napisano

> a znana marka w tych 2 markach (bosch vs hepu) to która marka?

> a czy ktoś zna odpowiedź na nurtujące mnie pytanie czy paski do tych zestawów robi ktoś inny?

Hepu wczesniej stosowal contiego, ale moze cos zmienili

bosch mial juz swoje logo na pasku wiec po kraju producenta mozna poznac kto dla nich zrobil. Niemcy Rumunia Mexyk to conti , GB to raczej Geats

Napisano

> Z tych dwóch wybrałbym Contitecha

> Ale jeśli się nie da, to Bosch.

Też bym wybrał Contitecha, ewentualnie INA, z tego co patrzyłem to pasek do nich dostarcza Conti.

Z pasków ogólnie polecam Contitech, sam używam ich pasków, teraz wyjątkowo kupiłem oryginał, ale cały rozrząd kupiłem oryginalny, więc nie miałem wyjścia.

Pompa raczej i tak nie jest produkcji Boscha, prędzej właśnie Hepu, SKF, GMB...

Napisano

> nie o to chodzi,

> wiadomo komplet z reguły kosztuje mniej trochę ale wybierając poszczególne części rozrządu z

> rożnych producentów można całkiem fajny zestaw sobie złożyć za niemal te same pieniądze...

Trochę rozrządów biorę w hurtowniach i jeszcze się nie spotkałem z takim kitem, który kosztował mniej od pojedynczo kupowanych części. Żaden sprzedawca, ani pracownik hurtowni nie był mi w stanie wytłumaczyć, dlaczego kit jest droższy. Z tego powodu zastanawiam się kto kupuje kit i dlaczego?

Napisano

> Trochę rozrządów biorę w hurtowniach i jeszcze się nie spotkałem z takim kitem, który kosztował

> mniej od pojedynczo kupowanych części. Żaden sprzedawca, ani pracownik hurtowni nie był mi w

> stanie wytłumaczyć, dlaczego kit jest droższy. Z tego powodu zastanawiam się kto kupuje kit i

> dlaczego?

To jest właśnie ciekawa sprawa,dlatego ja zawsze mechanikom kompletuję rozrząd bo wychodzi taniej,przeważnie rolki i napinacze najkorzystniej wychodzą z INY bądź Febiego(choć to tylko pakowacz),do tego pasek Dayco(Gates immo strasznie się skiepścił,a Conti niestety jest przeważnie sporo droższy i do tego budżetowa pompa np.Dolz-a i mamy rozrząd b.dobry jakościowo i nie nadszarpujący kieszeni. smile.gif

Napisano

Dolz to dobre pompy? Pytam bo średnio mi się z jakością kojarzą.

Jak zmieniałem pompę u siebie to był Kraft, 60kkm na pewno przejeździł, nie wiem kiedy poprzedni właściciel to zakładał.

Teraz mam Airtex'a, zobaczymy co wyjdzie.

Napisano

> Dolz to dobre pompy? Pytam bo średnio mi się z jakością kojarzą.

> Jak zmieniałem pompę u siebie to był Kraft, 60kkm na pewno przejeździł, nie wiem kiedy poprzedni

> właściciel to zakładał.

> Teraz mam Airtex'a, zobaczymy co wyjdzie.

Sprzedałem sporo pomp Dolza i reklamacji nie było póki co natomiast na Airtexa miałem i osobiście bym do swojego auta nie zaryzykował. 270751858-jezyk.gif co do Krafta nie mam zdania,nie wiem czyje pompy są brandowane marką Inter-teamu. ok.gif

Napisano

> Witam,

> który wybrać?

Ale czym Ty się martwisz powiedz mechanikowi żeby sam wybrał, przecież to na jego głowie jest żebyś za chwilę nie przyjechał z reklamacja że Ci pasek na autostradzie się urwał i silnik do wymiany.

Pzd

Napisano

> To jest właśnie ciekawa sprawa,dlatego ja zawsze mechanikom kompletuję rozrząd bo wychodzi

> taniej,przeważnie rolki i napinacze najkorzystniej wychodzą z INY bądź Febiego(choć to tylko

> pakowacz),do tego pasek Dayco(Gates immo strasznie się skiepścił,a Conti niestety jest

> przeważnie sporo droższy i do tego budżetowa pompa np.Dolz-a i mamy rozrząd b.dobry jakościowo

> i nie nadszarpujący kieszeni.

Ja kompletuję tak: pasek gates, conti, dayco (tylko jeśli występuje HT z teflonem), rolki ina, skf, pompy airtex, metelli. Zawsze wychodzi taniej od kitu, czasami nawet 200zł zostaje.