Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykres z hamowni i szukamy gdzie uciekły kucyki

Featured Replies

Napisano

Pacjentem jest silnik nissana td27t z terrano 2.

- Kompresja zmierzona w normie

- Turbo po regeneracji ustawione książkowo i pompuje jak trzeba

- silnik powinien mieć 99/101 koni

proszę o pomysły co posprawdzać, mam jakieś własne przemyślenia ale może ktoś je potwierdzi lub obali więc jeszcze nie zdradzam

mhamownia140318.jpg

Napisano

90% to turbina. Howgh.

Napisano

> - Turbo po regeneracji ustawione książkowo i pompuje jak trzeba

Jeżeli zmienna geometria to na 99% winne jest sterowanie - którego praktycznie nikt nie jest w stanie ustawić tak, żeby działało jak w fabrycznie nowej turbosprężarce.

Napisano

Jak do mnie przyjeżdża klient na hamownie z problemem braku mocy to zawsze pytam czy nie regenerował sprężarki smile.gif

Napisano

> 90% to turbina. Howgh.

Napisał że pompuje jak trzeba. Więc zostają wtryski, pompa, kat zapchany, za dużo oleju w IC itd.

Napisano

Żeby nie iść w koszty rozebrał bym cały dolot i go dokładnie wyczyścił wraz z IC.

Napisano

> Pacjentem jest silnik nissana td27t z terrano 2.

> - Kompresja zmierzona w normie

> - Turbo po regeneracji ustawione książkowo i pompuje jak trzeba

> - silnik powinien mieć 99/101 koni

> proszę o pomysły co posprawdzać, mam jakieś własne przemyślenia ale może ktoś je potwierdzi lub

> obali więc jeszcze nie zdradzam

to jeszcze powiedz ile powinien mieć momentu fabrycznie.

Napisano

> Jeżeli zmienna geometria to na 99% winne jest sterowanie - którego praktycznie nikt nie jest w

> stanie ustawić tak, żeby działało jak w fabrycznie nowej turbosprężarce.

Bzdura. Zobacz do czego służą urządzenia Actutest 4000 oraz Redat Gatetest 3. A to, że połowa "regenerowywaczy" nie ma w swoich garażach tego typu sprzętu to inna sprawa.

Napisano

Jak ktoś fachowo regeneruje sprężarki to wszystko działa prawidłowo. Ja miałem regenerowaną i nie ma żadnego problemu. A moc mam zacną.

JA bym się zastanawiał nad opcją sprawdzenia u ciebie ustawienia gruchy i ewentualnie zmianą hamowni.

Napisano

> Jak ktoś fachowo regeneruje sprężarki to wszystko działa prawidłowo. Ja miałem regenerowaną i nie

> ma żadnego problemu. A moc mam zacną.

> JA bym się zastanawiał nad opcją sprawdzenia u ciebie ustawienia gruchy i ewentualnie zmianą

> hamowni.

Nie kazda da sie fachowo zregenerowac chociazby z powodu braku ori czesci zamiennych np: Garrett z VNT. Takie sprezarki naprawiaja wykorzystujac uzywane podzespoly albo jakies chinskie podrobki, co niestety zazwyczaj odbija sie niegatywnie na jakosci.

Napisano

> Napisał że pompuje jak trzeba. Więc zostają wtryski, pompa, kat zapchany, za dużo oleju w IC itd.

a skąd wie? nie spotkałem jeszcze regenerowanej pompujacej jak fabryczna. Wszystkie wymagały korekty mapy.

Napisano

> a skąd wie? nie spotkałem jeszcze regenerowanej pompujacej jak fabryczna. Wszystkie wymagały

> korekty mapy.

W jakim celu?

Napisano

> a skąd wie?

Jego zapytaj.

> nie spotkałem jeszcze regenerowanej pompujacej jak fabryczna. Wszystkie wymagały

> korekty mapy.

A ja wielokrotnie montowałem i nie było problemu. Maksymalne ciśnienie doładowania zawsze w normie. Nikt z klientów nie narzekał na brak mocy.

Napisano

U mnie przed wymianą było 150 po wymianie 150 a potem chciałem więcej bo turbinę zrobiłem hybrydę pod większe moce i po strojeniu dało 161,5. Nic nie kombinowaliśmy z turbiną, nie było żadnych problemów. Zrobione 40 tys na nowej turbinie i na razie nic się nie dzieje niepokojącego.

Napisano

Na wykresie widać, że nie ma korekcji według normy DIN, a ciśnienie atmosferyczne jest niskie przy pomiarze. Producent podał moc według DIN przy ciśnieniu 1013 hPa. Hamownia w ogóle była obciążeniowa?

Napisano

> Na wykresie widać, że nie ma korekcji według normy DIN, a ciśnienie atmosferyczne jest niskie przy

> pomiarze. Producent podał moc według DIN przy ciśnieniu 1013 hPa.

na MAHA sumujesz ciśnienie atmosferyczne z ciśnieniem pary

> Hamownia w ogóle była obciążeniowa?

google się zepsuły? przecież na wykresie jest typ hamowni