Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uderzenie w bok

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów. Dzisiaj miałem bardzo nieprzyjemne zdarzenie - zostałem uderzony w bok.

foto1, foto2, foto3, foto4.

Biorąc pod uwagę rocznik auta, szkoda całkowita jest pewna na milion procent, ale ostatnimi czasy wsadziłem trochę $$ w moje toczydełko i serce mi pęka na myśl, że to już koniec.

Domyślam się, jaką mniej-więcej kwotę mogę otrzymać od TU, ale bardziej interesowałoby mnie, ile mniej więcej może wynieść naprawa? Nie jest za ciekawie, to wiem beksa.gifbeksa.gif Jutro mogę zrobić bardziej szczegółowe zdjęcia, ale czy jest sens to robić?

Jak widać - ucierpiały drzwi przód i tył, próg i jak mniemam - słupek. Drzwi "na chama" da się otworzyć, ale gorzej już z zamknięciem. Z przodu pomiędzy drzwiami a błotnikiem jest taka szpara, że można wsadzić kciuka, natomiast tylne drzwi mocno zachodzą na karoserię - tylko za pomocą taśmy da się je jakoś "przymocować". Masakra angryfire.gif

Napisano

>...ile mniej więcej może wynieść naprawa?

Zależy gdzie? U sąsiada w garażu z tysiaka trzeba dać. W porządnym warsztacie pewnie więcej niż warte auto?

>.. czy jest sens to robić?

Mnie kiedyś w roczną CR-V, Uniakiem 70km/h wjechał w bok. Przednie drzwi, tylne drzwi, próg, słupek, tylny błotnik, tylny zderzak, wahacz.

Naprawa w ASO 25kzł czyli 25% wartości auta. Ale zrobione tak, że przy sprzedaży 5 lat później rzeczoznawcy się nie pokapowali. Tylko jednej naklejki nie udało się odtworzyć bo nie udało się jej ściągnąć z Japonii i została obmalowana stara. Było warto.

U Ciebie? Sam musisz ocenić.

Napisano

> Drzwi pod kolor na alledrogo, resztę blacharz wyprostuje pomaluje i będzie śmigać dalej

Tylko czy banan się tam nie zrobił i geo będzie trzymać niewiem.gif

Napisano

Po prostu podjedź do jakiegoś polecanego blacharza-lakiernika i zapytaj, po takich zdjęciach i na forum to trudno coś powiedzieć.

Napisano
  • Autor

Właśnie najbardziej boli mnie to, że technicznie jest wszystko elegancko, tydzień temu robiłem zawias i zbieżność. Poza chlaniem oleju, które ostatnio się nasiliło nie ma żadnych problemów.

Robiłbym "u sąsiada", bo pakowanie nie wiadomo jakich pieniędzy w samochód, który jest waty pewnie ok. 2500 zł po prostu mija się z celem. Właśnie wertuje Allegro i takie drzwi faktycznie można dostać za grosze, więc pojawiło się światełko w tunelu. Najbardziej martwi mnie wgnieciony próg i to, że cały bok się przesunął.

Jeśli bym to robił, to w zasadzie ożeniłbym się z tym samochodem (a za młody jestem na ożenek, hehe), ale skoro wiem, co w nim siedzi... W poniedziałek podjadę do znajomego blacharza, który parę lat temu robił mi reperaturki i ranty drzwi i zobaczymy. W każdym razie, temat jest ciężki frown.gif

Napisano

Za podobne uszkodzenie (sama robocizna plus koszt farb itp, bez części): wymianę 2 drzwi, poszycia tylnego progu,część poszycia tylnego błotnika, lekkie wyciąganie na ramie słupka zapłaciłem bodajże 2600zł.

Zakład polecany przez wielu, który zajmuje się również renowacją zabytków, ale oczywiście nie żadne ASO itp (chociaż biorąc pod uwagę wcześniejszą naprawę wykonaną w 2 autach w aso bezgotówkowo, to z ich usług jestem o wiele bardziej zadowolony)

Napisano

> pakowanie nie wiadomo jakich pieniędzy w samochód, który jest waty pewnie

> ok. 2500 zł po prostu mija się z celem.

Ja miałem taki sam problem z nubirą, którą doinwestowywałem jeszcze dosłownie w ciągu dwóch tygodni, zanim strzelił rozrząd i... wpakowałem kolejne 2300. No, bo skoro miałem do wyboru ponieść taki wydatek i mieć w pełni sprawne auto (nie wymagające jakiegokolwiek wkładu finansowego) albo szukać samochodu za takie pieniądze, by w końcu kupić jakieś nie wiadomo co, które będę częściej naprawiać niż ujeżdżać, wybrałem mniejsze zło w postaci naprawy.

A rok później i tak sprzedałem auto. Za 1600 biglaugh.gif

Napisano

nie wiem za bardzo na czym ma polegać wypłata odszkodowania za takie zniszczenia (calka) przy wartości tego pojazdu szacowanej na 2500zł. Naprawa wyjdzie drożej. Pytanie więc na ile wycenia wrak, bo jak na np. 1800zł to wiesz ile dostaniesz, prawda? 3cyfr. kwotę, a za tyle nawet kowal nie naprawi na częściach z allegro.

Napisano

> nie wiem za bardzo na czym ma polegać wypłata odszkodowania za takie zniszczenia (calka) przy

> wartości tego pojazdu szacowanej na 2500zł. Naprawa wyjdzie drożej. Pytanie więc na ile

> wycenia wrak, bo jak na np. 1800zł to wiesz ile dostaniesz, prawda? 3cyfr. kwotę, a za tyle

> nawet kowal nie naprawi na częściach z allegro.

Dlatego takie autko naprawia się na fakturę do 100% wartości dla OC.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dlatego takie autko naprawia się na fakturę do 100% wartości dla OC.

> Pozdrawiam BAS

tylko że na fv to może się nie zmieścić w 100% wartości- przerabiałem niedawno

Napisano

> tylko że na fv to może się nie zmieścić w 100% wartości- przerabiałem niedawno

Inaczej nie wyciągnie od ubezpieczyciela takiej kwoty.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Inaczej nie wyciągnie od ubezpieczyciela takiej kwoty.

> Pozdrawiam BAS

problemem jest że ubezpieczyciel może chcieć widzieć naprawione auto przed przelewem ...

Napisano

> problemem jest że ubezpieczyciel może chcieć widzieć naprawione auto przed przelewem ...

Jeśli to naprawa z OC sprawcy, to nie ma takiego prawa.

Napisano

> problemem jest że ubezpieczyciel może chcieć widzieć naprawione auto przed przelewem ...

Dlaczego nie?

Kolega chce autko naprawiać bo jest doinwestowane i mu szkoda, więc podpowiadam jak to zrobić.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Właśnie najbardziej boli mnie to, że technicznie jest wszystko elegancko, tydzień temu robiłem

> zawias i zbieżność. Poza chlaniem oleju, które ostatnio się nasiliło nie ma żadnych problemów.

Człowieku, stare padło nic nie warte i chcesz w to pieniądze ładować... A mało nie władujesz bo szkoda duża.

Napisano

> Człowieku, stare padło nic nie warte i chcesz w to pieniądze ładować... A mało nie władujesz bo

> szkoda duża.

eee tam, drzwi w kolorek igly się założy, próg wymieni bo i tak był zeżarty do tego pojdzie ładnie w baranek to bedzie już na 100lat, jak drzwi sie nie beda schodzic to podkladeczki pod zawiasy i bedzie jak malowany

a jak tam uszczelki będa świstać czy woda lać się przy myciu to podłożymy ściereczkę

Poważnie - da się to zrobić w rozsądnych pieniądzach, ale trzeba kogoś odpowiedniego mieć do tej roboty komu będzie się chciało zrobić stare auto za niższą cenę. Fachowcowi to lata czy stare czy nowe bo robota taka sama albo i gorsza.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Pojeździłem sobie po różnych fachmanach w okolicy, znalazł się nawet jeden magik, który powiedział, że za 1500 zł z malowaniem wstawi mi słupek z progiem + drzwi grinser006.gif W każdym razie, 2 najbardziej zaufane osoby powiedziały, żebym dał sobie spokój i nie pakował w to kasy, bo i tak wpakuje się na mega minę. Mianowicie, jak to w 20 letnim Oplu, podłużnice nie są już najlepsze, no i podczas prostowania jest bardzo duże ryzyko, że samochód się po prostu gdzieś złamie (np. na spawach reperaturek).

Powiększyły mi się szpary przy masce i klapie bagażnika. Zrobił się tzw. "rogal", jak to powiedział znajomy. Dodatkowo, pokruszyły się też wewnętrzne części tylnego błotnika/nadkola, które - jak się okazało - trzymały się głównie na zabezpieczeniu. Była mowa też, że z mocowaniem tylnych wahaczy nie jest także najlepiej "jak to w Omegach", więc niestety odpuszczam temat.

W przyszłym miesiącu zacznę się rozglądać za jakimś dużym sedanem i nie wykluczone, że będzie to Oma B FL smile.gif

Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.