Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wymianie łożysk, skrzynia dalej wyje.

Featured Replies

Napisano

Jestem już desperatem zwracającym się o naprowadzenie na powód wycia skrzyni. Poprzedni właściciel jeździł z za małą ilością oleju a potem wlał jakiś gęsty "cudowny" środek. Próbowałem Fuchsa Titan 80W90 z MoS, potem płukanie skrzyni i zalanie porządnego oleju jak producent nakazał - nie pomagało. Skrzynia została rozebrana przez mojego mechanika który 14 lat pracował w ASO Hondy, dopiero w tym roku przeszedł "na swoje". Człowiek który wie co robi, zajmuje się też przygotowywaniem samochodów dla sportu.

Po rozebraniu obejrzał łożyska i zęby w skrzyni, musiał wyczyścić wszystko ze szlamu jaki zostawił Fuchs, według niego do wymiany było jedno łożysko ale nalegałem żeby wymienił 4 - po 2 główne na każdym wałku. Na zębach nie zauważył zużycia. Skrzynia zalana nowszym odpowiednikiem Castrola TAF-X 75W90, efekt... wyje identycznie jak wyło wcześniej. A kupa pieniędzy na to poszła frown.gif

Wyje od 60 do 85km/h, nie ważne na którym biegu, przy dodawaniu gazu, przy utrzymywaniu stałej prędkości cisza, przy hamowaniu silnikiem jeśli wyje to bardo cicho albo tylko mi się wydaje że cokolwiek słyszę - tak na granicy słyszalności albo wcale. Wyje też na 1 i 2 biegu przy ruszaniu, jeśli nie przekraczam 3,5 tys. obrotów.

Co to za licho jest? Może spotkał się już z takim wyciem w tym modelu. Żałuję że nie wymieniliśmy łożysk mechanizmu różnicowego, ale nie mogliśmy znaleźć poza ASO gdzie cena sięgała 300zł/sztukę, a moje nie wyglądały na przegrzane, nie miały luzów. Pomocy smile.gif

Napisano

> Wyje od 60 do 85km/h, nie ważne na którym biegu, przy dodawaniu gazu, przy utrzymywaniu stałej

> prędkości cisza, przy hamowaniu silnikiem jeśli wyje to bardo cicho albo tylko mi się wydaje

> że cokolwiek słyszę - tak na granicy słyszalności albo wcale. Wyje też na 1 i 2 biegu przy

> ruszaniu, jeśli nie przekraczam 3,5 tys. obrotów.

> Co to za licho jest? Może spotkał się już z takim wyciem w tym modelu. Żałuję że nie wymieniliśmy

> łożysk mechanizmu różnicowego, ale nie mogliśmy znaleźć poza ASO gdzie cena sięgała

> 300zł/sztukę, a moje nie wyglądały na przegrzane, nie miały luzów. Pomocy

Sam sobie odpowiedziałeś - mechanizm różnicowy.

Napisano

Tryby w dyfrze masz zużyte. Mam to samo. I ostatnio ktoś znajomy mówił, że też w Toyocie mu dyfer wyje.

Wychodzi na to, że trzeba dbać o te japońskie trybiki albo pogodzić się z wyciem?

Napisano

> Po rozebraniu obejrzał łożyska i zęby w skrzyni, musiał wyczyścić wszystko ze szlamu jaki zostawił

> Fuchs,

skąd pewność, ze to Fuchs zostawił ten szlam, przecież wcześniej skrzynia jeździła na innych olejach, a na Fuchsie ponoć stosunkowo niedlugo

Napisano
  • Autor

Dałem ten temat też na inne forum, bardziej fachowe, oto co mi odpowiedzieli:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13491555#13491555

Nie wydaje mi się że to łozyska róznicowego, w Hondzie wyły tylko przy skręcaniu.

Tak czy siak wygląda że to zęby, czy to różnicowego czy inne. Pytanie brzmi, czy jazda z tym jest bezpieczna i skąd wziąć dobrą skrzynię - Allegro odpada, tam to się odbywa na zasadzie: sprowadzamy cokolwiek jak najtaniej, demontujemy z tego części a niech się potem kupujący martwi jak coś jest nie tak, najwyżej nam odeśle i kasę oddamy, nic nie tracimy.

Jak się bawiłem w szukanie używanej skrzyni i przekładki, to sobie obiecałem że nigdy więcej, tylko remont. Teraz remont u sprawdzonego człowieka też zawiódł. Mam dość, czekam na popularyzację samochodów elektrycznych, bez skrzyń biegów.

Napisano
  • Autor

> skąd pewność, ze to Fuchs zostawił ten szlam, przecież wcześniej skrzynia jeździła na innych

> olejach, a na Fuchsie ponoć stosunkowo niedlugo

Obstawiam że to Fuchs, bo przed jego zalaniem skrzynia była płukana.

Napisano

Daj sobie na luuuzzz.

Zrób głośniej radio hehe.gif a za kasę którą wydasz na kolejny remontskrzyni idź z żoną na kolacje, będzie większy pożytek ok.gif

Napisano
  • Autor

Remontować już tego nie będę, bo jeśli to zęby, to i tak się tego nie uratuje. Łozyska róznicowego by wyły przy skręcaniu bo wtedy pracują. Poza tym jak czytam to u innych jak wył róznicowy to też przy hamowaniu silnikiem. Tu to raczej zęby przekładni, więc oleję albo wymienię skrzynię jak kiedyś przypadkiem znajdę dobrą z rozbitka.

Napisano

> Remontować już tego nie będę, bo jeśli to zęby, to i tak się tego nie uratuje. Łozyska róznicowego

> by wyły przy skręcaniu bo wtedy pracują. Poza tym jak czytam to u innych jak wył róznicowy to

> też przy hamowaniu silnikiem. Tu to raczej zęby przekładni, więc oleję albo wymienię skrzynię

> jak kiedyś przypadkiem znajdę dobrą z rozbitka.

Jak nie jesteś emocjonalnie związany z samochodem to sprzedaj i kup coś lepszego zlosnik.gif będziesz miał z głowy.

Napisano
  • Autor

Nie, bo wszystko inne jest cacy, a jak mam znowu szukać i ulepy oglądać to mi się nie chce grinser006.gif

Napisano

> Do sprawdzenia lozyska i zeby mechanizmu roznicowego.

ok.gif

Napisano

Poszukaj jakiegoś doświadczonego mechanika od skrzyń biegów. Po dźwięku powinien dać odpowiedź czy wyją zęby przekładni głównej czy może jednak jej łożyska ok.gif